Poziv politikom in drugim javnim osebam

19

Ob tem, ko v Sloveniji izkušamo skoraj popolno odsotnost poštene politične tekme, pozivamo člani gibanja Prebudimo Slovenijo vse politične voditelje in stranke k temeljiti presoji in kultiviranju svojega vedenja in govorjenja. To naj bo primerno poslanstvu in izbranosti za vodenje države ter zgled državljanom. Pogosto se zdi, da je v vrhu slovenske politike dovoljeno in celo priporočljivo táko obnašanje, ob katerem bi bilo navadne ljudi sram.

Naša opažanja veljajo najprej za stranke, ki so najdlje na oblasti in so imele največ časa in možnosti, da svoje odnose z drugimi prilagodijo splošnim merilom poštenega ravnanja, brez političnih spletk, podtikanj in lažnih obdolžitev. Čim prej bi se morali politiki »leve« opcije znebiti občutka večvrednosti, »naprednosti«, in prepričanja, da so edino oni sposobni voditi državo. Ob morebitni izgubi oblasti na poštenih volitvah se morajo vzdržati neprimernih odzivov, kot so kompromitacija tekmecev, podpihovanje nezadovoljstva in spodbujanje demonstracij, stavk in »vstaj«. Prav tako bi se morali odreči skušnjavi, da bi z dvomljivimi sodnimi procesi onemogočali politične tekmece; pa tudi temu, da bi obšli tiste odločitve ustavnega sodišča, ki jim niso všeč ali da bi celo samo z argumentom moči spreminjali ustavo.  Vse to smo v kratki zgodovini samostojne Slovenije – države v osrčju civilizirane Evrope –  že doživeli in nas spričo tako nizke politične kulture tistih, ki bi nam vsem morali biti za  vzgled, navdaja občutek razočaranja in sramu.

Naš poziv velja v enaki meri tudi strankam, ki so možnost političnega delovanja dobile šele z osamosvojitvijo. Za politični, kulturni in gospodarski napredek Slovenije nosijo enako odgovornost kot stranke, ki so izšle iz  nekdanje ZKS oz. socialističnega izročila. Tudi te nove stranke pogosto ne premorejo politične modrosti in spoštovanja. Ker so utemeljene na drugačnih svetovnonazorskih pogledih kot »stranke kontinuitete«, bi morale na civilizacijskih temeljih Zahoda najprej v komunikaciji med seboj  in potem z drugače mislečimi tekmeci vzpostaviti dostojno politično kulturo. S tem bi prispevali k dvigu kulturne ravni v medsebojnih odnosih ne glede na politično ali nazorsko opredeljenost. Ne prosimo, ampak zahtevamo, da vsi politiki in druge izpostavljene javne osebnosti uporabljajo govorico, ki je običajna med dobrimi partnerji in sosedi in ki vzpostavlja spoštljive in prijateljske odnose. Neprimerna govorica zastruplja politični prostor do te mere, da je pogosto popolnoma blokirano dogovarjanje o vitalnih vprašanjih slovenstva in slovenske države.

Bistveno bolj bi se morali vsi zavedati, da se morata »levica« in »desnica« dopolnjevati, ne pa izključevati. Za družbeni napredek je pomembno tako levo iskanje novih poti kot desna zasidranost v tradicionalnih evropskih vrednotah.

Spoštovani politiki in drugi javni delavci. Vzemite, prosimo, naš poziv resno, s primerno mero ponižnosti in dostojanstva! Bodite dober zgled svojim in našim otrokom!

19 KOMENTARJI

 1. Ta članek je poden od podna, tako očitno je uperjen v SDS. Toliko je dobrih namenov, da že zaudarja od hinavščine. Že nekaj časa spremljam pisanje g. Jožeta Mlakarja. Piše kao v duhu demokracije, s tem, da je v pisanju vedno nevidna strupena puščica, uperjena v SDS. Je to mogoče dejanska politika Časnika.si? Drugače si ne znam razlagati lahkotnosti, s katero objavljate tovrstne članke.

 2. Članek ni uperjen zoper SDS, niti zoper katero drugo stranko. Ampak opozarja na nevarnost politične neodgovornosti in neumnosti posameznikov. Kdor dogodke zasleduje, ve za konkretne primere zblojenega obnašanja posameznih oseb, ki vedno na nov način zavirajo napredek. Prav nenehno spreminjanje taktike definira, za katere posameznike oziroma skupine gre. Na stranke sicer lahko apeliramo, da bi kultivirale svoje člane, ampak za samo obnašanje v konkretnih situacijah odgovarja in bo odgovarjal vsak sam. V zgodovino so se zapisali posamezniki, ki so sledili zdravi pameti in so se prej ali slej uprli sovražni skupinski dinamiki. Gre za oseben pogum, brez katerega bo tudi EU končala tragično.

  • Lucijan,
   g Mlakarja sicer osebno ne poznam, vendar po mojem poznavanju njegovih prispevkov., sem si izoblikovala nekaksno svoje mnenje.
   To kar praviš ti, pa bi bilo temu prav nasprotno.
   Morda pa vsi skupaj potrebujemo več zaupanja v Boga, ker z Nj. pomočjo je potem vse skupaj lažje.

 3. No, pa smo že skupaj: Ob razmišljanju o osebnem pogumu sem hotela napisati, da naj molimo za svoj osebni pogum, pa tudi pogum posameznih poslancev – v našem, kot tudi EU parlamentu.

 4. Veronika, komu pa, misliš, da so namenjeni nasveti g. Mlakarja? Ta članek ni nič drugega kot “mostograditeljski” kliše, kar je v preteklosti odločilno prispevalo k temu, da v Sloveniji nismo pometli s komunisti. Sprva sem tudi sam verjel v dobronamernost, pa se je kmalu izkazalo, da vse skupaj ni nič drugega kot še ena komunistična bobi-finta, s katero je ohranila kontrolo nad denarjem. Vajin pogled z Amelie je vsekakor dobronameren, a žal naiven.

  • Pravzaprav še bolj precizno: članek je namenjen manipuliranju Janševih volivcev in podpori Toninu, da gre v levo vlado. Skratka, še ena prevara več. Slovenija počasi ne bo več vzdržala takšne količine prevar, ki se kopičijo in kopičijo.

   • 12.junija je izšel članek istega avtorja …

    ČE BO NSI PRISTALA NA SODELOVANJE V LEVI VLADI, JI UTEGNE SPODRSNITI

   • Rekla bi, Lucijan, da ne bereva istega članka. A ni res – bereva, le Vi ste se odločili razvodeniti poziv k osebnemu pogumu. Škoda!

 5. Dobro, bom popustil, čeprav še naprej ne vidim dobrega razloga za takšno pisanje. Politika je ostra sama po sebi. Stalno grozi možnost razhajanja, to je v poltiki naravna možnost. Strah pred “neprimerno govorico” bi mogoče lahko imel kak škof ali svetnik (in to iz čisto osebnih razlogov). Ne vem, kaj sta Janša ali Tonin v zadnjem času povedala “neprimernega”, da bi morala paziti na svoj jezik. Smo v fazi sestavljanja koalicije. Sloveniji grozi “mavrično-eksotična” koalicija, demokratični politiki pa bi morali paziti, kaj govorijo, ali kako?!

 6. Hvala, menim, da gre za nesporazum. Ne vidim potrebe, da bi kdo nagovarjal volivce SDS oziroma volivce nasploh.
  Naučiti se bomo morali nagovarjati nevolivce in sploh skupaj razmišljati o možnostih, ki jih še imamo. Ob tem pa se vsak dan bolj zavedam pomena osebnega prizadevanja in poguma. In -kot sem že večkrat napisala- gre za obstanek in močno reformo EU in ne le za SLO.

 7. Eden redkih zapisov, ki postavljajo zrcalo pred vse aktualne slovenske politike.
  Če se trdo in pripadno nemškemu narodu pogovarjajo v Nemčiji, če je Italija šla skozi obdobje sodelovanje leve in desne scene je potrebno v Sloveniji, če je še kaj intelekta v politiki stopiti skupaj in prenehati z ločevanjem in javnim izločanjem pri politikih. V obeh primerih sta ključno vlogo odigrala predsednika države. Zato je največja odgovornost za veliko koalicijo tudi v Sloveniji prav sedaj pri predsedniku države Borutu Pahorju.
  Zaveze iz predvolilnih nastopov na volitvah, ki so demokratično sporne, politično pa iz časa hladne vojne in ki prepovedujejo pravico javnih soočenj na normalen način, je treba POZABITI.
  Slovenija prav v tem času potrebuje jasno sredinsko povezano politično strukturo na razvojno usmerjenem programu, ki mora postati konsenz tako levih kot desnih.
  Brezprizivno izločanje SDS je mogoče samo ob pogoju in z namenom, da se še naprej seje sovraštvo do drugače mislečih. Torej tudi pri potomcih tretje generacije. Ali ni bila morija 100.000 Slovencev že dovolj težka preskušnja?
  To kar se sedaj dogaja, to vsakekor ni Evropa (po predavanju ga. Fajon!!!), to je najslabša mineštra zmedenih politikov sedanjega časa.
  Modri politiki bi pregledali programe, dejanske sposobnosti ljudi, ki želijo nekaj ustvariti in se zapodili v piljenje koalicijske pogodbe.
  Barabinske poteze bankirjev se morajo sleči do spodnjih hlač in še čez. Vse stranke, ki želijo urediti zdravstveno politiko, šolstvo in predvsem pravosodje pa naj se pogovorijo in dogovorijo. Kaj pa bodo napravili čez tri, štiri leta pa naj ponovno presodi ljudstvo.
  V teh razmerah imajo edinstveno možnost, da se srečajo pravi sredinci in ljudje, ki dobro želijo Sloveniji, ter znajo delati tudi preko 10 ur na dan. Naj se presedejo iz kavarn za okrogle mize in začno sodelovati pri skupni koalicisjki pogodbi, za pravo zdravo sožitje v Sloveniji. Mi se moramo resno pripraviti na gospodarsko krizo, ki se že slika na obzorju.
  Kdor danes ustvarja politiko razdvajanja Slovencev je samo muzealna oseba iz zgodovine, ki jo je Evropa že zdavnaj pozabila!
  Naj ne pozabijo, da se bodo morali tudi njihovi potomci, če jih sploh želijo imeti, morali na slovenski zemlji skozi življenje, tako kot so se v zgodovini postavljali temelji razvoja. In to je trenutek, sedaj in tu.

  • G . Jože Duhovnik , kdo pa so pravi sredinci po vašem mnenju ? Seveda se moje vprašanje nanaša
   konkretno na našo slovensko politično sredino ta trenutek , ko se med prevelikim številom strank
   v parlamentu pojavljajo nemogoče kombinacije ! Zakaj imamo sploh volitve , ki jih sam ne jemljem resno ! Zakaj tako razmišljam , imam pač izkušnje z raznimi namišljenimi desnimi in levimi sredinami , so dejansko vedno prikrojene v veliki večini , 90% ima definitivno absolutno levo konotacijo ki je prirojena levemu političnemu kontekstu skoraj večeni slovenske populacije , če ne iz prepričanja pa iz želje po oblasti in predvsem plenjenju po dobri stari navadi ! Grozljivo je , da so otroci že v osnovni šoli podvrženi indoktrinacijskim postopkom in je razmišljanje s svojo glavo , oziroma pametjo praktično onemogočeno in to se kontinuirano nadaljuje v srednjih šolah in eni izmed fakultet ! Sicer pa je ob vpisu na fakulteto večina štutentov že 80% impregnirana s fluskulami o dobronamernosti socialistične demokracije ! Rezultati so evidentni !

   Lep pozdrav g . dr . Jože Duhovnik , Andrej Briški !

 8. Spoštovani g. Andrej Briški,
  sredinci se identificirajo z resničnim delom. Predvsem pa je za našo politično stvarnost bistveno zelo preprosto dejstvo:
  Slovenski volilec ima preko glave pranja možganov v zadnjih 80 letih (to so samo tri generacije- ena se je pobijala med seboj na račun nacizma in fašizma, druga je imela priliko delati v zaprti kletki, tretja pa ima take bedaste politike s tretje razredno politiko vsega dovolj in odhaja v tujino). Slovensko volilno telo se je odločilo da z 52% udeležbe udeležbe na volitvah, da ima take ponižujoče in v praksi izključujoče politike dovolj. Ker so karte pomešane v celoti, bi se morali vsi, ki so bili na tak ali drugačen način bili izvoljeni sodelovati.
  Sam to poznam predobro, zato lahko to povem. Ko se nekaterim na hrbtu pokaže srbečica in mrazenje ob imenovanju nekaterih imen se odzovejo, kot se za primitivca spodobi. Poiščejo tisoč in en razlog, da človeka niti ne imenujejo z imenom ampak ga ubijejo z terminom : kandidat ali oseba. Zraven pa govorijo o socialnem vključevanju in drugim takim izrojenim besedovanjem. To je priganano do vrhunstva sprenevedanja.
  Izključevanje LEVICE v sodelovanju z drugimi, je samo dokaz več, da so brezna norosti v Kočevskem rogu za njih še premalo napolnjena z drugače mislečimi. Družba, ki je družba znanja in progresije take izloča po enostavnem postopku.
  Torej vsi, ki so bili izvoljeni in postavljajo izključevanje, v politiki nimajo kaj početi.
  Modrost predsednika države je v tem, da z nasmeškom povabi te peteline, da se umirijo in se začno na vrhu pogovarjati. Kdor tega ni zmožen, mu morajo volilci pri morebitnih naslednjih predčasnih volitvah pokazati vrata. Dr. Petrič je povsem jasno povedal, da tako nasprotovanje SDS, kot ga izkazujejo nekateri politiki ne more biti evropski način politike in v bistvu izkazuje nizko politično raven vseh zaklinjevalcev izločanja. Če pa se bojijo SDS in njegovih protagonistov, pa se najbrž bojijo strokovnosti in politične izkušenosti, ker se pač učijo v otroškem vrtcu državniške politike.
  Premer nastopanja vodja poslanske skupine, ki se je prestopical ob Alenki Bratušek je dokaz izjemnih rezultatov demokratičnih volitev.

  Torej preprosto: politiki na vrhu po vilitvah MORAJO sodelovati, ker jih je ljudstvo izvolilo. Kdor ne zmore sodelovanja mora v politiki oditi na smetišče zgodovine. Kdo pa bo izšel kot zmagovalec ob neposrednem deloavanju v politiki pa je jasno: v naravi ostajajo samo najboljši, če je selekcija slaba pa se na vrh prerinejo samo slabi primerki določenega tipa. DARWIN, ki ga Gabrove učiteljice razlagajo v šoli, pa ga ne upajo njihovi učenci zares upoštevati, ker ne bi imeli služb, ki jih ne zaslužijo.
  Igra življenje je selekcija najbolj prodornih, slaba družba pa goji prvenstvo nesposobnih.

 9. G. Briškiju in morebitnim bralcem v opravičilo, predčasno sem pritisnil na tipko RETURN. Pravilno se glasi:

  Torej preprosto: izvoljeni politiki na vrhu po volitvah MORAJO sodelovati, ker jih je ljudstvo izvolilo.
  Kdor ne zmore sodelovanja, mora v politiki oditi na smetišče zgodovine.
  Kdo pa bo izšel kot zmagovalec ob neposrednem delovanju v politiki pa je jasno: v naravi ostajajo samo najboljši, če je selekcija slaba, pa se na vrh prerinejo samo slabi primerki določene vrste v naravi. DARWIN nas uči in Gabrove učiteljice ga rade razlagajo v šoli. V naravi ostajajo za ohranitev vrste vedno za nadaljevanje vrste samo najboljši. Res pa je, da ga njihovi učenci ne upajo upoštevati, ker ne bi imeli služb, ki jih ne zaslužijo.
  Igra življenje je selekcija najbolj prodornih, slaba družba pa goji prvenstvo nesposobnih. Vse kar pa se dogaja v Sloveniji pa je dokaz neupoštevanja Darwina v žlahtnem pomenu njegove teorije.

 10. Soglašam s tem, kar pravi dr. Duhovnik: sodelovanje je temelj demokracije. In se zato tudi strinjam s sporočilom izjave “Prebudimo Slovenijo”, ker daje prednost sodelovanju ter preseganju ideoloških delitev. Kar je za Slovenijo nujno potrebno, če želi izplavati iz močvirja. Zato je potrebno, da se tudi na desnici stvari normalizirajo in da se levici prizna normalno legitimnost, tako kot je v vseh evropskih državah. Namreč, opažam, da nekateri pisci v svojem radikalizmu potencirajo izključevalno držo, levico enačijo z mafijo, “neokomunistično nomenklaturo” in podobno. Takšen diskurz Sloveniji ne bo prinesel napredka.
  Zato tudi podpiram sestavo sredinske velike koalicije iz šestih strank. Res je, da se je ob večjem številu strank težje poenotiti, vendar ne pozabimo, da so o številu strank v parlamentu odločili volivci, volivci pa imajo vedno prav. To moramo spoštovati.

Comments are closed.