Predsednik Vlade RS Janez Janša za svet brez genocida

1

Predsednik Vlade RS Janez Janša je imel na 67. zasedanju GS OZN govor, katerega osrednja tema je bil širši poziv vsem državam članicam za podporo pobudi za okrepitev Konvencije za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev. Predsednik vlade je v govoru poudaril predvsem potrebo po izboljšanju pravnih okvirjev za zgodnje preprečevanje genocida in množičnih grozodejstev ter poudaril, da konvencija po šestdesetih letih sprejetja potrebuje širšo in učinkovitejšo obliko.

V uvodnem delu govora je predsednik vlade Janez Janša dejal, da je osrednja tema letošnjega zasedanja mirno reševanje sporov in da so vsi voditelji držav v svojih govorih izpostavljali potrebo po učinkovitem preprečevanju in ozaveščenju o grozodejstvih, ki smo jim na žalost še vedno priča tudi danes. Predsednik vlade Janez Janša je omenil aktualni primer Sirije, kjer mediacija na žalost ni uspela in izpostavil potrebo po okrepitvi preventivnih ukrepov OZN, držav članic in mednarodnih organizacij.

Predsednik vlade je navzoče delegate ob tem spomnil, da smo lani praznovali šestdeset let, odkar je Raphaelu Lemkinu po dolgoletnih prizadevanjih uspelo uveljaviti Konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. “Čakali smo več kot pol stoletja, da smo doživeli prvo individualno obsodbo za zločin genocida, “ je dodal in označil ustanovitev mednarodnega kazenskega sodišča kot pomemben mejnik v mednarodnih odnosih.

“V svojem govoru v muzeju holokavsta je predsednik ZDA Barack Obama aprila lani poudaril, da suverenost držav ni nikoli dovoljenje za pobijanje lastnega prebivalstva,” je v govoru spomnil predsednik vlade in omenil tudi poziv generalnega sekretarja ZN Bana Ki Moona na začetku letošnje splošne razprave, da je potrebno utrditi koncept odgovornosti za zaščito s konkretnimi ukrepi.

“Samo po 2. svetovni vojni je bilo večkot 80 držav priča množičnim grozodejstvom. Vsaj 53 milijonov nedolžnih ljudi je pri tem izgubilo življenje. Za temi številkami so konkretni možje in žene ter otroci. Imeli so prihodnost, vendar jim niso dovoliliživeti, “ je opomnil predsednik vlade in pozval k razvoju nove strategije za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev. “Potreben je mehanizem za hitrejše in učinkovitejše odzive na genocid in druga množična grozodejstva,” je še dodal.

Predsednik vlade Janez Janša je ponudil aktivno vlogo Slovenije pri nadaljnih korakih za uresničevanje pobude in poudaril, da ideja raste iz sektorja mednarodnih nevladnih organizacij in posameznikov ter da ji podpora raste. Po besedah predsednika vlade je potrebno poskrbeti tudi za boljše sodelovanje pri pregonu storilcev takšnih zločinov in razviti kulturo preprečevanja po svetu, med drugim z izboljšanjem razumevanja opozorilnih signalov in odzivov. Ob tem je ostro obsodil nasilje nad diplomatskimi in konzularnimi misijami v arabskem svetu in poudaril, da je svoboda govora temeljnega pomena za demokracijo in nasilni odgovori ji niso mogli nikoli postavljati meja.

“Prevzeli smo odgovornost do sveta od naših očetov in imamo ogromno odgovornost, da bo ta svet lepši za naše otroke. Zato vas vabim, da združimo naša prizadevnja in napore za svet brez genocida,”so beside, s katerimi je predsednik vlade zaključil svoj govor na letošnjem zasedanju GS OZN.

Ob robu dogajanja je predsednik vlade opravil tudi pogovore za tuje medijske hiše. V intervjujih za Wall Street Journal in Associated Press je spregovoril predvsem o trentuni finančni situaciji v Sloveniji in zakonodaji, ki je v postopkih sprejemanja za stabilizacijo razmer. Predsednik vlade je zagotovil, da je Slovenija sposobna rešiti trenutno stanje sama. Ob tem je poudaril, da si slovenska vlada s predlaganimi spremembami delovnopravne, pokojninske, bančne, gospodarske zakonodaje ter drugih pomembnih ukrepov prizadeva, da bi tudi mednarodni trgi zaznali, da je Slovenija zanesljiv in potencialni partner. Tema pogovorov je prav tako bila podrobnejša predstavitev slovenske pobude v OZN za okrepitev in učinkovitejšo preprečevanje genocida in množičnih grozodejstev.

Celotno sporočilo za javnost prilagamo v priponki, dostopno pa je tudi na naši spletni strani www.kpv.gov.si.

Foto: Tamino Petelinšek, STA

1 komentar

  1. Janša ga je polomil, da ni povabil na generalno skupščino OZN nekaj preostalih veteranov iz Stanovnikove združbe Zveze borcev, ki bi lahko iz prve roke predavali o genocidu.

Comments are closed.