Prava vzgojna nujnost: družina pri delu, v šoli in pri športu

0

Avtor: Aljoša Vodopivec. Vir: Mala miselna tržnica. Zapis z letnega srečanja katoliških novinarjev v Fabrianu. Od 3. do 5. maja 2012 je v deželi Marche, v mestu Fabriano, potekalo letno srečanje Italijanske zveze katoliških tednikov (FISC) pod naslovom Prava vzgojna nujnost: družina pri delu, v šoli in pri športu. Srečanje je bilo hkrati tudi uvod v svetovno srečanje družin, ki se je konec maja in v začetku junija odvijalo v Milanu. Uredniki, novinarji, tehnični sodelavci, fotografi in drugi soustvarjalci katoliških tiskanih medijev smo bili gostje kolegov škofijskega tednika L’Azione, ki je praznoval 100. obletnico.

Na tridnevnem zborovanju so se zvrstila zelo kakovostna predavanja in okrogle mize, kjer so škofje, pisatelji, novinarji, sociologi, športniki in drugi ugledni gostje predstavili različne poglede na sodobno družino, ki je pogosto ujeta v natrpanem delovnem urniku in ne najde časa za pogovor, razvedrilo, praznovanje in molitev. Na pereča vprašanja povezana z bogoslužnim in verskim življenjem družine je opozoril škof v Parmi in predsednik Komisije za družino in življenje pri Italijanski škofovski konferenci (CEI) msgr. Enrico Solmi. Opozoril je na nevarnost relativizacije družine ter izpostavil pomen, ki ga ima življenje v družinskem okolju, saj je najboljša življenjska skupnost. V svojem prispevku je škof Solmi spregovoril tudi o spremembi pogleda na družino, kajti ta ni bolezensko stanje, ampak življenje v skupnosti in življenje z Bogom Stvarnikom.

Italijanski pisatelj in publicist pri dnevniku Avvenire Davide Rondoni je na okrogli mizi o družini in šoli izpostavil krizo sodobne oblike meščanske družine, ki izhaja iz razsvetljenske ideologije in se je v postmoderni družbi znašla v brezizhodnem položaju. Medtem ko prevladuje splošno mnenje, da mora biti družina čim bolj osamljena, se je pokazalo, da za uspeh in življenje v družinskem življenju njeni člani morajo biti povezani s “plemenom”. To je širša skupnost, ki je lahko tudi šola ali župnija. Pisatelj Rondoni je opozoril na težave, s katerimi se srečujejo šolske in vzgojne ustanove, saj dojemajo učitelje kot uradnike in ne kot pričevalce in posredovalce znanja. Na tem družbenem in zgodovinskem mestu se odpira prostor za Cerkev, ki s svojo karizmo lahko ponudi ustrezne odgovore mladim brez prave orientacije.

Sodelavci uredništva Našega vestnika smo prisluhnili tudi drugim okroglim mizam in razpravam, ki so izpostavila pomen dela, dobre vzgoje, pa tudi časa, ki ga mora vsaka družina nameniti praznovanju in molitvi. Seminar je bil dobro organiziran in visoko oceno si prislužijo tudi predavatelji, ki so poleg teorije spregovorili tudi o osebnih izkušnjah in težavah.

Ob sklepu velja omeniti še kulturno dogodivščino; obisk muzeja papirja nam je popestril srečanje v Fabrianu, saj so nam mojstri obrti izdelave papirja prikazali skoraj sedem stoletji tehnik in postopkov pridelave tega vsakdanjega materiala. Italijanska zveza katoliških tednikov se je ponovno izkazala za učinkovito in dobro organizacijo, ki svojim članom, preko letnih srečanj, ponuja priložnost za izmenjavo izkušenj in dobrih praks, da lahko tudi lokalni mediji ponudimo kakovost velikih.

FISC – Italijanska zveza katoliških tednikov (Federazione italiana settimanali cattolici – FISC) od leta 1966 združuje 189 škofijskih in katoliških tednikov iz preko 160 škofij s cele Italije, v skupni tedenski nakladi preko milijona izvodov. Naš vestnik je včlanjen v Zvezo od leta 1998.

Besedilo je objavljeno v junijski številki mesečnika Naš vestnik. Na spletni strani Vestnika se nahaja tudi galerija slik fotografa Aljoša Novaka.