Potreba po koalicijski enotnosti in usklajenem nastopu

13

PREJELI SMO. Zbor za republiko se zaveda težavnosti javnofinančnega položaja republike Slovenije in vseh težav, ki so povezane z nedokončano tranzicijo v domovini. Zbor spoštuje prizadevanja vseh, ki se v vladni ekipi a tudi širše trudijo za sanacijo težkega stanja. Obenem opozarja, da so naloge, ki so pred nami, neodložljive; izvedljive pa zgolj na način, da v vladni ekipi domujejo složnost, požrtvovalnost in spoštovanje vsakogar, najprej pa tistega, katerega odgovornost je največja, to je ministrskega predsednika.

V tej luči Zbor za republiko z velikim nelagodjem spremlja napade, ki jih iz vrst lastnega moštva doživlja predsednik vlade. Zbor za republiko poziva k prenehanju enostranskih, negativno usmerjenih potez koalicijskih partnerjev, predvsem pa k poglobljeni slogi, vse z namenom optimalnejšega stanja v domovini.

Zbor za republiko, zanj dr. Lovro Šturm

Foto: Wikipedia

13 KOMENTARJI

 1. Ko bo Zbor za republiko najprej pometel pred lastnim pragom, torej predvsem pri “tistem, katerega odgovornost je največja, to je pri ministrskem predsedniku” ter se lotil njegovih provokacij, za katere se je zaobljubil, da jih ne bo počel (odpiranje ideoloških tem), potem naj pa se spet oglasi s potrebo sicer zares potrebni enotnosti in usklajenem nastopu trenutne vlade. Ravno ta prelomljena zaobljuba o neodpiranju tem, ki delijo, pa je tista, ki v tem trenutku dela največ škode.

  Zbor za republiko, deluj torej državotvorno in se loti tistega, ki je trenutno najbolj za se ga lotiti! Pa hitro, dokler ne bomo šli zaradi njega vsi v maloro!

 2. Janko, ti spet ponavljaš laži o ideoloških temah. Levica odpira ideološke teme. Saj ni SDS na državno proslavo povabila domobrancev z domobranskimi simboli.

  Levica hotela podtakniti komunistične simbole na proslavo osamosvojitve.

  V maloro bomo šli zaradi destruktivne opozicije.

  • Neumnosti pišete vi. Borci NOB so bili na proslavah ob dnevu državnosti vsaj zadnjih 10 let. Če menite, da tam nimajo kaj iskati, prav, toda obljuba o ideoloških temah je bila prelomljena v trenutku, ko je ta vlada spremenila ustaljeno prakso, tudi če je želela s tem odpravljati zgodovinske krivice ali razšiščevati zgodovinske zablode.
   Namen pri jasnih obljubah ne posvečuje sredstev, če so se zavezali, da bodo te teme puslili pri miru, bi morali tako ravnati, ne pa da poleg tega še spreminjajo himno, češ da je premalo domoljubna, in obračunavajo s predsednikom republike, ker naj pred 22 leti ne bi dejavno podpiral osamosvojitve.
   Te teme nas ne bodo izvlekle iz krize.
   Državljanska vojna je pač težka reč in redko katera država je že kdaj uskladila svoje poglede nanjo.

   • Verejetno bi bilo po vašem mneju najbolj prav, da bi bil v luči neodpiranja ideoloških tem JJ osrednji govornik naslednje leto v Dražgošah? Govor bi mu pa sestavil brkati Janez? Saj prejšnji neideološki vrh vlade skupaj z neideološkim predsednikom države se je zadnja leta rad zbiral tam.

    Neodpiranje ideoloških tem je ravno to, da na osrednjih državnih proslavah ni ideoloških simbolov. Obračate lahko tako ali drugače, rdeča zvezda je ideoloških simbol in ideološke teme odpirajo tisti, ki jo na državni proslavi zahtevajo!

    • Redeča zvezda ni ideološki simbol, to je simbol zločincev iz totalitarnega sistema. To je zločinski simbol!

   • Najbolj rešilni ukrep bi bil privazitacija bank, državnih podjetij, šolstva, zdravstva in medijev.
    Pa bje tudi to predstavljen kot ideološki ukrep. Vse kar ruši simbole in priviligirane fevdalne utrdbe socializma ( ki očasi propadajo in družba z njimi), je ideološka tema. In sedaj JJ ne dela nič, kar je še najbolj všeč rdečim fevdalcem, ki sedijo na svojih privilegijih in jim denar kaplja zaradi nakradenega kapitala. Na srečo je krizo in nas bodo tuji posojilodajalci prisilili da sprememnimo strukturo gospodarstva in družbe.

   • Jože, neumnosti pišeš ti. Če so leta 2002 dali noter v proslave še partizane, še ne pomeni, da morajo biti vedno noter. Ideološko temo so dali tisti, ki so jih s prva povabili.

    Za take, kot si ti, je Janša pač dežurni krivec.

    Res se ne spodobi, da na državni proslavi govori nekdo, ki je aktivno nasprotoval osamosvojitvi.

 3. Janša in SDS se ne moreta sprijazniti,da nimajo 60% kot so nakladali pred volitvami,ampak samo 26%.To pa pomeni usklajevanje z drugimi in tudi upoštevanje drugih strank v koaliciji.To pa je za SDS in Janša zelo velik problem

 4. Alojz, tudi sprememba ustaljene prakse na tej proslavi je še kako ideološka tema. Čeprav se tudi sam strinjam, da bo nekoč potrebna, nikakor pa ne v tem času, ko rabimo biti složni kot narod in se skupaj zoperstaviti čerem, ki plujejo proti nam. Torej tudi stran, katerim pomenijo ti praporščaki zaradi takih ali drugačnih razlogov veliko in so sedaj razkačeni, da je kaj. Razkačeni, namesto, da bi se jih pridobilo na skupno stran. Kako se jih pridobilo nazaj sedaj?

  V tem je bila zaveza o neodpiranju neideoloških tem in vsem, ki so si privoščili to provokacijo ravno sedaj, je bilo vnaprej jasno, da je tako! Torej so šli zavestno v prelomitev zaveze, kar njihovo krivdo še dodatno podkrepi.

  • Janko, nekaj nakladati. Torej umik izrazito ideoloških simobolov je odpiranje ideoloških tem zate.

   Ti samo iščeš izgovore. Nikoli ne bo pravi čas, če boš tako gledal, kajti komunajzerji so in bodo ostali agresivni.

   Torej je očitno dovoljeno žaliti, zatirati in poniževati žrtve komunizma, komunajzerjem se pa ne smemo zameriti. Kaj pa množica tistih, ki jih komunistični simboližalijo?

   Vlada ni odpirala ideoloških tem, ampak to ves čas počne levica. V Dražgošah, z vsiljevanjem komunističnih simbolov tja, kamor ne sodijo, z zavračanjem dneva spomina na žrtve totalitarizmov in vsiljevanjem tega, da pa komunizem ni bil totalitaren – pa več kot 170 miljonov ljudi je pobil.

 5. Naj kar odpira te probleme. To ni nobena kršitev predvolilnih obljub, razen za komuniste. Nobene krivde ni, g. Janko. Stvari bodo še hujše, kajti denarja zmanjkuje in to skrajna levica se čuti hudo ogrožena.

 6. Enotost bi bila možna takrat, ko bi bili si vsi želeli izhod iz krize. Ne smemo pozabiti, da poglabljanje krize vedno služi ekstremističnim političnim skupinam. Sintagma permanentne revolucije, ki smo jo Slovenci živeli v bivši državi, potrebuje permanentno krizo.

 7. Prvi korak izhoda iz krize je narediti obljubljeno. Pahor (SD) in njegova koalicija se je zavezal obljubi a ni uspela (Semoličev referendum). Janševa koalicija strank poizkuša obljubljeno uresničiti a jim pri tem polena pod noge mečejo ravno zdaj pod Lukšičem SD. Janša je pred sestavo vlade javno povedal, da z glavo skozi zid ne bo rinil, če vsi akterji v politiki (stranke) ne bodo sodelovali. Zlato pravilo zapisano v ustavo je glavno poleno, ki ga opozicija za izsiljevanje uporablja ta trenutek. Zakaj gre! Zakone vlade lahko po svojih potrebah z navadno večino v parlamentu spreminjajo ali celo ne upoštevajo, zapisano v ustavi pa sprememba potrebuje 2/3-sko večino v parlamentu, česar se brez sodelovanja tudi opozicije ne more storiti. Predpostavimo, da Janša vrne mandat. Tehnično vlado ne bo sestavljal ne Kučan ne njegovi levi, niti samo desni. Tehnična vlada bo dogovor vseh, ki so na volitvah dobili mandat. druga možnost so pa volitve na katerih, predpostavimo, zmagajo levi. SD ali PS. Janša /SDS/ in ostali SLS, NSI bodo pa v opoziciji. Takrat bo predpostavljena aktualna vlada še kako upšoštevala zahteve opozicije, če bo hotele nekaj dobrega narediti za Slovenijo. Posledice bodo za Slovenijo katastrofalne. Denarja nimamo, banke so pokradene in kreditov ne bomo zmogli odplačevati. Odvisni bomo od tega česar nimamo. Takrat bo razgrajanje politično sindikalnih “oligarhov” povsem brez smisla, delavci, ki jih plačujejo se bodo srečali pa s svojo naivnostjo. Javna uprav bo takrat doživela grški recept.
  Torej, kaj nam preostane? Priporočilo Zbora za republiko in pretehtane odločitve v trenutni opoziciji.

Comments are closed.