Potrebujete me, zato se vračam

0

Zadnje dneve se je bivši italijanski premier Silvio Berlusconi pojavil pred televizijskimi zasloni že trikrat, da bi vsem sporočil svojo vrnitev na politično prizorišče. »Potreben sem vam, ker vedno rad pomagam ljudem v težavah«, je dejal 76-letni Berlusconi, z vzdevkom Il Cavaliere, v intervjuju za Rai Uno.

Berlusconi je ponovil, da se je v Italiji ekonomska situacija poslabšala s politiko varčevanja. Svojo vrnitev je najavil zato, ker meni, da se ga Italijani niso naveličali. »To bomo dokazali na prihodnjih volitvah. Dobil sem klice, da ne smem dovoliti, da se stanje poslabša v državi, ki jo imam rad«, je poudaril Berlusconi. Popularnost njegove stranke »Narod svobode« je po zadnjih javnomnenjskih anketah padla na 15 odstotkov, kar je precej manj kot leta 2008, ko je nastopil svoj 3. mandat.

Te dni se je na italijanski televiziji pojavil tudi priljubljeni komik, dobitnik Oskarja, Roberto Benigni. »On se vrača. Bog nam pomagaj«, je komentiral Berlusconijevo najavo vrnitve in pozval premierja Maria Montija, da kandidira na prihodnjih volitvah. »Mario, naredi nam uslugo!«, je šaljivo vzkliknil Benigni.

Vendar tudi Montiju ne kaže najbolje. Po rezultatih ankete, ki jo je naredil Institut za raziskavo javnega mnenja Ipsos, 30 odstotkov vprašanih podpira Montijevo kandidaturo, medtem ko je kar 61 odstotkov Italijanov proti kandidature aktualnega premierja. Po najnovejših anketah uživa največjo podporo javnosti Pier Luigi Bersani, iz levosredinske Demokratske stranke.

Foto: pdlmestrinopd.wordpress.com