Praznik vrnitve Primorske k matični domovini

1

Piše: Alojoša Vodopivec. Vir: blog Drugega sveta. Avtor se strinja, da brez Primorske ne bi bilo Slovenije, vendar dodaja: Primorska bi bila tudi brez rdeče zvezde. Ugotavlja, da za priključitev Primorske k Sloveniji niso zaslužni (le) tovariši, ampak vse Primorke in vsi Primorci, ki so skozi desetletja trdega fašizma in poitaljančevanja vztrajali, gojoli, varovali in predajali slovensko besedo.

Vodopivec se sprašuje, zakaj se Primorsko enači z rdečo zvezdo oziroma priključitev z nekim komunistično-partizanskim odporom. Opozarja, da je zgodovina napisana zelo enolično, pomanjkljivo in površno. Sprašuje se, zakaj se nihče ni poklonil prispevku številnih preprostih ljudji, kmetov, gospodinj, delavcev, obrtnikov, intelektualcev, katerih reprezentanti so številni Čedermaci, Terčelji, tržaški Ukmarji, kortežanski Esihi …

Vir: blog Drugega sveta

 


1 komentar

  1. Se strinjam z napisanim (sam sem Primorec). S podobno vsebino sem se oglasil tudi s komentarjem pod poročilom o proslavi na nekem zelo branem portalu in požel ogromno minusov. Žal.
    Mislim tudi, da ni bilo prav, ko slovenska vlada (prav ta ista, ki je ta praznik uvedla) ni namenila vsaj minimalnih sredstev za organiziranje državne proslave. Taka državna proslava bi bila veliko bolj nevrtalna in objektivna, poleg zgoraj omenjenih bi bilo nujno treba omeniti vlogo Primorskih duhovnikov (Društvo svečenikov sv. Pavla), pa Primorsko sredino. Tako pa so v prazen prostor uleteli NOB – jevci in njihovi somišljeniki (mogoče še predstavniki TIGR) in ugrabili ter si prisvojili vse zasluge za priključitev. Njim (vključno s PS, SD, predsenikom Turkom) pride vse to zelo prav, znajo pa vsako priložnost neznansko hitro uporabiti v svojo korist. To se je seveda dalo predvideti.

Comments are closed.