Prejeli smo: Festival Avsenik

2

avsenik-60-let-glasbeAvsenikova glasba letos obeležuje 60-letnico obstoja. Begunje na Gorenjskem, rojstni kraj evropskih glasbenih fenomenov bratov Slavka in Vilka Avsenika, bodo zato 23., 24. in 25. avgusta prizorišče Festivala Avsenik. Na sobotnem koncertu bo zbrano občinstvo nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Organizator, Tradicija Avsenik, v treh festivalskih dneh pričakuje prek 6000 obiskovalcev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije, z Nizozemske in iz Švice. »Bogat tridnevni program bo na odru gostil prek 30 priljubljenih domačih in tujih glasbenih izvajalcev, ki bodo zveneli po Avsenikovo in nas bodo ob melodijah Slavka in Vilka popeljali po širnem svetu. Kot nadaljevalec Avsenikove glasbe bo glavni izvajalec vseh treh večerov ansambel Saša Avsenika, ki predstavlja tretjo generacijo družine Avsenik,« napoveduje idejni vodja in glavni organizator Festivala, Gregor Avsenik, ki bo prav tako med nastopajočimi.

Festivala Avsenik bo vrhunec vseh letošnjih praznovanj visokega jubileja 60-letnice obstoja Avsenikove glasbe in bo vse tri dni obiskovalcem v dopoldanskem času ponudil brezplačne vodene oglede, vožnje s kočijo v kraje, ki jih opeva Avsenikova glasba, kot je dolina Drage iz skladbe Tam kjer murke cveto, v popoldanskem času pa bo potekal sejem domače in umetnostne obrti.

Na prvem koncertnem večeru z naslovom Na avtocesti, ki bo v petek, 23. avgusta, ob 20. uri v pokritem šotoru v neposredni bližini Avsenikove rojstne hiše Pri Jožovcu, bodo izvajalci z glasbo potovali po deželah, v katerih je Ansambel bratov Avsenik gostoval v času njegove največje popularnosti, v osemdesetih letih, ko so prve avtorske Avsenikove melodije že ponarodele.

Sobotni večer, 24. avgusta, prav tako ob 20. uri, je glavni in idejni vodja Festivala Gregor Avsenik, tretji sin Slavka Avsenika, poimenoval Lepo je biti muzikant: »Različne glasbene zasedbe bodo z melodijami potovale skozi Avsenikovih 60 ustvarjalnih let.

Nedeljski koncert, 25. avgusta, ki se bo začel ob 17. uri pa bo tridnevno festivalsko dogajanje sklenil pod imenom Slovenija, od kod lepote tvoje, saj bodo glasbena rdeča nit navdihi Slavka in Vilka Avsenika, ki sta jih črpala v lepotah slovenske pokrajine in njenih ljudeh ter jih vtkala v neminljive skladbe utemeljitelja in najpopularnejšega ansambla narodno zabavne glasbe vseh časov.«

Brata Slavko in Vilko Avsenik sta s svojim ansamblom tlakovala pot novi glasbeni zvrsti, imenovani narodno zabavna glasba in z njo spreminjala podobo evropske popularne glasbe. Petdeseta leta so zven njunega edinstvenega kvinteta ponesla po vsej Evropi. V šestdesetih letih so se Avseniki odločili za poklicno glasbeno pot. Sedemdeseta pa so jih že vodila na turneje po ZDA in Kanadi. V osemdesetih letih so prve Avsenikove skladbe ponarodele. Od leta 1953, ko je Slavko Avsenik zložil svojo prvo avtorsko vižo V planinski koči pa do leta 1991, ko je avtorskih skladb nastalo že prek 700, med njimi tudi največkrat izvajana instrumentalna viža vseh časov Na Golici, je Ansambel bratov Avsenik izdal svoje skladbe na več kot 120-ih nosilcih zvoka, od tega je bilo 33 zlatih plošč. Po svetu ima prek 10.000 posnemovalcev svojega načina igranja, prodanih je več kot 31 milijonov izvodov plošč in kaset, v času delovanja ansambla pa je bilo ustanovljenih 150 klubov ljubiteljev Avsenikove glasbe po celi Evropi. Lani je Slovenski etnografski muzej Avsenikovo glasbo kot poseben fenomen vpisal med slovensko nesnovno oziroma duhovno, kulturno dediščino. Nadaljevalca Avsenikove glasbe sta danes Slavkov tretji sin Gregor Avsenik in Slavkov vnuk Sašo Avsenik, ki predstavlja tretjo generacijo družine Avsenik. Slavko Avsenik je pri 83. letih še vedno aktiven kot avtor skladb za vnukov ansambel Saša Avsenika, leto dni starejši Vilko Ovsenik pa za njegov ansambel aranžira bratovo glasbo in jo prireja tudi za različne zborovske zasedbe.

Več: Festival Avsenik

2 KOMENTARJI

  1. Z Avseniki smo Slovenci vstali iz evropske kulturne anonimnosti in prevzeli prvo mesto po ustvarjanju pristnih melodij in napevov, ki so odsev prelepega slovenskega okolja. Okolja in melodij, ki jih po zaslugi Avsenikov, spoštuje in ceni Evropa.

  2. Festival je primeren trenutek, da izkažemo hvaležnost in občudovanje, našim evropskim Avsenikom, kulturnim velikanom!

Comments are closed.