Kaj je GLOSA in kdo je GLOSA?

7

PREJELI SMO. Ali je GLOSA sindikat zaposlenih v kulturi, kakor se GLOSA predstavlja po medijih? Ali je GLOSA politična organizacija in je njen predsednik Doro Hvalica politik? Ali smo GLOSA tudi mi, člani sindikata ki GLOSI plačujemo članarino? To se sprašujemo mi, člani sindikata Drama tako tehnični kakor tudi člani umetniškega sektorja. Mi, ki nismo privilegirani. Mi, ki delamo v kulturi. Koga GLOSA tako goreče predstavlja v javnosti? Članov sindikata sigurno ne!

To so vprašanja, ki mi jih zastavlja dramski umetnik Matjaž Tribušon. Pa ni edini dramski umetnik, ki se ne strinja z takšnim delovanjem in protesti politične narave kot jih organizira predsednik GLOSE Doro Hvalica za privilegirane »kulturnike«. Ali je GLOSA, in če je GLOSA sindikat, potem za božjo voljo naj vendar začne ščititi interese članov sindikata, ne pa da išče medijsko pozornost v javnosti z političnimi nastopi in z stokanjem in jokanjem zahteva ohranitev samostojnega Ministrstva za kulturo. Kaj in kako pa je delovalo Ministrstvo za kulturo in za koga pa itak vsi vemo.

Očitno samo Peršak, Hvalica, Kobal in še nekaj njih, ki jih prav malo briga kaj si mislijo delavci v Sloveniji, ki poznajo razmere in finančne malverzacije Kulturnega ministrstva. Letošnji kulturni praznik je minil v znamenju protestov slovenskih »kulturnikov« in »umetnikov«. Ob napovedani združitvi kulturnega resorja z izobraževanjem, znanostjo in športom je Boris Kobal celo pozval h kulturnemu molku. Morda bi moral pozvati režiserja Okorna k molku? Jaz Borisa poznam in vem, da tudi on pozna uveljavljene kulturnike, ki že dolgo molčijo ampak drugi o njih govorijo! Tudi Kobal pozna kulturne delavce, umetnike, ki so že 20 let tiho, ki ne mahajo pred kamerami in ki ne zahtevajo in ki ne dobijo nič od Ministrstva in jih tudi Ministrstvo za kulturo ni ustvarilo. To so umetniki, kulturniki, ki so priznani v Evropi in tudi po svetu, Ministrstvo za kulturo jih pa ne pozna. Tudi jih nočejo poznati privilegiranci v Sloveniji.

Protesti, ne – jaz sem slišal politične floskule in nekulturno obnašanje kulturnikov ter verbalni primitivni napad na ministra pred Cankarjevim domom. Ali jim Cankar nič ne pomeni, da so se pred njegovim Domom obnašali tako, da so se križali tudi tisti, ki niso verni. In Doro Hvalica te »kulturnike« vabi v prostore sindikata GLOSE, kjer naj bi imeli svoj štab ? Če je to res, potem se jaz kot predsednik sindikata Drama na GLOSO ne upam več. Na posnetkih pred Cankarjevim Domom se je videla njihova kultura ter pripravljenost tudi pretepsti novega ministra. Sreča njegova, da se je imel kam umakniti. Mene bi sicer malo težje pretepli, ker tudi jaz obvladam borilne veščine tako kot Dušan Semolič. Vendar pa jaz, za razliko od nekaterih »sindikalistov« vem tudi kaj je sindikalni boj za pravice zaposlenih in nezaposlenih kar pa je nekaterim »sindikalistom« tuje ali pa so jim lastni interesi več kakor njihovo poslanstvo in pošteno sindikalno delo.

Bojim pa se da bi bil moker od pljuvanja kulturnega KOKSA. No in tega se bojim – sline in slinavih »kulturnikov«, ki smo jih videli na protestu pred Cankarjevim domom.

Lepo je povedal KARABAS na forumu:

Sam se ukvarjam z umetnostjo in kulturo, samoprofesionalno, izšolan s slovensko umetniško akademijo! Od ministrstva za kulturo nikoli nisem dobil niti ene pare (ko so bili še dinarji), enega tolarja niti enega evra, za zanimive in NErazuzdane ampak predvsem skromne, a po moji presoji močne projekte, ki sem jih pač realiziral s svojo denarnico do zadnjega centa!

In me pripojitev ministrstva malo briga! Kdo pa cvili, kdo pa joka? Razni prisesi, ki ne delajo nič, ali formalno nekaj, samo da imajo lagodno “filozofanstvo” ob šankih in viskije na ta račun! Hooopla! Ne le, da se ministrstvo ne ukinja, AMPAK ZDRUŽUJE, kar pomeni, da bodo vitalne funkcije še vedno delovale, gospoda na dozdajšnjih prisesih se boji odtegnitve “mleka” in se že pripravlja na robantenje in rogoviljenje v primeru, da pridemo do Grškega scenarija, v katerega pa nas bodo pripeljali prav oni in še mnogi drugi na ostalih področjih z enako miselnostjo! Oni bi “I pare i jare”, e to ne može!!!!

Mi, člani sindikata Drama vemo, da kultura ni Ministrstvo za kulturo in se sprašujemo ali je KOKS kultura in ali je Ministrstvo v SENCI, ki ga ustanavlja Doro Hvalica, kultura ? Očitno nje rabimo kulturo nje če predstavniki KOKSa nje govorijo novemu ministru:”smrad” in podobno ter dvigujejo roko stisnjeno v pest.

Doro, preberi si še nekaj mnenj poštenih in kulturnih SLOVENCEV:

Kultura in umetnost sta itak doma le v Ljubljani, to je očitno vsem jasno! Tudi GLOSI kvazi ljubljanski kulturniki so sami lenuhi, ki pijejo davkoplačevalski denar kot najhujši vampirji za bedne predstave in čirule čarule, pravi umetniki so tiho in ustvarjajo. Samooklicani kulturniki so izgubili kompas!! Upam, da z novo vlado tudi seske na katerih so bili priklopljeni 20 let..

Veste kaj, če je to kultura kar so pokazali gospodu Turku, pa kar počne Kobal, pa ostali v glavnem zares levi kulturniki, potem ne da ne rabimo ministrstva, treba je z zakonom ukinit tako kulturo. Ljudje treba bo zares začeti delati pa sodelovati, vmes pa tudi kakšno slovensko zapeti, kultura naj pa malo počaka, saj je že tako napredovala, da jo navadni ljudje sploh ne razumemo.

Hvala za takšne kulturnike, kot jih imamo. Lahko bi jih za začetek poslali na tečaj bontona.

A je bil Prešeren na državni subvenciji, ali je hodil v službo? A je bil Cankar mogoče na državni subvenciji? A je bil Grohar morda na državni subvenciji? A so bili Linhart, Jenko, Gregorčič, Kobilica … na državni subvenciji? A je takrat propadel slovenski jezik in narod izginil? Pa nobenih “Prešernovih nagrad” si niso podeljevali med sabo.

HVALICA, KOBAL, PERŠAK, KOKS … morda pa se boste le odločili za VAŠ molk, ki ga bomo kulturno sprejeli in vam bili hvaležni ker bo vaš molk omogočil novemu ministru za kulturo delati tisto za kar ga je vlada zadolžila in kar od njega pričakujemo delavci zaposleni v kulturi.

Tovariši sindikalisti – ali ste pripravljeni delati za ne privilegirane člane sindikata ? Spoštovani SINDIKALNI VODITELJI ali ste pripravljeni delati v dobro slovenskega delavca in pa v dobro države SLOVENIJE ?

Predsednik sindikata Drama

Tone Kuzma, Slovensko narodno gledališče

Foto: Glosa

 

7 KOMENTARJI

  1. Vsaka malenkost je važna, še posebej takrat, ko si kdo drzne kritizirati ta leve nesposobne, in hkrati slabe umetnike.

  2. :

    Kako je že dejal Bojan Korzika:

    “Zakaj niso kulturniki ob padcu Mure “zažgali Slovenijo”, prišli v Mursko Soboto z delavskimi avtobusi in tam dan in noč izvajali “instalacije” in “performanse” ali kakor se tem stvarem…pravi.”

Comments are closed.