Požareport: Cerar vrača bankirje, ki so enkrat že skopali bančno luknjo

11

Današnji dan, 10. februar, si res velja zapomniti. Pod političnim dežnikom in podporo Mira Cerarja ter njegove vlade se na vrh Nove Ljubljanske banke fizično vrača del bančne ekipe (elite), ki je pred leti na tej isti banki že skopala bančno luknjo, globoko več milijard evrov.

In smo jo, ne samo enkrat, že zapolnili z denarjem davkoplačevalcev.

Ta datum si je pomembno zapomniti tudi zato, ker je, na primer, predsednik države Borut Pahor pred časom celo javno zasanjal, kako bi Slovenci morali nekdanje bankirje preiskovati tudi s pomočjo neodvisnih tujih preiskovalcev (sodnikov, tožilcev), danes pa – ne samo, da nismo Islandija, Irska, Portugalska ali še kakšna druga evropska pravno in poslovno civilizirana država, kjer so po finančni krizi “popucali” z bankirji – se naši taisti bankirji brez vsakršnega sramu vračajo med nadzorne (Anton Ribnikar) ter izvršilne organe Nove Ljubljanske banke (David Benedek). Tja pa jih neposredno postavljajo ljudje, ki so skupaj z njimi sedeli v upravah bank (Marko Jazbec) in celo zasebno prijateljevali. In to ob aktivni asistenci predsednika vlade in stranke SMC Mira Cerarja, četudi si politično zlomljeni ter javnomnenjsko osramočeni minister za finance Dušan Mramor v odločilnih trenutkih raje kar vzame dopust za smučanje v Franciji, ker pač, kot se mu te dni smejijo ljudje iz poslovno-politčinih krogov, ne more več zdržati pritiskov.

Danes ob 11.50

Zato vse skupaj poteka tudi v najstrožji tajnosti. Današnja skupščina NLB se začne ob 12.00, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Marko Jazbec pa naj bi svoje karte, to je spremembe dnevnega reda ter imena novih članov nadzornega sveta predlagal šele deset minut prej?!

Po naših zadnjih informacijah naj bi Jazbec in zakulisno omrežje sicer taktično “nekoliko popustilo” pri postavljanju novih nadzornikov. To se je zgodilo v zadnjih dneh, potem, ko je minuli petek odstopil predsednik uprave Janko Medja (takoj potem naj bi se tenzije znotraj in okoli NLB precej zrahljale in vse vpletene strani naj bi “stopile korak nazaj”), delno pa tudi zaradi pritiskov Evropske centralne banke, ki je malo “mirila” politične apetite, in javnih opozoril Banke Slovenije.

Tako je zelo mogoče, da danes ne bodo zamenjali treh dosedanjih članov nadzornega sveta (Gorazda Podbevška, Mihe Košaka in Tita Andreja Erkerja), ampak samo dva, če ne celo samo enega. Zanesljivo odhaja sedanji predsednik nadzornega sveta NLB Podbevšek, namesto njega pa prihaja Anton Ribnikar, dosedanji izvršni direktor NLB Montenegro bank iz Črne Gore. Gre za nekdanjega vrhovnega tožilca, ki je kasneje nadaljeval kariero v Novi Ljubljanski banki in Zavarovalnici Triglav, ter človeka (kader), ki je zelo tesno povezan z nekaterimi “bivšimi” vplivnimi politiki, zlasti Milanom Kučanom in Janezom Kocijančičem.

Več lahko preberete na pozareport.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


11 KOMENTARJI

 1. To pa je problem št. 1 v Sloveniji. In nimamo ene civilne družbe in ene politične stranke, ki bi se ji zaradi tega strgalo in bi pripeljali protestnike pred parlament.

  Raje se ukvarjajo s salonskimi, ezoteričnimi problemi.

 2. Neverjetno. Te, ki so naredili 10 milijardno bančno luknjo, samo leto ali dve, potem ko je bila ta luknja prenešena na davkoplačevalce, med drugim s tem, da se je Slovenija nevarno zapufala, Cerarjeve oblasti brezsramno vračajo na najvišje položaje v te iste banke. Te, ki bi jih v bistvu moralo preganjat pravosodje in iskati izginuli denar …

  In to bo zdaj Slovenija pohlevno sprejela? Sem in tja kakšna revolucija morda le ne bi škodila …

 3. Omrežje se čuti tako močno, da ni treba ničesar več skrivati. Z eno nogo in pol smo spet v totalitarni ureditvi.

  Intezivnejši in brezkompromisni pohod v to smer se je začel leta 2008, ob začetku afere Patria. Ali še kdo verjame, da je bilo to slučajno?

  • Ja, verjamejo lahko samo še opranoglavci !
   Logično nadaljevanje Patrije in s tem ščitenje kleptomanske mafijske klike in njenih previlegijev : rušenje druge vlade JJ, izgon tujcev iz nadzornega sveta nlb, izgon tujcev iz slabe banke, zamenjava vodstva sdh, pasmo že pri današnji nlb !
   Ampak za nekatere, ki niso sposobni uvida v sedanjo realno politično in družbeno klimo v državi, je kriv le en sam, ki se je za dobro te mafije dal, v politično montiranem procesu, kar sam zapreti (celo dvakrat), za dobro mafije sam zlorabil svojo družino, ženo in otroke, in jo izpostavil šikaniranju mafiji naklonjeni javnosti, se za dobro mafije sam dal na voljo, da ga 20 let šikanirajo in preganjajo! In slepci, ki tako, upravičeno, kritizirajo naš sistem, se nikoli niso oglasili proti politični zlorabi pravosodnega sistema. Eden je še celo takrat, ko se je dokončno pokazala ta zloraba (odločba US), trdil, da je zanj JJ kriv. Danes je najbolj glasen kritik, upravičeno sicer, družbenega sistema na vseh področjih. Kakšna dvoličnost !

   • Žal je treba priznati, da tudi desne vlade niso naredile dovolj, da se ta milijardna luknja v bankah ne bi ustvarila.

    • IF: “Žal je treba priznati, da tudi desne vlade niso naredile dovolj, da se ta milijardna luknja v bankah ne bi ustvarila.”
     ========================

     Na katerem planetu ti živiš?

     Ravno sedaj smo priča, kako parlamentarna komisija, ki skuša najti vzroke za bančno luknjo ne dobi dokumentacijo iz bank, verjetno ker jena čelu opozicija.
     Torej kaj naj bi naredila desna vlada, če celo parlamentarna komisija kot najvišja oblika oblasti ne more priti do dokumentacije? Leve vlade pa itak ne zanima, ker se ve, da je njihova mafija zraven.

     • Nobena vlada, ki je imela oblast v času, ko so se v bankah tako na lahek in gotovo včasih zavestno koruptiven način delili krediti, ki so rezultirali v izgubljenih milijardah, se ne more izvzeti iz odgovornosti.

      Če ne drugje, je odgovornost preko tistih nadzornikov, ki jih vlada imenuje. In državno lastništvo je bilo in je žal prevladujoče v slovenskih bankah.

      Ergo, odgovornost obstaja, tudi će vemo, kako močne naveze iz komunizma se vlečejo v bančnem sistemu. Revolucionarji so svoje sinove neredko plasirali v banke ( Voljč, Gaspari itd.) Saj tudi zato smo volili desnico, da bi te naveze razbila; ali pač ne?

     • IF: “Nobena vlada, ki je imela oblast v času, ko so se v bankah tako na lahek in gotovo včasih ”
      ======================

      Kot prvo: Konec leta 2008 je NLB imela pozitivno bilanco in seveda tudi dane kredite. Kredit, ki se danes zdi dober je lahko že jutri rizičen oz. luknja. Če želi komisija najti vzroke in krivce levica pa temu nasprotuje, kako se temu reče.
      Če želiš najti krivce jih je potrebno najprej najti, se ti ne zdi?
      Tako ne moreš kar vnaprej govoriti o krivdi.
      Veliko luknjo v banki je imela npr. tudi švicarska UBS banka, tudi njo so pokrili davkoplačevalci, pa ta banka ni bila v državni lasti.

 4. Žal sta bili dve desni vladi, ki sta skupaj trajali le pet let, prekratki za radikalnejše spremembe. Poleg tega so bili v obeh vladah tudi stranke, ki so bile proti kakršnikoli spremembi. Brez soglasja teh strank pa ni bilo večine v parlamentu.

  Po mojem mnenju je bilo vseeno kar veliko narejenega. V času prve vlade so se popravili prav vsi relevantni kazalniki, v času druge so bili pa sprejeti ukrepi, ki so kasneje omogočili izhod iz najgloblje krize.

  Takšna so dejstva.

Comments are closed.