Predsednik kliče 112

16

Če sodim vsaj po nekaterih izjavah prvega predsednika slovenske države v Večerovem intervjuju, se je v minulih dneh počutil precej podobnega človeku, ki vrti številko 112 in skuša na pomoč priklicati najbližje prostovoljno gasilsko društvo.

Koalicija iracionalnosti

Ko bi končno dobil zvezo, bi se predsednikova ihtava prošnja najbrž glasila nekako takole: “Zažgal sem hišo svojega soseda, s katerim se ne razumem. A glej ga zlomka, požar se je razširil tudi na bližnje domovanje drugega soseda, s katerim sva v odličnih odnosih. Bi lahko kako pogasili samo hišo mojega prijatelja?” Bojim se, da je za klicanje gasilcev že prepozno. Zublji, ki jih je zanetil, ližejo vse pod sabo.

Zdaj je njegova zadrega dvojna. Po eni strani ga je nekoliko strah, da se mu bo ponovno zgodilo leto 2004, ko je nehote prispeval morda odločilen kamenček v mozaik tedanje zmage Janeza Janše. Seveda ve, da se bodo njegovi stari soborci in sopotniki zadovoljili z nekaj nagovori s tovarišicami in tovariši, s klicanjem maršalovega duha in s kakšno brco v rimsko volkuljo. Ampak oni so podobno kot predsednik sam že zdavnaj pozabili, kako je biti povprečen državljan. Zato njihovo zadovoljstvo slednjega nemara ne bo prepričalo. Nemara se bo čudil, kako da predsednik, ki ga je menda rodila avantgardna levica, (ponovno) treplja po rami in tako rekoč javno krona bogataša novega kova, ki kljub vsem frazam o maršalu in vsem potočenim solzam Mercatorjevih delavk, na katere se predsednik patetično sklicuje, ni ravno iz njegovega sveta.

Zato se Kučan sklicuje na ledeni razum. Menedžerjevo kronanje, da je bilo potrebno iz čisto pragmatičnih nagibov. Če bi se smel odločati, bi po srcu bil na strani novega (in verjetno hkrati že pokopanega) gibanja z razcapanim predsednikom, ne takim z obleko in kravato. A žal, zadaj ni nobene posebne razumnosti. Zadaj je iracionalni strah pred izgubo abonmaja na privilegije in oblast. Ta je sestavil koalicijo na magistratu.

Postoril je preveč

Seveda položaj ni brez neprijetnosti. Ker je maziljenec nepredvidljiv in bi lahko sponzorje s svojim vedenjem v prihodnjih letih močno osmešil, je v določeni nevarnosti  njihov dolga leta skrbno negovani liberalni in demokratični make up. In – kot rečeno – požar je s hiše neljubljenega upravnika bleščeče dediščine slovenske levice, za katerega je – spet zgolj po logiki ledenega razuma –  predsednik javno glasoval pred tremi leti, že zdavnaj preskočil na hiše prijateljev. Kučan nemara ni pomislil, da je takoj, ko je sedel v prvo vrsto v ljubljanski mestni hiši, pritisnil na gumb za uničenje stranke, pred leti razglašane za svetal up in nosilko “nove politike”. Nič ne pomaga, da jo zdaj slika v bleščečih barvah in poudarja njeno potrebnost. Njegovi privrženci so že (preresno?) razumeli namig. Gotovo bo tudi novi izbranec prinesel “novo politiko”, a le s ciljem, da ostane vse po starem.

Sploh pa predsednik, če se je že podal v boj za ohranitev dosedanjega oligarhičnega modela, ni imel in nima kaj veliko izbire. Kaže namreč, da lahko projekt Maziljenec uspe samo, če odstopanj od na Mestnem trgu začrtane poti. Če bodo volivci naredili križ čez male, četudi še tako prijateljske sopotnike.  In celo v tem primeru imata škarje in platno v rokah pravzaprav Janša in Virant. Ob zase neugodni porazdelitvi glasov med njiju  lahko ljubljanski župan kljub predsednikovi žrtvi make upa še vedno ostane praznih rok.

Foto: Gasilci Vinska gora

16 KOMENTARJI

 1. “Ko zahodni časopisi opisujejo poslovni in družbeni kaos, uporabljajo za tak tip ljudi izraz tycoon, v prostem prevodu nekakšen roparski kapitalist.” S temi besedami je Zorana Jankovića, tedanjega predsednika uprave Mercatorja, septembra 1998 opisal novinar Dela Janko Lorenci.
  Več na:
  http://www.rtvslo.si/slovenija/zgodba-o-najbogatejsem-slovenskem-politiku/268900

  Še nekaj, kdo je avtor zgornje misli:
  Janko Lorenci je eno najpomembnejših imen slovenskega novinarstva zadnjih desetletij. Ob dolgoletnem novinarskem delu je pustil izjemen pečat kot urednik Delove Sobotne priloge, redno lahko spremljamo njegove kolumne in analize v Mladini. Ob novinarstvu se je Lorenci zavezal besedi tudi na drugačen način. Kot pisatelj je debitiral sicer šele v zrelih letih, a danes je jasno, da ne gre za ljubiteljsko početje. Nadarjenost in ambicioznost je izpričevala že kratkoprozna knjiga Savna in druge zgodbe (2003), s katero je bil nominiran za najboljši prvenec. Sledil je roman Potovanje k Leonardi (2005), prav tako nominiran, tokrat za kresnik, nagrado za najboljši roman. Vir: http://www.doria.si/knjigarna/q/avtor/3013/Janko_Lorenci
  ______________________________________________________________

  Misel novinarja in pisatelja gospoda Janka na kratko pove vse. Vprašanje je samo, bodo ljudje, ki jih je oropal ta tycoon, to upali nagaditi na volitvah ali pa bodo prestrašeni pred palico, s katero maha tycoon in na njej piše JJ, zopet volili rdeče.

 2. DANES , ZA ČUDA , NA PRVI STRANI “DELA ” ! BIVŠEGA predsednika MILANA KUČANA uvršča BORUT PAHOR med podgane, ki so zapustile potapljajočo barko !

  Res neverjeten preobrat, ki govori o tem, kar ostali že dolgo vemo, KUČAN zavrže vse , kar mu ne pride več prav, ali drugače , za svoje potrebe bi prodal lastno mater , tak je pač njegov značaj !

 3. PRJATLI: te volitve bodo ključne za usodo SLO nacije in države!
  Obvladujeta nas korupcija, mreže gejev in bivše udbe! In izdajalec nacije vseh časov, Kučan, nam je pripeljal, nam kani pripeljati, še balkanskega (poslovnega)mafijaša in (poslovnega)kriminalca! Ko bi ta zasedel, posredno, preko svoje lutke, Viranta, je usoda Slovencev zapečatena! Tokrat ne bo več popravnega izpita in vladanje Pahorja se bomo spominjali kot otroško igro!
  Kučan sodi na sodstvo in sojenje zaradi dveh nacionalnih veleizdaj!
  Janković in sinovi sodijo v arest in naj se razčistijo njega in sinov lumparije!
  DOKLER TEGA NE STORIMO, NIMAMO MOŽNOSTI NA POŠTEN IN ČASTEN JUTRI!

 4. PRJATLI:
  RECITE KAR HOČETE, TODA NA GOSPODARSKEM FORUMU NA BRDU JE DANES VZCVETELA G. KRESALOVA Katarina !!!!
  Sedela je ob našemu kerlcu Janezu in ga dvakrat, trikrat, prav milo s strani milo poškilila!
  Bila je prava lepotica, rahlo zardela, nežno-nebogljena, ob pravemu moškemu!
  VIDITE, LEVAKI, KAJ MI DESNJAKI ZNAMO NAREDITI IZ ŽENSKE!

 5. GROBARJI IN IZDAJALCI SLOVENSKE NACIJE:
  Zanimivo, vsi na “K”
  1. KOROŠEC Anton! Temeljni grobar,on nas je odcepil od AO, zavrnil roko Habsburške krone, da bi bili konfederativni del Avstrije in nas, uničujoče pripeljal na balk-an! Tudi sam je tri dni čakal na Zagrebškem železniškem kolodvoru, da so ga Hrvatje pustili v Beograd!
  Ocena njegove krivde je 10!
  2. Kardelj, o njem tako in tako vse veste!
  Ocena njegove krivde je 7
  3. Kocbek, on je kriv, sokriv, omogočil, da je 1% komunistov v OF šprevzelo oblast in iz te organizacije naredilo zločinsko tvorbo!
  Ocena njegove krivde je 8
  4. Kučan, dvakrat izdal nacijo, sem že pisal!
  Ocena njegove krivde je 9

  • Kaj jaz vem … komunisti so bili zadovoljni z nekaterimi škofi … pa vprašam, je to normalno za škofe?

   • AlFe: kako tudi ne! Saj obstajajo podatki, da je kar 40% župnikov & sodelovalo z UDBO!!!!! RKC je izprijena do obisti!

 6. ALFE @ , ti že veš, misliš tudi tiste duhovnike, ki jih je Hitler ŽE leta 1941 izselil skoraj v celoti iz Štajerske !?

 7. A ni škoda o tem pisarit (posebej na tak način), ko pa je kUČan sam lepo povedal, da se na gospodarstvo on sam ne razume (čeprav gre tudi za množico strokovnih kritik Jankoviča) ampak se mu zdi Jankovič sposoben… Lapsus lingua, če se ne motim! In ostajamo pri “da se na gospodarstvo ne razume!”, kar očitno tudi pomeni, da potem verjetno gleda lepoto, “karizmatičnost” ali pa število Srbskih vplilcev ;))

  • Janković bo dobil: podporo panslovanov v Sloveniji! (Srbi, Bosanci, muslimani) To mu bo dalo takole 10%!!!
   Pa 5% pokasira v Ljubljani!!!!!
   IN V TEM JE BIT KURĆANOVE VELEIZDAJE!!!!!
   Slovensko nacijo je predal barabam, roparjem in sedaj še panslovanom!

 8. KDAJ BOMO NACIJA: Slovenci bomo nacija, ko bomo JASNO, kot USA zapisali, kaj je nacionalna izdaja!!!!!
  In naslednjega dne privlekli, kot Gadafija, Kućana na sodišče in mu sodili po hoitrem postopku za veleizdajo 1989!!!!

 9. PETROVC , le nekaj tednov po tem, ko je GADAFI del svojega ljudstva imel za podgane, je sam končal , kot podgana v kanalizaciji !
  PETROVC, če si iz Murgel, boš vedel za vzrok, če se vam zamaši kanalizacija !

 10. CACTUS: iskreno in srčno upam, da se bo čim prej zamašilka, pa čeprav je mesec dni ne bodo spucali, da se zamo zamaši z HUNSKO familijo Kurčan!!!!

 11. HIPOTETIČNO VPRAŠANJE ? Če bi nam TITO vladal današnji čas , bi končal kot GADAFI , kot podgana v kanalizaciji !
  Današnji čas, ga nebi več prenesel, toleriral, tudi KUČANA ne, zato mu je še vedno dano , omogoćeno, da deluje v nekakšni ilegali, izza kulisja !

Comments are closed.