Požar: Nov levi trojček, Türk, Golobič, Kučan

4

Z mesta ministra za visoko šolstvo bo Gregor Golobič odstopil 4. junija, torej dan pred usodnim referendumom o pokojninski reformi. Golobičev odstop “dan prej” je pravzaprav napoved “deja vu”.

Spomnimo, maja 2004 je Golobič napovedal prav tako odstop z mesta predsednika sveta LDS. Takrat je napovedal in odstopil tik pred parlamentarnimi volitvami, 2. oktobra 2004, na dan volilnega molka. Skratka, nič novega, že videno.

/ … /

Ko je predsednik Türk pred velikonočnimi prazniki končno spregovoril o vladni krizi, je v uglajenem slogu artikuliral ljudske šankovske analize, češ, če bi mu ustava dopuščala to možnost, bi on že razpustil parlament. Tako je šel navidezno proti politični levici in potegnil z desnico, dejansko pa je nastopil zoper politiko v celoti. Zoper levico in desnico. Če so vsi nekredibilni, ima možnost političnega preživetja tudi Gregor Golobič.

/ … /

Nekdanji predsednik države Milan Kučan je avtorju teh vrstic po svojih kanalih sporočil, da “ni zadovoljen s potekom dogodkov” in da “ne gre za njegove, ampak Biščakove scenarije.” Tudi generalni sekretar stranke Zares Bogdan Biščak se je pohvalil, da je “Golobičev predlog” odstopa Pahorja, Kresalove in Golobiča njegova ideja, ne pa Kučanova.

/ … /

Kučanov krog si ne želi predčasnih volitev, ki bi jih levica evidentno izgubila, Zares (Golobič) pa bi zanesljivo zapustil parlament. Da je temu res tako, dokazujejo najnovejši nastopi mnenjskih voditeljev Kučanovega kroga (Vlado Miheljak, Miha Kovač, Grega Repovž, Spomenka Hribar), ki so odločno proti predčasnim volitvam in pridigajo nekaj novega. “Čas je za nekaj novega,” pravi Miha Kovač.

/ … /

Ker tudi Pahorjeva stranka Socialnih demokratov ne naredi nič proti Pahorju, … Kučan, Türk in Golobič stopnjujejo neformalne pritiske na Pahorja, naj vendarle odstopi. Na vse strani.

Po eni strani bizarni predlogi a’la Spomenka Hribar, naj koalicija za predsednico vlade izvoli profesorico ekonomije Majo Makovec Brenčič, najnovejšo spremljevalko nekdanjega sanatorja Elana Petra Lampiča, bivšega intimnega spremljevalca Mance Košir, ki prav tako podpira premiersko kandidaturo Maje Makovec Brenčič.

Po drugi strani tednik Mladina skoraj uradno napove vrnitev evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika na mesto predsednika vlade.

Naši viri govorijo tudi drugače. Obstajal naj bi celo obratni scenarij, po katerem bi vodenje vlade po padcu pokojninskega referenduma prevzel Danilo Türk, kar je že pred nekaj meseci namignil Žurnal24. Danilo Türk naj bi bil menda sprejemljiv za Socialne demokrate, za razliko od Janeza Potočnika (brez glasov največje stranke vladne koalicije se praktično ne more zgoditi nič, še najmanj pa to, da bi sedanji državni zbor lahko izvolil novega predsednika vlade iz politične levice), in stranko DeSUS. Po tem scenariju bi Türk odstopil z mesta predsednika države, na predsedniške volitve pa bi se podal nihče drug kot evropski komisar Janez Potočnik. Funkcijo predsednika države pa si Potočnik menda kar želi, pravijo naši viri.

Kaj bo torej storil premier Borut Pahor?

Če bo izgubil petojunijski referendum o pokojninski reformi, jo bo Pahor mahnil v državni zbor. Po zaupnico, ki jo bo najverjetneje tudi dobil. Potrebuje namreč “samo” 47 poslanskih glasov, le-ti pa se predvsem bojijo za svoje poslanske službe. In to na tajnih volitvah, kjer je vse mogoče.

Več: Pozareport

4 KOMENTARJI

 1. Sedaj je popolnoma jasno, kako si komunisti predstavljajo demokracijo.
  Zavozili so slovensko gospodarstvo. Za to so potrebovali le dve leti in pol. Ni več centralnega komiteta, ki bi podal smernice in izvršil kadrovske zamenjave, zato se zadeva nekoliko zavlačuje, kljub temu pa curljajo na dan posamezne podrobnosti, ki kažejo na to, da je Slovenija žal še vedno globoko v komunizmu.
  Namesto, da bi vodilni levičarji, če bi bili demokrati seveda, zahtevali predčasne volitve in formiranje nove vladne kolaicije in nove vlade, skušajo na star komunistični način rešiti krizo.
  Pričeli so iskati mesijo. Večina iskalcev sicer to zanika, kot naprimer Milan Kučan. Kdo mu pa lahko verjame, po tolikih lažeh, ki jih je že izrekel?
  Presenetljivo se je med iskalce vpisala tudi takoimenovana mnenjska voditeljica Spomenka Hribar. Žal je v tej vlogi prav klavrna karikatura same sebe. To še samo po sebi ni tragično, saj je vsak sam odgovoren za sebe in svojo pojavnost v družbi. Ona pa je med drugim tudi doktorantka Ljubljanske univerze, kar pomeni, da ne smeši samo sebe, temveč tudi klege doktorje, ki za njene neumnosti niso nič krivi.
  V čem pa je ta njena neumnost?
  V tem, da si jemlje pravico iskati kandidatko za bodočo predsednico vlade. To v demokraciji ni mogoče, saj demokracija prepoznava le volitve, kot izbor najdogovornejših politikov. Če to mnenjska voditeljica ne ve in ne razume, je targično za njo, za tistega, ki pa ji je podelil doktorat pa je sramota.

 2. “Namesto, da bi vodilni levičarji, če bi bili demokrati seveda, zahtevali predčasne volitve in formiranje nove vladne kolaicije in nove vlade, skušajo na star komunistični način rešiti krizo.”

  Poglejmo, kaj je o predčasnih volitvah pred 11 leti v podobni situaciji mislil tovariš Ivan:

  Nobenih garancij ni, da predčasne volitve dejansko pomenijo kakršen koli izhod, produktiven izhod iz te krize. Kje pa boste tisti potem, ki se pozivate na Evropo, ki pravite, boljše je to zdaj opraviti, da bomo potem imeli več časa, ko bo prišlo negativno poročilo Evropske komisije, novembra ali decembra. Koga boste takrat krivili? Me prav zanima, če bodo isti ljudje stali za to govornico in govorili in priznali, da so naredili napako, ko so ponujali rešitev, ki ni rešitev za državo, ampak je kvečjemu rešitev za kakšnega posameznika, ki bi rad na enostaven način ponovno prišel do poslanskega sedeža. Razlika med tema dvema kriterijama je velika kot gora.
  Janez Janša, 3. maj 2000

 3. Ne spominjam se konteksta v katerem je Janša podal izjavo o možnosti predčasnih volitev. Citat iztrgan iz konteksta ne pove nič. Jaz opozarjam na konkreten problem. Vlada je popolnoma zavozila gospodarstvo in tudi sprti so kolaicijski partnereji med seboj, tako, da je vlada opravilno nesposobna prav tako parlament. Preteči referendumi bodo zavračali vse, kar bo možno. Drvimo v kaos. To je stanje, ko so predčasne volitve edina možna pot. Komunisti pa ne, zatekajo se k svojim metodam zahrbtnega delovanja, iskanja svojih poti in novih obrazov.
  To z demokracijo nima nič skupnega.

 4. “Ne spominjam se konteksta v katerem je Janša podal izjavo o možnosti predčasnih volitev.”

  No, pa ti jaz bom razložil. Takrat je pastirček iz Grosuplja s svojimi ovčkami ocenjeval, da mu volitve ne odgovarjajo – za razliko od danes.

  “Vlada je popolnoma zavozila gospodarstvo in tudi sprti so kolaicijski partnereji med seboj, tako, da je vlada opravilno nesposobna prav tako parlament. ”

  Parlamenta kot veš ne sestavljajo samo koalicijske stranke.

  “Preteči referendumi bodo zavračali vse, kar bo možno.”

  Zn biti, da bo kak “reformni” referendum zavrnjen tudi po morebitnih predčasnih volitvah.

  “Komunisti pa ne, zatekajo se k svojim metodam zahrbtnega delovanja, iskanja svojih poti in novih obrazov.
  To z demokracijo nima nič skupnega.”

  Ustava in zakonodaja sprejeti po demokratični poti točno predpisujeta na kakšen način je možno menjati mandatarja in kdaj so predčasne volitve. Vse politične opcije se poslužujejo vseh teh načinov – zato pa smo imeli slavno trimesečno Bajukovo vlado.

Comments are closed.