Prejeli smo: A. Urankar – Vztrajno do zmage

0
Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Vztrajnice, Vztrajniki! Oba vzdevka sem vpisal z velikima začetnicama, verjamem in napovedujem, da bomo uspeli, kratkoročno: z osvoboditvijo Janeza Janše in dolgoročno: z osvoboditvijo domovine, ki jo maličijo brezpravje, kultura sovraštva in ustrahovanja ter razgradnja naših izvornih vrednot. Pomembna opora temu družbenemu razkroju je hiša pravice pred katero se zbiramo.

Če bomo vztrajali, sem prepričan, da nas je lahko vsak dan več in na nasprotni strani ceste ne bo več prostora za rdečo zvezdo in njene malikovalce. Opogumili bomo tudi tiste, ki jih je še danes strah tistega okrutnega časa, ko vsak sosed lahko bil je vrag.

Naj vam povem svojo zadnjo izkušnjo! Med vzponom na vrh Triglava sem v nahrbtniku imel zataknjeno slovensko zastavo in mimoidočim, ki so me spraševali, kaj z njo sporočam, sem odgovoril, da hitim na shod pred sodiščem, ki bo danes izjemoma ob 17:00 tudi pred Aljaževim stolpom na vrhu Triglava, v podporo Janezu Janši in obsodbi krivičnega sojenja. Doživljal sem različne odzive, od odobravanja do posmeha, ki pa me ni mogel odvzeti prepričanja, da je ta država pod Triglavom Slovenija, moja domovina in trobojnica s Triglavom naš simbol.

Podobno kot vi si nisem nikoli predstavljal, da bom kdaj svoje nestrinjanje z družbenimi razmerami izražal na ulici. Vendar je to edina priložnost, ki jo nudi demokracija, ko odpove katera od vej oblasti, socializem takega izhoda ni poznal, še manj dovoljeval. Demokracije se učimo, daje nam priložnost, da danes uporabimo V: Vztrajno do zmage, jutri, ko zmagamo pa V kot Victory!

Sodba

Izrek sodbe o Patrii me ni prepričal, saj je sodišče obsodilo Janeza Janšo brez materialnega dokaza, na osnovi suma, njegovih sledi, razodetja. To je nevarna odločitev, ki bi lahko služila za preganjanje vseh, ki mislimo drugače kot zagovorniki revolucije in socializma. Nisi tega storil, bi pa lahko! To je dejanje, ki pomeni popolno in vsestransko oblast in ukazuje hlapčevstvo. Ta sodba ogroža demokracijo!

Povod za naše shode je krivična sodba, vzrok pa so razmere v slovenskem sodstvu. Te prihajajo v ospredje in zahtevajo rešitev. Naštel bom nekaj tistih, ki so najbolj pereče!

Učinkovitost naših sodišč je nizka. Imamo največ sodnikov v EU, 50 na 100000 prebivalcev, Italija 10, pet krat manj. Ob dvakratnih čakalnih rokih je učinkovitost naših sodišč torej desetkrat manjša! Število izgubljenih tožb pred evropskim sodiščem se bliža 300 in slovenska sodišča so v zadnjih desetih letih v 442 primerih kratila človekove pravice. Same te številke zahtevajo temeljito preobrazbo sodstva in izločitev vseh sodnikov, ki so v obdobju komunizma kratili človekove pravice!

Novi obrazi

Volitve so nam v Državni zbor pripeljale nove obraze, ki smo jih izbrali z namenom, da zaustavijo naš gospodarski in družbeni razkroj. Njihove prve razprave me ne prepričajo, da smo bili uspešni, še več, dvomim, da se zavedajo svojega poslanstva. To mojo bojazen dokazuje izjava enega od novih obrazov: »Ni sramota sprejeti neustavno odločitev v primeru zelo različnih pravnih mnenj.« Motite se gospod poslanec, takšna odločitev ni le sramota, je tudi nevredna dostojnih ljudi, morala pa bi biti tudi kaznivo dejanje!
Po pravilu iščejo nove obraze zagovorniki revolucije in socializma! Le zakaj? Ne premorejo obrazov, vrednih zaupanja, hkrati pa tudi nimajo pravih rešitev za vladanje. Ne dojamem te široke podpore novim obrazom, saj naj bi bila politika resen in odgovoren poklic in izkušen politik prava izbira. Prepričan sem, da bi večina tistih, ki so se odločili za novi obraz, izbrala za operacijo srca izkušenega kirurga, vodenje države pa hkrati prepustijo »neznancu«. Nerazumno! Novi obrazi so vsekakor tudi prevara, ki ni prepovedana, je pa »velika svinjarija«, če si izposodim že ponarodelo reklo iz slovenske politike.

Zanimivo, da nasprotniki revolucije in socializma ne ponujajo novih obrazov! Le zakaj ne? Odgovor je preprost! Premorejo uveljavljene osebnosti in rešitve, ki so uresničljive. Pri teh vztrajajo in ne ponujajo lažnih obljub, ki jih ne morejo uresničiti. Znajo ustvarjati, ne le deliti.

Zagovorniki revolucije in socializma so vladali 17 let, nasprotniki pa le 7 let. Rezultat take delitve oblasti je sedanji poguben položaj našega družbenega razvoja.

Stroka

Spregovoril bom nekaj besed o stroki, ki jo poznam in obvladam, o energetiki, natančno o TEŠ 6. Dogajanja okrog te enote so primerna za ponazoritev gmotnega in vrednostnega razkroja naše družbe ta trenutek. Vsi že poznate to čudežno stvaritev, ki naj bi zagotovila gospodarnost v HSE in Sloveniji. Gospe in gospodje, to se ne bo zgodilo. Naslednji podatki to dokazujejo.

1. To je naložba za telebane, je predvidevala novinarka Dela že leta 2010 v svojem članku z naslovom: TEŠ 6 za telebane. Imela je prav, zelo prav!
2. Cena naložbe se je povečala s 650 na 1450 milijonov EUR. Za ta naložbeni denar bi torej lahko zgradili 2 enoti po 700 MW, dobili pa bomo eno za 600.
3. S to enoto HSE ne bo mogel doseči evropske tržne cene, kar pomeni, da z nizko ceno vodne energije ne bo mogel izravnati visoke cene TEŠ 6, zato jo bomo izravnavali davkoplačevalci.

To je vzorčen primer razkroja slovenskih vrednot. To je žalitev naše pameti! Zakaj vam pripovedujem to zgodbo, saj jo večina vas že pozna. Uporabil jo bom za naslednjo trditev: ne zaupaj pooblaščeni stroki! Ta nam je izbrala in vsilila to negospodarno čudo. Ta vzorec bom uporabil pri naslednjih dveh primerjavah.

Komisija Državnega zbora ustanavlja komisijo izbranih pravnih strokovnjakov, ki naj ugotovijo možnost, kako odvzeti pooblastilo poslancu Janezu Janši! Neverjetno, da so se za tak korak odločili, ko je pravna služba Državnega zbora sporočila, da ni nikakršnih pogojev, ki bi dovoljevali takšen ukrep. Si bodo pooblaščenci privoščili vzorec TEŠ 6?

Sodišče za Janeza Janšo uporabi indice, neka znamenja, v pravljici o TEŠ 6 pa bo odteklo mimo 800 do 900 milijonov EUR, kar je seveda več kot indic, vsa znamenja to dokazujejo, ne sodstvo, ne država nas ne zaščitita, posvečata se indicu-meglici, ki jo bomo razpršili.

Zaključujem s Hamletovo izpovedjo: »Nekaj gnilega je v deželi Danski!«

Anton Urankar

Pripis uredništva: Besedilo je bilo prebrano na zborovanju Odbora 2014, 7. septembra 2014.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.