Prebudimo Slovenijo: Za ‘pakt o nenapadanju’ pomladnih strank

9
331

prebudimo slovenijo pomladCivilna pobuda Prebudimo Slovenijo pod vodstvom njenega predsednika Jožeta Strgarja je v četrtek, 3. julija pripravila srečanje s predstavniki pomladnih strank – NSI, SDS in SLS. Na povabilo sta se odzvali Ljudmila Novak in Alenka Jeraj, medtem ko so se iz tabora SLS opravičili. Jože Strgar je uvodoma predstavil namen delovanja civilne pobude Prebudimo Slovenijo, ki že četrto leto deluje v smeri ‘prebujanja’ državljanov, zlasti kristjanov, da bi se aktivneje vključevali v družbeno življenje, najprej s sodelovanjem na volitvah. Strgar spremembe pričakuje od pomladnih strank in ne od ‘silnega leporečja’, ki je novost letošnje kampanje pred volitvami.

Tako predsednica NSI kot podpredsednica SDS sta najprej predstavili glavne poudarke kampanj njunih strank. Ljudmila Novak se je pri tem oprla predvsem na program stranke, v katerem je na prvem mestu gospodarstvo. Prisotna apatija je po njenem mnenju posledica brezposelnosti in nezmožnosti ustvarjanja novih delovnih mest. Rezerve za preseganje te situacije vidi v odstranjevanju administrativnih ovir, s katerimi lahko država vzpostavi pogoje za delovanje gospodarstva. Krščanski poudarek v njihovem programu pa je, da tako ljudem vrača dostojanstvo, da lahko vsak poskrbi zase. Glede prihodnje koalicije Novakova verjame predvsem v sorodno koalicijo, njihov program se prekriva predvsem s SDS in SLS, vendar ne želi govoriti o imenih, ampak predvsem o vsebini in načinih. Dogovori naj temeljijo na ‘fer’ odnosih in ne na podrejanju.

Alenka Jeraj je na začetku izpostavila, da smo v trenutku, ko se zdijo nekatere stvari normalne in samoumevne, čeprav takšne niso. SDS se je po njenem mnenju ob takšnih trenutkih vedno oglašala in na to opozarjala. Jerajeva je mnenja, da je sodelovanje pomladnih strank dobro tako za Slovenijo kot za pomladne stranke. Težka situacija še bolj kliče k iskanju stičnih točk, tudi s sredinskimi in levimi strankami, pri čemer je podpredsednica SDS prepričana, da bo na volitvah pomladna stran uspešna. Največja težava je po njenem volilna abstinenca, za katero pa niso krivi samo politiki, ampak tudi pogosto navijaški mediji in sodišča.

V nadaljevanju sta se Novakova in Jerajeva odzvali še na nekaj vprašanj iz publike. Izpostavljen je bil vidik privatizacije, za katero naj bi SDS v zadnji vladi, ki jo je vodila, pripravil konkretni načrt, a je ta propadel zaradi nasprotovanja nekaterih koalicijskih partnerjev. Jerajeva je ob razglasitvi prekinitve privatizacije do izvolitve nove vlade še opozorila na sporne prakse, ko državna podjetja financirajo tudi volilne kampanje. Iz publike se je slišal poziv voditeljem vseh treh pomladnih strank, naj svojim članom predlagajo, da se v času kampanje medsebojno ne napadajo, marveč podpirajo.

Ob koncu se je oglasil še Justin Stanovnik, ki je poudaril, da vsi slovenski problem izhajajo iz nerazumevanja dogodkov 20. stoletja. Izpostavil je, da so ljudje po letu 1945 dolgo časa uspeli prevajati sporočila, ki so jih prejemali iz medijev in jih primerjali z lastno izkušnjo, a da so čez čas obupali. Gostji sta se strinjali, da so spremembe na tem področju počasne in da ostajajo nekateri vzorci v glavah trdno zasidrani. Novakova je glede tega izpostavila velike zadržke do privatizacije, omenila pa je spremembe pojmovanja Tita, ki je bil še pred leti za večino le heroj. Danes je po njeno pogled nanj vendarle bolj uravnotežen. Jerajeva pogreša več pogovora o temah, ki se dotikajo izvorov naših današnjih težav.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


9 KOMENTARJI

 1. Za pomladne stranke bi moral veljati dogovor o nenapadanju v javnosti, medtem ko bi morale biti kritične do napak, ki jih počnejo pomladne stranke in jih takoj rešiti za zaprtimi vrati.

  Standarde učinkovitosti političnega delovanja bi morale vztrajno dvigovati, predvsem z vidika volivcev.

 2. 3. juNija ali 3. juLija?

  Če je bilo v začetku junija, ne opazim konkretnega rezultata. Če je bilo včeraj, je bilo vendarle nekoliko pozno.

  V obeh primerih rečem lahko samo: Škoda!

 3. G. Justin Stanovnik je pravilno opozoril, kako so nekdaj ljudje uspeli “prevajati” sporočila iz (nenaklonjenih) medijev, danes pa gospa Novakova v Mladini celo daje intervjuje, za obisk Doba pa nima časa. Dvojno razočaranje, dvojna napaka in bojim se, da sledi streznitev zanjo 13. julija.

 4. Na žalost se mi včasih zdi, da v največji “pomladni” stranki ponavadi sodelovanje na pomladni strani razumejo kot slepo sledenje njim. Če kdo rahlo začne razmišljati s svojo glavo je takoj ožigosan kot petokolonaš, murgelski podtaknjenec ali v najboljšem primeru udbomafijaš. Je temu tako že od cca Depale vasi, če ne prej.

  • Ah, bejž, bejž. Prav Depala vas je prvi vrh manifestiranja nesolidnosti ( intelektualno-analitične šibkosti?, moralne nedoslednosti?) v vodstvu tedanje SKD. Vloga ministra Bizjaka ( eksekutiva D.Vasi je bila v notranjem ministrstvu) pri njej, prve škandalozne izjave Peterleta, potem pa na pritisk baze popolnoma obrnjena plošča. ( Razvidno tudi iz zadnjega Možinovega dokumentarca.)

   Osebno sem sicer kot eden ustanovnih članov SKD oz. podmladka potem v glavnem s stisnjenimi ustnicami oz. nosnicama na volitvah, čeprav pogosto nezadovoljen, obkrožal to stranko oz . naslednico N.Si.

   Ampak pod sedanjo predsednico gre pa vse predaleč. Kot da Novakova osnovnih pojmov nima v glavi razčiščenih. Kaj je komunizem, kaj totalitarizem in kaj demokracija. Kot krščanska demokratka bi bila spravljiva do komunizma ( me prav zanima zdaj, kaj je ona počela v tem režimu in koliko je bila kristjan v tistem času). Kot krščanska demokratka obenem razglaša ekonomski program, ki ji ga je napisal nek ultra-liberalec.

   Liberalizem in krščanska demokracija vendar ni isto! Krek, Gosar, Šolar se obračajo v grobu. Naj se razglasijo za N.Si- liberalna ( do komunizma prijazna) stranka ;), pa obljubljam, da jih bom s komentarji odtlej pustil pri miru!

 5. Berite knjige Rosvite Pesek. Razpoke in razhajanja so bila prisotna že takoj po prvih volitvah. Ni bilo v načrtu, da Peterle sestavi vlado. Do “iskrenja” je prihajalo v času uspehov njegove vlade, v času ko je izgubljala svoj zagon in padla. Tudi pozneje so pomladne stranke velikokrat delovale po svoje in neusklajeno. Lomili so ga vsi, zdaj ta, zdaj oni, nekdo več, drugi manj – vedno v korist levice in v škodo demokratizacije in slovenstva. Popolnoma jasno je, da bi bilo danes drugače, če se kaj ne bi zgodilo oziroma kaj zgodilo drugače.

  Nekoristno je pogrevati stare zamere in napake. Čas je za ponovno zaupanje in pošteno sodelovanje. Včerajšnji večer nekaj takega nakazuje. Se bodo pa našli posamezniki v vseh treh strankah, ki jim to ne bo všeč.

  Prav ti, glasni člani in volilci, bi lahko veliko naredili za mobilizacijo volilcev v svojem okolju. Splača se potruditi! Pomembno je, da nas bo čimveč šlo na volitve in po vesti oddalo svoj glas eni od treh pomladnih strank.

 6. Naše pomladne stranke imajo toliko infiltriranih nekoč bi jim rekli udbovcev, da se ne bodo NIKOLI toliko dogovorili za sodelovanje skupaj, da bi dobili večino v parlamentu. Morda je trenutno res edini smisel združevanja, da še NSi in SLS prideta v parlament, da levica ne bo imela dvetretinjske večine. Sicer o usmerjenosti SLS-a in nekaterih pravičnikov iz NSija nisem prepričan o kakšni “državotvornosti” z levimi. V kateri stranki je bil že Pucko ? Kdo je miniral večinski sistem ?

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite