Predsedniška kandidata o narodni spravi

2

Študijski center za narodno spravo, Komisija Vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic, Komisija Vlade RS za reševanje vprašanja prikritih grobišč Vas vabijo na javni pogovor na temo spravnega procesa v slovenskem prostoru.

Srečanje bo potekalo v ponedeljek, 26. novembra ob 11. uri, v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva 1/IV, Ljubljana.

Dnevno se srečujemo z odprtimi vprašanji slovenskega in evropskega spravnega procesa. Glede na to, da so bila v dosedanji predsedniški kampanji večkrat postavljena vprašanja na to temo, smo k sodelovanju pri pogovoru povabili oba predsedniška kandidata dr. Danila Türka in gospoda Boruta Pahorja ter strokovnjake, ki se ukvarjajo s tem področjem.

Dotaknili se bomo naslednjih vprašanj:

 • Ali naj se nadaljuje urejanje prikritih grobišč po strokovnih načelih, ki jih je opredelila Komisija Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč?
 • Ali naj se iz rova Sv. Barbare v Hudi jami izkoplje posmrtne ostanke vseh žrtev?
 • Ali naj rov Sv. Barbare postane muzej?
 • Ali naj Republika Slovenije prevzame financiranje analiz DNK za prekopane slovenske žrtve, da jih lahko svojci pokopljejo?
 • Ali naj se arhivi iz časa druge Jugoslavije odprejo v skladu z referendumsko odločitvijo 2011?
 • Kako naj dosežemo uveljavljanje priloge D sporazuma o sukcesiji po nekdanji Jugoslaviji?
 • Kako spodbuditi, da se zaključijo postopki o denacionalizaciji? Kako reševati problem neenakosti med žrtvami nacionalsocializma, fašizma in komunizma?
 • Kaj lahko storite pri sprejetju in uveljavitvi evropskih resolucij in usmeritev na tem področju?

Pogovor bo vodil zgodovinar in novinar gospod Jože Možina. Vljudno vabljeni, da se udeležite javnega pogovora!

S spoštovanjem, direktorica Študijskega centra za narodno spravo, dr. Andreja Valič Zver, predsednica Komisije Vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic, mag. Majda Pučnik Rudl, predsednik komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, Jože Dežman.

Foto: Jože Bartolj


 

 

2 KOMENTARJI

 1. Tem vprašanjem, ki so seveda izhodiščna bi lahko dodali še mnoga. Nekaj jih predlagam:
  Kako bodo priviligirani povrnili škodo državi in narodu, ki so mu prav z njimi in zaradi njih prizadeli toliko hudega in ga PRIKRAJŠALI za mnogo življenj?
  Ali imajo ti ljudje sploh še kaj vesti in poguma, da bi se tega vsaj izkreno in z dobro voljo bili sploh še sposobni lotiti?
  Ali se sploh zavedajo, da pozitivne odločitve o teh in podobnih vprašanjih utegnejo prinesti največ prave koristi ravno njim samim? Umreti nespravljen je namreč največja katastrofa, ki se človeku lahko zgodi.
  Tistemu, ki v to dvomi, svetujem, naj se poglobi v študij krščanstva, predvsem pravovernih razodetij, ki jih je krščanstvo prejelo po zvestih vernikih mistikih.
  Naj si vsak zastavi vprašanje: Kakšna bo moja večnost na podlagi mojih dosedanjih dejanj, če umrem danes?
  Ni že vse izgubljeno! Veliko se še da rešiti, vendar treba se je podati na pot vere, upanja in ljubezni. Naj vam pri iskrenem iskanju resnice pomagata Marijina priprošnja in božji blagoslov.
  Mir in dobro!

 2. V ponedeljek ob 11 h dopoldne je precejšen del zainteresirane javnosti avtomatično izločen, ker ima službo ali šolo. Upam, da bo vsaj posnetek dosegljiv na spletu.

Comments are closed.