Predsednik republike Danilo Türk za finančnika Marka Voljča

16

Predsednik republike Danilo Türk se je odločil, da se pogovori z bančnikom Markom Voljčem, ki je pristal na mandatarstvo pod pogojem, da dobi široko podporo strank. Predsednik je sicer na tiskovni konferenci govoril o hipotetični možnosti, kot možnost strankam, če “želijo iti po tej poti”.

Predsednik je poudaril, da je skrbno razmislil in da je rezultat skrbnega razmisleka ocena, da bi mandatar moral biti vešč gospodarskih tem in biti sposoben reševati probleme. Predsednik je ocenil, da Marko Voljč je ta človek.

Odzivi strank

Zoran Janković je predsedniku zagotovil, da bi v primeru, če bi prišlo do predloga predsednika (da bi Marko Voljč postal kandidat za mandatarja), sam ne bi želel kandidirati.

Stranka SDS se je na svojem Twitter profilu že odzvala z izjavo, da je “predlog za g. Voljča v razmerah, v katerih je država, zdi popolnoma neresen”, kar kaže, da ga ne bo podprla.

Na svojem Twitter profilu se je že odzvala tudi SLS, ki pravi: “SLS je v postopku sprejemanja desnosredinske koalicijske pogodbe in odločno zavrača vsakršne špekulacije v medijih, ki temeljijo na »neimenovanih virih«, glede strankine podpore domnevnim novim mandatarskim kandidatom.”

V SD so nad predlogom predsednika presenečeni in po poročanju MMC je Janko Veber je izrazil presenečenje: “Menim, da je nekorektno, da se to ime pojavlja in da nam ni bilo predstavljeno.”

Desusu pravijo, da je predlog neresen in da ga ne bodo podprli.

Na svoji spletni strani se je odzvala tudi NSi, ki pravi: “Morebitnega predloga predsednika RS, ki za mandatarja neformalno predlaga Marka Voljča, Nova Slovenija ne podpira. Prva priložnost za sestavo vlade je pripadla Zoranu Jankoviću, ki pa vlade ni uspel sestaviti. Ob upoštevanju volilnih rezultatov bi bilo logično, da bi priložnost za sestavo vlade dobil kandidat SDS.

Marko Voljč

Marko Voljč je finančnik, ki je bil dolga leta (od 1992 do 2004) predsednik uprave NLB, trenutno pa je v izvršnem komiteju belgijske banke KBC. Marko Voljč je leta 1992 že bil kandidat za predsednika vlade, pa ni dobil zadostne podpore.

Foto: Spletna stran predsednika RS

16 KOMENTARJI

 1. VOLJČ JE TISTI, KI JE POKRADEL 2002 SLOVENCE ZA 100.000.000 EURO Z NAKUPOM RAČUNALNIŠKEGA SISTEMA ZA NLB, KI NI NIKOLI DELAL”!
  Voljč je tisti, ki ima šifre nakradenega UDBA denarja, naslednik Kućana!
  Voljč je tisti, ki je izpraznil NLB na Kućanove račlune v Švici, Nemčiji, Izraelu,….!
  Voljč je (Odstranjeno – Administrator)!

  (Dragi Petrovc, prosim, da ime bivšega predsednika RS Milana Kučana pišete s trdim č. – Administrator)

 2. Končno prvi kandidat, ki ni ne Jankovič ne Janša. Oba sta namreč nesprejemljiva, eden ni za ene, drug ni za druge in kdorkoli od njiju bi postal predsednik vlade, bi nas zopet delil. Če bi bil Janša moder (pa očitno ni), bi sam našel kakega “Voljča” in bi bil problem rešen. Imeli bi desnosredinsko vlado z bolj sprejemljivim predsednikom, pa še Türka bi prehitel. No sedaj se je zgodilo obratno in se mi zdi, da ima Voljč kar precej šans, da zares sestavi vlado. Priložnost zamujena ne vrne se nobena, to bi moral pa Janša že vedeti!

  • Če se že od koga v teh časih pričakuje modrost, je to predvsem predsednik države.

   Koliko je modrosti v vlečenju skritih asov iz rokava, presodite sami.

   Če vam take presoje delajo težave, predlagam ogled filma Maverick.

  • Se strinjam, vseeno pa bi dodal, da je Janković vendarle bolj sprejemljiv kot Janša. Navsezadnje je Janković zmagovalec volitev. Menim pa, da je Türk potegnil zelo dobro potezo, ker je predlagal nevtralno tretjo osebo. Vendar se bojim, da bo desnica spet zavozila, ker se ve, kdo ima na desni strani komando. SDS in NSI sta že rekli, da sta proti, upam, da bosta Virant in Žerjav bolj pametna.

   • Neverjetni ste. Zakaj je eden bolj sprejemljiv kot drugi? Kje so argumenti? Je vam bolj všeč? Je bolj všeč vaši ženi. Ga vaš sosed ne mara?

    Zakaj bi bila odločitev drugih dveh, če se bosta odločila drugače, bolj pametna. Ker tako mislite vi? Ker tako misli vaša žena? Ker vaš sodelavec misli drugače?

    Da se razumeva, jaz se ne opredeljujem, ampak če je navsezadnje nekdo zmagovalec volitev, potem je nekdo tudi drugi.

    Zanimivo vas je poslušati, kako ponavljate za prvo gosko v vrsti. Tako kot je bilo še pred dnevi nepojmljivo, da ne bi bil mandatar nekdo, ki ga je “izbrala cela Slovenija”, je zdaj kar naenkrat najboljša rešitev možak, ki so ga dobili na počitnicah in ga spomnili, da je pred leti predsedoval neki upravi neke banke nekje v Evropi. Halo. Ciao Marko, smo se malo pripeljali mimo tebe, da ti pomahamo.

    Po mojem je to Maša Kociper št. 2. Namesto, da bi se pred mesecem gospod Janković pogovoril o dveh predlaganih kandidatih, si je izbral svojo kandidatko. Ampak, ne pozabimo, on ni politik in si to lahko dovoli. Pa še priznal je, da se je zmotil in se veliko novega naučil. Upamo, da je vsaj predsednik države politik. Pa če že ni, da je vsaj diplomat.

    Dragi demokrat, dajva si priznati. Pri vsej zadevi ne gre za odločitev, ampak za ne-odločitev. Dvakrat so se volitve odločile na ne-odločitvi, zdaj se pa se po istem principu sprejema politične odločitve skoraj vsak dan.

    Costa Concordia se je naslonila na desni bok, Slovenija se je nagnila na levega. Iz obeh v tem trenutku samo črpajo nafto. Katera se bo prej oglasila glu-glu-glu?

 3. Predlog bi lahko bil tudi sprejemljiv, če ne bi bil izpeljan tako prozorno. Če bi to Tuerk predlagal pred enim tednom, denimo, takoj, ko je pogorel Janković. On pa je Jankoviću dal dodaten teden za kupčkanje, tik pred iztekom roka, ki ga je Jankoviću postavil DeSUS, pa je našel tretjega kandidata.

  Glede na to, da sem sam pristaš tretjega obraza, sem prav užaljen, da je predsednike tako neverjetno pristranski, po domače povedano, takšno teslo, da pokvari vse, kar si želim. Pa naj me toži.

  • Kaj pa je Türk naredil narobe? Predlagal je tretjo osebo, ki ni ne Janković ne Janša. Gre za uglednega bankirja, ki je delal tudi v tujini. In zdaj je Türk spet pristranski. Dajte se že zresnit.

   • http://www.zurnal24.si/zakaj-voljc-ni-resen-kandidat-clanek-146154

    Zakaj je zamisel o Marku Voljču kot mandatarju slaba?

    1. Voljč nima prav nobenih parlamentarnih izkušenj. Že pri Zoranu Jankoviću smo videli, kaj pomeni pomanjkanje državnozborske kilometrine, a je Janković v primerjavi z Voljčem politični “stari maček”. Voljč bi padel na bistveno osnovnejših trikih kot Janković.

    2. Voljč v NLB ni veljal za dejanskega šefa banke. Banko so v resnici vodili drugi, zlasti član uprave Boris Zakrajšek. Edini projekt, ki ga je vodil Voljč, je bila računalniška prenova banke, ki pa se je končala katastrofalno. Kako naj vodi vlado človek, ki ni znal voditi niti banke?

    3. Voljč je menda v Mehiki. Neresno. Vsak resen kandidat za šefa vlade bi bil namreč na startu v Ljubljani in bi dejavno lobiral med strankami, mnenjskimi voditelji, vplivneži, mediji in drugimi. Voljč pa bi očitno postal premier tako, da bi drugi delali, on bi pa le vkorakal v vladno palačo kot nekakšen kronski princ.

    4. Zaresen kandidat za mandatarja bi ta trenutek pospešeno pisal koalicijsko pogodbo in zbiral moštvo. Nezaresen kandidat se potepa po svetu.

    Predlagati Voljča kot morebitnega kandidata za mandatarja zato pomeni podcenjevati Slovenijo in volilce.

    Ampak verjetno bom spet obtožena, da ponavljam laži in insinuacije:)

 4. Če ne v prvo, pa tudi ne v drugo, no, pa še v tretje je problematično… pa ni vrag, da pa enkrat pa le ne bo štimalo.
  se bo že še kaj našlo, samo da bo.

 5. Janko, da se razumemo, tudi Voljč ni sprejemljiv, ker ga podobno kot Jankovića želi inštalirati Murgelski CK. Dokler bo deloval ta CK, tako dolgo v Sloveniji ne bo demokracije in ji bo rejting na vseh lestvicah padal, žal najboj boleče boniteta, ki povzroča vedno dražji denar. Za ta privilegij je odgovoren pred vsem predsdnik Tuerk, ki mu volilci morajo izstaviti račun, saj je zaradi tega življenje v Sloveniji vse težje in vse dražje, krivec pa je poznan!

 6. Predsedniku države predlagam, da preneha s skrbnim premišljanjem.
  Naj raje razmišlja zdravo in pošteno.

Comments are closed.