Potres na Siciliji

0
258

11. januarja leta 1693 se je zgodil zelo močan potres v bližini Sicilije. Dejansko sta se zgodila dva močna potresna sunka v razmaku dveh dni.

Vso grozo teh dni je zapisal Abbe Ferrara po izjavah prič tistega časa. V svojih zapisih pravi: »Prvo noč so Sicilijanci spokojno spali. Mesec je spremenil barvo in eno uro kasneje se je zgodil velik potresni sunek. Napovedalo ga je podzemno ropotanje kot besnečo grmenje. Potres je tega dne prizadel tisoče ljudi. Tretji dan se je pojav ponovil v svoji najbolj apokaliptični obliki. V zemlji so se odprle razpoke, morje je odteklo in priteklo nazaj medtem, ko so živali drgetale zaradi silovitosti potresa.«

9. januarja se je zgodil potres z magnitudo 6,2 in intenzivnostjo VIII – IX po Mercallijevi lestvici. Ta potres je povzročil precej škode predvsem v kraju Augusta, kjer je bilo uničenih skoraj polovica hiš. Poškodovane hiše so bile tudi v drugih krajih. Predvidevajo, da je umrlo okrog 200 ljudi.

Potres 11. januarja pa je imel moč 7,4 in je dosegel intenzivnost X-XI po Mercallijevi lestvici. To naj bi bil tudi eden najmočnejših potresov v Italijanski zgodovini. Uničil je vsaj 70 mest ali vasi in prizadel področje veliko 5600 km2. Za posledicami potresa je umrlo okrog 60.000 ljudi. Umrlo je skoraj 63% prebivalcev mesta Catanije, 51% mesta Regusa, 30% mesta Augosta itd . Potresu je sledil še tsunami s 5-10 m visokimi valovi, ki je uničil obalne vasi v Jonskem morju in Mesinski ožini. Točen epicenter ni poznan. Bil pa naj bi nekje blizu obale JV Sicilije.

Potres je povzročil veliko zemeljskih plazov. En plaz kamenja je zajezil reko in povzročil nastanek več kilometrov dolgega jezera. Na ravnicah južne Catanije je povzročil tudi zemeljske razpoke v dolžini do 500 m in širini do dveh metrov.

Foto: Wikipedia

Prijava

Za komentiranje se prijavite