Pravica do splava?

36
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Po zadnjih parlamentarnih volitvah na Poljskem so evropski in ameriški liberalni politbirokrati, ki »materinsko« skrbijo za korektnost poljske politike, od »vsega hudega«, dobili čir na želodcu. Do dna srca jih je pretreslo dejstvo, da je poljsko ljudstvo, ki se je prestrašilo ekonomske nestabilnosti Stare celine, ruske invazije v Ukrajini in islamizacije Evrope ter naveličalo invalidnosti levičarske politike, krmilo države predalo v roke Kaczyńskemu in njegovim strankarskim kolegom, ki so se nemudoma lotili reform.

Poljski družbeni prostor je poln zanimivih dogodivščin. V teh dneh se posveča pozornost šesti obletnici letalske nesreče v Smoleńsku, ko je tragično preminil velik del tamkajšnje politične elite, svetovnemu dnevu mladih v Krakovu in z njim povezano nevarnostjo terorističnih akcij, nikdar dolgočasnim odnosom z Rusijo in Nemčijo, imigrantom, pa tudi športnemu dogajanju in s cinizmom zabeljenemu rumenemu tisku, ki celo zahtevnih bralcev ne razočara. Za vsakega se nekaj najde, vendar zahodnih »politkomisarjev« takšno dogajanje ravno ne pritegne, saj si belijo glave z domnevno »podhranjenostjo« demokracije v največji državi Višegrajske skupine. Za rdeči alarm so prepoznali že obsežne čistke na medijskem področju, še bolj pa so jih zabolele spremembe zakonov. Da bi slednje preprečili, so se skupaj s poljskimi pajdaši naslonili na ustavno sodišče v Varšavi, ki predstavlja še zadnjo rešilno bilko njihovih apetitov. Med vsemi zakoni jih je najbolj razdražil tisti o prepovedi abortusa, za katerega sicer že veljajo stroge omejitve. Dovoljen je namreč le v primeru ogroženosti življenja matere, hude deformacije ali bolezni ploda in posilstva. Z novo poljsko oblastjo in pod pokroviteljstvom RK se želi doseči še dodatne omejitve na tem področju. Govorijo celo o popolni prepovedi tovrstnih posegov, zato si tisti, ki nad takšnimi napovedmi niso ravno navdušeni, na vse kriplje prizadevajo za ohranitev starega stanja, v prihodnosti pa liberalizacijo tega področja. Kot sredstva za dosego cilja jim služijo medijski, diplomatski in politični vzvodi ter vsesplošni protesti. Po vsej deželi se razlega kričanje razkačenih feministk, ki javnost prepričujejo, da je njihovo telo njihova posest, in da lahko z njim počenjajo, karkoli jim »zapaše«. Cerkev in desnica pa opozarjata na svetost človeškega življenja že od spočetja in abortus enačita z umorom.

Umetna prekinitev nosečnosti že desetletja buri duhove tudi na Poljskem. Država spada med tiste, ki glede abortusa ne veljajo za ravno liberalne, temveč se oklepajo tradicije. Z novo oblastjo bi se lahko tovrstna zakonodaja še zaostrila in narasli spori znotraj moralno razdeljene družbe, kar nakazuje na kompleksnost in občutljivost problematike. Vendar se ne da izogniti vprašanju: kaj pa pravica nerojenega otroka do življenja?

36 KOMENTARJI

 1. Za hude načelneže je seveda glede splava tudi v takih ekstremnih primerih vse jasno, a vendar… Si lahko vzamemo pravico, da zahtevamo od posiljene žene, da otroka iz take oploditve donosi? Ali otroka, za katerega je vnaprej jasno, da bo 100% invalid na vozičku ali mentalna “rastlina”? Jaz nisem tako prepričan. Se mi zdi precej skrajno biti tako brezkrompromisen. Druga skrajnost so politiki, tudi katoliški, ki pravijo v smislu, jaz sem že proti splavu, ampak se v odločitve ženske, kadar hoče splavit iz kakršnegakoli razloga, ne bom vtikal.

  Verjetno bi bil nekje na strani dosedanje poljske zakonske ureditve splava, ki v evropskih primerjavah ni niti približno levičarska, ampak precej restriktivna.

 2. “Si lahko vzamemo pravico, da zahtevamo od posiljene žene, da otroka iz take oploditve donosi?”
  Da. Seveda je pa vprašanje, ali naj obdrži ali na ga da v posvojitev.

  “Ali otroka, za katerega je vnaprej jasno, da bo 100% invalid na vozičku ali mentalna “rastlina”?”
  Da. Seveda je pa vprašanje, ali naj obdrži ali na ga da v posvojitev. Trdim, da s posvojitvi ne bo težav, saj bo gospod IF prvi v vrsti kot zgleden kristjan.

 3. Imam še za klasičnega liberalca in katoličana. Sem proti splavu.

  Zgornji članek večino zla pripisuje liberalcem. Ki jih celo enači z birokrati. Če bi ta pisec vsaj kaj osnov liberalnosti poznal, bi vedel, da se liberalec bori za svobodo, ki jo največkrat krši prav birokratski državni aparat, socialistična Država, sprijen fevdalno-mafijski sistem (npr. oblastniško in birokratsko pokvarjena cerkvena hierarhija), mafija, oligarhija in vsi kolektivi (delavski, nacionalistični,…).

  Članek brez mere.

  Poljska je pod vodstvom liberalnega desničarja cvetela in rastla v vseh ozirih. Komunisti in socialisti so na zunaj skoraj izginili. Ti nacionalistični, klerikalistični in fašistični norci pod bratoma Kazcyinski pa so začeli širiti strah in histerijo pred Rusijo (Putinova mafija) , pred islamizacijo Evrope (deloma opravičeno), pred socialistično Birokratizacijo EU. Zraven dodajajo še bolan tradicionalizem. Omejujejo svobodo z nacionalističnim kolektivizmom in birokracijo, ki “ščiti narod pred tujimi izkoriščevalci”.

  Posledica je strašna polarizacija Poljske, strah, padanje gospodarstva, umik tujih investitorjev.

  Največja posledica pa je, da bodo s takim neumnim obnašanjem prignali večino naroda v roke komunistov in levih socialistov. Prej so bili socialisti šibki, sedaj pa se krepijo in triumfirajo desni socialisti, v množica pa jeza nad njimi, kar bodo na naslednjih volitvah izkoristili levi fašisti. Kot bi se bedak Kazcyinski učil od Janše kako naj v državi uniči za 50 let sredino in desnico ter podeli oblast rdečim socialistom in zabetonira desne socialiste pri 20 procentih. Torej mafija 100 % vlada in daje rdečim in črnim (“konzervativnim”) socialistom provizije, fifty – fifty.

  • Antijanšizem je neproduktivna, razvojno impotentna, duhovno bedna, politično pokvarjena drža (pre)mnogih Slovencev (beri: slovenceljnov), relikt totalitarizma/boljševizma, posmeh demokraciji – vse po murgelskem scenariju; zato pa smo, kjer smo.

 4. V demokraciji odloča ljudstvo. To ljudje, ki se niso ločili od totalitarne miselnosti, ne zmorejo razumeti in sprejeti. Na Poljskem je tako, kot trenutno mora biti.

  So pa za mlade demokracije značilna dinamična gibanja v vse smeri. Enkrat prevladuje ta, drugič druga smer. Slovenja je izjema. Tudi zaradi destuktivnosti znotraj desnice. In za to naj vsakdo najprej obračuna s seboj in svojimi, preden se loti drugih.

  • Jaz ne morem sprejeti, da v Sloveniji že 70 let vlada socialistično ljudstvo. Zato se bojim proti temu.

    • Oh, jaz sem prebral “Zato se borim proti temu.”

     Napake pri tipkanju oziroma sprejetju ponujenih besed bomo pa ja mirno preskočili, kajne?

     • Ja, spell checker mi besede spremeni. Ne znam ga obvladati. Sicer se iz sintakse stavka ugane, kaj sem mislil.

      Res je težko vsebinsko debato voditi, ko satanovi hlapci ves čas drobne napake iščejo ali se jih zmišljujejo, da bi ja potolkli, spotaknila, osramotili ali očrnili človeka, ki drugače razmišlja kot kolektiv farizejev v smislu: od tega človeka ne more (po ukazu pa NE SME) nič dobrega priti.

     • Gospod Pavel!

      Pa ste morali zapisati “satanovi hlapci”? Sicer se pa strinjam z vami.

     • pavel: “Ja, spell checker mi besede spremeni”
      =====================

      Drugim (skoraj vsem) očitaš, da se pustijo voditi “velikem Vodji”, ti pa se pustiš voditi že običajnemu računalniškemu programu.

    • Pavel.slovarček tujk si pozabil,pred kratkim si se na vsa usta hvalil,
     da tujk ne uporabljaš!Vidiš Pavel,že zato te težko prenašam,morda še težje,kot ti meni ljubega Janeza!Pavel,zanačaj človeka se da odkriti na več načinov!Malo manj bodi samovšečen in vsiljiv s tvojim protijanšizmom,mimogrede,ni ti dovolj,samo slovenska politična greznica.tudi po tujih brskaš in lepiš ljudem značajske spodrsljaje!
     Živi Pavel in pusti živeti,sam se niti ne zavedaš,da vsi plavamo v gnojnici,ki so jo pomagali zakuhati tudi tebi dragi sonarodnjaki,ki v stotih letih še ni uspeli ugotoviti,kdo jim je zagrenil življenje!
     To kar počenjaš,nima z držo pravega kristjana prav nobene stične točke!Si proti splavu,tudi sam sem proti splavu,v kolikor pa je nosečnost posledica nepremišljenost in preziranje naravnih zakonitosti od spočetja do rojstva,takrat je zatekanje k barbarski rešitvi umor!Glede na to,da današnja medicina lahko ugotovi
     hude in neozdravljive bolezni in znake drugih možnih nepravilnosti
     takoj,ko se plod začne razvijati,je pa verjetno za razmisliti kaj bi
     storil v takem primeru!Nihče pa ne more prisiliti človeka v nekaj,kar mu njegova vera in morala ne dopušča!”Klasičen liberalec in katoličan”,zagotovo nisi,kar je razvidno iz večine tvojih prispevkov,ki
     nastajajo več ali manj takrat,ko tvoje nestrinjanje in sovražnost
     dosežeta vrh,oziroma višek! /Potihem še po tvoje-kulminacijo/!

     • Bistva,zakaj je temu tako,da se ljudem,ki ži živijo na robu obstanka dogajajo tragedije,med katerimi je prisilna prekinitev nosečnosti in podobne neživljenske odločitve posameznikov,kriva
      predvsem država,ki temelji na zakonih,ki so neživljenski in so ustrezali le tistim,ki so jih sprejeli,dokazov za tako trditev je
      ogromno,pri nas je bila odločitev gospodov in tovarišev v
      dolomitski izjavi glavni vzrok za moralno in fizično razklanost
      naroda!Širše gledano,še v obdobju predvojne Jugoslavije,je narodu zadal smrtni udarec izprijen duhovni vodja jugkomunizma žid Moša Pijade,ki je v svojem govoru na zasedanju AVNOJ-a v Bihaču,tako kot Hitler nedvoumno razglasil holokavst nad državljani,ki jih je
      pustila na cedilu takratna monarhija,ki so ji morda celo zaupali!

 5. Enostavno je biti načelno in to zlasti moškemu proti vsakemu splavu in obsojat druge. Težje, zelo, zelo težje se je vsako uro desetletij svojega preostalega življenja popolnoma in edino posvetit invalidu ali otroku, ki nikoli ne bo znal reči niti mama. Najlažje je drugim v imenu svoje načelnosti ali nemara celo večvrednosti nalagat neznosna bremena.

  Me zanima tudi, koliko takih “načelnih moških” bi znalo biti enako dober in ljubeč oče svojemu lastnemu otroku in tistemu otroku, ki bi ga žena spočela po posilstvu, recimo s strani nekega črnskega muslimanskega migranta.

  • Vi, gospod IF! Vi bi prav gotovo bili zelo dober oče tudi takemu otroku! In vaš zgled bi pritegnil še mnogo, mnogo moških!

   Sicer pa … imate kaj proti migrantom? Takoj prosite admina, da vam dovoli popravek! Grrrrrr!

  • Oh, gospod IF! Vi ste pa kerlc! Hkrati se zavzemate za enakopravnost med možem in ženo v krščanstvu in ljubite islam,kjer je Alah zapovedal, da so ženske drugorazredna bitja! Tega ne zmore vsak!

  • Jože,če verjameš ali ne,so včasih odločitve feministk dosti bolj krute ,kot so odločitve
   Cerkve,sicer pa je vsak sam svoje sreče kovač!Lahko je seveda tudi obratno,da je
   lahko moški pravi zlobec v človeški podobi!Jože,vsak je krvav pod kožo,seveda so pri tem nekateri bolj izpostavljeni,mislim,da so tudi nekdanje sindikalne zabave in izleti t marsikakšno”moralno”kapaciteto postavile v nezavidljiv položaj ,pri tem ni moj namen nikogar opravičevati,tudi pohotnih partijskih sekretarjev,sekretark ne!Dobro,
   da so bili takrat pametni telefoni samo znanstvena fantastika,močno!Druga resnica takratnega veseljačenja pa je bila veliko bolj kruta!Pravice moških in žensk so
   vprašanje morale in nravnosti,ne Cerkve,ki jo podtikaš,nihče ni neoporečen,bilo bi preveč”dolgočasno”!

 6. Kam je zašel Časnik, ki je začel svojo pot kot “magazin z mero”.

  Že naslovi so noro kulturbojniški kot bi bila vojska Orbanova ali Kazcynski v Časniku:
  1. Ateizem je zlo!
  2. Pravica do splava?

  Potem vladajoči socialisti na te nore in brezvezne provokacije odprejo topovski ogenj in taisti šamani in politkomisarji začnejo špilati žrtve in jeremijade kot Radovan Karadžić na svoje gusle z dvema žalostnima strunama.

  Je postal Časnik podružnica JJ trobil in je centralno plansko voden iz njegovega FDV in TF štaba “desnih” komunistov?

 7. Tudi sam se čudim najnovejši evforiji nad splavom na Poljskem. Druge države bi bile lahko vesele, če bi imele takšno ureditev.

  • Očitno brez antijanšizma ne moreš in ne znaš. Kdaj boš dojel, da ti le-ta mrači um, močno zožuje miselni horizont? Saj dostikrat kaj pametnega napišeš, potem pa s svojim bolestnim antijanšizmom vse zapackaš.

 8. Res ne vem, s kakšno argumentacijo lahko nekdo zagovarja prepoved splava pri posilstvu. Nazadnje ko sem slišal nekaj takšnega je šlo za rep.kandidata za predsednika Santoruma, ki je celotno stvar opisal kot “grozno darilo od Boga, ki pa je še zmeraj darilo” in ga zato ne smemo zavrniti. Že z vidika teologije je to dokaj grozljivo.

  Situacijo je drugače odlično opisala filozofinja Thompsonova že leta 1971 v svojem “primeru violinista”: predstavljaj si, da te je ugrabila skupina oboževalcev slavnega violinista, ki ima težave z ledvicami. Zbudiš se v bolnišnici s cevkami priklopljen nanj; po devetih mesecih te lahko varno odklopijo, drugače bo umrl.

  Po Thompsonovi ti violinistu nisi popolnoma nič dolžan; lahko sicer potrpiš devet mesecev, nihče te pa ne bi smel obsojati če se odklopiš in on posledično umre.

     • Kot prvo je nesmiselno govoriti o “splavu”, ki je prekinitev nosečnosti, ko je dojenček že rojen. 99,9999999999% človeštva ima to za umor, tudi ne vidim možnosti, da bi se to spremenilo, tako da ne vem, zakaj me takšne stvari sprašujete? Se vam zdi relevantno glede na Thompsonovo ali splav zaradi posilstva?

     • Dr. Alberto Giubilini z univerz v Milanu in Melbournu in dr. Francesca Minerva z univerz v Melbournu in Oxfordu zagovarjata tezo, da bi lahko bilo etično dopustno ubiti novorojenčka v vseh okoliščinah, v katerih je dopusten splav. Zakaj neki časovna omejitev?

      Mimogrede: zame je dopusten le splav, ko se s tem reši življenje matere.

 9. Alfe: torej če vas prav razumem in se naveževa na Thompsonov argument- če bi vas ugrabili sredi noči, vas s cevkami privezali na drugega človeka in bi s prekinitvijo te povezave ta človek umrl- po vašem mnenju prekinitev ne bi smela biti legalna in vi ne bi smeli imeti nobene izbire za naslednjih 9 mesecev?

  • O nekaterih zadevah človek ne sme odločati, drugače se vse “sfriži”. Pač stopi na spolzki klanec in lahko samo čakamo, kdaj bo padel.

   V tej vaši zgodbi o povezanosti otroka in starša, je zelo velika simbolika, dejansko se ta zgodba dogaja pri vsakem človeku. Starši se marsičesa odpovedo, ko se odločijo za otroke. In veliko staršev z ljubeznijo trpi to “cevko” več kot samo devet mesecev. Če pa ni ljubezni, moški pač prekine cevko in gre … in sploh ni osamljen. Račun dobi kasneje, ko na vrata potrkajo neznanci ki niti WCja ne poznajo in mu rečejo: “Od sedaj živimo tu mi!”

 10. Thompsonov argument bi lahko še malo konkretizirali: kaj če bi vas ugrabili sredi noči, vas s cevkami privezali na vašega otroka in bi s prekinitvijo te povezave ta otrok umrl …

Comments are closed.