Pred nami niso volitve, ampak referendum za demokracijo in vsestranski napredek

35

Pogled na že več kot stoletje obstoja komunističnih prizadevanj za pridobitev oblasti in tujega premoženja nam jasno sporoča, kako je bilo delavstvo zlorabljeno v imenu varovanja delavskih interesov za »privilegirano kasto nove aristokracije« iz vrst samooklicanega vodstva delavstva.

Z diktaturo proletariata se je začel razvijati sloj oligarhije, ki mu je dovoljena uporaba vseh sredstev

Prek diktature proletariata so vzpostavili oblast oligarhije ne samo nad delavstvom, ampak nad državo kot celoto. Ko se samooklicani vrh delavske oblasti, avantgarda delavskega razreda, utelešena volja in razum ter hrepenenje delavskega razreda v ozkem krogu oblastnikov oziroma tajne policije (tudi Plavi je bil njen pripadnik) počuti dovolj močno, zavrže stranko in ideologijo in vse podredi varovanju svojega bogastva. Razdeli ga med izbrane posameznike praviloma iz vrst izbranih pripadnikov tajne politične policije oziroma dejanskih centrov moči. Poglavitno sredstvo tega postopka je fizično nasilje nad konkurenti in nasprotniki. Dovoljena je uporaba vseh sredstev. Samo Vladimirju Putinu osebno v Rusiji pripisujejo krivdo za okoli tristo političnih umorov.
Z oblastjo oligarhov komunističnega izvora se srečujejo v vseh nekdanjih komunističnih državah. Tudi na Kitajskem, Kubi in v Vietnamu, kjer so komunisti formalno še na oblasti. Seveda so določene razlike glede časa in prostora; pri Kitajcih je menda v ospredju armada, toda v bistvu je povsod enako. Odvisno, kje je bistvo moči partije.

Ker Janez Janša še živi in dela, ima očitno devet življenj

V Sloveniji so skušali oblast oligarhije najprej vzpostaviti prek Marka Voljča iz vrst bančnikov, nato prek Zorana Jankovića iz vrst trgovcev, sedaj pa jo poskušajo prek Roberta Goloba iz vrst energetikov. Odvisno od tega, kaj je v danem trenutku najaktualnejše oziroma najpomembnejše. S tem se skuša prikriti značaj oligarhičnosti oziroma ga upravičiti z aktualnimi potrebami države. Za oligarhe tako kot nekdaj za člane najvišjih vodstev komunistične oblasti ne veljajo ne morala ne pravo ne ustavnost, še najmanj pa vrednote demokracije. Zato bo prvi ukrep Golobove vlade razveljaviti vse zakone, ki omejujejo moč oligarhov in vladavino demokracije. Povezava med družino Kovač, ki ji pripada tudi Nika Kovač, in Kučanom, ki je bil slovenski Putin (najprej diskvalifikacija, nato še likvidacija) že dolgo poprej, preden so v Rusiji oligarhi iz vrst tajne politične policije vzpostavili svojega, je vidna iz vesolja. Tudi sam tega ne skriva. Očitno ima Janez Janša, kaj vse so že počeli in počnejo z njim, tako kot njegov oče, ki se je rešil kot uradno ubit iz brezna mrtvecev in se sin ne bi smel nikoli roditi, »devet življenj«.

Sedanje slovenske vlade, ki je demokratično mešana, niti pandemija ni ustavila, kaj šele Tanja Fajon

Slovenija pod sedanjo vlado, ki ni desna, ampak v demokratičnem parlamentu izvoljena demokratično, dejansko je mešana, je po dobrem desetletju nadaljevala slovensko politično in gospodarsko osamosvojitev. Tudi epidemija covida-19 je ni ustavila. Še manj sedanja ukrajinska kriza, saj je vsak dan bolj jasno, da je v političnih pogledih korak pred Evropo. Njeni nasprotniki besnijo, saj se vsak očitek, ki ga ji namenjajo, obrne njim v škodo. Zahteve po pomoči Ukrajini in obiski Kijeva s strani vodilnih evropskih državnikov samo potrjujejo pravilnost in utemeljenost njegovih prejšnjih dejanj. Sedaj nasprotniki vlado označujejo kot fašistično in desno, da bi jo mladim, ki imajo alergijo na vse, kar je desno, priskutili. Znana trditev, češ kdor do tridesetega leta ni komunist, je nemoralen, kdor pa potem, je neumen, ni brez ozadja. Starejši ljudje isti pojav nekoliko cinično razlagajo: »Za pravico se borijo otroci in norci.«
Sedanja vlada ima izjemne argumente za pridobitev drugega mandata. Njegova zavrnitev bi dišala po kolektivnem samomoru. Ne samo gospodarskem in socialnem, tudi moralnem in intelektualnem. Politično blato, ki si ga privoščita Tanja Fajon in Alenka Bratušek, je v slovenski politični zgodovini doslej nekaj neznanega. Prva plačuje za Kučanovo intelektualno obglavljanje svojih tovarišev strahotno ceno. Njeni gerontokrati v ozadju so katastrofa.

Slovensko javnost je razdelila tudi vojna v Ukrajini, saj se levica z vsemi sredstvi trudi očrniti boj Ukrajincev

Z magistroma, ki jo obdajata, so antipod razuma in intelektualizma. Njeni drugi sodelavci preprosto ne morejo nevtralizirati dnevnih neumnosti, ki jih počnejo. Ljudi, ki so potrebni družbene pomoči, razglaša za privilegirance. Rešuje jo najbolj zvesto in najbolj nekritično članstvo slovenskih političnih strank.
Glede na oligarha, ki ga ponujajo, in koalicijo KUL, bi bilo v normalni državi sedanji vladni ekipi nemogoče zgubiti volitve. Žal je Slovenija še daleč od normalnosti. To lepo dokazuje vojna v Ukrajini, ki je povzročila novo slovensko delitev. Slovenska levica večinsko ne izbira sredstev, da bi očrnila nadčloveške napore Ukrajincev. Herojsko obrambo Mariupolja, ki bo prišla v zgodovino najmanj tako kot obramba Leningrada ali Stalingrada ali boji za Monte Casino, blati z očitki nacizma junaških branilcev. Janši očita orbanovstvo, pa je sama dejansko hujša kot Orban.

V Sloveniji je po volitvah nujno treba dokončati osamosvojitev ter preobraziti šolstvo in sodstvo

Predvolilne napore je treba zaostriti. V Sloveniji ni spopada med levimi in desnimi, ampak med demokrati in fašisti rdeče barve, demokracijo in recidivi totalitarizma, katerega vsebinski del je tudi oligarhija. Kako neverjetno svoj totalitarizem, ki ga z napovedjo demontaže parlamentarizma ne prikrivajo, unovčujejo kot boj za ljudsko oblast. Pred nami niso volitve, ampak referendum za demokracijo, gospodarski in družbeni napredek. Dovolj je kraje državljanov v imenu civilnodružbenih gibanj in kulture, ki to ni niti nikoli ne bo.
Po volitvah ne sme biti počitka. Plamena pod kotlom za kuhanje žab ne gre ugasniti. Predvsem pa se je treba skrajno resno lotiti preobrazbe obveznega šolstva in sodstva. Da tožilstva niti ne omenjamo. Za večino drugega so izhodišča naravnost odlična.
V Sloveniji je nujno končati osamosvojitev, katere predpogoj je bila demokracija. Nista problem demokratični levica in desnica, ampak demokrati in antidemokrati, častilci, privrženci in dediči totalitarizma. Če bo pri demokratih skrb za človeka, ki je bistvo demokracije, v ospredju politike nasprotje oligarhije, ki jo vsiljujejo, izid ne more biti vprašljiv.

35 KOMENTARJI

 1. Mnenja na Časniku me večkrat razjezijo. Ne, nisem jezen zaradi političnih idej, ki jih zagovarjate. Res je v Ukrajini nastalo že trilijon evrov (in ne dolarjev) škode, ki jo ne bodo pokrili Rusi pač pa EU. To je 3.000 evrov na Evropejca. Drobiž, ne!?! A vsak dan je tega “drobiža” več. In slovensko večinsko javno mnenje se še ne zgane, da je treba z vsemi vedri gasiti.

  Zakaj sem torej jezen? Ker so mnenja na Časniku po vrsti zastarela in zapoznela. Pozabite na prihajajoče volitve. Ne, nisem rekel, naj ne idite glasovati. A ankete so jasne. Odločate samo še o številu opozicijskih poslancev.

  • Tudi meni se zdi, da bodo desne stranke v opoziciji.Toda to ne pomeni, da bom glasoval za tatove. Več poslancev, kot bo imela opozicija, tem manj bo lahko Golob kradel. Če pa boste vi glasovati za levičerje, boste soodgovorni za slabše delovanje zdravstva, nižje pokojnine, slabše plače, beg možganov v tujino, slabšo infrastrukturo itd. Popolnoma jasno mi je, da bodo mediji vse to in še veliko več “lepo” zamolčali, toda mene nič ne briga, kaj bodo mediji lagali, pač pa manjše zadolževanje države, večja varnost države, manjša onesnaženost in bolj zdrava prehrana ter boljše življenje nasploh.

  • Razumem te, a mi je žal. Tudi jaz moram preživeti. Tako si iščem službo čez mejo.

   • Sedaj je to zelo dobra odločitev. Tudi jaz razmišljam, da bi sedaj, ko bo stolček zasedel Golob, potreboval neko službo čez mejo za svoje preživetje.

   • Pohiti.

    Vsaj moje osebne izkušnje izpred treh let kažejo, da zna biti pobeg ob nepravem času izjemno zahtevna reč. Imel sem že obljubljeno delovno mesto. A tujci slabo razumejo, da je mobbing res mobbing. Niso imeli veliko razumevanja, da mobbingiran človek postane nezanesljiv. Da pri tem ne gre za značaj ampak situacijo …

    Tako ti svetujem, da, če misliš resno, pohitiš.

    Seveda lahko izbereš tudi težjo pot in ne hitiš. Tako kot jaz ki sem ta tri leta izkoristil za priprave …

   • Baubau, staviva tisoč evrov, kdo bo sestavljal naslednjo vlado?

    No! Potem pa prosim brez nakladanja. Da, ankete so statistika. Vemo, koliko lahko zaupamo statistiki. Tudi, če imamo samo strankarske agencije za merjenje javnega mnenja, lahko njihove ankete za nazaj statistično obdelamo … Tako da je vsakemu statistiku absolutno jasno, kakšen bo izid volitev čez nekaj dni.

  • Amelie, ni me treba vikati. 🙂

   Jezen sem, ker je avtor dober teoretik. Kot Karl Marx. Kar natančno zadene težave. A recept useka mimo. Te volitve so namreč že mimo.

   Dodatno sem jezen, ker je moja naravna vloga učitelj oz. trener. Že dve leti tukaj opozarjam, katerih napak se ne sme delati. Dobro, samoumevno je, da me na vladi glede tega ne slišijo. A od sokomentatorjev bi pričakoval da me.

   • Amelie, ne vem, ali si bila pozorna na najnovejši Mahničev izpad. Žalil je neko muslimansko kandidatko za poslanko.

    Po srbsko se popolnoma zadekani ženski reče šrauf (šaraf se sliši podobno kot beseda mušaraf iz arabskih molitev). V Sloveniji jih je vse več. Medtem ko na prste roke lahko prešteješ v Sloveniji študirajoče tujke, ki jim je to res tradicija (od otroštva, maminega in babičinega otroštva), se je večina njihovih mam v socializmu kopala v bikinkah. Torej ne gre za neko pravico ampak za obliko izražanja protesta nad zahodnimi vrednotami. In obenem podporo arhaično-patriarhalnim vrednotam, ki so v Sloveniji padle že veliko pred Gubčevim uporom.

    Moje osebno mnenje je, da, če res imajo te ženske pravico hoditi po Mariboru zašraufane in je to njihova osebna svoboda, potem imam enako pravico sredi Maribora jaz hoditi popolnoma gol. Da, moj dedek nikoli ni šel v mesto brez kape. Ne gre za nikakršno tradicijo. Pač moja oblika protesta proti potrošništvu na Zahodu.

    Sem te navdušil? Boš ta zadnji teden goreče novačila volivce za mene? Najbrž ne.

    Na volitvah vedno in povsod zmaga sredina. Torej se v zadnjem mesecu ne odpira problematičnih stališč, ki samo utrjujejo okope na samem desnem bregu. Tistih volivcev je zelo malo. No, zelo. Relativno zelo: merjeno v promilih malo. V tisočih seveda veliko. A oni ne odločajo o bodočem mandatarju. Pošteno povedano: ne odločajo o ničemer.

   • Podobno je s termini a la komonist, levak in podobno. Tega folk na sredini ne uporablja. Če hočeš isto sporočilo prenesti v razumljivem jeziku volivcem na sredini, potem uporabi Partljičev besednjak:

    “Ta teden pred volitvami je še okupacija. Zdaj lahko labrate, kaj hočete. Potem pride Svoboda. V Svobodi je človek lahko zaprt za eno napačno besedo.”

    😉

    Velja? 😉

    • Zakaj bi le zapirali? Z zaprtimi je sama zgaga. Razglasiti za fašiste, potem pa pred zid in streljati. ( Spiski se že pišejo. In ne bo jih malo.)

    • Seveda imamo Pučnikove in druge vzorce, kako se uspešno zoperstaviti zdaj-je-svoboda-zdaj-se-ne-sme-naglas-povedati-svojega-mnenja oblasti. Pa da ne bom dramatiziral. Ta obrazec bo veljal le za vas zaposlene v medijih. Oziroma le za tiste v osrednjih oz. najvplivnejših medijih. (Malo te moram jeziti IF. Ti bi jih gotovo imenoval “levi mediji”.) Večina Slovencev pa itak nima časa o politiki razmišljati s svojo glavo in prekopira svoja stališča iz v medijih povedanega.

  • Od komunistov ni pričakovati, da neka beseda pomeni to, kar v javni rabi pomeni, ampak ravno obratno. Tako Svoboda pomeni zasužnjiti-uvesti ponoven totalitarizem.
   tako pomeni umik ruskih vojakov izpred obkoljenega kIJEVA IN DRUGIH MEST, le to, da bodo ponovno napoadli in uničili vse z raketami od daleč, potem, ko še miš ne bo preživela, bo prišla vojska. Tako imajo v planu izgnati, umriti ali narditi klonjene glave…
   Ne glede na to ali se bodo podali, imajo taki vopjaki le dve možnosti, prestopiti v agresorsko vojsko ali smet.
   Ni več ugibanja, okoli 10 maja bo začetek masakra, če ne prej.

 2. “Hčerka?”
  V primeru prevzema oblasti ali ne, bolj kot se bo vojna nadaljevala (tako kot pri napadu na Komunistično Rusijo, ne glede, kdo bi jo napadel) se bo tukajšnja komunistična peta kolona priključila posredno ali odkrito ruskim agresorskim k0omunistom. Naši novinarji “javnost” pa ne upa imenovati agresorjev “Komunisti”. Ne gre za “agresijo Putina”, ne gre za agresiojo “ruske vojske”, ne gre za “agresijo Rusiv”, gre za agresijo “komunističnega kolonializma”.
  SEDAJ BODO VSE SILE OBRNILI NA DOLOČENO MESTO IN GA POPOLNOMA ZRUŠILI, LJUDI POBILI IN SEŽGALI, ČE NE BODO PREJ POBEGNILI. GENICID NE BI LE NAD UKRAJINCI, AMPAK PREDVSEM NASPROTNIKI KOMUNIZMA. TO JE BILO SPOROČILO PUTINA IN POLOVIČARSKA POLITIKA POMOČI IZ ZAHODA, TO VE IN SE DELA, DA POMAGA. “OBE LITIKI DOPUŠČATA UNIČEVANJE-MEDSEBOJNO UNIČEVANJE – ZA NJIH- DRUGORAZEDNIH NARO9DOV IN DRŽAV V AFRIKI, AZIJI, NA ROBU EVROPE-MEDSEBOJNO POBIJANJE SLOVANOV IN POTEM POKUPITI ALI ZASESTI UNIČENO TER TAKO DOBITI V ROKE TA NARAVNA BOGASTVA: KDO JIH BO DOBIL?- ENA ALI DRUGI SUPERBOGATAŠI GLOBALISTI? eu? SLABO KAŽE, VERJETNO ZAČASNO RUSKI KOMUNISTI ALI KITAJSKI KOMUNISTI. DALJNOROČNO ZDAJEVSKI BIDNOVSKI LIBARALCI. “LINERALIZEM” IN KOMUNIZEM Z ROKO V ROKI UNIČUJETA NARODE IN TRADICIJO, RUŠITA VSE PRED SEBOJ, NAVIDEZ EDEN PROTI DRUGEMU: “NAPADALEC IN ZAČITNIK”
  V KOLIKOR NATO NE BO POMAGAL Z NAJHUJŠIM OBRAMBNIM NAPADOM
  NA OBLEGFAJOČE MESTO MARIJUPOL, POTEM IMAA TA ZAPIS PRAV-GROZEČE PRAV, SICER SE OPRAVIČUJEM BRALCEM ZA “ZUAVAJANJE”.
  Po volitvah 24. aprila, se bodo volilci komunistov v Sloveniji zopet držali za glave, kaj so naredili! Potem bodo zopet prihajali k pameti, toda posledice bodo v rokah PETE KOMUNISTIČNE KOLONE IN NE BO NIČ POMAGALO. Kdor ne želi videti ni slep, mjen pač kuhajoča se žaba! Iz tega tudimizhaja nkdanja zmerljivka “žabarji”! Pa brez ztamere, saj vam noče slabo.

 3. Žalostno je, da so se ponovili vojni barbarski agresivni prizori iz druge svetovne vojne, ko Nemci niso ustavili Hitlerja.

 4. @Igor Đukanović:
  – »[12. aprila 2022, 19:42:] A ankete so jasne. Odločate samo še o številu opozicijskih poslancev. [13. aprila 2022, 22:18:] Tako da je vsakemu statistiku absolutno jasno, kakšen bo izid volitev čez nekaj dni.
  – [13. aprila 2022, 22:15:] Te volitve so namreč že mimo […]«.
  ===========

  Navedena »statistična« mnenja so neutemeljena.

  Mnenji z dne 12. in 13. 4. 2022, ki se osredinjata v strokovno dejavnost statistične analize rezultatov raziskav javnega mnenja o državnozborskih volitvah, ki bodo v nedeljo, 24. 4. 2022, v smeri, da »ankete so jasne, odločate samo še o številu opozicijskih poslancev« in da »tako da je vsakemu statistiku absolutno jasno, kakšen bo izid volitev čez nekaj dni«, sta neutemeljeni, saj iz javno dostopnih anket, primeroma:
  – Parsifal SC d.o.o. za naročnika TSmedia, d.o.o., skladno s svojim metodološkim pojasnilom na spletišču Siol.net, izhaja za navedena mnenjska dneva 12. 4. 2022 (oziroma 13. 4. 2022) rezultat podpore političnim strankam nad parlamentarnim pragom – LMŠ 3,3 % (oziroma 3,2 %), Povežimo Slovenijo 6,0 % (5,7 %), Levica 7,2 % (7,8 %), NSi 7,5 % (7,6 %), SD 9,0 % (10,6 %), Gibanje Svoboda 21,1 % (21,0 %) in SDS 28,2 % (25,5 %),
  – Agencije odmev d.o.o., ki skladno s svojim metodološkim pojasnilom na spletišču volilna-napoved.si vključuje raziskave »Ninamedia/Dnevnik in Večer«, izhaja za »VK 2. teden« tovrsten rezultat – LMŠ 5,23 %, NSi 5,70 %, Levica 7,92 %, SD 10,42 %, SDS 25,32 % in Gibanje Svoboda 27,37 %,
  – anketnega sistema Volitve2022.si, skladno s svojim metodološkim pojasnilom na spletišču Volitve2022.si, ki je v lasti PublishWall d.o.o., izhaja tovrsten rezultat za anketo, ki se je zaključila 10. 4. 2022 in vključuje 6816 glasov – Naša dežela – Aleksandra Pivec 4 %, Resni.ca 5 %, SD 5 %, NSi 6 %, Levica 7 %, Povežimo Slovenijo 8 %, Gibanje Svoboda 13 % in SDS 35 %.

  Navedeni mnenji z dne 12. in 13. 4. 2022 sta neutemeljeni, saj iz primeroma osvetljenih javno dostopnih statističnih podatkov ne izhaja, da se »odločamo samo še o številu opozicijskih poslancev« in ne izhaja, da je »vsakemu statistiku absolutno jasno, kakšen bo izid volitev čez nekaj dni«.

  Tudi nadaljnje mnenje z dne 13. 4. 2022, češ da »te volitve so namreč že mimo«, je neutemeljeno, saj dne 13. 4. 2022 te volitve še niso mimo.

  • Žiga, staviš tisoč evrov z menoj?

   No, potem pa prosim brez nabijanja. Naštete agencije so na podoben način merile že v preteklih letih. Najbrž nisi prvič na volitvah.

   Močno dvomim tudi, da bodo zadnje afere res odločilno vplivale na volilno udeležbo.

   Ne gledam soočenj, a berem, da na njih desnica nastopa bistveno bolj umierjeno kot v preteklih letih. E, to bi že lahko naredilo razliko. A zdaj je malo pozno. Bilo je treba ta tempo držati celi zadnji dve leti. Ne samo pri gospodarskih potezah (te so z izjemo Vizjakovega katastrofalnega zakona kar v redu) ampak glede nepotrebnega napenjanja mišic. V politiki se zmaguje na dolgi rok, ne z “knockdown-om”.

  • @Igor Đukanović, 22. 4. 2022, 8:56: »[…] Naštete agencije so na podoben način merile že v preteklih letih. […].«
   =======

   Metodološko neutemeljeno rdečo nit že osvetljenih »statističnih« mnenj z dne 12. in 13. 4. 2022 se sedaj samo s seboj v nasprotju izpodbija z mnenjem z dne 22. 4. 2022.

   V začetku statistično metodološko neutemeljene rdeče niti se javno objavi neutemeljena mnenja z dne 12. 4. 2022, 19:42, da »[…] A ankete so jasne. Odločate samo še o številu opozicijskih poslancev […]« in z dne 13. 4. 2022, 22:18, da »[…] Tako da je vsakemu statistiku absolutno jasno, kakšen bo izid volitev čez nekaj dni […]« ter z dne 13. 4. 2022, 22:15, da »[…] Te volitve so namreč že mimo […]«. Mnenja so statistično metodološko neutemeljena, saj so:
   – so po eni strani brezvsebinska, ker ne navedejo nobenih konkretnih anket svoje »absolutno jasne statistične« hipoteze,
   – po drugi strani iz zamolčanih javno dostopnih primerov konkretnih anket na dan 12. in 13. 4. 2022 ne izhaja, da se »odločamo samo še o številu opozicijskih poslancev«, niti da je »vsakemu statistiku absolutno jasno, kakšen bo izid volitev čez nekaj dni«,
   – po tretji strani pa je dne 13. 4. 2022 hipoteza, da so »te volitve so namreč že mimo« neutemeljena, saj dne 13. 4. 2022 te volitve še niso mimo.

   V nadaljevanju te statistično metodološko neutemeljene rdeče niti se svoja »absolutno jasna statistična« mnenja z dne 12. in 13. 4. samo s seboj v nasprotju izpodbija z mnenjem z dne 22. 4. 2022, 8:56, da »[…] Naštete agencije so na podoben način merile že v preteklih letih. […].«

  • Pa dobro, Žiga, kje je tvojih 1000 evrov?

   Sem ti jaz kriv, da ste slabo zastavili volitve? Prepozno!

   Tudi osnovnošolcem je kristalno jasno, kaj sem povedal. Da, določene agencije za merjenje javnega mnenja se vedno zmotijo v korist SDS-u. To so počele že v preteklosti, tako da lahko takoj vidiš, v katero smer in koliko v povprečju delajo napako. Iz starih napačnih merjenj lahko takoj zaznaš, koliko je torej pravilna napoved (+ kolikšno napako ima). Samo na osnovi njihove predvolilne letošnje napovedi in preteklih napovedi. Praktično zastonj … Ne rabiš najeti nove poštene agencije.

   Obstajajo pa tudi agencije, ki so v preteklosti dan pred volitvami zadele zelo blizu. Na njihove napovedi se lahko tudi letos zaneseš.

   In še enkrat, Žiga! Pometi pred svojim pragom. Nisem jaz izgubil volitev. Jaz sem ti prvi nalil čistega vina.

   Naslednje volitve pa bodo čez štiri leta. A iz opozicije je taktika seveda drugačna.

  • P.S. Naslednje štiriletno obdobje se je že začelo. Ni nepomembno, iz katerega izhodiščnega položaja štartaš.

  • @Igor Đukanović 23. 4. 2022, 17:01 »[…] določene agencije za merjenje javnega mnenja se vedno zmotijo v korist SDS-u. […] lahko takoj vidiš, v katero smer in koliko v povprečju delajo napako. […] koliko je torej pravilna napoved (+ kolikšno napako ima). […] Obstajajo pa tudi agencije, ki so v preteklosti dan pred volitvami zadele zelo blizu. Na njihove napovedi se lahko tudi letos zaneseš. […]«.

   =======

   Navedenega mnenja se ne da preizkusiti, saj je v rdeči niti lastnih mnenj še naprej podajano metodološko brez kakršnihkoli konciznih statističnih podatkov, kar je neutemeljeno.

   V predhodnih mnenjih je že osvetljena rdeča nit statistično metodološko neutemeljenih mnenj @Igor Đukanović z dne 12., 13. 4. 2022 in 22. 4. 2022. V sedanjem mnenju dne 23. 4. 2022, 17:01 se ta rdeča nit osredinja v zgoraj navedeno hipotezo, še naprej metodološko brez kakršnihkoli konciznih statističnih podatkov. Hipoteza z dne 23. 4. 2022, 17:01, je lahko tako utemeljena, kakor tudi neutemeljena, česar se ne da preizkusiti, saj je v lastni rdeči niti še naprej podajana metodološko brez kakršnihkoli konciznih statističnih podatkov, kar je statistično metodološko neutemeljeno.

   Da je lahko hipoteza, ki je v rdeči niti še naprej metodološko brez kakršnihkoli konciznih statističnih podatkov, tako utemeljena, kakor tudi ne utemeljena, se primeroma kaže iz današnjega uvodnega mnenja raziskovalnega novinarja Petra Jančiča na Siol.net v prispevku z naslovom So raziskovalci že spet zgrešili rezultat celo na vrhu ali tokrat ne? Z dne 24. 4. 20224:24, iz katerega izhaja, da:

   »Pred štirimi leti so vse raziskave javnega mnenja, ki so bile objavljene v petek pred volitvami na večjih televizijah, zadele zmagovalca. To ni bilo težko, ker je bila SDS takrat daleč pred vsemi drugimi strankami. A že vrstnega reda nižje niso zadele. V preteklosti, ko je bilo pri vrhu bolj napeto, pa so raziskave vsakič zgrešile zmagovalca.«

  • Ena standardna napaka pri teh anketah je nekje tri odstotke. (Več kot tri standardne napake se je praktično nemogoče zmotiti.) Iz tega seveda izhaja, da se pri malih strankah ne da napovedati, ali bodo prestopile parlamentarni prag. Da se pa že nekaj časa brez težav zadeti, katera koalicija ima dovolj volivcev.

   Podobno kot se v večinskem sistemu da brez težav napovedati zmagovalca predsedniških volitev, se da napovedati tudi pri nas izid v celoti. Ne da se pa 100% povedati, ali bo SDS najmočnejša stranka ali ne. Da se komentirati le, da ne bo imela s kom tvoriti koalicije. To pa zaradi pomanjkanja discipline v zadnjih dveh letih na oblasti. Zadnjo nedeljo se da popraviti veliko. Ne pa tudi dovolj.

   Razumeš?

   • Kot matematik bi lahko vedel, da standardna napaka velja takrat, ko ni nobene zaznane sistemske motnje. Žal pa je treba ugotoviti, da v glavnem vse ankete bolehajo za kako motnjo, ki se ji po domače reče “ustvarjanje javnega mnenja”. Torej vajina hecna debata seka totalno mimo.

  • Ob bok gornjemu posvetu je priššlo ob zaprtju volišč ob 19.00 uri na spletišču MMCRTV do objave začasnih rezultatov po metodologiji vzporednih volitev Mediane, po katerih so dosegli Gibanje svoboda 35,8 %, SDS 22,5 %, NSi 6,8 %, SD 6,6 % in Levica 4,4 %, kar kaže na veliko volilno zmago t.i. levo orientiranega dela slovenskega volilnega telesa na eni strani in na drugi velik poraz t.i. desnosredinskega.

   Čestitke navedenim ob teh rezultatih začasnih volitev. Čestitke tudi končnim zmagovalcem volitev v Državni zbor RS 2022.

   • Včeraj je prišlo do volilne katastrofe t.i. sredincev.

    V tej luči gre na prvem mestu za katastrofo projekta PoS, pri tem ožje gledano za katastrofo javno deklariranih strokovnih varuhov tega projekta – dvojca Čirič-Jeretič.

    Širše gledano gre pri navedenem gre za hud problem t.i. sredine. Le-ta se nahaja v središču temeljnega problema akutno globoke slovenske krize. Temeljni problem slednje je večdesetletni Veliki razkol slovenskega naroda in njegove države. Problema persirstirata.

    Navedena hud problem t.i. sredine in temeljni problem akutno globoke slovenske krize ter možna rešitev, so bili precizno osvetljeni in utemeljeni na Časniku med avgustom in oktobrom 2021, začenši s prispevkom »Dviganje« stranke, gibanja in posameznika – Čirič, mag. Jeretič, Radonjić in drugi z dne 8. avgusta 2021.

    Do teh volitev se slovenski t.i. sredinci – PoS, dvojec Čirič-Jeretič, Štih, Požar in drugi, se s hudim problemom sredine slovenskega političnega prostora še niso zmogli soočiti in ga rešiti.

    Čestitke velikemu in zasluženemu zmagovalcu volitev v Državni zbor RS 2022, Gibanju svoboda s t.i. levice slovenskega volilnega telesa.

    • Žiga Stupica: “Čestitke velikemu in zasluženemu zmagovalcu volitev v Državni zbor RS 2022, Gibanju svoboda s t.i. levice slovenskega volilnega telesa.”

     To se sliši zelo podobno, kot bi Putinu in putinistom čestitali za invazijo na Ukrajino. Čeprav upanje umre zadnje, je bilo že iz putinističnega kopičenja več stotisočev vojakov, vključujoč težko oborožitev, ob mejah Ukrajine z RF in Belorusijo popolnoma jasno, da namerava Putin s putinisti napasti suvereno državo Ukrajino. Upanje o nasrotnem se je izkazalo za popolnoma zgrešeno.

     Zelo podobno je bilo iz vedno iste metodologije medijskega in anketnega bildanja Golobovega lika in njegove stranke, kakršno se je v prevladujočih, prolevičarsko pristranskih medijih tik pred volitvami ponovilo že četrtič zapored (Janković, Cerar, Šarec, Golob), popolnoma jasno razvidno, da gre zopet za nezaslišano medijsko manipulacijo in aktivno medijsko pačenje demokratične volje volivcev (žal se največ od teh celo deklarira za kristjane, ki bi jim iskanje resnice moralo predstavljati temelj vseh njihovih razmislekov!)

     Slovenska desno-sredinska politika niti približno ni v enakopravnem medijskem položaju kot slovenska levica, ki jo iz ozadja poganjajo in financirajo vzporedni mehanizmi globoke države. Slovenski prevladujoči mediji, z državno rtvslo na čelu, še vedno ključno vplivajo na volitve. Toda prav ti mediji so več kot dve leti vodili še nikoli prej videno politično kampanjo proti Janševi vladi in v predvolilni kampanji naredili vse, da bi prikrili Golobove umazane rabote

     Izid je bil torej popolnoma predvidljiv, upanje na drugačnwga pa prazno.

    • Čestitke Golobu da. Iz razloga političnega bontona, iz spoštovanja volitev kot centralne točke demokratičnega procesa. A nič več kot to.

     Vsebinsko je izvolitev Goloba škandal. Dokaz globine poneumljenosti, nevzgojenosti in poceni vodljivosti današnjega prebivalstva ( ne bom več rekel Slovencev), živečega v raju pod Triglavom. Trije od mnogih dokazov: 1. Golobovi nelegalno enormni zaslužki in zatajeni bančni računi, 2. odnos te liste do epidemije in ukrepov v zaščito zdravja, 3. odnos funkcionarjev in izvoljenih na Golobovi listi do vojnega in siceršnjega zločinca Putina in njegovega masakra nad Ukrajinci.

     Golobova izvolitev in odslovitev odlično vodene Janševe vlade je sramota Slovenije!

    • Se dodatek: globoko obžalujem tudi neuvrstitev v parlament Povezimo Slovenijo s takšnimi prepricljivimi osebnostmi kot sta Alojz Kovsca in Ernest Petrič, ki sem jim sam tokrat zaupal svoj glas tudi z namenom večjih možnosti nadaljevanja dela dosedanje vlade. Močno upam, da ta lista se ni rekla zadnje besede.

    • Se to: glav pesek držati ni dobro. Niso le rezultati celotnega cetvorcka Kul en velik fiasko. In ostalih, ki se niso uvrstili v parlament. Za državo najpomembnejši je neuspeh SDS. Zaostati za 10 odstotkov za zmagovalcem, ki se je pojavil iz nič, je pac neuspeh. Karkoli SDS deklarirala. Brez sprememb ( ne želim pametovati, se manj sugerirati kaksnih) je malo verjetna njena vrnitev iz opozicije.

     • Golob se seveda ni pojavil iz nič – pojavil se je po dveh letih ponesrečenih skupnih poskusov parlamentarne opozicije, ljubljanskih protestnikov in prevladujočih prolevičarskih medijev, da bi zminirali vlado pod vodstvom SDS in premiera Janše! Ker jim to ni uspelo, so v zadnjih par mesecih z vsemi silami izvedli medijsko manipulatorsko agresijo na slovenske volivce z rezervnim kandidatom, ki sploh ni politična neznanka, temveč je Jankovićev dedič in tudi njegov in Kučanov podpiranec.

      Ker neokomunistična revolucija, enako kot komunistična, žre svoje otroke, je bila pripravljena požreri tako Alenko kot Šarca in je močno obgrizla Tanjo in Lukca – samo da je Golob lahko zmagal.

      Brez predhodnih, dve leti trajajočih, oziroma zadnjih 15 let kar permanentnih medijskih, sodnih in kpk-jevskih manipulacij v škodo politika Janeza Janše in stranke SDS, danes ne bi gledali zmage kandidata globoke države Goloba.

      Ne ozirajoč se na odstotke volilnih glasov, sta tako SDS kot N.Si dejansko pridobili več glasov volivcev kot na predhodnih volitvah.

      Poleg tega je potrebno opozoriti na problem nepravočasno dostavljenih glasovnic v tujino ter problem izginulih glasovnic v Argentini. Z vseh prejšnjih volitev je popolnoma jasno, da v slovenskih izseljenskih skupnostih tradicionalno prejmeta največ glasov stranki SDS in N.Si.
      Vseh volilnih upravičencev v tujini je menda kar 105.000. To ni majhno število, to je več kot sta prejeli glasov npr. SD in Levica. Vsekakor bi lahko bili glasovi iz tujine v marsičem odločujoči.

      Kar se tiče PoS obžalujem, da se niso povezali s Pivčevo, kar bi zelo verjetno obojim omogočilo vstop v parlament.
      Ves čas predvolilne kampanje me je to dejstvo begalo in ne razumem, zakaj so se tako odločili. Minister Počivalšek ni bil ravno najboljši govorec na soočenjih, pa še zelo prikladna tarča je bil za napade opozicijskih bevskačev, pred katerimi se je moral po nepotrebnem braniti.
      Če bi se g. Kovšca večkrat pojavil na soočenjih, bi najbrž tudi koristilo končnemu izplenu. Ni jim veliko umanjkalo.

     • Glasovnic iz tujine ne pride niti približno toliko, kolikor navajaš. Mogoče 5% od te številke. Izrazito v prid SDS in N.Si so le glasovnice iz Buenos Aieresa, Toronta, Clevelanda in Vatikana, marsikje Slovenci izven matice glasujejo pretežno levo.

      Čuden folk. Komunistična revolucija in vsa desetletja od tedaj so ga v matici hudo pokvarila in poneumila. Celo Bernarda Jeklin, nekoč pri režimu cenjena urednica, a vendar vzgojena v omikani mescanski družini Lorenzov, zdaj na stara leta, soočena z obnašanjem med epidemijo, to priznava, samo noce biti bolj dolocna, da si ne bi nakopala, kot pravi, ” na tisoče sovraznikov”.

      Vedoč, kaj je kristjanom napovedal Učitelj, se vendar ne smemo nikoli vdati v takšno podrejenost in dekadentno smer.

Comments are closed.