Predsednik republike med 6000 mladimi v Stični podpisal pismo papežu Frančišku

11
Foto: Rok Rakun (rrakun.com).
Foto: Rok Rakun (rrakun.com).

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v soboto, 17. septembra udeležil tradicionalnega festivala slovenske katoliške mladine “Stična mladih 2016”, ki ga v okviru Društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine pripravljajo prostovoljci.

Predsednik se je v pozdravu zahvalil mladim in organizatorjem, ker so v tako velikem številu v Stični znova pričarali izjemno vzdušje. Letos so s festivalom obeležili tri obletnice: 25 let samostojnosti Republike Slovenije, 30 let ustanovitve Mednarodne zveze katoliških študentov, ki je potekala v Stični, in 35 let “Stične mladih”, nacionalnega srečanja katoliške mladine.

“Letos praznujete 35 let tega imenitnega festivala. Praznujete v letu, ko naša domovina obeležuje 25 let samostojnosti in suverenosti. Želim se zahvaliti vsem, ki na tako plemenit način prispevate, da imamo eno domovino za vse. Domovino, kjer si prizadevamo za sožitje in strpnost, kjer gradimo tisto, kar je med nami skupnega in znamo živeti z razlikami. To veličastno srečanje v vseh ozirih ustreza visokim kriterijem, da lahko vam, gospod Česen, kot predstavniku festivala, v znak hvaležnosti izročim slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo ob praznovanju 25. obletnice samostojnosti naše države,” je dejal predsednik republike.

Nato je predsednik republike pred več kot šesttisoč glavo množico podpisal pismo njegovi svetosti papežu Frančišku in dejal, da ga bo prav kratkem obiskal v Rimu in se tam po najboljših močeh potrudil, da papež naslednje leto “Stično mladih” tudi obišče.

11 KOMENTARJI

  • Če predsednik žali kristjane, bo tisoč mnenj. Če pa je končno en tak, ki se skloni k nam, se potrudi in nas skuša vključiti v družbo, je pa spet osladno. Eden od mojih sinov je tak zdrahar, velikokrat pokvari skupne lepe trenutke. Po Smrkcih in Sneguljčici se takrat iz njega ponorčujemo, da je Zmrda. Ko bo velik bo lahko volil edino pravo stranko zdraharjev in zmrd.

 1. Na Stični Mladih sem bil večkrat. Vsekakor dober dogodek, ki ga morajo kleriške strukture čim bolj prepustiti mladim, da so ti ustvarjalni in ne kot stari Slovenci kolektivisti in neustvarjalni.
  Zelo pa me moti, da od JP2 Cerkev hoče svetu dokazati s številkami množičnost in moč. Morda bi bil festival boljši, če bi prišli samo ustvarjalni, ne pa da cerkveni birokrati oponašajo Partijo in privlečejo čimveč zdolgočasenih številk.

  • Le po komu ima tvoj sin zdraharske in zmrdine gene ? Primerjaj face na proslavi v Postojni in v Stični, pa boš videl, kaj so zdolgočasene številke. Si bil na Stični mladih kot špijon ?
   Aja, bu, SDS.

 2. Če povabi predsednik države papeža v Slovenijo je normalno, če ga pa povabi konkretno na srečanje katoliške mladine je pa čudno. Sicer papež ne bo prišel, ampak Pahor se je pa le kurchil.

 3. Mislim, da ni nič narobe, da je predsednik Pahor poplesaval z verno mladino v Stični. Tak je, tako razume svojo predsedniško funkcijo, vsaj delno tudi kot show-biznis; ni prvič, da na tak način javno nastopa. Simbolično pa spet, kot prvi tak predsednik, pove, da smo ena nacija, ki ima eno domovino in da, čeprav sam ni konfesionalen, na tak način verni mladini da podporo in spodbudo.

  Tudi v povabilu Frančišku za prihod v Stično vidim povsem posrečeno potezo. V bistvu se je predsednik priključil organizatorjem Stične v povabilu. Stične papež še ni obiskal ( Janez Pavel v svojih dveh obiskih ni bil tu, v mariboru pa kar 2 krat), pa je pomembno versko središče v centru Slovenije s kontinuiteto iz 12. stoletja.

  Sicer Bergoglio za razliko od Wojtyle ne potuje prav pogosto, ampak mogoče pa bi – recimo združil Sv. Višarje ( marijansko svetišče treh evropskih svetov), kjer ima že dolgo vabilo, pa vmes mogoče Brezje ali Bled in potem še Stično. Ali ne bi bil to dober načrt?

Comments are closed.