Predvelikonočni krasni novi svet

42

Katoliška Cerkev je dobila novega papeža, Slovenija pa novo vlado. Kaj lepšega si lahko želimo kot takšen uvod v pomlad, ki je kljub bližini velike noči še nikjer ni videti? V nasprotju s Ciprom, ki postaja naslednja zrušena trdnjava za Grčijo, bi lahko rekli, da smo Slovenci lahko zelo srečni, ker imamo končno kompetentno vlado v skladu z voljo ljudstva na volitvah decembra 2011.

Naj ta uvod ne izpade pretirano sarkastično. Bilo bi namreč nevljudno, če bi novo vlado že ob začetku mandata, ko še niti ni začela delati, okarakterizirati kot slabo in katastrofo za Slovenijo. Toda pričakovanja od nje niso velika, zato nas morda niti ne more razočarati. Avtor teh vrstic je svoja pričakovanja izrazil že prejšnji teden za radio Ognjišče, zato bi bilo odveč ponavljati ne preveč bleščeče vtise ob izvolitvi nove »napredne« vlade, iz katere je pravkar že »izstopil« prvi minister. Vendar tudi splošno pričakovanje javnosti od vlade »železne lady A. B.« ni preveč optimistično. Kakšen zlobnež bi dodal, da najbrž zato, ker ima preveč skupnih točk s prejšnjo vlado. Pač dva ista koalicijska partnerja in trije ministri.

Zombi z imenom Socializem

Ni težko ugotoviti, da so dežurni razlagalci slovenske politične realnosti, ki so do prejšnje »črne srede« svoja poročila ustvarjali v skladu s parolo »dobro jutro, revščina« v trenutku, ko je prestol dokončno zapustil »princ teme«, obrnili ploščo. Revščina kar naenkrat ni več problem, morda tudi zato, ker odslej katoliško Cerkev papež, ki ima bojda posluh za socialna vprašanja. Kar je na splošno tudi lepo in prav. Toda ali je tradicionalni socializem, na katerega prisega nov vladajoči razred in tudi nekateri vstajniški zanesenjaki, rešil problem revščine? Imeli smo svobodo, ki je bila samo svoboda razreda, ne pa posameznika; imeli smo enakost, pri kateri so bili nekateri bolj enaki od drugih, imeli smo bratstvo (in enotnost), ki se je v svojem finišu sprevrglo v krvavo balkansko morijo. Socializem je uvedel »enakost v revščini« (razen za partijsko kasto), ki je bila nekoliko bolj izrazita v sovjetskem bloku, v sedaj že razpadli Jugoslaviji pa nekoliko manj, ker so jo pri življenju vzdrževale donacije in krediti z Zahoda. Spomnimo: še tri dni pred osamosvojitvijo Slovenije so evropski in ameriški politiki ponujali vreče denarja, samo da bi Jugoslavija ostala skupaj. Seveda bi te vreče v roke dobil tedanji jugoslovanski premier Ante Marković, ki je kljub svoji neposrečeni jugoslovanski različici perestrojke imel veliko podporo v mednarodni politiki.

Skratka: socializem ni rešil ničesar, saj ni našel primernega vira dohodkov, da bi lahko pokril vedno večjo požrešnost prejemnikov rent. Kljub temu pa ga nekateri znova obujajo od mrtvih. Seveda z omejitvami, kajti tudi nova vladajoča elita je spoznala, da brez zapiranja pipice pri dotoku davkoplačevalskega denarja v javni sektor ne bo šlo, pa če se predsednica vlade z vsemi svojimi strici iz ozadja postavi na glavo. Toda obstaja neka razlika: glavni sindikalni jastrebi ob zloveščih napovedih krčenja sredstev za javni sektor tokrat molčijo. Kdo ve, morda so prejeli obljubo, da varčevalni ukrepi ne bodo posegli v privilegirane sfere in da bo vlada lahko še naprej vzdrževala psevdo-socialistično finančno politiko z državnimi bankami ter posojili, ki kot Damoklejev meč visijo nad slovenskimi bankami.

Začasni taktični umik

A vse to je pravzaprav le balast. »Dream Team« Alenke Bratušek ne bo mogel delovati brez veznega tkiva, to pa je stalno obračunavanje s predhodnikom, to je Janezom Janšo. Slednji je pravzaprav potegnil genialno potezo: napovedal je, da se ne bo vrnil ne v državni zbor in tudi ne zaposlil na SDS, prav tako tudi ne bo prejemal nadomestila za plačo, pač pa se bo financiral s predavanji za naročnike iz tujine. Kar je pravzaprav neke vrste privilegij bivših visokih politikov iz večjih držav. Janševa napoved o umiku iz politike je zagotovo morala zadati precej hudo bolečino najbolj vnetim antijanšistom, ki se zavedajo, da se »princ teme« samo začasno umika s prizorišča in še naprej ostaja predsednik sedaj največje opozicijske stranke. Povsem obratno je z Zoranom Jankovićem, ki še naprej ostaja ljubljanski župan, odpovedal pa se je »stanju zamrznjenosti«. Ni dvoma, da se v Murglah zavedajo Janševe tihe prednosti – če se bo vladi Alenke Bratušek zgodil polom, se lahko na naslednjih volitvah ponovno zgodi recept 10+100 z rumenim soncem na modrem nebu. Prav zato je povsem jasno, da antijanšistična fronta tudi v času nove vlade ne bo ponehala – Janševi nasprotniki se bodo čutili varne šele tedaj, ko bo njihova največja nočna mora varno pospravljena na Dobu ali v kakšni podobni ustanovi.

Angeli in demoni

Jasno je torej, da politična opcija, ki je znova zasedla premierski stolček, ne bo mogla ves čas pozornost javnosti usmerjati k svojemu dežurnemu grešnemu kozlu. Tudi Huxleyev »krasni novi svet« se pod novo vlado ne bo zgodil, čeprav bi si cajtgajstovsko navdihnjeni voditelji vseslovenskih vstaj to želeli. Kot je avtor teh vrstic že zapisal pred nekaj tedni: za Slovenijo je celo dobro, da je Alenka Bratušek dobila priložnost, da v roke dobi škarje in platno (navsezadnje je šivilja, mar ne?), saj bomo tako imeli v kriznih časih bolj jasno predstavo, kaj nam v politiki ponuja prva in kaj druga stran. Povsem različna medijska obravnava obeh političnih opcij pa bi morala državljankam in državljanom dokončno odpreti oči – vsaj glede tega, da si slike političnega dogajanja ne krojimo sami, pač pa to počnejo gospodarji (»strici«), ki nam namesto realnosti ponujajo nekakšne mitske predstave o dobrih in hudobnih bitjih. Navsezadnje, zakaj je iz slovenske medijske agende nenadoma izginilo sojenje v zadevi Patria? Na to vprašanje naj si odgovori vsak sam.

 

 


42 KOMENTARJI

  • Za vas je torej sprejemljivo ravnanje edino polivanje Janše z gnojnico? To je za vas moralno?

  • Gospa Ronja, se moram kar strinjati z vašo opazko. Predvsem zato, ker že dolgo časa berem in opazujem spise (bolje rečeno zmazke) avtorja, ki je bojda diplomiran teolog in se ima za aktivnega katoličana.

   Sama kot katoličanka (redno vsako nedeljo pri maši, prejemam zakramente, svoje otroke vzgajam krščansko) tudi že dolgo časa spremljam politično dogajanje in sem si o vsem ustvarila svoje mnenje. Ki pa je precej drugačna od raznih deklariranih kvazi-katolikov, ki svojo versko usmerjenost pogojujejo s političnim desničarstvom. Čeprav je slednje daleč, ampak res daleč od evangelija!

   In tudi pisec sestavka “Krasni novi svet” je tipičen primer tega. Če mu evangelij res tako veliko pomeni, kot to razglaša, in če je toliko predrzen, da na tako lahkoten način moralizira in soli pamet, potem bo moral priznati, da je v totalni kontradikciji sam s seboj. Nekaj je namreč jasno: če v Sloveniji kdo zastopa komunustično kontinuiteto, o kateri se tako veliko govori, potem je to Janez Janša s svojo SDS! In če tisti, ki tako prisegajo na Sveto pismo, hkrati podpirajo tega politika in njegovo stranko, mora biti nekaj hudo narobe. Pa ne samo v glavi, ampak tudi v srcu.

   Samo poglejmo, kakšna je podoba farizejev, pismoukov in tempeljske duhovščine v Jezusovem času – imeli so se za več od drugih, bili so bojda izpolnjevalci postave, zagledani predvsem v zunanjo formo, navznoter pa pobeljeni grobovi, polni mrtvaških kosti. Pripravljeni so bili sodelovati tudi s samim satanom.

   Katoličani, ki podpirajo Janševo SDS in njene satelite, naj si temeljito izprašajo vest o tem, ali je združljivo življenje po evangeliju s podpiranjem politikov, ki imajo na grbi bogatenje na račun orožarske trgovine, laži, manipulacije in še kaj. Kajti s tako podporo namerno škodujejo celotni državi.

   Za uredništvo časnik.si je žalostno, da sploh dovoljuje objavo Blažičevih prispevkov, ki že po kakovostni plati ne presegajo osnovnošolskega pisanja.

   • Teh komunajzerjev, ki se prodajajo za katoličane, se je pa kar usulo.

    Očitno levakom ne kaže dobro, zato poskušajo še med kristjane podtakniti neke kvazi levake.

    Katoličanka laže, ko trdi, da Janša predstavlja komunistično diktaturo. Ne znajo pa nič povedati konkretnega o tem. To so le laži, ki jih širijo komunajzerji. Janša jim gre pa v nos, ker se jim noče podrediti.

    Tale domnevna katoličanka naj si izpraša vest o tem, kako je podpirati ljudi, ki lažnivo obrekujejo (dostikrat dokazano), tako škofe, kot Janšo. Je Janši dokazana trgovina z orožjem? Ne. Dokumenti pa dokazujejo vpletenost Kučana.

    S podporo levici, katoličanka škoduje celotni državi.

    • Alojz!
     Mene tvoje zmerljivke kaj malo ganejo. Nikoli nisem bila v komunistični partiji, niti nisem simpatizirala z bivšim sistemom. Vendar to ne pomeni, da bom sedaj ves čas napletala o tem, kako je bil bivši sistem zločinski in tako naprej. Pa saj vemo, da je bil – pa zato ni treba tega obešati na veliki zvon. To kvečjemu počnejo tisti, ki imajo slabo vest, ker sami počnejo natanko isto kot komunisti – da nisi tudi ti zraven???
     Če je to, da nasprotujem Janši in njegovi kamarili, zate komunajzerstvo, potem OK, sem zate pač komunajzerka. Se sploh ne sekiram zaradi tega in tudi ne zaradi tebe in tebi podobnih. Sama povem to, kar mislim, in tega mi nihče ne more preprečiti. Za razliko od tebe in tebi podobnih, ki ste pripravljeni celo lastno mater prodati za vrček piva, sem načelna in nikoli ne delam kompromisov, da bi evangelijske vrednote podrejala simpatiziranju s tem ali onim politikom.

    • jeznorita katoličanka, ki je užaljena že, če povem drugačno mnenje, ki ni prijetno za komunajzerje.

     Naložila si nekaj flanc o tem, kako si fajn in neomadeževana – oprane možgane imaš pa še vedno.

     Praviš, da ni treba obešati na veliki zvon, da je bil komunizem zločinski. Pa vse leve stranke pravijo, da ni bil. Ampak to zate ni ovira, da jih ne bi podpirala.

     Ne. Nobene slabe vesti nimam, ker to, kar ti trdiš, je laž. Nič takega ne delamo, kar so počeli komunajzerji.

     Že tvoje ekstremistično pisanje o Janši kaže, da si komunajzerka. Saj Janša res ni idealen, ampak obsojati ga tako ekstremno in slepo verjeti vsako laž, ki jo komunajzerji naplozajo o njem, pa res ni normalno. Ti pa počneš ravno to. In to naj bi bilo po tvoje krščansko.

     Po drugi strani se pa obregaš ob upravičeno kritiko levakov in – kot običajno tuliš, “kaj gledate nas, glejte raje Janšo.” Pa na dan vlečeš 20 let staro afero z orožjem, ki mu je niste uspeli dokazati kljub temu, da ste bili večino časa na oblasti.

     In ne se delati lepo. Podpiraš levake, ki pa so v vsakem pogledu slabši od Janše in njegove stranke. Jaz podpiram boljšo opcijo, ker je to edini način, da se kaj spremeni. Ti pa pri Janši vidiš iver, ne vidiš pa bruna na levici.

     • Alojz, še zadnjič ti odgovarjam, ker se mi enostavno ne da ukvarjati s teboj in tvojimi frustracijami.

      Osebno nisem kakšna fanatična podpornica levice. Čeprav, priznam, veliko manjše zlo je zame podpreti PS kot pa SDS. V slovenski politiki ni nihče brezmadežen, vendar pa obstajajo razlike.

      Mimogrede, tvojega idola Ivana Janeza Janšo so malo prej zasluženo brcnili iz Pena.

     • Alojz, zelo lepo si napisal. Strinjam se s teboj. Kot bi se preklal s kakšno privilegirano Spomenko ali žensko, ki dela v janvem sektorju in v življenju še ni izkusila drugačnega dela kot v socializmu.

     • Sama sebe res nimaš za fanatično, saj tega nisem niti pričakoval, kot tudi vem, da nihče zase ne bo rekel, da je fanatik.

     • Zorangutana in njegovo stranko, kot pa poštenega politika, katerega edini greh je, da ga levaki ne marajo in lažejo o njem, brez dokazov seveda.

     • Janša pa ni moj idol, je pa tvoj idol Zorangutan oziroma Kučan. To se ti vidi na daleč. In čisto vseeno je, iz katerih komunajzerskih društev je Janša letel. S tem društva dokazujejo svojo komunajzerskost in totalitarnost.

   • Soglašam z vami, gospa! Skrajno žalostno je, da precejšen del katoliških vernikov podpira zelo spornega politika s temačno preteklostjo in nevarnimi nameni. Človeka, ki je bil kot mladinec fanatičen titoist, zdaj pa pljuje po idealih svoje mladosti. Kakšna moralnost in načelnost pa je to? človeka, zoper katerega obstajajo resni indici, da je ilegalno preprodajal orožje, pripravljal državni udar, ki razpolaga z visokimi vsotami nepojasnjenega izvora itd.

    Mislim, da je skrajni čas, da se normalni, napredni kristjani vnovič samoorganizirate, tudi za ceno dokončnega preloma z uradnimi cerkvenimi strukturami. Te so svoj pravi farizejski obraz tako ali tako pokazale že ob bankrotu mariborske nadškofije …

    • Če bi kaj prida poznala katolike, potem bi jih ne pozivala, naj se svoji veri odrečejo, kajti med drugim tudi kot svetnika častijo sv. Pavla, ki je bil kot pravoverni Jud velik sovražnik Cerkve Jezusa Kristusa, preganjal je kristjane in jih nekaj celo ubil, dokler ni bil deležen milosti spreobrnjenja.

     Nekaj velikega je danes priznati napako in se spreobrniti. To je nekaterim omejencem težko sprejeti.

     Jaz pa pričakujem od JJ, da bo kdaj pred kamero izpovedal svoje zablode, se pokesal, zlil kakšno solzico kesanja in pokazal človečnost. Drugače mu ne bom verjel, da se je od komunizma poslovil.

     Danes mnogi verniki komunizma zganjajo nar normalnimi ljudmi CINIZEM v stilu KJE PA IMAŠ KOMUNIZEM, SAJ NI VEČ KOMUNIZMA IN KOMUNISTOV.
     Pa je detekcija komunista jasna: ali si za več podjetništva ali za več države? Ali si za VELIKO državo, ali za majhno državo ( po količini birokracije, kapitala, zakonov, pravilnikov), ali si za to, da obstajajo samo privatna podjetja in nič državnih podjetij. Ali si za velike davke na delo ali za majhne davke?

     Na VSESOCIALISTIČNIH demonstracijah pa smo videli velike množice, ki si želijo komunizem nazaj, ne samo v gospodarksem smislu ( nič prviatnih podjetij, velike davke podjetjem in delavcem, velike denarne podpore lenuhom), temveč kot “neposredna” demokracija, ohranjanje politično (ne)UČINKOVITEGA SODSTVA in diktaturo.

    • Za začetek bi morali uredniki na Časnik.si malo bolj preverjati, kdo so avtorji člankov, ki objavljajo tu. Objava člankov Gašperja Blažiča temu portalu drastično znižuje ugled.

     • važno je, da preberejo članek.

      Jaz bi pogledal ( če bi bil urednik),
      1. ali avtor JASNO ZAZNAVA REALNOST za razliko od slovenskih mainstream medijev, ki so ideološka trobila in resnico IDEOLOŠKO IZKRIVLJAJO
      2. ali avtor jasno izraža svoje misli
      3. ali ima članek rdečo nit in cilj
      4. ali avtor zna sklepati in razvijati argumente
      5. ali lahko avtor trditve potrdi s konkretnimi primeri

      Vse ostalo je napad na osebo, ne pa napad na kvaliteto članka.

    • Seveda, zate Ronja je tako kot za vse komunajzerje, nekaj nezaslišanega, da podpiramo politika, ki se ga trudite osrati do onemoglosti. Pa drznemo si ne verjeti vašim lažem.

     In kar je še največji greh – srečala ga je pamet in ni več zagrizen komunajzer. Smrtni greh.

     Obstajajo “resni indici”, pa niti enega niste uspeli v vseh 20 letih dokazati.

     Po tvoje “pravi kristjani” podpirajo zločinski in totalitarni komunizem. Zataknite si ga nekam.

   • kdo je pa v Sloveniji v 20 letih že DVAKRAT pokradel državne banke v rangu nekaj 10 milijard €. Kdo je pokradel cca 2.000 državnih podjetij za cca 200 milijard €?

    Če je Janša pokasiral nekaj milijonov €, kdo je pokasiral nikaj 100 milijard€ v teh 3 desetletjih? Samo lani se je v Luksemburg in v Nemčijo iz Slovenije steklo po 20 milijard € denarja v vsako državo “na varno”.

    Kdo je največja mafija v Sloveniji?

    • Pomembnješe so lažne obtožbe Janše kot pa dejanska mafija v Sloveniji, ki je zlizana z levico.

  • “Blažič pa kar vztraja v vlogi enega glavnih Janševih agitpropovcev …”

   za razliko od večine katoliških ovc, ki hitro spremenijo smer in stečejo k gospodarju, ki ima več denarja in več moči.

   Drugi del sem videl, da je napisan, a z limoninim sokom.

   Glede na to, da Blažiča tako zelo napadate, posebej pa MIKSTONE s svojim FDV štabom, patološkim sovraštvom do Cerkve in kapitalizma – sem šel članek zato še enkrat prebrati. Ja, v redu je Blažičev članek.

 1. Berem: “Kdo ve, morda so prejeli obljubo, da varčevalni ukrepi ne bodo posegli v privilegirane sfere in da bo vlada lahko še naprej vzdrževala psevdo-socialistično finančno politiko z državnimi bankami ter posojili, ki kot Damoklejev meč visijo nad slovenskimi bankami.”

  Namen je že tak, da “ne bodo posegli v privilegirane sfere”, vendar bo trčil ob “Damoklejev meč”. Ker nimamo več svojega denarja, ker EU poostruje nadzor nad bankami, bo evrčkov čedalje manj. Najprej za rajo, nato še za svete krave po Mrkaiću. Mogoče, ampak je to zelo malo verjetno, se bo takrat Slovenec zbudil ob pogledu na plačo in tokrat dejansko šel na ulico.

 2. Članek od Blažiča mi je dober.
  V bistvu zelo hitro spregledam bleferje. In Bratovškova je ena velika bleferka, pojma nima o čem naklada. Govori laži in neumnosti, realnosti očitno ne vidi. Na pamet govori kar so ji mafijci napisali.

  En poseben tič pa je Lukšič. Meni se tip zdi totalen idiot. Kar reče je totalna neumnost in kar danes reče jutri negira z drugo neumnostjo. Kako je tako neumen tip lahko diplomiral oz. celo doktoriral, meni ni jasno.

  Tretji tič pa je glede na norosti, ki jih govori, na previsokem položaju, to je Veber, ki o privatizaciji državnih podjetij, ki so jih člani njegove stranke DESETLETJA izčrpavali kot pajek muho in iz njih izvlekli na stotine milijard € neupravičenih koristi DEJAL, da je TO KRAJA STOLETJA.

  Slovenski volilci morajo biti res bebci, da izvolijo toliko neumnih in nesposobnih politikov. Ob tem pa slepo verjamejo in kar je še huje VERUJEJO V POLITIKE, da jih bodo le ti (materialno) ODREŠILI revščine, oz. jim bodo iz državnih trezorjev dajali denar na njihove TRR.

  • Gospod Pavel, ste tudi vi eden od kričačev, zaljubljenih v von Hayekov neoliberalizem?

   Če se že imate za kristjana, bi od vas pričakovala spoštljivo izražanje o predsednici vlade. Da ne govorim o tem, da imate toliko za povedat o kakovosti nove vlade, ki je komaj začela delat.

   • Take samooklicana katoličanka se je izdala še v eni stvari. Ekstremno sovraštvo do svobodnega kapitalizma. Uporablja izraze, kot so neoliberalizem.

    I joka, ker ne spoštujemo levih politikov.

    Levi politiki si ne zaslužijo spoštovanja.

    In zelo zelo spominja na enega Janeza, ki je zaradi žaljivosti odletel s tega portala. Da ni zamenjal spola.

   • Nisem zaljubljen, ker je zaljubljenost lastnost, ki nima veze z razumom, prej s pomanjkanjem odraslosti in razuma. Hayeka zelo cenim, prebral sem njegovo knjigo, kako je socializem POT V HLAPČEVSTVO. On je to raziskoval in videl, da se je socializem širil že v 19. stl. Jasno in logično je dokazal, da to ne deluje. V 20. stl. smo videli, da NITI ENA SOCIALISTIČNA država ni gospodarsko delovala, pa vse so si pomagale s strahovlado, diktaturo, koncentracijskimi taborišči ( SFRJ, SZ, Hitlerjeva Nemčija in fašistična Italija, Severna Koreja, Vietnam, Venezuela, Kuba, Angola). Prav povsod je bila strahotna REVŠČINA in to ne samo materialna, predvsem psihična in duhovna.

    Če nekdo govori neumnosti in laži, potem od mene ne more nihče zahtevati, da bom neumneže in lažnivce spoštoval. Če B. niti ne ve v kakšni situaciji je, ne vidi pravilno realnosti, potem je najbolje, da nič ne naredi, kajti vsako “delo” bo naredilo še večjo škodo. Kdo jo je postavil v komandno sobo jedrske elektrarne Krško v trenutku, ko je reaktor v kritičnem stanju in ona pritiska na neke tipke, gumbe, pa kot šivilja pojma nima kaj ti gumbi naredijo.

    • Komunajzerji se hitro razkrinkajo. Čeprav poskušajo z blefiranjem.

     Baje je bil prejšnji režim res zločinski, ampak ne smemo tega omenjati. ha ha ha…

    • Pavel, če je v tebi kaj krščanskega, potem moraš priznati, da katoliški družbeni nauk spodbuja k solidarnosti. In ne k bogatenju posameznika.

     Socializem je predvsem krščanska izbira. Ne sicer tisti v totalitarni obliki, a vendarle.

     • Kristus spodbuja k solidarnosti, k osebni odgovornost, k odgovornosti Skupnosti. To pa so vsi socializmi in komunizmi grobo zlorabili, saj večino denarja gre k bohotni birokraciji in k polit-gospodarski mafiji. Hkrati je socializem sistem negativne selekcije, zato teži v revščino in propad družbe in človeka.

      Kristus je spodbujal tudi k podjetnosti in delavnosti.
      “Tistim, ki imajo, se jim bo še dalo. Tistim, ki pa nimajo, se jim bo še tisto vzelo” govori v priliki o talentih, ko so določeni talente podjetno uporabili, eni pa so jih leno zakopali.

      Socializem ( kraja, rop, manipulacija, sistemska korupcija) je možen samo z NASILNO revolucijo, vzdrževan s terorjem, davčnimi zlorabami, zaposlitvijo v državnem sektorju in državnih kolhozih, strahovlado, diktaturo oz. kot je danes v Sloveniji ob moči poneumljenih množic. Socializem nima nič skupnega s krščanstvom, nasproten je v vsej 10 božjih zapovedih krščanstvu.

    • Ja Pavel, če bi bil pravi kristjan, bi moral biti komunajzer, zagovarjal bi enakost v revščini, kot je v Severni Koreji.

     Kapitalizem pa vsem ljudem prinaša blaginjo (bogatijo).

     Socializem in fevdalizem sta poskrbela, da se je elita žrtvovala za to, da bodo ostali, ki so vsi reveži, lahko šli v nebesa. Zdaj si pa predstavljaj, da bodo morali iti miljoni ljudi v pekel zaradi tega, ker so prebogati.

     Da ne govorim, koliko kamel bo trpelo ker bodo morale hoditi skozi šivankina ušesa.

    • Pavel, fašistična Italija in nacistična Nemčija pač nista bili socialistični državi, lepo prosim! Kvečjemu sta bili državi, v katerih je državni aparat prevzel tudi precejšnjo vlogo pri organiziranju gospodarstva.

     • Ne? 🙂 Naconal-SOCIALISTIČNA Nemčija ni bila socialistična??? Glede fašizma pa je še morda vprašanje, ne bi vedel.

     • Ha ha. Kakšna laž. Nacional-socializem = nacizem.

      Da ne govorimo, da pojma nimaš. Saj socializem je to, da država nadzira preko delnega lastništva tudi gospodarstvo.

  • Lojzek, kaj bi pa rekel na težave Alenke Koren Gomboc ter Branka Mariniča? A to je pa vse v redu??

Comments are closed.