Pozareport, Dnevnik, Razgledi: Slovenija o krizi v Libiji

13

Pozareport (Gadafijski fiasko predsednika Danila Türka): “Rešitev za konflikt v Libiji je treba najti znotraj te severnoafriške države … Poseganje v državljansko vojno je nevarna zadeva, zato lahko mednarodna skupnost nudi le humanitarno pomoč … Prepoved poletov je običajno le takrat, kadar obstaja aktualna in zelo razširjena nevarnost humanitarne katastrofe, kot je bilo v Iraku in Bosni in Hercegovini …”

Vse to so besede predsednika države Danila Türka, ki jih je izrekel minuli torek, komaj dva dni pred sprejetjem resolucije varnostnega sveta Združenih narodov, ki je prepovedala letalski promet nad Libijo, kar je napovedovalo vojaško intervencijo mednarodne skupnosti zoper Gadafijev režim.

Izjav predsednika Türka se je takoj ostro lotila Janševa SDS, saj naj bi predsednik Türk “podpiral libijskega samodržca in uzurpatorja Moamerja Gadafija,” nato pa še nekdanji minister za zunanje zadeve in evropski poslanec Ivo Vajgl (Zares), ki je izjave nekaterih slovenskih politikov (resda jih ni izrecno omenil, se pa ve, da je Vajgl mislil na izjave predsednika Türka in ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja) označil kot “nesprejemljive, saj hrabrijo libijskega voditelja Gadafija in spodkopavajo napore mednarodne skupnosti, da bi ustavila Gadafija in preprečila morijo v Bengaziju,” ki po Vajglovih besedah lahko postane nova Srebrenica.

/ … /

Dnevnik (Gre za zdrav skepticizem): Predavatelj mednarodnih odnosov na FDV Milan Brglez je dosedanjo relativno zadržanost vodilnih predstavnikov slovenske zunanje politike glede posega v Libiji – tako je zunanji minister Samuel Žbogar pred dnevi dejal, da je Slovenija v vseh pogovorih v mednarodni skupnosti glede Libije med bolj rezerviranimi, in zatrdil, da naša država ne bo članica morebitne koalicije voljnih – ocenil kot zdravi skepticizem. Še zlasti ker se je vedno izpostavljalo, da se Gadafi bori proti civilistom. “Civilist, ki nosi orožje, ni civilist.” Poleg tega Brglez poudarja, da kakšnih jasnih evidenc o zločinih proti človečnosti, za katere zatrjujejo, da se dogajajo, ni. Doslej je jasno, da poteka državljanska vojna. Brglez tudi opozarja na unikum, “če ne celo precedens”, ki ga uveljavlja resolucija, to pa je vzpostavitev nadzornega mehanizma nad uporabo sile s strani držav, ki bi posredovale.

/ … /

Razgledi (Zakaj Samuel Žbogar ni voljan kot Dimitrij Rupel): Zunanja politika države je lahko takšna ali drugačna, ni pa prijetno, če zbuja sum, da njeni nosilci nimajo veliko pojma o tem, kaj se po svetu dogaja. Za, čez palec, 75 milijonov evrov, kolikor jih na leto pokuri zunanje ministrstvo, je, kakor je videti, obveščenost slovenskega zunanjega ministra in predsednika države slabša, kot bi bila, če bi za nekaj tisoč evrov naročnin temeljito prebirala svetovni tisk. Bolje ukiniti diplomate, ki se dolgočasijo, kot financirati takšno zunanje ministrstvo.

Več: Pozareport, Dnevnik, Razgledi

13 KOMENTARJI

 1. jap naš turčin je spet dokazal, da je samo en “wanna be” državnik, Žbogar pa njegov oproda

 2. A je to tisti Žbogar-leak, ki mu je uspelo, da so prišle washingtonske depeše slovenski vladi pravočasno v prave, t. j. srbske roke? 😀

 3. ŠE ena bolana izjava iz vrha , med mnogimi ! Kaj bi bilo.v JUGI,

  če bi MILOŠEVIĆA zaustavljali po TUERK- ovo ?

  Pred dnevi sem bil navzoč pri prikazu in predavanju frof. Dr.

  FERENCA, KI JE ZADEVO O GROBIŠČIH IN HUDI JAMI PREDSTAVIL

  IZČRPNO , po predavateljsko ! Celo več uglednih ljubljančanov je

  prišlo v CELJE ! In ta grozljivka je zanj drugorazredna tema !

  Medtem, ko je bilo za partizansko “Franjo” promtno štiri miljone evrov

  //4 MILJONE //, za eno najbolj nesrečnih krajev kot je BARBARIN

  ROV , so zaustavili vse dejavnosti, ker ” ni ” denarja ! SRAMOTA !

 4. Grda Evropa, kaj se pa grejo!

  Namesto, da bi ubogali našega tretjerazrednega lažnivca Türka, gredo napasti zločinskega diktatorja Gadafija.

 5. Kakorkoli se že obrne, vedno se bo izkazalo, da bi bilo bolje, če bi malo bolj prisluhnili predsedniku države, ki je navsezadnje tudi dolgoletni diplomat in poznavalec mednarodnega prava.

 6. Janez takoj v obrambo lika in dela lažnivca Türka.

  Tretjerazrednega so iz OZN nagnali. Potem pa vidiš, kakšna je njegova vrednost.

  Ta lažnivega Türka je bil Gadafi drugorazredna tema, kajti njemu všečni diktator bi z nasiljem zatrl upore in uvedel še večje nasilje v svoji državi.

  In janez to nasilje in Gadafijeve zločine podpira!

 7. Ančka, prosim, brez žalitev. Türka ni nihče nagnal iz OZN, pač pa je odšel sam. Ker se je pač sam tako odločil.

  In mi ni treba podtikati, da podpiram Gadafijeve zločine. Ker to NI RES! Podpiram pa Türkovo vizijo glede vmešavanja zahodnih držav v razmere v Libiji. Ko pa se bo Gadafi krvavo maščeval z letalskimi napadi na Evropo, bo pa jok in stok!

  In prosim, da uredništvo Časnika ukrepa zaradi neprestanega žaljenja predsednika države in tudi mene osebno!

 8. Predsednikova dejanja žal govorijo sama zase, v dani situaciji pa se je izkazal kot totalen državniški amater.

  p.s. če ima kdo pravico biti užaljen smo to slovenski državljani, ker nas predsednik stalno žali s svojimi ravnanji!

 9. Jaz se absolutno strinjam z Janezom glede te očitno precej nerazumne in skrajno žaljive osebe pod psevdonimom Ancka: uredništvo bi moralo tej osebi trajno preprečiti objavljanje njenih žaljivih in večinoma skrajno bedastih komentarjev. Prepričan sem, da gre tukaj za intelektualno raven in posledično ugled tega spletnega časopisa; takšni primerki ga namreč spreminjajo v internetno pljuvalnico a la pozareport.si

 10. janez, tretjerazrednega lažnivca Türka so nogirali v OZN. Zato je pa zafrustriran.

  Če nasprotuješ temu, da se ga zaustavi s silo, pomeni, da ga podpiraš, kajti brez zahodne sile, bi ostal na oblasti in nadaljeval s pobijanjem.

  Lažnivec Türk seveda podpira tega zločinca Gadafija, zato je proti posegu. In ne nakldaj mi s takimi neumnostmi, da se bo Gadafi maščeval, ker se ne bo, ker se tudi ne bo mogel. Vso vojaško infrastrukturo so mu že skoraj uničili. Nič ne more ta zločinec.

  In če ti ni všeč, da pišemo kritično do tretjerazrednega lažnivca Türka, pa pojdi s tega portala. V demokraciji velja svoboda govora in imam pravico kritizirati kogar koli, še posebej tiste na oblasti.

 11. Komunajzerji držijo skupaj. V nos jim grem, ker znam povedati tako, da vsi razumejo, ker znam dobro argumentirati in si tako lahko privoščim tudi kakšno ostrejšo besedo na račun tretjerazrednega lažnivca Türka.

  In zato bi me radi utišali.

  Türk je tretjerazredni lažnivec!

 12. Ančka, še enkrat: TÜRKA NI NIHČE NAGNAL IZ OZN, AMPAK JE ODŠEL SAM. KER SE JE TAKO ODLOČIL! Ne vem, zakaj se ti ne da dopovedati tako preprostih stvari in moraš kar naprej smetiti ta portal s svojimi lažmi. Tako da ima Florjan kar prav. In mene nimaš pravice poditi s tega portala, sploh pa ne v imenu demokracije.

 13. Janez, lažnivega Türka so nagnali/nogirali iz OZN.

  Ti pa lahko lažeš kolikor hočeš, pa resnice ne boš spremenil.

  Tebe pa boli, ko poudarjam neprijetno resnico o tvojemu ljubljenčku tretjerazrednemu lažnivcu Türku.

  Kar pa se tiče podenja s portala, najprej pometi pred svojim pragom. Ti si prvi začel, florjan ti je sledil. Jaz pa sem udarila nazaj.

  Če ti svoboda govora ni všeč, lahko svobodno odideš. Jaz te nič ne podim, le dajem ti možnost. Nimaš pa ne ti, ne florjan pravice meni omejevati svobode govora.

Comments are closed.