Predsednik republike o zažigu strunjanskega križa

7

Vir: Urad predsednika republike.

Izjava predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v zvezi z umetniškim projektom zažiga križa v Krajinskem parku Strunjan.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se zavzema za spoštovanje umetniške svobode, ob tem pa poudarja, da se morajo umetniki zavedati, da so lahko njihova dejanja, zlasti če so zavestno provokativna, sprejeta in razumljena tudi kot žalitev osebnih, verskih ali drugačnih, čustev.

Predsednik republike se je v svojih izjavah že večkrat opredelil proti sovražnemu govoru, zlasti ko je ta usmerjen proti posameznikom ali skupinam ljudi na podlagi njihovega verskega prepričanja ali katere koli druge osebne okoliščine. Predsednik republike poudarja, da si moramo vsi skupaj, kot družba in posamezniki, prizadevati za strpen javni dialog, ki bo spoštoval različnost in ne bo žalil osebnih čustev.

 

7 KOMENTARJI

  1. V tej izjavi ni povedal čisto nič, kjar bi se nanašalo na ta konkretni kvazi “umetniški performans”!

  2. Predsednik se izjavlja v tretji osebi?! Sam sebe naslavlja z “on”?! Kakšno zavestno sprenevedanje!

  3. MEDLA izjava predseenika države , ki ni za na grablje, ne za na vile ! ODLOČNA BI MORALA BITI !
    Bomo videli kaj bo po starem , novega , povedala varuhinja ČEBAŠEK – TRAVNIK in PIRC – MUSARJEVA , ČE BO TA NOVICA DO NJIH SPLOH PRISPELA !

  4. Sem radoveden, kako bi njegova visokost reagirala, če bi kdo zavil skropucalo od spomenika na Dražgošah v partijske zastave in v zastave rajnke Jugoslavije in ga zaradi umetniškega učinka zažgal.

    Bi še govoril o strpnosti in umetniški svobodi?

  5. Nereagiranje na tko provokativno dejanje je dobesedno prižiganje zelene luči za dejanja nestrpnosti do kristjanov. Nestrpnost pa je vsaj nekulturno dejanje za katerega se terja opravičilo. Kajne, gospod predsednik.

Comments are closed.