Predsednik Vlade posegel v obstoj medijev, ki niso v interesu vladajoče politike

3

Ob spremljanju nagovorov naših najvišjih predstavnikov oblasti se lahko vprašamo, zakaj vsaka jasna beseda dobi tako odmevnost in različne poglede. Razumljivo je, da vsak nagovor lahko vzpodbudi v človeku njemu lastno razumevanje sveta. Poglejmo na primeru enega vzorca izjave in ga prepišimo v drugo obliko prepotrebnega sporočila. Za začetek si oglejmo sporočilo izvršilne oblasti, ki je najbolj posegla v medijski prostor. V mislih imam izjavo predsednika Vlade RS g. Šarca:

Zato je v teh časih neizprosne tekmovalnosti in pehanja za dobički naša skupna naloga, celo odgovornost, da tudi prek oglaševanja ustvarjamo tako ozračje srčnosti in strpnosti kot tudi sprejemanja ranljivih, drugačnih in drugače mislečih.

Izjava predsednika Vlade RS, ki se nanaša na naročila oglaševanja, s katerimi državna podjetja posredno financirajo delovanje medijskih hiš, je razkrila tudi pravo sporočilo plačevanja reklam. Dejstvo namreč je, da se v določenih medijih z državnim denarjem oglašuje izdelke brez potencialnega tržnega deleža oziroma so tržni deleži v veliki meri neodvisni od oglaševanja. Tako je le manjši del oglaševalskega denarja v resnici namenjeno informiranju splošnega potrošniškega okolja o novem izdelku, večina sredstev pa je v resnici namenjena obstoju medijskih hiš za potrebe politike.

In predsednik Vlade RS je s svojo izjavo posegel ravno v to občutljivo področje obstoja medijskih hiš. Povedal je, da je potrebno poseči v obstoj medijev, ki niso v interesu vladajoče politike.

Vprašanj in odgovorov, ki bi jih moral ponuditi vsak predsednik Vlade RS, je veliko. Če pa se s tako oceno pojavi v javnosti g. Šarec, pa naj nam jasno pove, da opravlja funkcijo Predsednika Vlade malo počez pa malo dolgem. Tu ne gre zato, da je njegova ocena, da smo v banana republiki. Spoznanje, kaj banana republika je, določajo voditelji, ki jih na praviloma demokratičnih volitvah izvolimo državljani. Ali je morda mislil, da je to država, kjer je večinsko prebivalstvo črne polti, podobno kot je predsednik Trump ocenil države iz črne celine?

Če izjavo, ki je predstavljena v uvodu prispevka, v demokratični družbi izreče predsednik vlade, katere člani so pred njegovim prihodom v politiko sistematično soustvarjali banana republiko, to ni navadno besedičenje, pač pa navodilo, ki ga je potrebno upoštevati. Marsikdo ne razume, da je izrečena ocena o banana republiki bolj pomembna, kot je bila pred časom neresnična trditev ministra »da mu otroci doma jokajo«. Čeprav vsi vemo, da minister otrok nima doma in je tudi sicer zelo bistroumen, ko je trdil, da je vsak pes bolj pameten od slovenskega desničarja. Po logiki ocenjevalcev sovražnega govora je ta prispodoba lahko zelo primerna, saj je pes človekov prijatelj, lastnik pa od psa zahteva, da mu sledi. V kolikor mu ne sledi – slovenski desničar namreč, pa ga kaznuje ali pa enostavno uspava. Spomnimo, njegovi ideološki predniki so to vzeli dobesedno.

Prav zaradi navedenega bi bilo prav, če se besede in njihove pomene ocenjuje na enak način in z enakimi vatli. Zato predlagam Predsedniku Vlade, da odločneje poseže do vseh primerov sovražnega nastopanja, ki ga opažamo pri nekaterih novinarjih na RTV in tudi v ostalih medijskih hišah. Če pa bo jasno pokazal, da se z njimi strinja ali jim molče daje zavestno podporo, potem nam bo jasno, da ne uporablja enakih vatlov za vse. Vpraša se naj se, ali je pozabil na Resnico, ki ji je kot otrok spoznal in živel.

3 KOMENTARJI

  1. “Tako je le manjši del oglaševalskega denarja v resnici namenjeno informiranju splošnega potrošniškega okolja o novem izdelku, večina sredstev pa je v resnici namenjena obstoju medijskih hiš za potrebe politike.”

    To in pa še kaj moramo vpiti, da se opogumijo volivci, ki ne hodijo na volitve.

Comments are closed.