Prejeli smo: Danes razsodba žvižgačema in novinarju škandala LuxLeaks

1

Antoine Deltour in Raphaël Halet sta nekdanja zaposlena ene izmed “velikih štirih” računovodskih podjetij (“Big 4”) PwC, ki sta razkrila stotine tajnih luksemburških davčnih stališč, ki jih je PwC izpogajal. Davčna stališča (gre za vnaprejšnje cenovne sporazume) so omogočila podjetjem, da so se izognili plačilu davkov v višini več milijard evrov. Razkritje, zdaj znano kot LuxLeaks, v celoti zajema davčne dogovore, ki so omogočili nižja davčna plačila 340 korporacijam. V nekaterih primerih so korporacije plačale manj kot 1%.

Antoine Deltour in Raphaël Halet sta obtožena kraje, kršenja zakonov o tajnosti Velikega vojvodstva ter za nezakonito dostopanje do baze podatkov.

Tožilstvo je originalno zahtevalo 10 let zapora za oba žvižgača. 23. junija 2016 je sodišče v Luksemburgu obsodilo Antoine-a Deltour-a na 12 mesecev pogojne zaporne kazni in 1500 € globe ter Raphaël-a Halet-a na 9 mesecev pogojne zaporne kazni in 1000 € kazni. Oba sta se pritožila na obsodbi. Novinar Edouard Perrin, ki je objavil zgodbo, je bil oproščen, a se je na sodbo pritožil javni tožilec Luksemburga.

Med ponovnim sojenjem (in po močnem odzivu civilne družbe Evrope) je javni tožilec omehčal svoje stališče in znižal zahtevano kazen na 6 mesecev pogojne zaporne kazni za Antoine-a Deltour-a in globo za Raphaël-a Halet-a. Javni tožilec je tudi izjavil, da “obžaluje” pritožbo na oprostilno sodbo novinarja, Edouard-a Perrin-a, in da podpira, da se ga ne bi smelo kaznovati (vir).

Potek sojenja:

  • Prvo sojenje: april-maj 2016
  • Sodba: junij 2016
  • Pritožba: december 2016-januar 2017
  • Sodba: 15. marec 2017 ob 15:00

Izidi peticij:

Ostalo:

Poročilo mreže Eurodad, pri katerem je sodeloval tudi Ekvilib Inštitut, “Preživetje najbogatejših: Vloga Evrope pri podpiranju nepravičnega mednarodnega davčnega sistema 2016” razkriva, da je število tajnih davčnih stališč v EU naraslo. Po škandalu LuxLeaks je število sporazumov dramatično naraščalo, iz 547 v 2013 na 972 v 2014, konec 2015 je doseglo številko 1444. Po v poročilu predstavljeni analizi novih podatkov Evropske komisije, to predstavlja skupno povečanje za več kot 160 odstotkov v samo dveh letih. Ker so ti dogovori skriti pred javnostjo, je vsebina teh sporazumov neznana.

Maruša Babnik,

koordinatorka projekta Gibanje za davčno pravičnost / Tax Justice Together project coordinator
koordinatorka Stičišča za davčno pravičnost Platforme SLOGA / Hub for Tax Justice coordinator

Ekvilib Inštitut / Ekvilib Institute

 

1 komentar

Comments are closed.