Pozdravljen, papež Frančišek!

1

Avtor: Jože Bartolj. Del popoldneva smo zrli v najbolj gledani dimnik na svetu, kjer je dobršen del časa kraljeval rimski galeb. Seveda smo čakali bel dim iznad Sikstinske kapele, ki naznanja izvolitev novega papeža. Nekaj po 19. uri smo tudi dočakali. Osebno sem bil sicer prepričan, da novega papeža danes še ne bo, saj je vse potekalo tako hitro, a tukaj se lepo pokaže, kako se stvari hitro obrnejo drugače od predvidevanj.

In potem je prišel na balkon argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, ki si je nadel ime Frančišek. Presenečenje za presenečenjem. Kardinal z druge strani sveta, ki ima ime po svetem Frančišku Asiškem, zavetniku narave in ubožcev, ponižanih in potlačenih. Zanimivo, da je bil novi papež nekoč sicer jezuit in da je sploh prvi jezuit na papeškem prestolu, kajti jezuiti imajo v svojih konstitucijah zavezo, da se odpovedujejo vsem pomembnim službam znotraj Cerkve (razen, če za to obstajajo razlogi, kot v tem primeru). Poleg vsega se jeziti in frančiškani med seboj precej razlikujejo.

Potem je papež Frančišek spregovoril. Najprej je zaželel dober večer… Preprosto in prijazno. Brez kakšne vzvišenosti in vznesenosti ob zgodovinskem trenutku. Bilo je primerno sproščeno, domače, ljudsko. Potem je sledila molitev za predhodnika in prošnja ljudem naj molijo zanj. Novi papež se zaveda, da so pred njim trenutki, ko bo še kako potreboval podporo vernikov. Nato je sledil še blagoslov. Ko smo že mislili, da se je poslovil, pa je spet našel mikrofon in se prijazno poslovil. Povedal, je da gre jutri na romanje k Mariji in naj si ljudje odpočijejo.

Vtis, ki ga je pustil je bil več kot odličen. Pravzaprav je bil precej drugačen od tistega, kar sem pričakoval. Potem o njem berem, da je odličen evangelizator, odločen zagovornik družine, da je skromen, živi v majhnem stanovanju in si je dolgo časa kuhal sam, ter najraje potuje peš ali z javnim prometom.

Ob prvem nagovoru ljudem je za novim papežem stal naš kardinal Rode. Poznata se, saj je Rode del življenja preživel v Argentini in tudi slovenske zastave smo ob tem dogodku videli na trgu sv. Petra. Srečno novemu papežu, velika odgovornost je na njem. In na nas. Izvolitev je šele začetek, ki čaka nove korake.

Vir: blog Jože Bartolj

1 komentar

  1. Sveti duh, ki ga je simboliziral beli galeb, je odlično opravil svoje delo.

    Naj prenovi cerkev in vero, da bo postala resnično velika moralna sila, da bo človek lahko živel v varnem naročju božjega stvarstva.

Comments are closed.