Pred odločitvijo predsednika Pahorja o mandatarju: Če je kaj gotovo, o rešiteljih iz ozadja volivci nismo glasovali

9

V obdobju po volitvah poteka boj za interpretacijo, kaj so hoteli volivci. Javnost z zanimanjem spremlja argumente, kaj naj bi bila izdaja volivcev in kaj naj bi bilo udejanjenje večinske volilne volje.

Na parlamentarnih volitvah, še posebej po proporcionalnem sistemu, se večinska volja volivcev lahko ugotovi le v zelo posebnih okoliščinah, ko se stranke opredeljujejo okoli ene same ključne teme. Kadar je perečih vprašanj več in se mnoge stranke do njih opredeljujejo ohlapno ali dvoumno, kadar predvolilne obljube strank odstopajo od njihovega ravnanja v zadnjem času, takrat iz rezultatov volitev lahko izluščimo le, kakšen delež volivcev je podpri določeno stranko, da naj jih zastopa v parlamentu. Vse drugo so špekulacije, ki odražajo predvsem željo špekulantov.

V demokratični Sloveniji je vlado najhitreje sestavil Lojze Peterle. Le dober mesec po prvih demokratičnih volitvah je potreboval. Na volitvah je dobila večino predvolilna koalicija Demos, s ključno temo za samostojno Slovenijo in z vnaprej dogovorjenim kriterijem, kdo bo mandatar. Razmeroma hitro je vlado leta 2000 sestavil tudi Janez Drnovšek, ko so na volitvah z veliko večino zmagale stranke, ki so bile opozicija vladi pod vodstvom Andreja Bajuka.

Koalicija proti Janezu Janši

Letos je volivce formalno nagovarjala le koalicija, ki sta jo sklenila prvak DeSUS Karl Erjavec in ljubljanski župan Zoran Jankovič. Komentatorji, ki jim ni všeč, da je SDS postala največja stranka v Državnem zboru, nas poskušajo prepričati, daje na volitvah nastopala tudi neformalna koalicija in da je od volivcev dobila večinsko podporo. To naj bi bila koalicija proti »orbanizmu« ali koalicija proti Janezu Janši. Prva omenjena koalicija je dobila le pet poslancev, ali je druga neformalna koalicija dejansko obstajala, pa se bo pokazalo v naslednjih tednih.

Če bi bil slovenski politični prostor normalen, bi lahko govorili tudi o zmagi opozicije proti vladi, katere predsednik je odstopil dva in pol meseca pred volitvami. Na žalost so dominantni mediji dopuščali, da so se v predvolilnem boju vladajoče stranke lahko obnašale, kot da bi bile opozicija, hkrati pa so povsem nekritično povzdigovali Listo Marjana Šarca. Šarcu se tako ni bilo potrebno (razen o nesodelovanju z Janšo) konkretno izjasniti skoraj o ničemer. Šele soočenje s konkurenti je začelo odkrivati njegove »kvalitete«. Zdaj ga »strici« verjetno že prepričujejo, naj odstopi mesto kandidata za predsednika protijanševske vlade komu sposobnejšemu, a če je kaj gotovo, o rešiteljih iz ozadja volivci nismo glasovali.

9 KOMENTARJI

 1. “o rešiteljih iz ozadja volivci nismo glasovali”

  Ja pa smo! Glas za bilo kaj, razen za SDS ali N.Si, je glas za udbomafijo oziroma po novem globoko državo. Kdor tega ni vedel, ta ni opravilno sposoben.

 2. Če je v Sloveniji kaj preteklost je to udbomafija! Mnogo bolj bi morali biti zaskrbljeni zaradi čisto prave mafije in gospodarskega kriminala, ki nikakor ni povezan samo z nekdanjo partijo! Pri nas se je razbohotil mednarodni kriminal.
  Ne volivci nismo glasovali za nikogar iz ozadja. Glasovali smo za to, kar smo od predstavnikov strank slišali in oddali glas tisti stranki, ki ji najbolj zaupamo, da bo vsaj skušala obljube uresničiti.
  Strici ali rešitelji gor ali dol, dejstvo je, da nihče v državi ni tako slep, da ne bi videl problemov v zdravstvu, šolstvu, zaposlovanju in pokojninskem sistemu, da ne bi opazil eksodus mladih strokovnih kadrov, da ne bi videl koliko ljudi živi pod pragom revščine… Nobena koalicija tega ne bo mogla spregledati. Kaj pa lahko ali bo storila? To zagotovo ne bo najbolj odvisno od omenjenih “stricev”.

  • In kaj smo od predstavnikov strank slišali ?
   Poleg stalnega ponavljanja da v koalicijo z SDS pa ne bodo šli.

  • “Če je v Sloveniji kaj preteklost je to udbomafija!”

   Gospod Pezdir iz arhivov vleče dejstva, ki govorijo prav obratno.

  • udbomafija je sedanjost. Vse to se vleče še iz časa komunizma. Nobene nove mafije ni.

   Vsi problemi so problemi, ki jih je zakuhala udbomafija.

 3. Kako v resnici izgleda delitev levo:desno na slovenskem:

  Tonin: Za začasnega predsednika DZ-ja imam ustno podporo vseh strank razen Levice

 4. “o rešiteljih iz ozadja volivci nismo glasovali”

  Večina je glasovala proti Janši. Ni glasovala za programe strank. Lahko bi bil program kakšne stranke takle: tgbnksdutzčćž, važno bi bilo, da je vodja stranke rekel čudežne besede: “Z Janšo ne grem v koalicijo”.
  Pravzaprav se gredo neko novo izdajo Dolomitske izjave. Ofarski način sestavljanja vlade.
  Še veliko smeha vam želim, predno bomo dobili vlado. Žalostno!

Comments are closed.