Prejeli smo: Delo na črno ustvarja brezposelnost

17

nefiksSiva ekonomija je še kako pereč problem v naši družbi in če se ji ne bomo zoperstavili družno, so njene posledice lahko uničujoče. Z namenom ozaveščanja o dotični problematiki in njenih posledicah, je zato v sredo v sklopu Študentske Arene na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala okrogla miza, na kateri so sodelovali gostje glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić, vodja službe generalne direktorice Finančne uprave RS mag. Tomaž Perše in ekonomist ter pravnik doc. dr Mitja Kovač.

Siva ekonomija = plačljivo šolanje

Namen projekta 50 odtenkov sive ekonomije je bil z inovativnimi metodami ter na poučen in duhovit način ozaveščati mlade o posledicah sive ekonomije ter o pomembnosti aktivne vloge državljanov pri zmanjšanju le-te. Aktivnosti so se izvajale v petih različnih regijah, kjer je bilo organiziranih več dogodkov na temo sive ekonomije, od okroglih miz do delavnic, ki so spodbujale mlade k razpravi. Projekt je zaživel, ker siva ekonomija predstavlja enega najbolj perečih problemov naše današnje družbe. Z večanjem njenega obsega se v državni proračun priliva manj finančnih sredstev, iz katerih pa se nadalje financira veliko stvari, med drugim tudi izobraževanje in šolanje. Posledično lahko tako dejanja povezana s sivo ekonomijo pripeljejo do plačljivega šolanja.

Kdor dela na črno, nima nikakršne socialne varnosti

Osrednja tematika včerajšnjega srečanja je bilo delo na črno, ki predstavlja eno poglavitnih področij sive ekonomije. Kot je povedal mag. Tomaž Perše, posamezniki, ki delajo na črno delajo pogosto v slabših in težjih pogojih, nimajo obveznega zdravstvenega zavarovanja, niso zavarovani za primer nezgode pri delu ali poklicne bolezni, zato ostanejo brez nadomestila v primeru nezmožnosti za delo, so brez zagotovila, da bodo dejansko prejeli plačilo za opravljeno delo, so brez pravice do odpravnine, letnega dopusta, regresa za letni dopust, regresa za prehrano in povrnitve potnih stroškov, niso upravičeni do nadomestila za primer brezposelnosti, hkrati pa se jim opravljeno delo ne všteva v delovno dobo in se ne bo upoštevalo za pokojnino.

Po njegovem mnenju siva ekonomija ustvarja nelojalno konkurenco nepravičen, “zastonjkarski” dostop posameznikov do javnih storitev (šola, infrastruktura, varnost, subvencije za študentsko prehrano) in socialne ugodnosti (štipendije, subvencionirano bivanje v študentskem domu, subvencioniranje najemnin za študente), obenem potrošnik ne more uveljaviti reklamacije za slabo opravljeno storitev.

Najbolj prisotna pri gotovinski prodaji

Dodal je, da siva ekonomija pripelje do izpada davčnih prihodkov in drugih dajatev, ki pa jih država nato nadomesti z višjimi dajatvami drugje. Ugotovitve Finančne uprave kažejo na to, da je siva ekonomija v Sloveniji najbolj prisotna pri tistih zavezancih, ki se ukvarjajo z gotovinsko prodajo končnim potrošnikom. Izstopajo klasične obrtne storitve (gostinstvo, frizerstvo, cvetličarstvo, menhanične storitve,….), in pa storitve in prodaje proizvodov, ki se opravljajo med štirimi stenami (popravila, obnavljanja…) in so manj na očeh javnosti.

Mag. Perše je prepričan, da samo z aktivnostmi nadzora te problematike ne bo mogoče rešiti, saj je na Finančni upravi trenutno zaposlenih 443 inšpektorjev, v Sloveniji pa podatkih AJPES-a registriranih skoraj 200.000 poslovnih subjektov.

Na mladih svet stoji

Prepričan je, da se morajo mladi zavedati te problematike, da se o njej pogovarjajo, da si izoblikujejo stališča, saj bodo prav te generacije mladih v nekaj letih odrasle, prevzemale nase finančne in davčne obveznosti in se znale znajti in odločiti v danih situacijah. “S sivo ekonomijo izgublja celotna družba. Siva ekonomija in druge oblike prikrivanja in izogibanja obveznostim niso le ekonomski, temveč tudi družbeni pojav. V času poslabšanih gospodarskih, finančnih in socialnih razmer s sivo ekonomijo posredno izgubljajo vsi državljani, saj je zaradi njenega obsega posledično manj denarja za šole, vrtce in štipendije, zdravstvo, socialno varnost, naložbe v infrastrukturo, čisto okolje in druge dobrine, ki jih zagotavlja država,” je zaključil

K temu se je pridružil še doc. dr. Mitja Kovač, ki se strinja, da je ozaveščanje javnosti eden izmed najpomembnejših mehanizmov za rešitev problema sive ekonomije, s tem pa tudi dolgoročne blaginje naše nacije. Z njim pademo, ali obstanemo.

Pripis organizatorja, Zavoda NEFIKS: Projekt »50 odtenkov sive ekonomije« financira Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM). Aktivnosti, ki smo jih v okviru projekta izvajali so potekale s podporo Urada Republike Slovenije za mladino.

Foto: PR NVO

17 KOMENTARJI

 1. Dve bistveni informaciji manjkata v tem prispevku, ki je tipični socialistični agitprop:
  1. Kakšna je razlika med sivo in črno ekonomijo?
  2. Če država ne bi bila tako socialistično glomazna, pogoltna in pohlepna, potem bi mi imeli majhne in simbolične davke, potreba po črni in sivi ekonomiji pa bi zelo upadla, ker sta obe posledici socialističnega uničevanja gospodarstva in družbe.
  Komaj cakam na plačljivo zdravstvo in šolstvo, ki sta vrhunski gospodarski panogi in bi vsi več imeli od njiju, če bi bili na trgu in ne v krempljih države.

  • Za prehod iz črne v sivo poskrbijo beli ovratniki z modrimi kuvertami.
   Eno izmed takih čudežnih transformacij ravnokar raziskujejo kriminalisti na Zavodu za zaposlovanje.

 2. moj predhodnik Pavel je že malo dregnil v pravo smer. Kaj bi pa rekli, če zavrnemo delo inšpektorjev kot nelogično. Koštajo nas:
  443 x 24.000= 10.632.000€ na leto.
  Predlog: dajmo biti ustvarjalni in dajmo priliko vsem, ki naročajo storitve, so plačniki storitev, da izdajo vedno račun, na katerem je odveden davek. Ves neto prihodek, ki je prijavljen in plačandavek, je potem namenjen za nobdavčeno investiranje v panogi, kjer se odloči naročnik. Torej je račun stimulativno dokaz za vrednost neobdavčenega investiranja.
  Zakaj samo palica in pendreki, zakaj ne ustvarjamo atraktivnih pogojev za investiranje in tako pospešimo kroženje kapitala tam, kjer se oplaja in ne na povečevanju štev. inšpektorjev.
  Država, kaj boste rekli, buuuuuuuuuuuuuu?????????? to pa ni po zakonu, ja verjetno res, da bi ga popravili se vam pa ne da, kajne??? in se ve zakaj ne?????

 3. Pripis organizatorja, Zavoda NEFIKS: Projekt »50 odtenkov sive ekonomije« financira Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM). Aktivnosti, ki smo jih v okviru projekta izvajali so potekale s podporo Urada Republike Slovenije za mladino.
  ==================
  Pove vse o tem agitpropu. Še huje. Tisto za kar je odgovorna oblast (črna ekonomija) se prenaša na “mlade”, ki jih oh kako lepo, ozaveščajo glede sive ekonomije. In to s takimi projekti, ki jih financira vlada. Neverjetno. Pa še skozi nevladno organizacijo. Fantastično!

 4. Ja, prav zanimivo je, da so najbolj zaskrbljeni glede dela na črno lepo plačani strokovnjaki. Napišejo zaskrbljen članek, si operejo zaskrbljeno vest, zvečer pa mirno zaspijo.

  Dragi doktorji, profesorji in docenti, veliko ljudi čuti bedo v živo. Tem absolutno ne zamerim dela na črno, saj se borijo za golo preživetja in vsaj kanček dostojanstva. Vi oziroma vaše delo je veliko bolj črno, saj namesto, da prodirate v problem, premetavate sem in tja statistične podatke, s katerimi ne morete nahraniti niti enih ust (razen vaših s honorarjem za članek).

  Edina resnica je, da je bil Janša na pravi poti, pa ste ga spodili z granitnimi kockami.

   • Alfe! V tem je slovensko aktualno bistvo. Umaknili so Janšo, da se lahko zdaj sprenevedajo po mili volji. Kot v komunizmu. Tebe so očitno podkupili s kakšno pašteto dobre vage.

   • Nekaterim ni dovolj, da so Janšo zaprli, vzeli poslanski mandat, da mu že tri desetletja podtikajo afere, da njega in družina sramotijo na vsakem koraku, da kriminalizirajo stranko, kjer utegnejo, da so mediji Janšo in stranko zavestno sprevrženo priskutili našemu bednemu telesu. To ni dovolj. Eni Janšo vidijo celo v naših Kekec paštetah.
    Alfe, po takšnem komentarju bi si moral rit premazati s pašteto in si jo odgrizniti.

     • Gospod Lucijan,
      imate popolnoma prav! Ne zaslužimo si JJ za predsednika države ali za premierja. Kaznujte nas in ga odpeljite nekam … in ga tam čuvajte!

     • Alfe, res je žalostno to vaše dojemanje slovenskega problema. Ne razumete bistva. Ko bomo odpeljali Janšo, ne bo nikogar več, ki bi opozarjal na partizansko resnico (to je na lažnivo zgodovino). Takoj pa, ko se bo kdo pojavil, bomo še isti trenutek priče zrežiranim aferam ‘tipa Janša’. Vam očitno ni za resnico, ampak za mir v hiši. In vi se imate za pametnega in pronicljivega! Mislim, da je ta nič smešna šala s Kekec pašteto vaš zgornji domet.

  • Mislim, da je Kristus boljša izbira kot pa Janša. Njega niso samo zaprli, pač pa so ga tudi mučili, pribili na križ in ubili. Pa je prišel nazaj in je še vedno s tistimi, ki ga želijo. In ne počne neumnosti.

Comments are closed.