Predvolilni ples

12

Bližajo se parlamentarne volitve, ki so praznik demokracije in tudi preizkušnja njene zrelosti. Volitvam bo sledilo obdobje, ko se bo sestavljala in na koncu tudi postavila nova slovenska vlada. V tem času potekajo priprave na volitve, ko se pod volilnim loncem godijo odkrite in »skrite« volilne kombinacije in strategije, ki bi naj prinesle »ugoden« volilni izplen! V ta namen se angažirajo in aktivirajo številne in »vitalne« sile, ki poznajo pomen oblasti! Ta naj bi ljudstvu in posameznikom ustvarjala in zagotavljala blaginjo. Nekateri pa vidijo oblast in pomen v ščitenju, ustvarjanju in legalizaciji vseh vrst dvomljivih in koristoljubnih struktur, procesov in dogodkov. Z njimi se hrani manjšina, obenem pa se manipulira z vsemi nami preostalimi.

Sodobno »malikovanje«

Da bi vase zagledane in nepoštene sile uspele, je nujno, da ljudstvo zvabijo v »malikovanje«. Ljudstvu je potrebno kot rajske in odrešujoče predstaviti vse mogoče poti, procese in dogodke, s katerimi se hrani maloštevilna, a vladajoča struktura. In pokazati s prstom na voz, ki ga želijo vladajoči speljati naprej, pa jim ga ki ga domnevno konservativne sile potiskajo in ohranjajo v blatu. Osvoboditi je potrebno – kako staromodno pa še kar naprej sodobno zveni – v vzvode oblasti, ki so v reakcionarnih rokah, kolikor jih je še ostalo. In poskrbeti je potrebno za »svetlo, novo in končno človeka vredno prihodnost«, ki jo onemogočajo in zatirajo staromodne in preživele sile v državi. Ustvariti je potrebno »prijetne, všečne in obljub polne malike«, ki bodo zadostili pričakovanju in žeji ljudstva in jih na koncu žejne pripeljali čez vodo. Drugače bi temu rekli: potrebno je zagotoviti in vzpostaviti potrebne pogoje, da bo ljudstvo mogoče zmanipulirati in prevarati.

Prisotnost in ustvarjanje načrtne »dezorientiranosti«

V tej kovačnici pojmov, imen in besed, ki z njimi poimenujemo določena dogajanja, je zanimiva »aritmetika«. Ta se kaže v tem, ko negativnim postopkom »pripisujemo« pozitivni predznak, oz. jih poimenujemo s pozitivno besedo. Obratno pa se resnično pozitivna dogajanja prikazujejo kot zavržena in odvečnega. Spomnimo se samo, kako pri nas uradno prevetrujemo zgodovino, npr. ustanovitev OF). Poimenovanje stvari in dejanj s krivim imenom ali poimenovanjem, ustvarja v ljudeh načrtno meglo, v kateri se slabo vidi in ni mogoče jasno razločiti obrisov stvari. S tem zamegljevanjem, v katerem se človek, ki je žal nagnjen, k temu, da se moti, hitro »vda« prividom in  prevaram.

Tako se v današnjem času ustvarja dezorientiranost, ki je dostikrat načrtna. Se pa nam tudi kdaj pa kdaj zgodi, da res ne vemo, kako bi v določenem trenutku bilo pravilno reagirali. Problem ni v tem, da pravih poti ni. Problem je v tem, da več ne vemo, kako naj ločujemo desnico od levice. Nimam v mislih ločevanja v političnem smislu, ampak v smislu ločevanja, kaj je dobro in kaj škodljivo, kaj napak in kaj ogrožajoče.

V današnjem času smo sicer izobraženi, vendar po šolsko, neživljenjsko in teoretično. Manjka pa nam razločevanje, kaj je v življenju res dobro, smiselno in nam v resnici v prid. Polni smo znanja, šolskega in suhoparnega, manjka pa nam znanja o osnovnih, življenjskih in humanih zadevah. Polni smo »ozke izobrazbe«, manjka pa nam življenjske vzgoje, vzgojenosti za pametno in modro pot skozi življenje in odgovarjanja na njegove zahteve. Morda pa je namen »nakladanja« znanja na znanje (matematičnega oz. naravoslovnega znanja) prav ta, da bi pozabili in se odmaknili od osnovne potrebe po življenjski vzgojenosti, da bi življenje obvladovalo nas in ne mi življenje?! Da bi ustvarjalci in oblikovalci sodobne družbe lahko še bolj manipulirali, izkoriščali in mogli po svoji volji voditi ljudstvo. In tako je tu, na ravni pogledov in ravnanj, tako destruktivna in škodljiva dezorientiranost, katere primanjkljaj v orientiranosti je težko nadomestiti s čimer koli drugim!

Novi obrazi na krmilu našega naroda

Primer takšnega malikovanja in dezorientiranosti je mogoče zaslediti v zadnjih opravljenih državnozborskih volitvah, ko so se ljudje slepo in »pokorno« odločali, volili in izbrali obetajočo in boljšo prihodnost, ki so jo prinesli »novi obrazi«. Te bomo volili, smo menili pred štirimi leti, ker so neobremenjeni, ker so mladi, ker niso vpeti v korupcijske procese. V resnici so bili ti »novi obrazi« v ozadju stari obrazi, ki so si nadeli maske »novih obrazov«. In tako se malik »samo novega« sprevrže v novo navzočnost prejšnjega! Za to je potrebna zamegljenost, slab, nezadosten pogled, da človek ne uvidi.

Potrebna je neka nezadostna orientiranost. Potrebno je zbegati človeka, mu zamegliti um, da bo verjel pravljicam »prebrisanih«. Potrebno je diskreditirati ter izločiti vse, ki govorijo resnico. Zagotoviti je potrebno, da ti slučajno ne zmagali ali vsaj ne bi preveč po resnici spregovorili. Skratka, v demokraciji – menijo ti in taki – nas je treba s presladkimi in prelepimi obljubami zbegati in prevarati.

Življenjska osnova

Da bi izbrali vredne stvari, da bi poznali, kaj je za nas zares, zdaj in pozneje, koristno, potrebujemo »življenjsko osnovo«. Komunisti niso borili proti veri, ker se jim je to zljubilo. V veri so videli »življenjskega nasprotnika«, ki utegne preprečiti in onemogočiti njihove škodljive in sebične načrte. Čeprav je bila vera »privatna zadeva«, jo vendarle niso pustili pri miru, ne ideološko in ne s političnimi potezami in manevri.

Tudi v Sloveniji, žal, je vera s politično oligarhijo, ki nam vlada v bistvu ves čas od osamosvojitve, nekompatibilna. Žal je hote izrinjena. Kajti vera, o kateri govorim, osvetli vse posle varljivih oligarhov, saj zahteva ter išče resnico. Ne da se je premagati, saj ustvarja takšno družbo, ki bo v resnici ustvarjena po meri človeka. In bo tudi funkcionirala po njegovi meri. Ne mislim na teokracijo, ampak vero, ki je v resnici sol – ki razžira gnilobo, ki daje jedi okus, ki konzervira, kar je dobrega in vrednega. Ki je tudi luč – ki sveti – vsake družbe in vsakega izmed nas. In je zato pa tudi upanje in veselje, ki ju potrebuje vsak človek, da lahko živi dostojanstveno in sebe vredno življenje.

12 KOMENTARJI

 1. “Tako se v današnjem času ustvarja dezorientiranost, ki je dostikrat načrtna.” Jaz temu pravim načrtovani kaos. Sem pa vesel, da nisem osamljen v tem mišljenju. Pa tudi žalosten zaradi tega dejstva.

  Gospod Robert Smodiš, hvala za ta prispevek.

 2. Nov vodilni politični obraz, ki bi naj postal premier, odrešitelj – je kot nova obleka, ki bi naj naredila človeka, ne glede kaj v svojem bistvu človek je.

  Ni pa takšen nov obraz le nova obleka, če:
  – se ponaša z dosežki v dosedanjem družbenem delovanju
  – če je vrednotna osebnost, ki je vredna zaupanja
  – če ima odlike dobrega gospodarja
  – če ima koristen in učinkovit program za razvoj Slovenije.

  • Predvsem obleka in narejen prijazen nasmešek , ki marsikaj povesta , saj nismo od včeraj ! Dejstvo je,da se kljub izkušnjam narod ni ničesar naučil , ampak je “pa nov obraz” in prav nič drugega , ki je samo embalaža ustaljenih trikov povzpetnežev , ki jim ni niti malo nerodno glede na to kar počenjajo po ustaljeni praksi ! Lep primer , ki potrjuje mojo trditev je šlamastika in peripetije ob preimenovanju kamniške knjižnice ! Vsem političnim nedonošenčkom na levici priporočam , da se poglobijo v razmišljanje velikega Gospoda Borisa Pahorja , ki brez dlake na jeziku reče bobu bob , preživel je fašizem in komunizem na svojvojstven način , ki ga lahko samo občudujemo in mu želimo še veliko let rentgeniziranja izprijene in povzpetniške slovenske avantgarde , ki deluje po ustaljenem vzorcu avantgarde rdečih veljakov !
   Sit sem pražnje oblečenih judežev in šarlatanov !

   Andrej Briški

 3. Parlamentarne komisije so svojimi zaključki o konkretni odgovornosti bančnikov in politikov, odlična podlaga za predvolilna soočenja in programe strank.

 4. Tam kjer ni varovalne ograje pred nezakonitimi migranti, sta se včeraj utopila dva migranta.

  To dodatno dokazuje, kako potrebna je varovalna ograja. Če bi ograja bila tudi tam, do te utopitve ne bi prišlo!

 5. Upam, da bo zdaj levica in Šarec končno le dojeli pozitiven pomen varovalne ograje na slovenski meji.

  In da bo na to dejstvo tudi opozorila desnica.

 6. Razvojno ustvarjalno bi bilo, da bi desnica ujela takt volivcev in z njimi odplesala na volitvah v lepšo prihodnost!

 7. Praviloma politiki volivcem.

  Je pa zaželena tudi vmesna situacija, če je stališče volivcem očitno napačno in če politik uspe prepričati ( tudi z dokazi) volivce, da so bili v zmoti.

 8. Škoda , da ni nobene raziskave, v kolikšni meri so bili volivci v zmoti, ko so glasovali in zaradi tega napačno glasovali.

  Glede Patrije prav gotovo.

  Gre za vprašanje stopnje poštenosti volitev.

 9. Levica je dosegla dvotretjinsko večino v parlamentu na nepošten način in sicer z neopravičeno obsodbo in zaprtjem vodje desnice, to je Janeza Janše.

  In kakšne so posledice tega nepoštenja levice do slovenskega naroda in vsakega posameznika v njem?!

  To nepoštenje levice pa odseva tudi na mnogih drugih področjih:

  – na področju zdravstva
  – na področju bančne luknje
  – na področju pravosodja
  – na področju medijev- tudi RTV Slovenija, ki pogosto deluje pristransko v korist levice, namesto, da bi dala možnost tudi desnici, da predstavi svoj pogled na problem in njegovo rešitev
  – na področju upravne birokracije…..
  – na področju varstva človekovih pravic in svoboščin
  – na področju domoljubja
  – na področju varstva slovenske kulturne dediščine in slovenske kulture nasploh….

 10. To bo še peklenski ples, če se slovenska desnica ne zbudi. Načrtno ustvarjanje kaosa in čedalje več krikov na levici bo, tako sem zasledil pri avtorju bloga v spodnjem linku, zanimivo razmišljanje, ki ima sol. Levica ožema vse po spisku, desni pa ne zmorejo svojega preboja, volivci pa rajši razmišljajo, kam bodo šli letos na dopust:

  https://gospodovasepetanja.blogspot.si/2018/04/50.html

Comments are closed.