TO SRS sramotno predala orožje JLA, zato ni predhodnica SV

13

Spoštovani gospod predsednik RS, zvedel sem, da nameravate nastopiti kot glavni govornik v počastitev petdesete obletnice ustanovitve Teritorialne obrambe Socialistične republike Slovenije (TO SRS), podsistema JLA, ki je služila totalitarni oblasti komunistične Jugoslavije.

Na Vas se obračam kot patriot, demokrat in predsednik osamosvojitvene vlade, ker vidim omenjeno proslavo v nasprotju z resnico o osamosvojitvi, našimi vrednotami in Temeljno ustavno listino.

TO SRS ni bila ustanovljena z namenom podpore osamosvojitve in demokratizacije
Slovenije. Mene kot predsednika demokratično izvoljene slovenske vlade poveljstvo TO SRS ni obvestilo ne o ukazu o odvzemanju orožja (15.5.1990) ne o njegovem izvajanju dan kasneje, na sam dan izvolitve vlade. Tega tudi ni storil takratni vrhovni poveljnik.

Zame pomeni 16.5.1990 de facto konec TO SRS. Kaj lahko še stori vojska (obramba), ki je predala orožje?! Na pot osamosvojitve smo se odpravili praznih rok. TO SRS je sodelovala v preddejanju agresije na Slovenijo. Predaja orožja ni bila zgolj tehnična, ampak v bistvu politična zadeva, saj je bila izvedena proti osamosvojitvi Slovenije.

Zato se lahko letos spominjamo 28-letnice neslavnega konca TO SRS. Smiselno in prav pa je,da proslavljamo tisto, kar se je zgodilo pod formalnim naslovom TO oziroma delovnimi naslovi, ki so preko Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) pripeljali do prave in oborožene slovenske vojske.

Na postroju v Kočevski Reki 17.12.1990 ni stala Beogradu poslušna TO generala Hočevarja. V zavarovanje osamosvojitve in demokratizacije so tam stali ljudje, večinoma prostovoljci, zavezani demokratični volji slovenskega naroda in lojalni novi demokratični oblasti. Zato je takrat zadišalo po slovenski vojski, ki ni služila centrom moči zunaj Slovenije, niti ideologiji, ampak slovenski domovini in našim skupnim ciljem.

Vojaški postroj je izražal enega od ključnih prelomov s staro totalitarno oblastjo. Zgodila se je diskontinuiteta, ki se je pripravljala od 17.5.1990 naprej. Res so tam stali in se kasneje bojevali, hvala Bogu, isti ljudje, saj drugih nismo imeli. To je dejstvo, vendar ni argument za kontinuiteto – šlo je za različne namene in cilje. To ni bila več pomožna formacija JLA, to je bila slovenska vojska.

Spoštovani gospod predsednik, mislim, da do take proslave z državno udeležbo sploh ne bi smelo priti. Ne smemo proslavljati hkrati vrednot osamosvojitve in vrednot, simbolov,
namenov in sistemov bivše nedemokratične države, še posebej ne, ker so bile to vrednote in nameni agresorske JLA. TO SRS, pomožni formaciji JLA, ne moremo naknadno pripisovati namenov za današnje politične potrebe. Osamosvojitev je preveč sveta zadeva, da bi jo kdo podrejal interesom zunaj nje.

Odločno nasprotujem zamegljevanju zgodovine in proslavljanju kontinuitete ene od
totalitarnih ustanov bivše nedemokratične Jugoslavije, ki je bila izvorno poslušna ukazom Beograda. V tej proslavi ne vidim dodane vrednosti, pač pa podlage za poglobitev nerodovitnih delitev.

Od Vas, gospod predsednik, pričakujem, da boste razlikovali med TO, ki je podprla JLA, in TO, ki jo je skupaj s slovensko policijo v vojni za Slovenijo premagala. Še posebej zaradi tistih, ki so padli za slovensko svobodo.

13 KOMENTARJI

 1. To je v skladu z Deklaracijo o suverenosti, ki jo je podpisal dr. France Bučar 2. julija 1990. Na temelju te deklaracije bi morali ravnati vsi državljani, zlasti pa predstavniki države.
  Čestitam za to sporočilo in apeliram, da suvereni državljani podpremo to mnenje in protestiramo proti proslavi TO SRS, ki je dejansko služila JLA, ki je izvedla napad na osamosvajanje Slovenije.
  Za obrambo je bila zaslužna MSNZ, ki jo je vodil general Tone Krkovič.
  Njim, ki so potrdili državljansko suverenost velja čestitati in se začeti obnašati kot suvereni državljani.

 2. Ne bi smeli dopustiti protiustavnega ravnanja organizatorjev oživitve protislovenske komunistične teritorialne obrambe, ki je bila proti osamosvojitvi Sloveniie, zato so jo razorožili.

  Zlasti pa bi moral spoštovati slovensko ustavo in njene temelje predsednik slovenske države!!!

 3. 50 letnica TO – fakYU!

  Predaja orožja slovenske TO
  —————————————————————————————————————————–
  Jugoslovanski Armadi po ukazu vrha TO je bila v najbolj kritičnem
  momentu ustanavljanja slovenske države najbolj zahrbtno in podlo
  izdajalsko protinarodno dejanje. Akterji izvrševanja in pomoči pri
  izvrševanju tega izdajstva so veleizdajalci naroda, vključno z prvim,
  Milanom Kučanom.

  Gen. Kočevar in še oni, ki je podpisal ukaz o razorožitvi namesto njega – OŽBOLT, menda – pa morata dobiti večni žig veleizdaje slovenskega naroda s Hudičevimi križi napočez!

  Peterle ima seveda prav, s tem aktom, ko je TO predala, ne vem, 80% orožja agresorski
  srbijanski soldateski, je tudi prenehala obstajati v tem, izdajalskem smislu in de facto, de jure pa z kapitulacijo JLA na slovenskih tleh, saj je bila TO absolutno njen vitalni sestavni del !

  Označevanje 50 letnice To je totalni nesmiselni absurd, obeleževanje z rdečo zvezdo pa je čista zločinskost !
  Predaja orožja, izpolnjevanje ukaza in pomaganje pri tem z molčečnostjo in z neukrepanjem je Veleizdaja slovenske države in krivce za to je treba poklicati pred sodišče!

  Ne pa PROSLAVLJATI 50 letnico organizacije, ki je poraženo crknila skupaj z JLA.
  Še ena Sodoma in Gomora Kučanove zločinske komunistične partije!

 4. Pridružujem se apelu gospoda Peterleta in ga podpišem do zadnje črke. Mislim, da je državljanska dolžnost vseh demokratičnih, poštenih Slovencev, da damo svojemu predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku slovenske vojske jasno vedeti, da na teh jugonostalgičnih bakanalijah nima kaj iskati, sploh pa ne kot slavnostni govornik. Ne morem sprejeti dejstva, da je gospod Pahor toliko naiven in da ne uvidi, da gre tokrat za resen preizkus njegove verodostojnosti. Mnogi njegovi zagovorniki iz mojega okolja trdijo, da bi s tem nečastnim dejanjem izgubil njihovo zaupanje. Priznam, da ga nisem volil (oba kandidata sem prečrtal),je pa moj predsednik, in cenim njegovo prizadevanje (mnogi bi rekli: ustvarjanje videza), da bi bil predsednik vseh državljanov. Vsekakor je najboljši od vseh dosedanjih levičarskih predsednikov. Z udeležbo na prireditvi, ki nima kaj proslavljati, kar bi bilo vredno samostojne Slovenije, celo nasprotno, onečaščuje jo, bo zgubil tudi moje zaupanje. Sama zlagana proslava pa bo jasen dokaz, da drvimo v (zaenkrat še) mehki totalitarizem.

 5. Slovenska drzava je rojena iz vseevropskega razkroja komunisticnih diktatur in skozi vojaski spopad z jugokomunisticno JLA. Skozi obrambno vojno v imenu slovenstva in demokracije proti hegemonski, iz Beograda usmerjani armadi z rdeco zvezdo. Vse drugo je laz, ki nikoli ne more imeti zadnje besede in je tudi na teh tleh ne bo imela. Ce bi vse, ki si upajo govoriti resnico, pobili, bi kamni vpili, kako je bilo.

 6. Rdeča zvezda je na slovenskem simbol slovenskega genocida in totalitarizma, torej kršitev človekovih pravic in svoboščin!

  Ustavni zakon k slovenski ustavi, utemeljuje nastanek slovenske države prav zaradi tega, da bi se prekinilo z državo in njenim sistemom, ki je kršil človekove pravice in svoboščine!

  Proslavljanje vojaške organizacije iz časa totalitarne države in njenega simbola rdeče zvezde, predstavlja grobo protiustavno delovanje, torej kršitev slovenske ustave in njenih demokratičnih temeljev, ki so nasprotje bivšega totalitarnega sistema!!!

 7. Stranke slovenske desnice bi morale nasploh bolj izrabiti moč pravnega elementa pri razkrinkavanju protiustavnega in nezakonitega delovanja levice.
  Pa ne le v raznih postopkih, ampak tudi medijsko, da bili državljani ozaveščeni o pozitivnih in negativnih ravnanjih v slovenski državi in slovenski skupnosti in da bi vedeli, kaj gradi slovensko državo in skupnost in kaj jo ruši.

 8. Izjemno pomembno je tudi, da so angažirani pri razkrinkavanju protiustavnega in nezakonitega ravnanja levice tudi mlajši in mladi ter nasploh civilna družba.

  Ne sme izpasti kot da je to le stvar tistih, ki so izborili slovensko osamosvojitev ali le njenega vodstva. Takšen pristop bi bil zgrešen in manj učinkovit.

 9. Gospod Kovšca je odlično utemeljil zakaj ni mogoče istovetiti jugoslovansko teritorialno obrambo s slovensko vojsko oziroma obrambo.

 10. Namesto izraza “levica”, bi očitno bilo primerneje uporabiti izraz “nekateri”, ki rušijo ustavno ureditev samostojne demokratične slovenske države s tem, ko častijo totalitarne zločinske simbole in vojaške strukture totalitarne države, ki je hotela z vojaško silo preprečiti nastanek samostojne3 demokratične države Slovenije.

  S takšno terminologijo ne bi metali na levici vse v en koš, kar je zdravo razumsko, saj imajo mnogi na levici radi slovensko državo in demokracijo.

 11. Ali Deklaracija o suverenosti države RS ima še kakšno veljavo v državi in med državljani.
  Hrvaška se je v Kninu na proslavi domovinske vojne zelo sklicevala na suverenost na kateri temelji njihovo domoljubje. Kaj za nas še ne velja ta deklaracija, da hočejo “rdeče zvezdaši” proslavljati 50. letnico TO, ki ni bila za samostojno Slovenijo. Kje je naša suverenost ? Brez nje nimamo bodočnosti !!!!

Comments are closed.