Zbor za vrednote in predstavitev knjige o Dušanu Černetu

1

cerneVABILI.

Zbor za vrednote: Kaj je nacionalni interes ali trojka pred vrati

Inštitut Janeza Evangelista Kreka vabi na Zbor za vrednote z naslovom Kaj je nacionalni interes ali Trojka pred vrati. Zbor za vrednote bo v torek, 4. junija ob 17. uri v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani, Cankarjeva cesta 1/IV v Ljubljani.

Gostje so dr. Bojan Žalec, Matej Kovač, dr. Janez Dular in dr. Matija Kovačič

_____________________

Študijski center za narodno spravo Vas vabi na predstavitev nove knjige Zvestoba vrednotam. Podoba Dušana Černeta in po njem poimenovanih pobud, ki jo je izdal Krožek za družbena vprašanja Virgil Šček iz Trsta v sodelovanju s tržaško založbo Mladika.

Predstavitev bo v konferenčni dvorani Študijskega centra za narodno spravo, Tivolska 42 v Ljubljani (nasproti bencinske črpalke), v četrtek, 6. junija 2013, ob 11. uri. Knjigo bodo predstavili njen urednik Ivo Jevnikar in soavtorji Ana Marija Prijatelj, Saša Martelanc ter Marjan Pertot.

Pozdrav Krožka za družbena vprašanja Virgil Šček bo prinesel njegov predsednik Rafko Dolhar.

Knjiga Zvestoba vrednotam, Podoba Dušana Černeta in po njem poimenovanih pobud predstavlja Dušana Černeta (1916-75), njegovo družino, delo, sodelavce, a tudi njegov čas. Dokumentirano, brez diplomatskih ovinkov tudi pri kočljivih temah. Začenja se „v stari Avstriji“, opisuje obdobje revščine in aleksandrink, fašističnega preganjanja in tigrovskega upora, emigracije v Jugoslavijo, vojne in revolucije, pojav „goriške sredine“, partizanov, četnikov in domobrancev na Goriškem, povojno obnavljanje kulturnega in političnega življenja na Goriškem, nove boleče delitve, Černetovo preselitev v Trst in delo na Radiu, njegovo vlogo v samostojnem političnem gibanju, ki je dosegla vrh v času, ko je z drugimi tržaškimi javnimi delavci postavljal temelje današnji zbirni stranki Slovenska skupnost.

1 komentar

  1. Zbor za vrednote je bolj potreben Slovcencem kot lačnemu kruh!

    Pričakujemo pa, da bi se permanentno oglašal in nam budil vest !

Comments are closed.