Poulični neredi zaradi nasilne smrti Georgea Floyda

31
Nadškof Carlo Maria Viganò: “Spoštovani predsednik Donald Trump, kot torej lahko doživljamo v sodobni družbi, se krepi neizprosen boj dveh popolnoma nasprotujočih si resničnosti, ki sta večno v sovraštvu … Zdi se torej, da otroci teme, ki jih lahko poistovetimo z globoko državo, kateri pa vi odločno nasprotujete, vodijo strašno vojno proti vam. “

Nadškof Carlo Maria Viganò, nekdanji nuncij v Ameriki in naslovni nadškof ulpijanski, opozarja predsednika ZDA Donalda Trumpa na dejstvo, da so sedanja kriza oziroma pandemija covida-19 in poulični neredi zaradi nasilne smrti Georgea Floyda del neprestanega, pravzaprav večnega boja med silami dobrega in zla.

V zadnjih mesecih smo priče nastajanju in krepitvi moči dveh nasprotujočih si strani ali sil, ki jih lahko primerjamo s svetopisemskimi oznakami, saj gre za duhovni boj med »otroki luči in otroki teme«. Največji del človeštva predstavljajo otroci luči, medtem ko so otroci teme v absolutni manjšini. Pa čeprav otroci luči predstavljajo veliko večino človeštva, so diskriminirani (drugorazredni). To dejstvo jih potiska v položaj moralne podrejenosti nasprotnikom. Otroci teme se trdno oklepajo svojega statusa in vlog, ki jih imajo v vladi, politiki, gospodarstvu in v medijih. Nezaslišano je dejstvo, da so dobri ljudje, ljudje luči, postali talci zlobnih ali otrok teme, pa tudi vseh tistih, ki jim pomagajo pri tem bodisi iz strahu ali pa osebnih interesov.

Ti dve strani se tudi popolnoma ujemata s svetopisemskim pojmovanjem tega dvoboja, ki ga Sveto pismo poleg omenjenega označuje tudi kot »potomstvo Žene in potomstvo zmaja« (prim. Raz 12).

Razlika med otroki luči in otroki teme

Ali drugače povedano, otroci luči navkljub svojim človeškim slabostim, grešnim navadam in padcem želijo delati dobro in se za to trudijo, hočejo koristiti, ne škodovati, si želijo ustvariti družino, delajo in se trudijo, pomagajo k napredku svoje domovine in sveta, pomagajo drugim v različnih potrebah in – v svetopisemskem pomenu – hočejo biti dediči nebeškega kraljestva.

Na drugi strani pa imajo otroci teme zelo sebične namene, želijo služiti le samim sebi, nimajo moralnih načel, želijo uničiti družino in narode, izkoriščajo delavce, da bi se dokopali do prekomernega bogastva, spodbujajo spore med podrejenimi, spodbujajo delitve med ljudmi, spodbujajo vsesplošne razprtije na vseh področjih in netijo vojne, kopičijo moč in denar. Ker si ustvarjajo lažno podobo začasne blaginje na račun trpljenja tolikih, jih bo to pripeljalo do strašne usode brez Božje milosti, ki jih čaka v večnem prekletstvu, če se seveda ne spreobrnejo in stopijo na pot odrešenja.

Del duhovnega boja je tudi globoka država

Nadškof Carlo Maria Viganò: “Spoštovani predsednik, kot torej lahko doživljamo v sodobni družbi, se krepi neizprosen boj dveh popolnoma nasprotujočih si resničnosti, ki sta večno v sovraštvu, kot sta si popolnoma nasprotna Bog in satan. Zdi se torej, da otroci teme, ki jih lahko poistovetimo z globoko državo, kateri pa vi odločno nasprotujete, vodijo strašno vojno proti vam. “Odkrili so svoje karte, ali drugače: odkrili so svoje načrte. Otroci teme so tako zelo prepričani o pravilnosti svojih načrtov, da imajo vse pod nadzorom in zato ne skrivajo več svojih namenov.

Že potekajo raziskave, ki bodo odkrile odgovorne za vsa napačna ravnanja v času koronakrize. In to ne le na področju zdravstva, pač pa tudi na področju politike, gospodarstva in medijev. Najverjetneje bomo lahko prišli do presenetljivega odkritja, da v načrtnem vodenju in vplivih na vse človeštvo obstajajo posamezniki, ki odločajo o usodi celotnega človeštva. Pri tem v svoje roke jemljejo pravico, da delujejo proti volji državljanov in njihovih predstavnikov na vladnih mestih.

Nemire spodbujajo, da bi laže dosegli cilj

Gotovo bomo odkrili, da so družbene nemire, ki potekajo po ulicah mest in krajev, spodbudili tisti, ki hočejo upravičevati vso represijo, ki jo oni neupravičeno spodbujajo in izvajajo nad poštenimi državljani. Pri tej odločitvi in početju jim je pripomoglo popuščanje koronakrize, ki jo s pridom izkoriščajo. Tako početje se ne odvija le v Ameriki, ampak tudi po Evropi (zelo izrazito tudi pri nas; op. prevajalca).

Povsem jasno je, da je spodbujanje uličnih protestov eno od glavnih orodij tistih, ki vidijo sebe kot resne kandidate za oblast na prihajajočih predsedniških volitvah. Po njihovem mora zmagati tisti, ki popolnoma ustreza namenom »globoke države« in te namene ne samo sprejema, ampak jih želi voditi in odločno ter za vsako ceno tudi uresničiti. Resnično ne bomo presenečeni, če bomo čez nekaj mesecev spoznali, da vodijo ves vandalizem in nasilje tisti, ki želijo potegniti čim več koristi zase, s tem ko uničujejo red v družbi, da bi tako ustvarjali svet brez svobode oz. kot govori izrek prostozidarjev: »Solve et coagula.« (»Razdeli in znova združi.«)

Nasprotujoči si strani delujeta tudi v Cerkvi

Poleg omenjenega nas zelo vznemirja dejstvo, da delovanje teh, nasprotujočih si strani in sil najdemo tudi v verskih krogih. Hvala Bogu, mnogi pastirji zares skrbijo za Kristusovo čredo – Cerkev, prav tako pa tudi znotraj občestev delujejo neverni, celo za to plačani ljudje, ki želijo razdeljevati in uničevati Kristusovo Cerkev in dovoljujejo, da verne uničujejo »grabežljivi volkovi«. Zato nas ne preseneča, da so ti plačanci zvezniki otrok teme in prezirajo otroke luči. Kajti, prav tako kot obstaja globoka država, obstaja in deluje tudi »globoka Cerkev«, ki je zavrgla svoje poslanstvo in se je odpovedala svojim obljubam in dolžnostim pred Bogom.

Proti nevidnim sovražnikom na civilnem področju se bojujejo dobri državni voditelji in oblastniki, na cerkvenem področju pa se proti otrokom teme bojujejo dobri pastirji. Poteka torej silovit duhovni boj.

Predsednik Donald Trump brani pravico do življenja

Vas, spoštovani predsednik Donald Trump, lahko ZDA prvič cenijo kot predsednika, ki pogumno brani pravico do življenja. Prav tako se ne sramujete javno obsoditi preganjanja kristjanov po svetu ter brez sramu govorite o Jezusu Kristusu in poudarjate pravico državljanov, da svobodno izpovedujejo svojo vero. Sodelovali ste na Pohodu za življenje, razglasili ste mesec maj za mesec, posvečen boju proti zlorabi otrok. Vse navedeno jasno kaže, na kateri strani se bojujete vi. Dovolim si trditi, da sva na isti strani duhovnega boja, čeprav uporabljava različna »orožja«.

Iz istega razloga tudi verujem, da je na vas usmerjen močan napad, potem ko ste obiskali narodno svetišče svetega Janeza Pavla II. Mediji so organizirano ustvarili zgodbo, katere cilj ni boj proti rasizmu ali za vzpostavitev reda in miru v družbi, pač pa poglobitev spora, katerega cilj ni ponovna vzpostavitev pravnega reda in miru, pač pa uzakonitev nasilja in kriminala. Njen cilj ni, da bi prišli do resnice, ampak da mediji služijo določeni politični struji.

Nekateri škofje kažejo, da so prestopili na nasprotno stran

Žalostno in vznemirjajoče je dejstvo, da obstajajo škofje, nekatere izmed njih sem celo javno pozval k razmisleku in pravim odločitvam, ki z besedami in dejanji dokazujejo, da so prestopili na nasprotno stran, k otrokom teme. Postali so podložniki globoke države, globalizma, enoumja in podporniki nove svetovne ureditve, ki se sklicuje na pojem vsesplošnega bratstva. Ta pa v sebi nima niti trohice krščanskega pojmovanja, ampak se sklicuje na prostozidarske ideale. Ti želijo zavladati svetu na način, da popolnoma izženejo Boga in Božje iz družin, posameznikov, šol, politike, gospodarstva, sodstva in celo iz cerkva.

Ameriški narod je politično zrel, da zelo razume, do katere mere prevladujoče struje v medijih ne želijo priti do resnice, pač pa nasprotno, vedo, kako zelo si politične struje prizadevajo utišati resnico in jo izkrivljati samo zato, da bi slepo sledili svojim gospodarjem.

Otroci luči naj ne sprejmejo prevar mnenjske manjšine

Zelo je torej pomembno, da se otroci luči, torej vsi, ki si prizadevajo za resnično dobrobit družbe in posameznika, prebudijo iz zaspanosti in vdanosti v usodo in odločno zavrnejo strinjanje in sprejemanje prevar izrazite manjšine. Zato je življenjsko pomembno, da se zedinijo otroci luči in da se enodušno uprejo takemu ravnanju.

Gospod predsednik, ali obstaja za tako zvestobo resnici močnejše sredstvo, kot je molitev h Gospodu vsega sveta, ki naj zaščiti Vas, ZDA in ves svet pred tem silovitim napadom Sovražnika?

V moči molitve se bodo zrušili vsi nameni in prizadevanja otrok teme. Razgalile se bodo njihove spletke. Jasno se bo pokazala njihova izdaja. Njihova zastrašujoča moč se bo izničila. V luči se bo pokazala to, kar v resnici je: peklenska prevara.

Spoštovani predsednik. Odkar me je papež Benedikt XVI. poslal med ameriški narod kot apostolskega nuncija, molim za vse. V tem dramatičnem in odločilnem trenutku za vse človeštvo molim za Vas kot tudi za vse, ki so v ameriški vladi in so z Vami, ter trdno verujem, da se lahko ameriški narod združi v molitvi k Vsemogočnemu Bogu z Vami in mano.

Blagoslavljam Vas in prvo damo, moje ljubljene Američane ter vse može in žene dobre volje! Carlo Maria Viganò, nekdanji nuncij v Ameriki in naslovni nadškof ulpijanski

Prevod Niko Rupnik

31 KOMENTARJI

 1. Nobena stvar ne more biti razodeta brez svojega nasprotja. Zato so nasprotja neizogibni del tega sveta. Vse v tem svetu se grize, tepe, tlači in napada. Vsakemu telesu je lastna nesloga. Ne samo v živih bitjih, pač pa tudi v zemlji, kamnih, kovinah, listju, travi itd. Tako mora biti, ker brez tega ne bi bilo niti življenja niti gibanja niti spoznanja od kod prihajamo, kam gremo in kaj je človekova poklicnost.

  Sedanja zaostrena konfliktnost kliče k obratu. Ali od nemira naravnega razuma k bistvu stvari, ki je v mirnem središču človeških bitij ali k še globljemu padcu in propadu.

 2. S crnobelo simplifikacijo nekdanjega nuncija v ZDA, v kateri je oblast in Trump viden kot Bozje orodje, njegovi politicni nasprotniki pa kot Satanova vojska, se ne morem strinjati.

  Protesti in nemiri so glede na vsebino posnetka sadisticne in zlocinske aretacije osumljenega pricakovana reakcija, ki se ni zgodila prvic. Policijsko nelegalno nasilje je vredno enake obsodbe kot nasilje kriminalcev. S strani policista umorjeni sicer ni noben Martin Luther King, ampak prej clovek, ki je drogah in nekajkrat v drugem kriminalu precej zavozil v zivljenju.

  Nimam nobenih simpatij do nasilja in ropanja v protestih in se strinjam, da civilizacija stoji na redu in zakonu. A obenem empaticni ljudje in empaticna oblast pomaga soljudem, da se dvignejo iz problemov, ki jih tiscijo k dnu in potiskajo v stranpoti in kriminal. 70 procentov crnskih otrok odrasca brez svojih ocetov, brez urejene druzine. Mnogi so prepusceni socializaciji skozi poulicne tolpe.

  Amerika je gotovo drzava priloznosti. A ni dobro, da tiste, ki jim je tezko ali se spotaknejo, prevec pusca ob strani. Do crnskega prebivalstva je vendarle na ZDA tudi nek zgodovinski dolg bele vecine in elite.

  • Nekorektno, politično zavržno in človeško bolestno je kakršno koli priznavanje krivde in zgodovinskega dolga katere koli rase do katere koli rase.

   • Ne bele rase, temvec ZDA. Seveda ne nacin teatralnega ponizevanja kot je poklekanje belcev. S socialnimi programi za dviganje ljudi z obrobja, za ucvrstitev druzin, dobro solanje otrok, koristno prezivljanje prostega casa in pridobivanje vescin za uspesno zaposlitev.

    • Po mojem je poklekanje policije pred protestniki zelo častno dejanje!
     Upam, da se bo stanje hitro umirilo, čeprav zdaj prihajajo nove in nove “antifa” ideje. Kot na primer obglavljanje Kolumbovih kipov. Antifa prihaja na dan vse bolj in kaos bo lahko še naraščal. Američani zelo dobro peljejo stvari naprej, politično gledano. Res, marsikaj se lahko učimo od njih.

     • Kako te more navdusevati podoba pred divjimi demonstranti klececih policistov?! Cudak si, da to izjavis…

      Imam empatijo do temnopoltih Americanov, koncno tudi Obame, ki pa jec obetal oz lepo govoril kot realno storil, ampak to, kar se zdaj v tej levi poulicni enumni histeriji simbolno dogaja ne le pri nas, tudi v ZDA in tudi v Londonu, mi je totalno nesprejemljivo. Unicujejo in podirajo kipe zgodovinskih osebnosti ravni Kristofa Kolumba in Winstona Churchilla. Ene najvecjih filmskih klasik vseh casov V vrtincu ( Gone with the wind) TV mreze nocejo vec predvajati oz le z nekim korekcijskim komentarjem politicnega pravoreka. Lepo vas prosim, kam to kleceplazno mazohisticno samoobtozujoce gremo! Ampak z mano ne ….

 3. Žal ste spet brcnili v temo, dragi sodelavci Časnika.
  Trump in Vigano imata eno skupno lastnost: oba sta bolestna narcisoida, ki bi gradila prvi veliko Ameriko in drugi veliko krščanstvo. Obadva bosta končala enako bedno in bosta v bedo potegnila številne ljudi. Viganoja je Benedikt XVI postavil na hladno s tem, da ga je poslal za nuncija v Washington. Seveda se ni nič naučil in je takoj po upokojitvi začel delati proti “globoki državi” v Vatikanu in proti papežu Frančišku. Udobno sedi na milijonih, ki jih je podedoval, in se skriva v svoji vili.
  Dragi sodelavci Časnika, če vam manjka informacij, se lahko obrnete na koga, ki dejansko pozna stvari od blizu, predno mešate ljudem glavo s pamfleti, pod katerimi je podpisan upokojeni kurijski nadškof.

  • Se lahko obrnem na vas? Še upate pisati za Časnik? Kaj se pravzaprav dogaja v Ameriki? Preko koga satan mlati nedolžne duše?

   • Ljudje smo pobesneli, tako v Ameriki kot v Sloveniji. Mislim, da ne bo druge rešitve, kot da pride velika stiska.
    Slovenije že nekaj let ne spremljam, zato se zelo redko oglasim — ponavadi ob temah, ki se tičejo stvari, ki jih nekoliko poznam. Na primer teologija, Cerkev, tudi Amerika. To, kar se dogaja okrog Trumpa, je noro in bo že zaradi tega propadlo. (To, kar pravim za Trumpa, velja tudi za njegove klone po vsem svetu.) Noro je zato, ker je zlagano in nerazumno. Ljudem vrže kost, ki jim je všeč, in so strašno zadovoljni. V redu, vsak uspešen prodajalec to dela, ne kupiš avta, ampak svoje sanje o avtu. Dober prodajalec je tisti, ki te prepriča, da tisti kup pločevine uteleša tvoje sanje. Trump je dober prodajalec. S Svetim pismom v rokah se postavi pred cerkev in zmešani kristjani v njem vidijo odrešenika. On sam se ob njihovi naivnosti krohota do onemoglosti.
    Še huje je to, da svoj uspeh gradi na tem, da ljudi skrega med seboj. To pa je demonsko (to so besi) in ljudje, ki mu pomagajo, bodo dobili satanovo plačilo.
    Kristjani se slepijo z njegovo retoriko, ne pomislijo pa na Jezusa, ki je rekel, da niso dovolj pobožne besede, da človek pride v nebesa. Žal so slepi.
    Poleg tega so tudi nepoučeni. Vzemimo splav. Od Reagana naprej, odkar imamo statistike, je število splavov naraslo v VSEH republikanskih vladah in upadlo v VSEH demokratskih vladah. Kdor se pusti malo poučiti, mu je seveda jasno, zakaj je tako. Republikanci imajo polna usta lepih besed (bomo prepovedali splav, svetost življenja itd.), hkrati pa revnim ljudem tako otežijo življenje, da mnoge mame mislijo, da nimajo druge izbire kot splaviti. Demokrati revnim pomagajo in tako preživi tudi več nerojenih otrok. Kdor je kdajkoli imel opravka z ženskami, ki so splavile, ta ve, da ne splavijo zato, ker bi sovražile otroke. Večina žensk želi obdržati otroka. Ampak če je v stiski, potem pa začne razmišljati tudi o tej možnosti. Republikanci ji pri tem praviloma pomagajo. To je realnost, to je Jezus imel v mislih, ko je rekel, da niso dovolj lepe besede.
    Skratka: Če bi dragi kristjani kaj poznali Sveto pismo ali preprosto upoštevali logiko, potem bi vedeli, da se je Trumpa in njegovih klonov treba izogibati. Ker ne poslušajo ne Svetega pisma ne zdrave pameti, bodo plačali zelo zasoljen račun.
    O Viganoju pa ne bi izgubljal besed, konec koncev ima prejel škofovsko posvečenje in to spoštujem. Zelo žalostna zgodba.

    • Kontradiktorni ste! Ne morete se oprijemati spoštovanja Viganoja zaradi njegovega posvečenja, obenem pa prezirati Trumpa zaradi “hinavščine”.
     Name Vigano ne naredi posebnega vtisa, Trump vsekakor večjega.
     Kdor ga posluša dobesedno ga ne more razumeti. Vendar je v Trumpu več vrednega zaupanja kot v kateremkoli leporečnem demokratu.
     Trump je bolj človeški od kateregakoli naokrog.
     Trump bolj trpi zaradi smrti Floyda kot vsi demokrati skupaj. To je očitno, upam.
     O poslušanju Svetega pisma pa ne morete politike soditi teološko. To bi bilo navadno moraliziranje.

    • Gospod Lah,
     ali lahko postrežete s kakšnim dokazom za vašo odločno in intrigantno trditev, da je od Reagana naprej število splavov naraslo v VSEH republikanskih vladah in upadlo v VSEH demokratskih.

     Spodaj podajam članek agencije Associated Press o splavih v ZDA, ki povzema statistične podatke Guttmacherjevega inštituta. To je sicer ‘pro-choice’ inštitut in je ena od dveh institucij v ZDA, ki vodita statistiko splavov. Poleg omenjenega inštituta to opravljajo še ‘Centers for Disease Control and Prevention’ (CDC), ki pa ne zbirajo podatkov iz vseh zveznih držav. 

     Besedilo članka, ki ga podajam, ne podpira teze, da v ZDA beležijo porast števila splavov pod VSEMI republikanskimi vladami in upad pod VSEMI demokratskimi vladami. Članek navaja, da ZDA trenutno beležijo upadanje števila splavov v večini zveznih držav, tako v tistih pod oblastjo republikancev kot v tistih pod demokrati.

     V članku piše, da je od leta 1973, ko je bilo opravljanje splavov v ZDA legalizirano, število splavov konstantno naraščalo do leta 1990.
     Torej je naraščalo tudi pod Jimmyjem Carterjem, ki je bil demokratski predsednik med letoma 1977 in 1981.

     Število splavov je doseglo vrhunec leta 1990 z 1,6 milijona splavov, nato je to število začelo konstantno upadati. Danes je število splavov v ZDA za polovico manjše od števila splavov v letu 1990, trend upadanja se nadaljuje. Tako piše v članku.

     V letu 1973 je bil na oblasti republikanski kandidat Nixon, za njim so se zvrstili republikanec Ford, demokrat Carter, nato trije republikanski mandati pod Reaganom in Bushem starejšim.

     Če gre verjeti navedbam v članku, je torej število splavov v ZDA od leta 1973 do leta 1990 stalno naraščalo – kar pomeni, da je naraščalo ne glede na vladno politično usmeritev.
     Med januarjem 1989 in januarjem 1993 je bil predsednik ZDA republikanec Bush starejši. Leta 1990, ko je število splavov končno začelo upadati, je torej začelo upadati med republikanskim mandatom.

     Ti podatki govorijo, da so se v ZDA, od leta 1973 do danes, na oblasti izmenjevali republikanci in demokrati, ne da bi to dejstvo imelo na število opravljenih splavov takšen vpliv, kot ste vi napisali.

     Leta 2011 je število splavov v ZDA še zmeraj presegalo milijon splavov letno. Takrat je ZDA predsedoval demokrat Obama, ki je vladal dva mandata, med januarjem 2009 in januarjem 2017.
     Leta 2014, torej še vedno v demokratskem mandatu, je število splavov padlo na 926.000.

     V letu 2017, tri leta kasneje, a tokrat pod Trumpovo vlado, je število splavov padlo na 862.000 in doseglo najnižjo raven po letu 1973, ko so bili splavi v ZDA legalizirani. Tako pač piše v članku.

     Leto 2017 je predstavljalo prvo leto Trumpovega vladanja, ki je mandat nastopil januarja 2017. Trump je republikanec, o tem menda ne dvomimo. V letu 2017, torej pod republikansko vlado, so v ZDA še vedno beležili upad števila splavov.
      
     https://www.google.si/amp/s/www.usnews.com/news/us/articles/2019-09-18/number-of-abortions-in-us-falls-to-lowest-since-1973%3fcontext=amp

     Tudi če pogledamo graf na Wikipedii, ta sicer beleži doseženi vrhunec največjega števila splavov nekaj let prej, a vendar kaže tako rast števila splavov pod demokratsko Carterjevo vlado, kot tudi upadanje pod republikanskimi vladami obeh Bushev:

     https://en.m.wikipedia.org/wiki/Abortion_statistics_in_the_United_States

     • Draga Vanja,
      bom odgovoril malo bolj na dolgo, ker gre za pomembno reč. Glede na to, v kakšnih časih živimo, naj začnem z nekaj trditvami, ki bi morale biti samoumevne:
      1. Osebno imam splav za veliko zlo in si želim, da bi ga bilo čim manj.
      2. Vi citirate novinarski članek. Jaz raje uporabim grobe podatke, ker me je izkušnja naučila, da imam več statistične izobrazbe kot novinarji, ki so povrhu vsega včasih tudi preobremenjeni z delom ali pa razlagajo stvari skozi očala svoje ideologije. Ne vedno, se pa zgodi, zato je bolje iti k virom.
      3. Mene zanimajo dejstva, ne besede in programi, tudi ne, komu dejstva koristijo ali škodijo. Zanima me, kdo ima boljšo rešitev za zmanjšanje števila splavov. Če se namreč prepustim svojim političnim simpatijam ali antipatijam, tvegam, da bodo umrli nedolžni. Jaz bom sicer imel dober občutek, da sem pravičen (o teh je govoril Jezus), dejansko pa bom podpiral zlo. Dejstva in rezultati štejejo, ne besede.
      Kaj torej pokažejo statistike?
      Najprej to, kot pravilno ugotavlja novinar, da število splavov pada. Hvala Bogu.
      Ker imamo torej ves čas opraviti z upadom števila splavov, tako v aboslutnem kot v relativnem merilu, nam preostane le trend, če želimo oceniti razlike med demokratskimi in republikanskimi administracijami. Pri čemer se omejim samo na zvezno raven in ne na posamezne države, sicer bi moral napisati še en doktorat. Tale izračun temelji na Guttmacherju, osnova so rezidenti ZDA, kot zbirno povzema tale domača stran: http://www.johnstonsarchive.net/policy/abortion/ab-unitedstates.html
      Gledamo torej na trend. Kot ste opazili, ta upada od začetka osemdesetih let dalje. Zato se vprašajmo, kako hiter je ta padec. To sem naredil tako, da sem izračunal povprečje splavov v času 4 let predsednikove administracije, od leta 1976 naprej. Številke predstavljajo razliko med dvema predsednikoma, ki sta si sledila (v tisočinkah):
      Reagan 1 proti Carter: +6
      Reagan 2 proti Reagan 1: -13
      Bush Sr proti Reagan 2: -8
      Clinton 1 proti Bush Sr: -29
      Clinton 2 proti Clinton 1: -18
      Bush 1 proti Clinton 2: -14
      Bush 2 proti Bush 1: -9
      Obama 1 proti Bush 2: -19
      Obama 2 proti Obama 1: -29
      Trump proti Obama 2: -10 (prvi dve leti)
      Iz številk sledi, da število splavov upada skoraj dvakrat hitreje med demokratskimi vladami kot pod republikanskimi vladami. Ali obrnjeno: V času republikanskih vlad je več splavov kot v času demokratskih vlad. To so dejstva. Jaz sem daleč od tega, da bi slepo navijal za demokrate. Ampak v določenih zadevah imajo prav, pa če mi je to všeč ali ne: Veliko večja je verjetnost, da bo mlada in revna nosečnica BREZ zdravstvenega in socialnega zavarovanja splavila, kot če bi imela zdravstveno in socialno zavarovanje. Slovenci se ne zavedate, kako resna je ta zadeva v Ameriki, ker pač imate vsi osnovno zdravstveno in socialno zavarovanje. Ste prebrali novico o pacientu Covid-19, ki mu je bolnišnica poslala račun za več kot 1 milijon dolarjev? Ta človek je preživel, zdaj pa mu grozi, da bo bankrotiral, izgubil hišo in vse. Slovenci si sploh ne znate predstavljati, kaj republikanske (in Trumpove) politike pomenijo za reveže in delavce.
      Zato je res, zdrava pamet in statistike potrjujejo: demokrati imajo boljšo rešitev za zmanjšanje števila splavov. Pa če vam je to všeč ali ne.
      Članek naznanja: “Predsednik Trump neustrašeno brani pravico do življenja.” Drži. Brani z besedami, ki kot vemo, nič ne stanejo. Njegove politike pa bodo po vsej verjetno povzročile, da bo v času njegove vlade več splavov, kot bi jih bilo v pod demokratsko vlado. So ljudje, ki se bodo zlahka nalepili na njegove besede. Upam, da bo dovolj ljudi, ki bodo preučili, kaj dejansko dela.

     • Hvala za vašo temeljito razlago, gospod Lah. Zdaj bolje razumem, kaj ste mislili in verjamem, da imate prav.

     • Gospod Lah, ne bom komentiral teh statističnih izpeljav. Me pa kar zaboli, ko svojo pravičnost utemeljujete z nekimi dejstvi. Nimate prav. Vaš prezir do Trumpa je neutemeljen, ne glede na vaše številke, ki jim pravite dejstva.
      Kakorkoli je Trump v marsičem sporen, je pri demokratih trenutna situacija takšna, da je podpora Trumpu edina razumljiva z zdravo pametjo. Zdrava pamet narekuje podporo Trumpu.
      Kaj dejansko dela? Ne veliko, vendar je odklon demokratov tolikšen, da hvala bogu dela vsaj to kar dela.
      Sploh, ker večino spornih stvari, kot recimo zid z Mehiko ni niti uresničil. Kaj želite še več?!

    • Citat #1 iz zgoraj navedenega članka:
     “The new report illustrates that abortions are decreasing in all parts of the country — in Republican-controlled states seeking to restrict abortion access and in Democratic-run states protecting abortion rights. Between 2011 and 2017, abortion rates increased in only five states and the District of Columbia.”

     Citat #2 iz članka: “Areas with the highest abortion rates in 2017 were the District of Columbia, New Jersey, New York, Maryland and Florida.”

     Če pokomentiram citate:
     – v New Yorku najmanj od leta 2006 dalje dominirajo demokrati
     – New Yersey velja za demokratsko trdnjavo že od leta 1992 dalje
     – volivci Marylanda so leta 2016 večinsko glasovali za demokrate
     – in – verjetno to ni več naključje – tudi District of Columbia ali Washington D.C., torej prestolnica ZDA, je že več desetletij večinsko demokratsko mesto.

     (Podatki o večinski politični naklonjenosti posameznih ameriških zveznih držav in Washingtona so dostopni na Wikipedii.)

     Od štirih zgoraj naštetih držav in Washingtona, kjer so bile ugotovljene najvišje stopnje opravljenih splavov v ZDA, je samo Florida v rokah republikancev.

     Tudi naslednji citat, ki govori o zmanjšanju števila klinik, kjer opravljajo splave, je zgovoren:

     “The South had a decline of 50 clinics, including 25 in Texas, and the Midwest had a decline of 33 clinics, including nine each in Iowa, Michigan and Ohio. By contrast, the Northeast added 59 clinics, mostly in New Jersey and New York.”

     Zopet podatki kažejo, da je bilo v južnih in osrednjih državah, ki so večinsko republikanske, leta 2017 ukinjenih največ klinik, kjer opravljajo splave. Članek poroča tudi o znižanju števila splavov v teh državah.
     In obratno, na severu ZDA, posebej v demokratskih New Yorku in New Yerseyu, se je število teh klinik precej povečalo.

     Zemljevid kaže rezultat predsedniških volitev leta 2016. Rdeče pobarvane države so republikanske, modre demokratske; temnejši odtenek pomeni višji odstotek. To so bila politična razmerja tudi v letu 2017, ki ga izpostavlja članek:

     https://en.m.wikipedia.org/wiki/Political_party_strength_in_U.S._states#/media/File%3AUS_CPVI_after_2016.svg

     • Na splošno med demokrati in republikanci glede splava in mnogih drugih stvari ni velike razlike, ker so tudi republikanci podlegli ideologiji kulturnega marksizma. Podobno kot v Evropi Merklova, Tusk in podobni.

      Toda Trump ni tipičen republikanec. Zato je trn v peti demokratom in mnogim republikancem, da ne omenjam levičarskih skrajnežev.

     • tine – Prvič, vi torej trdite, da par sto ali par tisoč splavljenih otrok več ali manj ni pomembno (ker razlika med demokratskimi in republikanskimi vladami pač je, to je empirično dejstvo). Zanimivo.
      Drugič, vaš argument se poenostavljeno glasi: ker ura ni ne ena (demokrati) ne pet (republikanci), sledi, da je tri (Trump). Meni se ta logika ne zdi ravno zanesljiva, milo rečeno. Prepričan sem, da človek, ki želi videti dejstva in zna uporabljati razum, zmore priti do bolj zanesljivega zaključka.
      Jaz poskušam ugotoviti, koliko je dejansko ura. Ker se mnogi Trumpovi navijači razglašajo za kristjane in za pro-life, sem poskusil pokazati, da je Trump pač pokvarjena ura in če se bodo ozirali nanj, bodo slabo končali. V njem ni nič krščanskega (njegov bog je denar, Vigano’ pa je zagrenjen upokojeni škof, ki udobno sedi na svojih milijonih in občasno napiše kakšen pamflet). Kot rezultat njegovih politik bo več splavov, ne manj. Kdor torej navija zanj, se na ta dva argumenta pač ne more sklicevati, če je razumen. Trump je in bo naredil še veliko več škode, ampak to to je druga tema.

     • Dajte se poučiti, da “človek, ki želi videti dejstva in zna uporabljati račun” še ni naročen na zanesljive zaključke.

     • Jaz se ne strinjam s crnobelo sliko, ki jo tu bolj ali manj vsi, eni v prid Trumpa ali republikancev, p.Lah pa v prid demokratov slikate okoli splava. Pogostnost splava je vezana tudi na socialne razmere in obcutek socialne varnosti druzin oz zen in deklet, ki zanosijo. A tudi na vrednostno orientacijo in dostopnost posega. Kulturna levica, ki zaslombo dobi predvsem pri demokratih, pri vecini demokratov, enih bolj, drugih manj, in le pri nekaterih republikancih, podpira splav, celo nekateri kot neproblematicno obliko kontracepcije, podpira ustanovo Planned parenthood, ki stoji na teh staliscih in je v podporo klinikam za izvajanje abortusov. Vecina v pro-life gibanjih nagiba k republikanski strani in predvsem republikanski oblastniki, npr guvernerji so tisti, ki dostopnost do splava, delovanje klinik za abortuse ipd. vsaj do neke mere omejujejo. Vanja ima vendarle prav v poudarku, da ni slucajno, da je v liberalnejsih zveznih drzavah ZDA abortusov vec, v konzervativnejsih pa manj.

     • Najbolj me preseneča, kako p. Lah ni pripravljen na diskusijo, nič. Vztrajno goni svojo, kot da je boga za jajca prijel. Pater!?

     • Mogoce pa pater, ki nekaterim vendarle odgovori, naredi selekcijo, s katerimi je vredno besedovati, s katerimi pa ne. Kaj je kriterij te selekcije, ne vem. Mogoce si pa ti v njegovih oceh ne dovolj umen ali ne dovolj pomemben. Jaz sem itak tako ali tako oboje. Sicer pa ni edini, ki selekcionira in enim ne odgovarja, drugim pac. Ales Cerin dela podobno.

 4. otroki ali otroci luči?! Prevajalec to obvlada, a si je vseeno privoščil nemarno napako.

  Kaj želi povedati nuncij je težko razbrati. Od silnega boja med dobrim in zlim.

 5. ZDA dokazujejo, kako se življenje zakomplicira, če se ne upoštevajo stvarstvene zakonitosti o življenju ljudi na zemlji glede na značilnosti okolja in ljudi.

  ZDA so to napako storile pred 150 leti, Evropa pa jo počne danes.

  Pa čeprav imajo v ZDA črnci enako vero kot belci. V Evropi pa je še slabše, ker imajo doseljeni drugo vero.

  • Svitase,življenje se zakomplicira,vprašanje je kdo se ne ozira in spoštuje stvarstvenih zakonitosti,to je vprašanje? Vsakdo dobro ve,da v tako veliki deželi kot je Amerika že stoletja,naseljena v večini z davnimimi
   priseljenci iz Evrope in tako je stvarstvena zakonitost priromala v Ameriko z njimi in se vsilila staroselcem,ki
   so jih evpropski priseljenci,enostavno v veliki večini spravili na drugi svet!! Avtohtonih prebivalcev je ostalo bore malo in kot taki nimajo praktično bore malo mžnosti postati dejavni v politiki!

 6. “Razlika med otroki luči in otroki teme”
  Bistveno je, da ne delamo razlik med ljudmi. V vsakem izmed nas je nekakšen boj med otrokom luči in otrokom teme. Ne smemo pozabiti, da nam Šef lahko dokaže, da najmanj 99 % sodi v pekel. Toda naš Šef posluša svojo Mater, ki je tudi naša Mati. Ta nam naroča, da naj molimo, da bomo vsi 100 % prišli v nebesa.

Comments are closed.