Pot v lenuhokracijo

11

Avtor: Dr. Borut Rončević. Vir: Reporter. Služba na ministrstvu je hudič. Delu ni videti ne konca ne kraja, pa smo se zaradi gašenja javnofinančnega požara sistemskih reform šele zares lotili. Že tedne spim po pet ur na noč ali morda še malce manj, zato sem se nekoliko naivno nadejal, da se bom med tole službeno potjo na Ciper, ki začenja s predsedovanjem EU, vsaj malce naspal. No, realnost me je postavila na trdna tla: namesto da bi štel ovčke, se moram ukvarjati z novim poglavjem v obsežni antologiji slovenskih neumnosti.

Na spletnem Žurnalu sem tik pred odhodom v posteljo zasledil članek z naslovom Nespodobne politične vezi, v katerih avtorica Tjaša Pureber problematizira dejstvo, da je FUDŠ, v kateri sem trenutno še vedno eden od soustanoviteljev in iz katere sem prišel na ministrstvo, na nedavnem razpisu za spodbujanje vključevanja zunanjih strokovnjakov v pedagoški proces dobil kar osem projektov v skupni vrednosti 400.000 EUR. Težava je torej v tem, da je neka kakovostna zasebna fakulteta na razpisu z objektivnimi kriteriji, ki ne dopuščajo diskrecijske pravice, bila uspešna. In pa tudi v tem, da so samostojni zavodi prejeli več sredstev kot pa javni.

Pri tem je na žalost precej manj pomembno pojasnilo, da je bil rok za prijavo projektov davnega 31. januarja. Da je komisija odločitev sprejela 2. aprila. Da je komisijo imenoval še Gregor Golobič, ki nikakor ni visoko na seznamu ljubiteljev zasebnih ustanov ali pa mene osebno. Prav tako najbrž ni pomembno, da je bil razpis objavljen že v letu 2011.

In kar je posebej žalostno, avtorici prispevka se ni zdelo pomembno posebej podčrtati grozljivega dejstva, da je Univerza v Ljubljani, ki kriči in benti zaradi varčevalnih ukrepov in grozi z rdečimi številkami, prijavila komaj 7 projektov. Da, prav ste prebrali, komaj 7! Ali pa dejstva, da so vse javne institucije prijavile skupaj 20 projektov, mala fakultetica FUDŠ pa s svojo motivirano in kompetentno ekipo kar 17?! Ali pa, da so samostojni zavodi prijavili veliko več projektov kot univerze. Ali pa to, da v kolikor bi se na razpis smele prijavljati le javne ustanove, niti ne bi počrpali vseh sredstev, pa četudi bi financirali vse njihove prijavljene projekte?! Ali pa da je bila lani FUDŠ prav tako uspešna s svojimi prijavami. Pod prejšnjim ministrom. Ali pa da so javne ustanove v aktualni finančni perspektivi do sedaj dobile kar 97,23 odstotkov vseh sredstev na mehkih instrumentih, financiranih iz strukturnih sredstev za visoko šolstvo, pri čemer so bili samostojni zavodi v večini primerov diskriminatorno in brez utemeljenega razloga izključeni?

Poglejte, kakršen koli je motiv vašeg pisunstva: opustite vsakršno upanje. Imam trdo kožo in želim delati dobro. Moji nekdanji sodelavci na FUDŠ prav tako in bodo še naprej, do nadaljnjega pač brez mene, pridno in najverjetneje uspešno šli po poti, ki smo jo pred leti zastavili skupaj. Jaz pa bom, dokler bom užival zaupanje ministra, še naprej delal izključno v interesu slovenskega visokega šolstva – in ne zgolj njegovih posameznih delov ali ustanov. Pa naj gre za javno ali zasebno, univerze ali samostojne. Gospe in gospodje, denar ne morejo dobiti tisti, ki še projektov ne pripravijo! Zadnje, kar ta država potrebuje, je pot v lenuhokracijo!


11 KOMENTARJI

 1. Poglejte, kakršen koli je motiv vašeg pisunstva …

  Blatiti sedanjo vlado, je namen. Gospod doktor Borut je … kako se temu že reče … samo kolateralna žrtev.

 2. Alfe, ta vlada z demonstrirano nekompetentnostjo za blatenje poskrbi sama.

  Nedvomno pa gre v opisanem primeru res samo za slučaj. FDV (pardon FUDŠ) je namreč tako izjemno dobra 😀

 3. Ali javne visoke šole denarja torej ne potrebujejo, ker z njim nimajo kaj početi in družbi kaj novega ponuditi!
  To bi lahko bila javna dilema, vprašanje za naše javne visoke šole, ki ga lahko postavi vlada!?

 4. ampak fudš je lastnik še ene fakultete za medije , vi g. Rončevič pa predavate še na eni fakulteti,
  piše
  direktor Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto in izredni profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici in Fakulteti za infromacijske študije v Novem mestu.

  lepo da ste ambiciozni ampak se vam ne zdi da je to navzkrižje interesov z vašo funkcijo na ministrstvu ?
  Konec koncev ne skrivate da ste naklonjeni zasebnim univerzam.

 5. G. DR. RONČEVIĆ , je vse razpise dobil pod GOLOBIĆEM in če je kaj narobe preklinjajte svojega naj levaka !
  Prebral sem celoten članek , da bi pisanje PUREBERSKE trdoglavčnice lahko preveril ! PEJOVNIKa bi dal na preverjanje diplome , doktorata, na to FUDŠ univerzo , da bi nato lahko zasedal mesto , ki mu je bil dobrodušno dodeljen preko murgeljske intervencije , tako zlobneži ? !

 6. Direktor direktorata za visoko šolstvo dr. Rončević na ministrstvu ima seveda priložnost in dolžnost, saj ima mandat, da v najboljši meri sanira visoko šolstvo.

 7. GOSPOD MIHIČ , kar komunajzerji in njihova podrast zavozi , je nemogoče sanirati , ponavadi je treba stvari postaviti na novo !

  • No, saj so bili tudi desni, pa cerkveni že na oblasti in kako je bilo? Sedaj preganjamo njihove produkte … Kordež, Bavčar, Tovšak … pa še bi lahko našteval.
   Kako je bilo pred in med vojnama (svetovnima), ko je bil desni kapitalizem na pohodu … dajte no, poglejte širšo sliko preden komentirate.

 8. Mene ne moti, če neka zasebna šola, fakulteta pridobiva sredstva iz nekih skladov, kamor se prijavi neke projekte … moti me pa naslednje:
  1. Projekte je treba pregledat in nadzirat s strani komisije, ki je razpis objavila. Projekt (v večini primerov, vsaj v gospodarstvu) mora biti časovno omejen in v tem času se mora izvest in pokazat ali nakazat neke rezultate, da je lahko financiran! Financiranje projektov “v naprej” je metanje sredstev skozi okno!
  2. Če ima nekdo službo in sam pravi, da zelo zahtevno … kako zavraga lahko še predava okoli? Na katerem delovnem mestu potem kakovost trpi? Še bolj pa mi ni jasno, kako lahko nekateri, ki pridejo v vlado lahko “staro” delovno mesto zamrznejo? Ali mislite, da bi lahko to naredil v gospodarstvu? Kakšno delovno mesto pa je to, da je lahko zamrznjeno štiri leta?
  3. Če je neka šola ali univerza zasebna, naj se financira iz lastnih sredstev in ne iz proračuna (projekti so drugo)! Če sem jaz podjetnik, zasebnik … mi država ne bo vsak mesec dala nekaj denarja, da bom lažje shajal … ali se motim?

Comments are closed.