Poslanska skupina SDS predlagala Milana Kučana

47

Poslanska skupina SDS je na poziv predsednika Mandatno-volilne komisije (MVK) dr. Mitje Horvata, naj predlagajo člana v strokovno komisijo MVK za proučitev pravne podlage za odvzem mandata poslancu Janezu Janši, odzvala tako, da je predlagala univ. dipl. pravnika g. Milana Kučana.

V  dopisu (glej faksimile dopisa na dnu) je svojo odločitev tudi utemeljila: “G. Milan Kučan je nesporna pravna avtoriteta v Republiki Sloveniji z izjemnim vplivom v državni upravi, politiki, sodstvu, tožilstvu, slovenski vojski, varnostno-obveščevalnih službah, sredstvih javnega obveščanja, univerzitetni sferi, Stranki Mira Cerarja in Zvezi društev upokojencev Slovenije.” 

Na spletni strani SDS pravijo še, da se bo “z g. Kučanom okrepila strokovnost in neodvisnost strokovne komisije MVK za proučitev pravne podlage za odvzem mandata poslancu Janezu Janši”.

Dopis SDS MVK 1

Dopis SDS MVK 2

Dopis SDS MVK 3Vir: spletno mesto SDS

47 KOMENTARJI

 1. Nepričakovano so pokazali, da imajo tudi smisel za humor.

  Po drugi strani so komunajzerji nepričakovano pokazali, da smisla za humor nimajo.

  • Drži, smešno.

   A podpisan dokument je pravno zavezujoč. In zadeva mora biti obravnavana kot predlog. Tu ni pardona.

   Zanima me, ali za svoj predlog potrebujejo soglasje predlaganega. Ali ne?

 2. Zares me žalosti, da se SDS nič ne nauči iz svojih napak – s svojimi nedostojnimi, ciničnimi in arogantnimi izjavami so že v preteklosti izgubili prenekaterega volivca – a sedaj svojo strategijo le še stopnjujejo. To je slabo za pomladno opcijo, slabo za demokracijo in slabo za Slovenijo.

  • Bimbo! Cinizem SDS je tu več kot na mestu.

   Zakonodajno-pravna služba parlamenta je že, kot meritorno strokovno telo, jasno povedala, kaj je z vidika pravne koreknosti mogoče reči okoli predlaganega odvzema mandata korektno izvoljenemu Janezu Janši.

   Ampak ne, vladajoči so sklenili, da bojo našli pravnike, ki jim bojo servirali tako mnenje, kot ga hočejo slišat. V skladu z voljo po eliminacije Janše iz slovenske politike za vsako ceno. Nič drugače kot tik po vojni, samo da so takrat take kot Janša eliminirali fizično z izvensodnimi likvidacijami ali smrtnimi obsodbami v sodnih procesih.( Danes so se, usmiljeni Samarijani, toliko unesli, da Janši podelijo za neznano obljubo nagrade v prid nekoga tretjega le 2 leti aresta. In verjetno kmalu sledeči dosmrtni odvzem državljansjkih pravic. :()

   A SDS naj pri tem ( saj je vnaprej jasno, kakšno bo večinsko mnenje v novi “ekspertni komisiji”, ne glede na to, koga SDS v njo predlaga) po tvojem pohlevno sodeluje, kot da je vse korektno in OK?

   Bimbo, moralno nerazsodni si, ponavljam! Poteza SDS je v tem primeru očitno najbolj inteligentna med možnimi. Stanje v Sloveniji je karikatura demokracije in edino prav je uporabit vsako možnost, da javnost s tem soočiš.

   • Če so to inteligentne poteze, pa naj SDS še predlaga Makarovičko za vodjo urada za verske skupnosti, Mencingerja za finančnega ministra in Semoliča za ministra za delo. Očitno je edino inteligentno, da kot stvari ne gredo po tvojem se je treba obnašati kot triletni otrok in zagnat histerijo. Sem mislil, da bom dobival cirkus od ZL, očitno bo ta mandat klovn SDS.

    • Na ministrske položaje, ki jih omenjaš, SDS kot opozicijska stranka seveda nima kaj predlagat. Urad za verske skupnosti in njegov vodja je pa za svako urejeno, dobro delujočo demokracijo povsem nepotrebna stvar. Z Makarovičko ali brez nje.

     Besedo klovni lahko zadržiš kar za druščino iz parlamentarne mandatnoimunitetne komisije, ki je že dobila relevantno strokovno mnenje glede veljavnosti Janševega mandata in se očitno odločila, da bo strokovna mnenja še pridobivala, dokler se “stroka” ne bo vklopila v njihova oblastno-strankarska hotenja. Če to, ob tem igračkanju s “strokovnostjo” niso klovni, potem …

     • Očitno si falil poanto; imenovanje komično neprimernih ljudi zame ni znak inteligentne politike. In se strinjam, da je obnašanje na levici škandalozno in nedemokratično, kar pa še ne pomeni, da se lahko odzoveš na enako butast in ciničen način. A se niso nič naučili v teh letih (in volitvah)?

 3. Na farso o komisiji, je to najboljši možen odgovor. Sedaj se bo moral tudi Kučan opredeliti javno, da se ne bo vedno delan nevednega, da no ničemer ne odloča.

 4. Po reakcijah sodeč je jasno vidno, da levi … (izbrisano zaradi žalitve – Administrator) tudi nimajo nobenega smisla za humor.

  • Presenečenje pa je, da so smisel za humor pokazali v sami stranki SDS. Kjer humorja že dolgo časa ni bilo.

 5. Ne maram nepopolnih, zavajajočih informacij.

  Ko prebiraš to izjavo si misliš, da SDS ni mogla pridobiti pravnika, ki bi jop zastopal in da je vsega kriv Kučan.

  Resnica pa je drugačna. Zakonodajna komisija parlamenta in mnogo drugih pravnikov trdi, da v skladu z ustavo mandata Janši ni mogoče odvzeti

  Kdo vodi postopke v parlament in kdo odločav parlamentu? Kučan prav gotovo ne, ker ga ni tam. Možno je, da svetuje, vendar to še ni odločitev. Ali ni prijetno za vse akterje, ki si prizadevajo odvzeti mandat, da je vsega kriv upokojeni 71 letni Kučan in da on nosi vso odgovornost. Tisti, ki resnično odločajo pa ne.

  V navedeni izjavi vsekakor manjka uvodni del, s katerim bi se javnost opozorilo na razkroj resnične demokracije in pravne države, ko se uvaja način, da se resnica in pravica ugotavlja s političnim totalitarizmom. Takšnega je imela tudi Hitlerjanska Nemčija, ko je najmočnejša stranka oblikovala pravno državo v navezi z najetimi pravniki po svojem okusu in svojih bližnjicah in vse je bilo pravno, torej brez pripomb.
  Pa čeprav se je po časopisih pisalo, da bo slovensko ustavno sodišče takšno odločitev razveljavilo.

  • svitase: “Ko prebiraš to izjavo si misliš, da SDS ni mogla pridobiti pravnika, ki bi jop zastopal in da je vsega kriv Kučan.”
   ======

   Očitno je, da se vam niti približno ne svita.

 6. Ker je vsega kriv Kučan, ki ne odloča oziroma ne glasuje v vladi in ne v parlamentu, se ne spremeni ničesar.

 7. Pri tem predlogu SDS vsi vedo, da gre za ironijo.

  Kaj pa naj si ljudje mislijo, ko vidijo, da je pa pri časopisu Finance, ki samega sebe proglaša za najbolj kompetentnega na področju gospodarstva in financ, za katerega pisari tudi pisun Štajnbuh, šlo za res, ko so Kučanu pripisali zasluge za izjemne dosežke v gospodarstvu???

  http://www2.gov.si/up-rs/2002-2007/bp-mk.nsf/dokumenti/20.11.2003-sporocilo

  “Komisija je bila mnenja, da je javno delo Milana Kučana eden najpomembnejših zgodovinskih zgledov slovenske družbe.”
  ====

  Če je kaj resnična ironija je ironija to drugo in ne predlog SDS-a. Tako kot večina zapisov Financ in pisuna Štajnbuha.

 8. Takšnih škodljivih nepopolnih informacij smo slišali ali brali s strani SDS , zlasti Janše mnogo, kar je levica s pridom izkoristila, da si je pridobila naklonjenost javnosti.

 9. Le peščica državljanov razume to ironijo, večina pa si jo napačno razlaga, ker je informacija nepopolna in zato zavajajoča.

 10. Ironija ne more biti način argumentirane ustvarjalne parlamentarne argumentacije. Lahko je le okrasni dodatek.

  • svitase: “Ironija ne more biti način argumentirane ustvarjalne parlamentarne argumentacije.”
   ========

   Vam se resnično nič ne svita. Pa tudi spomin in logika vam ne deluje, ali pa kar oboje.

   Miro Cerar je dejal, da se bodo (njegovi) glede Janše odločili tako kot bo odločila zakonodajno-pravna služba Državnega zbora.

   In je odločila, vendar ne tako kot si je želel Cerar in njegovi.

   http://www.rtvslo.si/slovenija/zakonodajno-pravna-sluzba-za-odvzem-mandata-jansi-ni-zakonske-osnove/343588

   “Zakonodajno-pravna služba: Za odvzem mandata Janši ni zakonske osnove”

   Ker s tem mnenjem niso bili zadovoljni je Cerar požrl svojo besedo, in ustanovili so komisijo v katero je SDS predlagala Kučana.

   In sedaj bi vi trobezljali o ustvarjalni parlamentarni argumentaciji.

   Pa da vam še malo osvežim vaš trhli spomin. Podobno se je dogajalo Kanglerju.

 11. Politično oziroma parlamentarno razpravo je treba voditi vedno tako, da jo večina državljanov lahko pravilno razume in zaradi tega z njo soglaša, ker nima utemeljenih protiargumentov.

  • če gledamo na to zdravorazumsko bi moralo bit tako, ampak …. ?
   Ker je pri nas indoktrinacija uspela, ji večina državljanov nasede … ???

   • … Živio Amelie,

    se strinjam; težka, težka je naša situacija, hvala bogu, da imam še zdrav razum …

  • svitase!
   1. Vsaj jaz osebno bi ti bil hvaležen, če bi množico svojih komentarjev strnil v enega.
   2. Ironija je strokovna komisija sama po sebi in je predlog SDS temu primeren.
   3. Ironija je, da se vsa “ustvarjalna parlamentarna argumentacija”, ki smo jo doslej slišali v novem sklicu DZ nanaša le na JJ.
   4. Ironija je tudi to, da si Slovenci želimo napredek, izvolili pa smo stranke, ki zagotavljajo nazadovanje.
   5. Ironija je, da velik del Slovencev želi nekakšen demokratični socializem, podpira pa fevdalni socializem.

 12. Nasede zato, ker mislijo tako kot to trdi levica; Glejte kako so cinični, arogantni, sploh nočejo mustvarjalno sodelovati.

  To jim uspeva, ker ni popolne informacije.

 13. Zakaj je potrebna popolna informacija*

  Zato, ker je možno z njo na mnogo enostavnejši in hitrejši način rešiti problem. Ne pa z njeno rešitvijo zavlačevati.

  V korist slovenskega skupnega dobrega je, da nakopičene probleme čimprej rešimo.

  • svitase: “V korist slovenskega skupnega dobrega je, da nakopičene probleme čimprej rešimo.”
   =======

   Torej ima SDS prav. V skupno dobro je, da se ta farsa čimrej zaključi. Zato je bolje, da so predlagali Kučana kot pa kakšnega pravnika ki bi se “upiral” že vnaprej zaželjeni odločitvi pobudnikov ustanovitve te komisije, in bi se zadeva časovno vlekla.

   Zaželjeno je, da se čimrej na vse funkcije v državi postavi levičarje.

   Zaželjeno je, da ti levičarji čimrej zafurajo državo na dno.

   Zaželjeno je, da to naredijo tisti, ki to znajo narediti zelo dobro in to počnejo že od leta 1941 naprej.

   Zaželjeno je, da tudi ljudje, volilci, enkrat spoznajo kdo to državo uničuje že 69 let.

   Zaželjeno je, da ta država čimprej pade na dno, ker šele potem bodo pogoji za ponoven vzpon.

 14. Svitase, trd ko kamen, ne sprejme nič, nobenega argumenta.
  Zelo dobra odločitev. Politična odločitev. Tako farsično komisijo, ki bi ji morala slediti vsaj razpustitev zakonodajno pravne službe, lahko edino tako osramotiš in osmešiš pred javnostjo.
  Seveda bo Kučan rekel, da ni dal soglasja k temu predlogu, in potem bodo vsi spet napadli SDS da je nekaj “ponaredil” in kaj vem kaj. Toda država je blokirana, na kolenih, in to je prava poteza, ki to razgalja. Kajti to morajo videti državljani. Ne pa da ljudje mislijo, Janša je v zaporu, Slovenija gre naprej.

 15. Zadeva me spominja na košarsko tekmo, kot npr. Slovenija-Angola, ko me je sodniška dvojica spominjala na Branka Maslešo (ne po izgledu, pač pa po ravnanju). Takrat se je selektor Zdovc lahko samo ironično nasmejal šalabajzerski sodniški dvojici. Nekaj podobnega je v primeru predlaganja Kučana v komisijo. Dejansko gre za parodijo na vse bolj očitni komunisto-fašizem. Prav danes Dnevnik piše, češ da naj bi se Mandatno volilna komisija ter DZ seznanila s sklepom, da Janši poslanski mandat enostavno preneha veljati. Zgleda, da jih je s tisto primerjavo s streljanjem zvezanega medveda preveč prizadel… Zato se mi zdi ta predlog SDS dobra zamisel.

 16. Milan Kučan se ne maščuje Janezu Janši. Maščuje se Slovencem, ker so z 88,5 % podprli osamosvojitev Slovenije. Saj je javno izjavil, da osamosvojitev ni bila nikoli njegova intimna želja. In, ker je Janez Janša zaščitni znak osamosvojitve, mora pač trpeti zaradi Kučanove maščevalnosti. Kučan res nima formalne moči, ima pa veliko neformalno moč, saj so v Forum 21 včlanjeni vsi direktorji največjih slovenskih podjetij in ustanov. Še danes ne morem razumeti, zakaj je Milan Kučan kandidiral na prvih predsedniških volitvah, če samostojna Slovenija ni bila nikoli njegova intimna želja in zakaj so ga Slovenci izvolili na ta položaj kar dvakrat. In ker so pokojni Pučnik & CO bili demokrati, so tudi Milana Kučana obravnavali kot demokrata, česar pa ne bi smeli, saj on nikoli ni bil demokrat, ampak zaprisežen komunist. Slovenija je začela padati, ko je Pučnik izgubil predsedniški dvoboj s Kučanom. V obeh njegovih mandatih je pridobil tolikšno neformalno moč, da do svoje smrti lahko oblikuje Slovenijo po svoji želji, za katero vemo kakšna je. Pred tednom dni smo videli, kam spada po novem Slovenija. Na Balkan. Avstrijci, Nemci in ostala Evropa so nam v Berlinu natančno povedali, kaj moramo storiti, da ne bomo več Balkanci. In to nam, ki smo že predsedovali EU. Torej poteza SDS je res komična, ampak po mojem izhaja iz vedenja o nemoči karkoli spremeniti. Seveda se Kučan ne bo podredil SDS in vstopil v to novo komisijo, ki nima niti zakonske niti ustavne podlage. To bi morale vedeti vse ostale stranke v parlamentu in takega svetovalnega telesa na stroške davkoplačevalcev ne bi smele niti slučajno ustanoviti. Ustanovitev te “komisije” je bil škandal prve vrste, ne poteza SDS.

 17. Strinjam se s tistimi, ki menijo, da je ta komisija čista izmišljotina post-komunistov. Ker zdaj ni na oblasti niti košček pomladi (kdo ve iz kakšnega razloga se ji je odrekla NSi – zagotovo ne iz kakšnih plemenitih razlogov), je potrebno z raznimi izmišljotinami (komisije, odbori …) preko medijev preusmerjati pozornost javnosti od resničnih problemov. Gnusni slovenski mediji bodo kot je boljševiška praksa tem komisijam in odborom pripisovali enormen pomen, tako da bo bedast slovenski volivec imel občutek, da imajo odbori in komisije v rokah škarje in platno. Ti bodo kmalu – potlačeni kot so – izbruhnili na plan. Kdor tega ne razume, je velik bedak ali pa pokvarjenec. Do kod lahko seže norčevanje postkomunistov, da bodo ljudje uvideli, da gre za norčevanje?

 18. Po mojem ni bistvo problema odnos Janša- Kučan. Ker ta dva sama ne moreta zagotoviti svetle prihodnosti Sloveniji. Prepir na tej relaciji lahko traja še v nedogled rešitve pa ne bo, ker bo prepir še trajal.

  Hočem povedati, da naj bodo sogovorniki ob ustrezni argumentaciji, ki bo prepričala javnost tisti, ki imajo formalno ali tudi dejansko oblast v rokah. Sicer smo na slepem tiru.

  • V demokracijah je to ljudstvo,a ne? Kdo pa je po tvoje “javnost”? Floskule nas ne bodo mogle reševati,temveč samo resnica. Pred to večina očitno raje beži…strinjam se z Lucijanom.

 19. Po slovenskem pravopisu pojem “javnost” predstavlja pripadnike, državljane določene države. Podobno ljudstvo.

  Ker pa pojem “ljudstvo” tudi predstavlja preoste ljudi, rajši uporabljam pojme: javnost ali pa ljudje ali pa državljani.

 20. Ne morem razumeti kako lahko podpirate to dejanje SDSa. Ironija je močno orožje in ga je potrebno uporabiti s pametjo. V prav odmerjenih količinah ob primernem času.
  Z uporabo tega orodja (ne me sedaj jemati dobesedno, kot tu radi počnete) NAPADATI najvišjo institucijo v državi je nespoštljivo, do Institucije, ki smo jo (pa če mi je sestava parlamenta všeč ali NE) izvolili VSI SLOVENSKI DRŽAVLJANI.
  Oporekati poslanski mandat Janši je butasto.
  Poteza SDS je pa butasta na kvadrat.

 21. zgoraj je pravilno besedilo v 1. vrsti 2. odstavka: … preproste ljudi…

  Totalitarni režim v bivši državi je skoraj dosledno uporabljal izraz ” ljudstvo”, s čimer je poudarjal., da je preproste ljudi možno zavajati.

 22. Kučan predlog SDS vidi kot cinizem.

  Torej Kučan v bistvu (samokritično) priznava, da ga je SDS v svoji obrazložitvi neupravičeno hvalil …

 23. Štefan. Delovanje državnega zbora je postalo nelegitimno v trenutku, ko je izglasoval ustanovitev “komisije zunanjih pravnih strokovnjakov” že po potrditvi vseh poslanskih mandatov, torej tudi Janševega. Ti strokovnjaki naj bi za davkoplačevalski denar dali “neodvisno mnenje” o mandatu Janeza Janše. Od tu naprej je delovanje Državnega zbora komedija, ki si jo je privoščila novonastala koalicija. V pravni državi si parlament ne sme privoščiti ignoranco svojega organa, Zakonodajno – pravne službe, ki je jasno izrazila svoje mnenje in Državni zbor bi to mnenje moral spoštovati. Da ga bodo spoštovali je povedal tudi mandatar Miro Cerar, ki je le nekaj dni po tej izjavi svojo besedo “požrl”. Imamo torej mandatarja, ki javno laže. Ironija SDS je pravilna, saj se odziva na nezakonito delovanje Državnega zbora!

Comments are closed.