Ustavite histerijo!

20
Kogar zanima delovanje državne, delovna mesta in napredek, mora ugotoviti, da SDS sicer ni brez tveganj, je pa manjše zlo od novih in novih eksperimentov »s podporo Levice«. In kar se zdravja demokracije tiče: za SDS smo lahko prepričani, da bo pod nadzorom vsaj 571 medijskih psov čuvajev, stotine poštene inteligence, vstajniške ulice, opozicije in koalicije. Oblast levice je tista, ki je v tej državi omejena samo z lastno nesposobnostjo.

Slovenija se že mesec dni ukvarja s tem, da je predsednik vlade Marjan Šarec odstopil. Dobro leto so stvari tekle same od sebe. Javni sistemi, za katere se ni nihče prav brigal, so začeli kazati znake zanemarjenosti. Najbolj se to pozna pri zdravstvu in vojski. Ampak hirali bi sistemi lahko še dolgo, pa se ne bi zgodilo nič. Predsednik vlade je vrgel puško v koruzo, ko bi moral začeti opravljati vlogo predsednika vlade in koordinirati razlike med strankami in ministri – ko bi letalo potrebovalo pilota.

In del Slovenije že en mesec grabi panika, kaj bo, če bo predsednik vlade Janša. Delajo zaloge moke, olja, toaletnega papirja in ribjih konzerv za primer pomanjkanja, ki bi nastopilo pod Janšo. Kupujejo madžarsko slovenske slovarje, ker bomo spet govorili nemško. Delajo si kopije interneta, ker kmalu ne bo več dostopen.

In pišejo peticije, kjer bi demokracijo varovali tako, da ja ne bi prišlo do menjave oblasti. Ker demokracija je procedura. Kakšne rezultate ima ta procedura, da so na oblasti in pri ekonomskem koritu vedno eni in isti, to ni pomembno. Važno je, da je mogoče narediti vse kljukice pri kraljici demokracije. In Janša da lahko demokracijo lastnoročno uniči. Občutek imam, da Janši njegovi sovražniki pripisujejo še večjo nadnaravno moč kot njegovi oboževalci.

»Kaj je bolj demokratično kot volitve?«

Šarec je bil morda mislil, da bo z odstopom izvedel Salvinija. Ankete so mu merile procente tam nekje v tridesetih, vsi v njegovi okolici pa so ga tako hvalili, da je v še sam verjel, da bi s predčasnimi volitvami vnovčil tisto izjemno vodenje vlade v preteklem letu, uničil koalicijske partnerje in se v naslednji mandat kot čisto pravi Drnovšek zavihtel s 30 plus podpore.

»Kaj je lepše, bolj demokratično, bolj dostojanstveno kot omogočiti ljudem besedo na volitvah.« Tega ni rekel Marjan Šarec ampak Matteo Salvini.

Ne vemo, kaj bo, vsekakor pa bo dolgo trajalo. V Italiji je od trenutka, ko je Salvini sprožil vladno krizo, do trenutka, ko so imeli novo vlado, minil manj kot mesec. Pa Italije nimamo ravno za primer učinkovitosti. V Veliki Britaniji so v manj kot dveh mesecih izvedli volitve, sestavili vlado in vlada je izvedla Brexit. V Sloveniji v dveh mesecih niti glasov ne preštejemo do konca.

In potem pričakujete, da se bo kaj drugega zgodilo hitro in brez stahanovskih naporov? V Sloveniji so državo preko vsake mere zakomplicirali. Na vseh področjih. Od zaščite osebnih podatkov do pritoževanja na javne razpise. Zato se nerazumno vlečejo sodni postopki, čakate na gradbena dovoljenja, na zdravniški poseg, na tretjo razvojno os …

Država že dve leti v leru

V socializmu smo stali v vrsti za pralne praške, olje, sladkor, bencin, če omenim samo najnujnejše. Danes je trgovina privatizirana in trg deluje. Smo pa iz države naredili blodnjak zakonov, predpisov, pravilnikov in uredb, da lahko vsak uradnik na vsakem nivoju neskončno časa zavira vsako odločitev. Za vse, kar naj bi nudila država, se čaka v vrsti. Dolgo časa. In v taki državi pričakujete, da bo menjava vlade kot leteča menjava v hokeju?

Zato, ker je tega prostega teka dovolj, sem podprl poziv, da se oblikuje nova koalicija. Da vzame zadeve v roke in prosti tek prekine. Če bi bil seznam naslovnikov le še malo daljši in bi prijazno pisali Levici in Jelinčiču, da naj premislita, ali ne bi morda podprla nove vlade, bi soglasje umaknil. Podpora Levice katerikoli koaliciji škodi. Njihov program in načela so skregani z vsemi preizkušenimi principi, ki delajo družbo bogato.

IKEA demokracija

Pohištvo so nekoč delali tako, da je šlo iz roda v rod. Pohištvo iz IKEE se lahko menja skoraj tako kot obleke. Na hitro se sestavi, na hitro razstavi in zastari. Take so stranke na slovenski politični sredini.

Seniorji poštene inteligence so podpisali poziv za reševanje slovenske demokracije pred Janšo. Kot da bi ta demokracija sploh delovala. Delujočega večstrankarskega sistema nimamo. IKEA stranke imajo skoraj tretjino sedežev v parlamentu, menda 2/3 poslancev so novinci, ki jih trajno uradništvo in globoka država lahko precej poljubno šofira. Ki ne bodo nikoli za nič odgovarjali, ker jih bodo nadomestili novi novinci.

Sistem zavor in ravnotežjih ne deluje. Inštitucije si medsebojno ne gledajo pod prste. Oblast je troedina, štiriedina, če dodamo še medije.

Nadzor nad oblastjo bi moral teči tudi v času – da se torej opcije na oblasti menjajo. Pri nas se ne. 80 % časa ima vlado ena opcija. Njeni pripadniki, pomagači in koristolovci se navadijo, da so abonirani na oblast, so nezmotljivi in nedotakljivi. Menjave so potrebne že za to, da se politika, uradništvo, klintelistični del gospodarstva ipd. navadijo, da se lahko zadeve tudi obrnejo, da bodo oni nekoč opozicija. Da torej ne bi bilo dobro, da se preveč razkomotijo.

Dobro bi bilo, da se kateri od IKEA strank omogoči, da se sčasoma preoblikuje v resno stranko, ki ima ideologijo, program, podpornike na terenu. Ne pa, da je ideologija ustavljanje Janše, program so službe za strankarski vrh in teren nekaj priliznjencev, ki se nadejajo priboljškov.

Lindy efekt

Tudi za stranke namreč velja učinek Lindy – to je teorija lastnika neke okrepčevalnice na Broadwayu, da je bodoča življenjska doba gledališke predstave sorazmerna njeni trenutni starosti. Dlje, kot se nekaj igra, večja je verjetnost, da se bo to še dolgo igralo. Starejša kot je neka stranka, večja je verjetnost, da bo ta stranka še nekaj časa pri življenju. Koalicija z SDS je Lindy rešilni obroč za SMC, Desus in kdor se bo še priključil. SD ga ne potrebuje in se tako tudi obnaša. Čeprav bi si osebno najbolj želel, da bi oblast v Sloveniji prevzeli odrasli, ki jih je, priznajmo, še največ – in v tem vrstnem redu – v NSi, SDS in SD.

Sicer pa – od nove vlade ne od volitev nimam nobenih pričakovanj. Če Janša sestavi vlado, bo v njej v manjšini. To ne bo preprečilo samo kakšnih orbanovskih potez, ampak zna ustaviti tudi bolj odločne korake pri deregulaciji, debirokratizaciji in pocenitvi države. Se bodo pa zadeve vsaj premaknile iz lera. Razreševati se bodo začeli najbolj akutni problemi.

Edina večja korist nove koalicije bi bila vzpostavitev normalnosti v slovenskem političnem prostoru. 25 % volivcev ne bo več izločenih iz politične igre, konec bi bilo političnega apartheida, SDS bi hočeš nočeš morala postati bolj umirjena, konstruktivna in prijazna. Na levi sredini se zna oblikovati kakšna stranka z ambicijo postati stalnica v političnem prostoru – z resno, odgovorno, k rezultatom usmerjeno politiko, ki naredi kaj otipljivega za volivce. Ne pa, da jih krmi s parolami o Janši, enobeju in neoliberalizmu. Nič od tega se namreč ne da namazati na kruh.

Skratka

Skratka, če uspemo priti do nove vlade, bi znala biti politična histerija iz mainstreama odrinjena na levi rob političnega prostora. Kjer ji je tudi mesto. In na skrajno desno, kjer bodo drugi histerično najedali, da vlada ni naredila tako, kot je Orban ali bi Salvini.

Žalostno dejstvo je, da brez SDS ali Levice v Sloveniji ni mogoče vladati. Če bi bili moč Nove Slovenije in SDS ravno obrnjeni, bi že dobro leto imeli desno-sredinsko vlado. Ampak nista. Izbira je med SDS in Levico. Kogar zanima delovanje državne, delovna mesta in napredek, mora ugotoviti, da SDS sicer ni brez tveganj, je pa manjše zlo od novih in novih eksperimentov »s podporo Levice«.

In kar se zdravja demokracije tiče: za SDS smo lahko prepričani, da bo pod nadzorom vsaj 571 medijskih psov čuvajev, stotine poštene inteligence, vstajniške ulice, opozicije in koalicije. Oblast levice je tista, ki je v tej državi omejena samo z lastno nesposobnostjo.

20 KOMENTARJI

 1. Prof. Rismal s 74 podpisniki (skoraj vsi univerzitetni profeosji s pravico delovanja preko ARRS (to so tisti, ki jih pokličejo pravi čas na pravo mesto – zbornaja komanda)) je ugotovil, da če ljudje ne stojijo v vrsti za kruh, makarone in meso tržišče v socializmu ne deluje. Mladi imitator Che Guevara trdi, da če so čakalne vrste dolge je to samo dokaz (Venezuela 2017 do 2020), da zdravstveni sistem deluje, ker ljudje sploh lahko pridejo v čakalno vrsto, lahko bi doma umrli, kot v kapitalizmu.
  Zblojena levičarska duševnost se boji, da jih doleti tisto, kar oni kot proletarska aristokracija, zagotavlja svojim. Enim delo, drugim pa osvobojenost od dela. Slovenski državljan pa jim pri tem zvesto sledi, ker jih v šolah pripravijo, da se lahko ločujejo: bebčki, delavci in proletarska arustokracija s potomci. Učiteljice in psihologi pa delajo razvrščanje, kdo kam spada. Zraven pa s perfidnim usmerjanjem določajo status za naprej.
  Degeneracija duha dela, še posebej, ko se ljudje starajo, Takrat pride vsa zloba in sprenevedanje skozi življenje na plano. To modrost bi vsaj kakšen filoziof moral poznati, razen če je pokbvarjen preko vseh meja.

  • Tako je! In zdaj nam bodo ti zapriseženi razpečevalci kulturnega marksizma, prisesani na državne jasli, ki deželi niso dali še nič oprijemljivega, poštenim Slovencem delili nauke? Barabe! In kaj je vsem tem ljudem skupnega? Totalitarna poškodovanost – bi vljudno rekel profesor Justin Stanovnik, ostali pa rečemo bolj direktno: POKVARJENOST!

   • Ker si omenil profesorja Justina Stanovnika, naj povem, da je nasproti tem 75-tim podpisnikom pamfleta, zaresni in resnični intelektualec. Njegova pisanja so tako resnična, tako pretresljiva, da človek onemi. Nekoč, ko sem ga srečal v Rogu, sem mu povedal, da tako do sedaj pri nas ni pisal še nihče.

 2. SKRATKA….
  g. Turk pač ne more iz svoje kože. Kot slon v trgovini s porcelanom.
  Ko je bil minister je bil šokiran ko so ga SLO “kulturniki” popljuvali. Pa ga kljub temu vedno zanaša v “levo kulturno sfero”….
  Ves čas bolj ali manj deli lekcije SDS in Janši. In “modruje” o Levici in SDS kot enake obravnave vredni dvojici. In kaj bi bilo če bi NSI….Človek Božji, a še ni bilo dovolj megle….in skakanja malo sem in malo tja ? Da ga malo trepljajo levi in ga “vabijo” t.im. “zmerni” mediji….kot je tale portal.
  V tem sestavku le tega ni napisal, da je važno da SDS je v vladi, pa četudi je ne vodi Janša….
  Velik modrijan.

  • Sklicujoč se na krščanske vrednote bi NSi koristila kakšna solidarnostna gesta v času Janševega zapora.(Were you there when they crucified my Lord!?). Tudi ni lepo zganjati ljubosumje, če ima stranka pač karizmatičnega voditelja. Trideset let poti navzgor.Pod tem “princem teme”, ki bi ga sedaj kar od zunaj zamenjali. Pustite, da se družina sama odloči, kdo je kapo!Človek je že trideset let preganjan in poniževan, ljudje pa blebetajo o njegovem egu. Kaj pa, če je to poklicanost ? Ga boste pri šestdesetih kar upokojili, za nagrado, ker vztraja v nemogočih razmerah? Bojim se, da je v tem prostoru edini politik, ki mu gre za dobrobit ljudi.

 3. Manjka ugotovitev, da je lahko izvedljiva obrnjena slika na glavo le teoretična, kot so teoretiki naši vrli strokovnjaki, toda stranke si morajo to zaupanje pri volilcih pridobiti praktično- v praksi!!!, g. profesor ga jim ne more podeliti le z ugotovitvijo ali pač?
  Prostor razmerji v politiki bi se bistveno spremenil, če bi si NSi prišvicala na naslednjih volitvah tolikokrat več volilcev od SDS, kot jih ima sedaj SDS več kot NSi! Gospod profesor razmišlja v pravi streteški smeri. Upam, da so ga volilici na sredini, kamor obljublja nekdo poriniti na globoko NSi, prebrali in razumeli ter bodo sedaj to njegovo zamisel uresničili. Torej SDS 25% in NSi vsaj še dvakrat toliko.
  Seveda jih toliko ne hodi k maši, če je to krščanska stranka in mora zares poseči v volilno telo, ki sedaj ne gre na volitve.
  Torej, hvala za idejo g. profesor, sedaj pa prosim še analitično študijo, kako to uresničiti in poprijeti za lopato. To pa je tisti, kar pričakujemo državljani od krščanskih intelektualcev in podjetnikov: aktivno iz katakomb in odločno vključiti možgančke in na delo pokonci in ne skriti med travami, ki že 70 let niso bile pokošene!!!, ali pa izbrišite besedo krščanski iz svojega govorjenja in pisanja.

 4. V Sloveniji naj bi bilo 3/4 krščenih. Kdo jih ne nagovarja, jih ne zna ali noče nagovoriti ali so sami krivi, da izberejo napačne politične voditelje, duhovnih namreč ne morejo izvoliti.

 5. Žiga
  Da bi NSi imela 25% empirično ni več možno. Na sredini ne more dobiti volilce, ker so krščanska demokrcija, ki v evrospki misli ne kotira visoko (proti potrošništvu, proti splavu, institut zakonjske skupnosti, evtanazija…). Na desni pa je izgubila verodostojnost zaradi obračana po vetru (Pucko, udbovski arhiv, pokojnina Kučanu,…). Skratka zaradi vesega tega, ta teza 25% takoj posuši vse mokre sanje.

  • Kaj pa po tvojem v “evropski misli kotira visoko”? Zelo odvisno, kdo so to “misleci”. Krscanska demokracija in nihce drug je ustvarila politicno Evropo. Po Robertu Schumanu se imenuje osrednja politicna palaca EU v Bruslju. Tradicionalna krscanska druzina daje lepo vzgojene ustvarjalne ljudi. Ne LGBT skupnosti ali jebivetrski ficfirici. Dostojanstvo osebnosti in spostovanje cloveskega zivljenja od spocetja do naravne smrti so vecne vrednote.

  • Za 25 ali več odstotno podporo morajo ljudje stranki zaupati. V normalni demokraciji zaupajo, če je stranka dokazano sposobna stvari obrniti na bolje. Avtor članka dobro ve, da se sposobnost dokazuje z referencami. V NSi nihče razen dr. Bajuka nima omembe vrednih referenc. V tej stranki nihče razen dr. Bajuka še ni nič omembe vrednega naredil za to družbo. Prej obratno. Tudi orkestrirano trobljenje v isti rog s totalitarci ni mogoče šteti za pozitiven prispevek. Zato ni čudno, da je volilni rezultat takšen, kot je. Pravzaprav je še dober.

   Dr. Turk, NSi uživa visoko podporo glede na svoje skromne sposobnosti. Glede na pretekla dejanja volivci sklepajo, da ni sposobna speljati sprememb na bolje.

 6. Res bi bilo dobro, da se zasnuje Janševa vlada, iz same taktike razbijanja konstantnega ritma levice. Že eno samo leto takšne vlade bi razbilo zamah šarcizma.
  Je pa avtor tega spisa zgoraj sam en mečkač, mešalec vsega skupaj, nekakšen sem-in-tja, podoben ideji mešanja krščanstva in islama v enotno religijo. Ker je takih večina, pa NSi, pa cerkvena oblast od škofa Vovka naprej, odhaja narod iz volišč, cerkva, semenišč in iz Slovenije, še množimo se več ne.
  Če pa bo Janša ponovno visok, pa občasno kakšno afno poguncal, iz te priložnosti spet ne bo nič. Levi kolegi ne razumejo humornega sarkazma, ta del možganov jim je preraslo divje meso agresije na vse izven njihovega dometa.

  Whatever ……

 7. Zopet moram ponoviti misel, ki sem jo že zapisal in je do neke mere bila sprejeta. Misel, da se “poštenjak” druži s poštenjakom, “grešnik”, grešniku služi je treba vzeti “cum grano salis”! Ne gre za idealnost ampak praktičnost, ki lahko poveže ljudi dobrih namenov.
  V tem smislu je pismo avtorja in postno pismo slovenskih škofov apel, da dobro namerni ljudje stopijo skupaj in naredijo ali podprejo ustvarjanje vladne koalicije, ki bo lahko reševala probleme v korist naroda in države.
  To bo potrditev suverenosti države, ki jo potrebujemo. Samo v druženju “poštenih in suverenih” državljanov bo uspeh in rešitev države. Brez rodoljubja in domoljubja zadeva ne bo šla v sad.

 8. Spet pronicljiv članek zapriseženega demokrata. Z eno lepotno napako ob izpostavljeni domnevi: “Če bi bili moč Nove Slovenije in SDS ravno obrnjeni, bi že dobro leto imeli desno-sredinsko vlado.” Ja za božjo voljo, dr. Turk, zakaj pa ta moč ni obrnjena? O tem bi lahko veliko napisali.

 9. “Trenutki slave” bi lahko poimenovali te hitre politične vzlete tako LDS dr Drnovška s 30% in gledališnika Šarca taisto 30% podpore naivnega ljudstva! Nato pa prvi konča kariero z venčkom na glavi in lansira stranko “ZARES”mentalno kontaminiranih socialistov tipa Gregor Golobič, Bogdan Biščak itd, drugi pa strmoglavi vlado, katere koalicija je bila že od samega začetka vprašljiva s strani strank skupka propadlih vlad večinoma LDS komi prominenc in medijskih protagonistov! Zatorej danes retorika pisane besede postaja humor, ker smo res zašli s poti demokracije v neke analne vode, samovšečnežev, anarhistov, birokratov, provokatorjev, imitatorjev, nostalgikov, zvezdašev, laikov, kvazi umetnikov, skratka v mentalno dekadentnem labirintu neke prokomi socialistične ekstaze levakov ne kam ne kod, samo da ne pride na oblast demokratična opcija!?

 10. Z mnogocem se z Z. Turkom lahko strinjam. Ne vem pa, kako mu uspe postavljati vzporednice med infantilno in ekstremisticno Levico in SDS. In slednjo obravnavati le kot neko nujno, morda malo manjse zlo. Pa ne, da avtor ne zeli, da bi mu jasnejse pozicioniranje skodilo v karijeri in da ne gre brez vsaj nekaj zahtevanega priseganja proti Jansi. Da ne bi imel neprilik v akademskem svetu. Da ne bi bil obsojen na medijski molk. Da bojo stalno na voljo intervjuji, kot so gospej Ljudmili.

  Realno je ideolosko SDS ena najbolj umirjenih strank na slovenskem politicnem prizoriscu. Po zahodnih standardih seveda, ne udbokomunisticnih.

 11. “Kogar zanima delovanje državne, delovna mesta in napredek, mora ugotoviti, da SDS sicer ni brez tveganj, je pa manjše zlo od novih in novih eksperimentov »s podporo Levice«. ”
  Še Manjše Zlo pa je stranka Domovinska Liga , ker ima Najboljši Program v Vsej Zgodovini Slovenije, vendar pa jo Slovenija ne zmore prepoznati, zaradi svoje Duhovne Zmede iz svoje Duhovne Smrti iz svoje splošne Brezbrižnosti in Vsesplošne Slovenske Pokvarjenosti. Žal.
  Mir naj vam bo .

 12. Žiga Turk: “Če bi bili moč Nove Slovenije in SDS ravno obrnjeni, bi že dobro leto imeli desno-sredinsko vlado.”

  Če bi čebula če-ja ne imela, bi bila bula – zgoraj citirana trditev je brezpredmetna.
  Nova Slovenija se še nikoli ni niti približala izpolnitvi pogoja, da bi bila njena politična moč večja od moči Slovenske demokratske stranke.
  Politično moč strankam podeljujejo volivci ter število članstva in mreža strankine zastopanosti povsod po državi.

  Me pa vseeno zanima, katere stranke bi v iluzorni trditvi gospoda Turka predstavljale desnico, sredino in levico.
  Namreč, niti pod vodstvom N.Si ne bi bilo mogoče sestaviti vladne koalicije brez vsaj katere od levih strank – če predpostavljamo, da so glede na politiko, ki jo izvajajo, razen N.SI in SDS, vse ostale parlamentarne stranke leve.

  (Osebno ne pristajam na definicijo “sredinskosti” in “liberalnosti”, kot jo ponujajo levičarji. Zame so vse instant stranke, SAB (derivat PS), SMC in LMŠ, ki so izšle iz zakulisnih naporov globoke države, pač levičarske stranke.)

  Žiga Turk si bržkone predstavlja, da bi ostale ne-desne stranke z lahkoto koalirale s stranko N.Si, če bi ta bila na mestu SDS.
  Jaz pa menim, da bi v takem primeru N.Si postala tarča levičarskih strank, s katero se te ne bi pogovarjale. Prav politična moč Slovenske demokratske stranke je tisto, kar najbolj moti in vznemirja slovenske levičarje.
  Ne smemo zanemariti, da je Slovenska demokratska stranka na zadnjih volitvah zmagala, ko je prejela dvakrat več glasov od drugouvrščene liste MŠ.
  Da je Slovenska demokratska stranka edina prava stranka v državi, pa je nedavno izjavil celo Igor Lukšič…

  • Točno tako. Žiga Turk je ratal bolj en komunikolog. Tehnik kot je, je spoznal svoje meje, profesor kot je, pa je zašel v komunikologijo. Izgubil je identiteto. Od SDS je prešel k NSi in bi rad sam sebe razložil. Ker je prišel iz dežja pod kap.
   Za desnico je pravo vprašanje, zakaj dr. Korošec ni ustanovil Republike SHS, ali celo postavil nadse kralja, ampak je ostal le pri Državi in jo nesel pred kralja Aleksandra?!
   To politično in zgodovinsko vprašanje še danes leži nad Slovenijo. Še danes praznujemo Dan državnosti, kot da smo Država Slovenija in se še nismo nikomur priključili, lastne oblasti pa dejansko nimamo. Vsa politika je ena tako ena navadna vukojebina. In to je že kulturno nacionalno vprašanje iz katerega moramo najti pot. Vse te floskule o demokratih in komunistih so samo dolgi jeziki dveh tropov volkov v jebačini.

Comments are closed.