Izjava dneva, Simon Potnik: “Ja, rečejo, da smo motoristi divjaki …”

0
Foto: unipas.si.
Foto: unipas.si.

Motoristična sezona se je že začela, na cestah lahko opazimo več motoristov. Letošnje leto je sicer spet črno glede smrtnih žrtev v nesrečah na cestah, saj je število umrlih precej višje kot v istem obdobju lanskega leta. Za razmislek o naši vozniški kulturi smo povprašali Simona Potnika, župnika v Slovenj Gradcu, občasno tudi motorista.

Simon Potnik:

Pravijo, da ti je vse položeno v zibel. No, če vse, ne vem … veliko pa gotovo. Zame so že takoj po rojstvu rekli: »Pravi Potnik je.« (in to z veliko začetnico :)) Pa še res je. Pot me spremlja vsak dan. In tudi ko sem se lotil tega razmišljanja, sem zopet pogledal na svojo dosedanjo pot in kdo sem na vseh poteh. Ravno te dni sem prvič osedlal jeklenega konjička ter naredil prve letošnje kilometre. Lahko povem, kako doživljam pot kot motorist, pa čeprav motorist skoraj gotovo nisem. Zadnja štiri leta, ko sem na novem delovnem mestu, sem s kolesom naredil vsaj 2-krat več kilometrov kot z motorjem. Pa vendar se tudi za šoferja nimam, čeprav za volanom kilometri še prej brzijo mimo. Res pa je, da se mi je doživljanje vožnje, odkar sem prijel za krmilo motorja, še razširilo in to bi na kratko rad delil. Z njim doživljam večjo bližino okolice, pokrajine in krajev, po katerih se vozim. Ob spustih slišim ptičje petje, vonjam kmetije in spravilo sena, vidim, česar prej nikoli nisem videl. Ja, rečejo, da smo motoristi divjaki … Gotovo prenekateri, v glavnem pa smo vsi na motorjih tudi šoferji, očetje, sinovi, sosedje, prijatelji …

Mogoče le nismo takšna grožnja v prometu, temveč velikokrat bolj ogroženi, nam za krmilom pa: morda res ni smiselno iti na pot, ko se mudi … šteje vsak kamenček na cesti, vsaka razpoka, jama … Vedno bolj razmišljam, kaj če bi šel na pot z dobro voljo. Kaj če bi si rekel: vsem, ki jih bom na poti srečal, želim dobro. Ne samo, da jim privoščim, da srečno pridejo do cilja, želim jim, da tudi so srečni. Družine, pari, posamezniki, tovornjakarji, kolesarji, motoristi. Tudi vozil bom tako, da bodo lahko čutili mojo prisrčnost, dobrotljivost, dobronamernost. Ja, temu se pravi kristjan za volanom, kristjan na motorju, na kolesu.

Srečno pot!