Predstavitev Zbornika Evropska Slovenija v Mariboru

1

Evropska-Slovenija-12VABILO.  Vabimo Vas, da se nam pridružite na predstavitvi zbornika Evropska Slovenija, ki bo potekala 5. junija 2013, ob 19h, v amfiteatralni predavalnici v prvem nadstropju Teološke fakultete v Mariboru.

Kriza je v Sloveniji sprožila niz iniciativ: od pouličnih demonstracij do pozivov k razmisleku o prihodnjih vizijah razvoja naše države. Vse te pobude so nadvse dobrodošle, vendar pa se zdi, da mnogim manjka konkretna vsebinska opredelitev v smislu teoretično prepričljivih, vsebinsko zaokroženih, koherentnih in sistematično razdelanih predlogov za prihodnji razvoj naše politične skupnosti.

To vrzel zapolnjujemo mladi kritični intelektualci, pripadniki t.i. nevidne generacije mladih do 40 let, ki smo kritični trenutek, v katerem se je znašla slovenska država, zaznali že v decembru 2011. Nanj smo se odzvali s kritičnim premislekom, katerega sad je zbornik Evropska Slovenija – Prispevki za nov nacionalni program..

Zbornik Evropska Slovenija združuje dvajset avtorjev, katerih prispevki tako po svoji širini in globini predstavljajo nič manj kot slovenski nacionalni program, kakršnega potrebujemo v tem trenutku. Evropska Slovenija ponuja pot, po kateri se lahko izvijemo iz klime provincialne samozadostnosti in zaprtosti, pa tudi duhovne ozkosti in se dokončno zasidramo v zahodnem mišljenjskem, vrednostnem in kulturnem okolju.

V času zmede in iskanja, ko je na preizkušnji tudi sama EU, avtorji zbornika odgovore iščemo v vrednotah odprte družbe, pravne in demokratične države, vsebinskega in ekonomskega liberalizma, skratka v tistih vrednotah, ki jih lahko imenujemo evropska normalnost. Slovenci smo historično gledano nedvomno uspeli prehoditi impresivno pot narodnopolitične emancipacije, vendar nam nikoli ni uspelo izgraditi pravega vsebinskega liberalizma.

Ker je število mest omejeno, Vas prosimo, da Vašo udeležbo najkasneje do 4. junija 2013 potrdite na e-naslov: info@evropskaslovenija.si.

 Avtorji zbornika in člani iniciative za Evropsko Slovenijo (www.evropskaslovenija.si)

1 komentar

Comments are closed.