Portalplus: Zgodba o nekem skladiščniku, ki ga bo zdravstvena mafija žrtvovala

75

Kriminalistična preiskava v ljubljanskem Kliničnem centru nekaj dni pred interpelacijo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc je težko zgolj naključje. Prej gre za poskus ustvarjanja vtisa, da ministrica “obvladuje razmere”. Da rešuje probleme, ni pa sama del problema. Ker naj bi bil formalni razlog za torkovo kriminalistično akcijo povezan s preskakovanjem čakalnih vrst in s tem povezano korupcijo, se ponovno zastavlja vprašanje, zakaj se zdi, da organi pregona v glavnem lovijo kurje tatove, medtem ko milijonska oškodovanja davkoplačevalcev, ki se dogajajo skozi prirejene razpise, puščajo ob strani. Da bi kriminalistom in NPU pomagali, bomo na Portalu PLUS odprli nove omare z okostnjaki naše največje bolnišnice in javnosti razkrili še dodatne podrobnosti o delovanju organiziranega kriminala, ki obvladuje slovensko javno zdravstvo.

V torek je v medijih donelo in odmevalo, saj so UKC Ljubljana ponovno obiskali kriminalisti, več deset jih je bilo, ki so poleg tega opravili še okoli 20 hišnih preiskav, sicer pa so to univerzitetno ustanovo temeljito prečesali, tudi predale in omare v pisarni generalnega direktorja Andraža Kopača. Organi pregona naj bi preiskovali sume kaznivih dejanj v zvezi s preskakovanjem čakalnih vrst, ki naj bi jih izvajali “posrednik”, ki je za to prejel denar, in – po prvih podatkih – od 7 do 12 zdravnikov. Ena oseba je bila po poročanju medijev tudi pridržana. O tem, da naj bi bil to Uroš Smiljić, je poročalo več medijev. Ker je bila policija skopa z informacijam, bomo v nadaljevanju razkrili nekaj podrobnosti, s katerim si boste lahko ustvarili natančnejšo sliko. Še prej pa beseda o “katastrofalnih čakalnih vrstah” v največji slovenski bolnišnici. Te so dejansko kronični problem, ki se ga doslej noben zdravstveni minister in noben generalni direktor UKC Ljubljana ni znal, upal oziroma mogel lotiti. Pa čeprav so krajše čakalne vrste obljubljali v svojih programih vsi po vrsti. Izjema je bil Andrej Baričič, ki je bil na mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana nastavljen predstavitve programa. Je pa Baričič krajšanje čakalnih vrst, to že ponarodelo obljubo slovenskih zdravstvenih politikov, obljubil na bizarni primopredaji poslov od svojega oddaljenega blejskega soseda Simona Vrhunca, medtem ko je novinarje podučeval, kaj naj pišejo in česa ne.

Zakaj sploh so čakalne vrste? Ne zato, ker UKC Ljubljana ne bi imel kapacitet ali opreme. Aparati se v UKC Ljubljana ugasnejo ob 15:30 in medicinsko osebje se razprši bodisi domov bodisi po zasebnih ambulantah. Čakalne vrste so ustvarjene umetno, z enim samim namenom: da se znaten delež bolnikov, ki si v tej moralno in finančno bankrotirani deželi to še lahko privoščijo, preusmeri v eno od številnih zasebnih ambulant zdravnikov, zaposlenih v javnem zdravstvenem sistemu. Denarja je v sistemu dovolj, da bi bili isti bolniki lahko obravnavani tudi v javnih bolnišnicah, če se ga le ne bi preveč pokradlo. Med storilci pa – kot je razvidno iz torkove kriminalistične preiskave – ne najdemo le zdravnikov, pač pa tudi posameznike iz nemedicinskega področja, ki v UKC Ljubljana opravljajo vlogo nekakšnih samostojnih podjetnikov in za večje vsote denarja (tudi do 20.000 evrov) “uredijo” hitrejšo obravnavo pri določenih zdravnikih, vključenih v kriminalno mrežo. Ob njih so se v zgodbi tokrat prvič znašli tudi visoki policijski uradniki, in sicer kot domnevni dajalci podkupnin. Po vsem tem se potrjujejo ugotovitve Portala PLUS, da namreč vse kaže, da se je zaradi sprevrženih posameznikov Univerzitetni klinični center Ljubljana spremenil v leglo organiziranega kriminala in primitivne korupcije.

Tajna policijska operacija

Policija je že dlje časa opazovala in prisluškovala “posredniku”, ki naj bi se s potencialnimi strankami prek telefona pogovarjal o svojih poznanstvih z določenimi zdravniki ter “urejal” hitrejšo obravnavo pri dolocenih skorumpiranih zdravnikih. Kot so že poročali mediji, naj bi bil ta “posrednik” Uroš Smiljić. Zanimivo je, da se je prav to ime v povezavi s Simonom Vrhuncem pojavilo tudi v obširni anonimki, ki smo jo na Portalu PLUS prejeli prejšnji teden, zaradi obsežnosti informacij v njej pa postopka preverjanja vseh omenjenih v njej še nismo zaključili. Anonimka se bere kot kriminalka in jo bomo v naslednjih tednih z vso potrebno kritično distanco predstavili na našem mediju, saj ocenjujemo, da je večina navedb resničnih. Imena, ki se v njej pojavljajo, so med dobro obveščenimi že ves čas na seznamu potencialnih kandidatov za naslednjo kriminalistično preiskavo. Izpostavimo lahko prvo pravnico UKCL Meto Vesel Valentinčič in glavnega nabavnika Bojana Urana.

Ob gospe Vesel Valentinčič je ena glavnih zvezd anonimke Bojan Uran, kateremu smo že lansko leto poslali zelo konkretna novinarska vprašanja v zvezi z afero s preplačanimi žilnimi opornicami (v kateri se je pojavi tudi Darko Zorman), vendar nanje nikoli ni odgovoril. Je pa gospod Uran tisti, ki mu je “ušlo”, da je UKC Ljubljana s prirejenimi javnimi razpisi žilne opornice (stente) preplačeval za 2,5 milijona evrov letno. Kljub temu pa je Bojan Uran danes še vedno glavni nabavni v UKC Ljubljana. Ker je obseg podatkov, ki so nam jih viri pripravili zanj resnično velik, se bomo tudi z njim podrobneje ukvarjali v enem izmed prihodnjih nadaljevanj nove sage o okostnjakih iz omar Kliničnega centra.

Čudežna zaposlitev nekega skladiščnika

Vrnimo se zdaj k gospodu Smiljiću, za katerega smo prejeli informacijo, da je bil nekoč zaposlen pri podjetju, ki ima v UKC Ljubljana avtomate za pijačo in naj bi jih dnevno polnil. Sčasoma naj bi se zbližala s takratnim generalnim direktorjem Kliničnega centra Simonom Vrhuncem in Smiljić naj bi kmalu postal Vrhunčeve “oči in ušesa” in budno spremljal dogajanje “na terenu”. Po navedbah anonimke naj bi Uroš Smiljić dnevno oziroma redno poročal Vrhuncu v njegovi pisarni ali pa v skriti sobi gostilne Štorklja, ki naj bi ji bil Vrhunec posebej naklonjen. Po navedbah anonimke naj bi prav Vrhunec seznanil Smiljića s številnimi zdravniki, s katerimi naj bi ta potem “urejal” preskakovanje čakalnih vrst v zameno za dobro plačilo. Tarife naj bi bile odvisne od tega, ali je bolnika pregledal ali zdravil “navadni” zdravnik ali predstojnik oziroma celo profesor. Smiljića naj bi v UKC Ljubljana zaposlil prav Vrhunec, postopek pa naj bi pravnoformalno izpeljala t.i. sveta trojica: Meta Vesel Valentinčič, Darja Hrast in Radomir Vučković.

Več lahko preberete na portalplus.si.

75 KOMENTARJI

 1. Revolucija žre svoje otroke. Kontrarevolucija žre svoje otroke
  Mafija žre svoje otroke.
  Poglejte dolge spiske “izdajalcev” na Partijskem seznamu. Edino Tito je ostal edini pravi Firer.

 2. Če je to res, kar piše ta članek bolj ali manj v obliki trditev o konkretni aferi preskakovanja čakalnih vrst, potem morajo ta imena biti v kratkem sodno procesuirana. Torej očitno tudi: Simon Vrhunec, Meta Vesel Valentinčič, Darja Hrast in Radomir Vučković.

  Zakaj jih Steinbuch imenuje zdravstvena mafija, ni jasno. Ljudje, ki po svoji formaciji nimajo blage zveze z zdravstvom, ampak so si samo službe našli po političnih zvezah v upravljanju tega sistema. V zdravstvo naplavljeni politiki, (kvazi)managerji ipd.

  Kar je pa totalno nerazsodno v tem članku od urednika portala, da na podlagi vseh informacij, ki jih tu predstavlja, glavnega osumljenega izsiljevalca Uroša Smiljića, isti urednik in to kar v naslovu razglasi za žrtev. In pri tem igra na kvaziproletarska čustva, češ kaj bo skladiščnik česarkoli kriv.

  Pazite, menda je človek izsilil 20.000 evrov od moža neke onkološke pacientke, zdaj že pokojne, v zameno, da naj bi “zrihtal prednostno obravnavo” pri onkokirurgu dr. Brecelju. Zadevo je Brecelj korektno prijavil policiji.

  In pazite – urednik portala izpelje moralno razsodbo, da je ta, ki je izsilil z lažmi in konstrukti od moža težke bolnice v stiski 20.000 evrov, ne da bi karkoli realno naredil za bolnico, zdaj žrtev zdravstvene mafije? Ta brezskrupulozni umazani gauner je žrtev!? Halo!!

  Sicer je pa svojo sila svojevrstno zmožnost moralnega razsojanja Steinbuch “dobro” pokazal že v primeru Radan. Nekoga, ki je po znanem z 99% verjetnostjo slovenska varijanta neuravnovešenega dr. Keworkiana, je tudi razglasil s skoraj isto formulacijo ” za žrtev zdravniške mafije”. Torej velika pozitivca Radan in Smiljić. Ostali pa zdravstvena ali zdravniška mafija, kot njegov najljubši izraz.

  • Radanu delaš krivico. Žvanove in Voduška niti ne omenjaš. Radan je znan kot požrtvovalni, kvalitetni in garaški zdravnik. Tam je delal za tri. Opozarjal. Na nevrološki izklapljajo bolnike po kapi. Zato je na koncu provociral s kalijem, kar je bolj humano kot, da se bolnik par minut pred smrtjo duši in muči, ker ga snamejo iz aparata. Radanu je mafija inscenirala celo kriminalno zgodbo, ki mu jo ne morejo dokazati.

  • Narobe sklepaš, jeza in strah za svoj stolček ti je totalno zalil možgane.
   Ta mali barabin ima hrbet krit v zdravstveni mafiji. On pobira denar in ga večino daje naprej.
   UKC je ves čas organiziran po kavbojsko, srednjeveško. Vsak oddelek je svoj fevd, svoja mafija. Eden odloča, ostali so servilni podložniki, vse temelji na negativni selekciji.

   • Odkod pa ti te stvari poznaš? Od Andreje Rednak in Dejana Steinbucha. Pa daj, lepo te prosim…

    Saj nisi edini, ki braniš Radana. In zdaj še tega Smiljića. Ampak če vas je veliko ( da ne rečem kaj), to ne pomeni, da ste kaj manj ( da ne rečem kaj).

    Daj, jutri pa brani še Adolfa Hitlerja, Josipa V. Stalina pa Jacka Razparača. Saj vse, kar se o njih govori, ni res. Vse jim je bilo podtaknjeno.

    Dvojčkov v NY ni podrla Al-Kajda, ampak predsednik Bush na zahtevo Cheneya. Za žledolom v Sloveniji je kriv NATO itditd.

    Bog se vas usmili, jaz sem obupal nad vami. Nadaljna diskusija nima nobenega smisla!

    • Od teh avtorjev in njihovih virov, mladih zdravnikih, ki sužnjujejo v teh fevdih. Poznam razmere v številnih državnih firmah, kjer so vedno klani, vsaj dva: rdeči in črni. Vzorci so isti.
     Tisti, ki najbolj histerizirajo javnost s kulturnim bojem, ne morejo več večini prikriti te mafijske pokvarjenosti.

     • Za te, ki jih omenjaš, pa vem, da so mnogi skrajno nezadovoljni in da se tudi res počutijo kot sužnji. To imaš pa celo prav. Pa mafijcev tudi ne branim. Samo ne moreš vze počez ( že recimo zaradi šefovskih pozicij) razglašat za mafijce. Mnogim delaš krivico s takimi pavšalnimi ocenami.

  • IF: “Sicer je pa svojo sila svojevrstno zmožnost moralnega razsojanja Steinbuch “dobro” pokazal že v primeru Radan. Nekoga, ki je po znanem z 99% verjetnostjo slovenska varijanta neuravnovešenega dr. Keworkiana, je tudi razglasil s skoraj isto formulacijo ” za žrtev zdravniške mafije”.”
   ================================

   “Primer” Radan ni niti približno tako jasen kot se tebi zdi. Vedno bolj sem prepričan, da je Radan žrtev, podobno kot se zdi primer Novič. Ta še bolj.
   Ta dva primera samo nemo opazujem kaj se dogaja na sodišču in se ne upam dajati nobenih končnih ocen. Ta drugi primer sploh, ker se je pri tem primeru že takoj drugi dan po dogodku kriminalist preveč izpostavil s “končnimi” obsodbami in celo s psihičnimi ocenami obtoženega.

   • Kolikor sledim zadevi in imam informacij, pretežno iz medijev, nekaj pa tudi malega poznam vpletene, iz logičnega sklepanja pridem do zaključka, ki mu dajem 99% verjetnost. Žal se zgodba kaže kot precej bolj grozljiva kot v primeru dr. Keworkiana. Groza me je tudi, ko vidim, koliko ljudi je pripravljenih to grozljivost zagovarjat. In jo razglašat za nedolžnost. Obup tudi nad nerazsodnostjo Slovencev. ( Keworkiana v Ameriki ni zagovarjal skoraj nihče. Vsekakor ne mediji, tisti z ambicijami resnosti toliko manj.)

    • Ne vem, bom raje počakal kaj bodo rekla sodišča, čeprav tudi njim prav malo zaupam. Ampak bodo morali vsaj napisati v sodbi in jo obrazložiti pa se bo iz tistega le dalo nekaj razbrati in si ustvariti mnenje.

     • pavel: “Bolj zaupaš komunističnim sodiščom kot podporniku SDS, ki osebno pozna vpletene v vse te afere??”
      ========================

      Prvič: Nisem bil zraven, niti blizu tem dvem primerom. Ne poznam osebno nikogar od teh dveh. Drugič: Ne vem kdo je napisal članek, ni podpisan pod članek nihče.
      Tretjič: Vem samo toliko kot lahko zvem preko medijev
      Četrtič: Ne vem koga imaš v mislih kot podpornika SDS, kateremu naj bi po tvojem bolj zaupal kot sodišču
      Petič: Ostane mi torej samo troje. Tisk, eventuelni osebni obisk sojenj, rezultat sojenja.
      Blagor vam, ko vam je skoraj vse “jasno”.

    • @if: “Kolikor sledim zadevi in imam informacij, pretežno iz medijev, nekaj pa tudi malega poznam vpletene,”. Medije tudi jaz spremljam in konstrukt mafije se podira kot hišica iz kart. Nastavili so šarlatana za izvedenca psiho, ki je vse narobe povedal, seveda v škodo Radanu.
     Očitno zelo dobro poznaš vpletene v to umazano afero in očitno jim slepo verjameš.

   • De povsem strinjam z Rikijem. Dodal bi še, da glede na to kako nasilno vodstvo je v našem zdravstvu in družbi sploh, se ne bi čudil, da je Radanu vse podtaknjeno. Nasilje oblasti pri nas je takšno, da takole psihično zlomiti Radana, kot vse kaže da je, ni nobeno presenečenje. To je isti teror, ki vlada že vse od revolucije naprej in tudi še danes. Povsem verjetno je, da je Radan grešni kozel. In ko se oblast spravi nate, IF, bi te rad videl. Najbrž nisi še kaj takega doživel in ne veš kako to izgleda.

    • Meni se je to zgodilo v telekomunikacijski paradni firmi: dva črna sta me namočila in rdeči večji klan me je iz podjetja zbrcal kot kriminalca. Še danes me strese, sploh, ker so ti klani tako prekleto močni.

    • Sumljivo mi je tudi to, da ga držijo v priporu (Noviča) in mu ne dovolijo braniti se iz prostosti, z obrazložitvijo, da obstaja nevarnost ponovitve dejanja.
     Kakšne ponovitve, ali lahko enega človeka dvakrat ubiješ?

     Lep primer nezakonitega ravnanja je bil pred davnimi leti primer koprskega župana Popoviča.
     Strpali so ga v preiskovalni zapor z obrazložitvijo, da ne bi vplival na priče. Priče so zaslišali, priporni razlog je s tem prenehal, njega pa so držali v priporu še nadaljnjih cca 14 dni. Pozneje se je menda pritožil in dosegel odškodnino za vse tiste dni.

     • … in ker plačujemo njihove napake davkoplačevalci se sodniki za to sploh ne menijo in se jim to zdi celo nekaj čisto samoumevnega.
      Sploh nimajo občutka, da delajo škodo, ker ne gre iz njihovega žepa, so popolnoma odtujeni v svojem pravnem vrtičku.
      Protestnike pred sodiščem, ki protestirajo proti njim pa zmerjajo z drhaljo.
      Z drhaljo, tiste, ki jim plačujejo njihove plače.

  • IF, poanta članka ni v tem, da skladiščnik ne bi bil kriv.

   Poanta je v tem, da se policija in tožilstvo z vsemi kapacitetami lotevata malih lopovov, ne dotakneta se pa tistih, ki na račun zdravstva s predragimi in ekskluzivnimi in verjetno koruptivnimi dobavami služijo desetine milijonov.

   Skratka, preganja se samo kurje tatove, prava mafija je pa nedotakljiva.

   • Točno tako. Ne vem zakaj se je ifu tako zmračilo in odpulilo v tem članku. Pa je najboljši pisec komentarjev na Časniku.

    • Samo v tej državi nastradajo samo “mali ljudje”. Ta ni pomemben. Je zgolj skladišnik, brez izobrazbe. Službo so mu zrihtali strici.
     Kaj pa vodja nabave, pa razni predstojniki oddelkov, ki z enim podpisom umazane pogodbe pospravijo v žep 5x več kot ta skladišnik? Naštej enega od teh v ječi.

   • Vse kriminalce, vse lumpe je treba loviti. Ne pa trditi, da so “male ribe” samo žrtve. Ta, ki ga je oznanil dr. Brecelj zame sicer niti malo ni “majhna riba”. Ali “kurji tat”. Če nekdo na tak način od družine onkološke pacientke v stiski izsili 20.000 evrov za lažno pomoč, je to en poden od človeka, ki bi si zaslužil cvret v peklu.

     • Samo zaradi poudarka (mogoče razočaranja), ker se ne lovi velikih rib. Kar je videti tudi iz naslova (žrtvovana “mala riba”).
      Če se bo lovilo samo male ribe zato, da bi se zaščitilo velike, se ne bo nič spremenilo!
      To bi (je) samo hinavščina in pesek v oči za javnost.

     • Naslov pomeni, da bodo velike ribe spet rešene. Za to operacijo pa je nujno, da se male ribe ne reši. Njega ne bodo rešili. Če bi ga reševali, se bo razkrivala hobotnica. Vrhunc je brez dvoma mafijec, prav tako Zemljarič in ostali iz zgoraj omenjene četice, ki si jo naštel. Pa ministrica, pa tisti dohtar v nadzornem svetu ukc, ki nastavlja lutke.

 3. Steinbuchova razlaga čakalnih vrst je pa povsem mimo in zavajajoča. In škodljiva, ker napotuje k napačnim rešitvam za realni velik problem. Po moji oceni enega največjih realnih problemov Slovenije. Ki se tiče množice pacientov, torej po definiciji ( latinščina) tistih, ki res telesno trpijo. Za razliko od imenovanega urednika.

  UKC Ljubljana ne izpelje manj programov, kot bi jih lahko. Nasprotno, UKC LJ izpelje mnogo več programov, kot mu jih odobri ZZZS. Sredstva in programe, ki jih odobri zavarovalnica za celo leto, izčrpa že nekje oktobra. Zavestno gre v velike milijonske minuse, da lahko pacientom nudi obravnavo, ki jo potrebujejo. Naredi v povprečju okoli 20% več kot bi smela.

  To so dejstva. Dvomim, da jih Steinbuch ne bi poznal. Torej ni druge kot da zavestno maliciozno zavaja. Če bi koga krivil, je to ZZZS. Ta ima teoretično možnost razpisati več programov, kar je edina pot za skrajševanje čakalnih vrst. Realno pa ZZZS nima denarja za to.

  Nekaj bi ga lahko privarčevala pri korupciji, pri preplačanih zdravilih, materialih in opremi. Vemo, kako težko se tu kaj premakne v pozitivni smeri. Ampak odpravljanje slovenskih trenutnih čakalnih vrst je težko okoli 200 milijonov eurov letno. V tu omenjenem ni niti približno tolikšne rezerve, ki bi jo izpeljal najsposobnejši mag.

  Teoretično bi bila lahko rezerva, če bi bile zdravstvene storitve ( pregledi, posegi)s strani zavarovalnice preplačane in bi cene znižali. V bistvu so podplačane. Vrednotene so na približno okroglo ocenjeno 50-60% povprečnih cen v primerljivih ustanovah v zahodni Evropi. Enako ali še bolj primerljivo podplačano, ne preplačano ( kot mediji zavajajoče ustvarjajo vtis) je v Sloveniji strokovno delo zdravnika in medicinske sestre. Urne postavke vrhunskega specialista so pri nas nižje od avtomehanikovih ali dimnikarjevih, komaj nad 10 evrov. Zakaj sicer zdravniki in sestre, posebej iz Maribora, Prekmurja tako množično bežijo čez mejo v Avstrijo. 2-3 krat bolje plačano delo, bolje organizirano, manjše obremenitve in manj stresa in za razliko od Slovenije, za enako delo hvaležni pacienti in javnost, tudi medijska.

  Pocenitev storitev tu torej ne pride v poštev. Ergo, kar je edini logičen zaključek in v direktnem nasprotju s Steinbuchovo trditvijo: 8,8 % BDP v zdravstvo je za sodobno medicino odločno premalo! Nemogoče nuditi vrhunsko medicino za ta denar; najmanj pa v znosnih in primernih čakalnih vrstah. Zahodna Evropa, severna Amerika, Avstralija z NZ jasno kažejo, da zdravstvo potrebuje med 10 – 15 % BDP. Če je zdravstvo in zdravje Slovencem pomembno, bojo morali to sprejeti.

  In bojo povišani prispevki in /ali participacija in/ ali razvoj zasebnega zdravstva. Torej omogočanje zasebnih investicij v zdravstvo in da ljudje, ki to hočejo, v svoje zdravje dodatno usmerjajo svoj zasebni denar. Če nismo Kuba, tega ne moremo preprečit. Tudi protiustavno bi bilo po mojem.

  Razen bistvenega pomanjkanja denarja, kar pomeni bistveno premalo razpisanih programov, je omejevalni dejavnik, ki povzroča čakalne vrste, v vsaj nekaterih specialnostih tudi pomanjkanje kadra. Zanikati, da nam manjka zdravnikov, na nekaterih mestih pa tudi medicinskih sester in temu primerno ukrepat od razpisov specializacij in omogočanja dodatnih delovnih mest, je nojevsko.

  In še nekaj – če bo zdravstveni kader v Sloveniji deležen nespoštljive javne obravnave, kot da imamo opravka s človeškimi izmečki ( kot vzorčni primer beri prispevke urednika na Portal Plus), bojo toliko bolj bežali v svet, pomanjkanje bo pa še hujše. Slovenija pa ostala dežela množice “prepametnih” družboslovcev, ki jih pač ni možno nikamor izvoziti.

  • Mehaniki imajo konkurenčni svobodni trg. Veliko je mehanikov na črnem trgu, ki delajo za 25€. V avtohišah pa med 50 in 100€.Zdravniki imajo nizke plače in še nižje imajo medicinske sestre, ker so se dovolili zapreti v državne komunistične hleve, kjer so sedaj birokratski pitanci in jih vsaka ministrica lahko kadarkoli zakolje. Ko bodo na trgu, bodo tisti, ki dobro delajo imeli večje plače od mehanikov.

 4. Urednik omenjenega portala se očitno čuti posebej nagovorjenega in sposobnega pisat o slovenskem zdravstvu.
  Ampak, a je kdaj objavil, enkrat samkrat, kaj podobnega:

  ” Ministrstvo so večkrat opozorili, da manj kot je zdravnikov, manj je časa za bolnike v osnovnem zdravstvu, več bolezni se spregleda, nižja je kakovost življenja, več je nepotrebnih in dragih hospitalizacij, višja je umrljivost. »To vse vedo, a hkrati ne ukrepajo,« pripoveduje Igor Muževič, predsednik Praktik.uma.” ? Seveda tega ali podobnega imenovani ni objavil.

  In vendar je to hudo bistveno. 7 minut je v povprečju slovenski bolnik v obravnavi pri svojem družinskem zdravniku. Norma v urejenih zahodnih zdravstvih ( ki se jo kot doktrino uči tudi po fakultetah) je pa 20 – 30 minut. In še od teh 7. minut je znaten del zahtevana birokracija.

  Evo, to je vitalen problem za slovenskega bolnika. In zdravstven sistem ima racionalno funkcijo služit bolnikom. Ne urednikom, da si dvigujejo branost, sproščajo kakšne osebne frustracije ipd.

 5. Ne znaš kratko zapisati problema: zdravstvo je podržavljeno, komunistično, fevdalno, mafijsko. Interes mu je dvigniti zdravstveni davek, ki je za nas delavce nenormalno visok in skoraj nič ne dobimo zanj, razen 3-letne vrste in umiranje v njih.
  Zadnjič sem dal številke, da imata Finska in Slovaška manjši % BDP kot Slovenija, a boljše zdravstvo.

  • Od kod imaš ti pojma, da ima Slovaška boljše zdravstvo od Slovenije? Nonsens, nikoli. Vse višegrajke imajo bistveno bolj problematično zdravstvo od Slovenije. Opustošeno zdravstvo. Pol zdravnikov jim je zbežalo na zahod. Povprečna pričakovana življenjska starost v teh državah je 3-10 let manjša kot na zahodu.

   A zdaj se bomo po Slovaški v zdravstvu zgledovali? Ali pa Finski. Če po čem Finska ni znana, ni znana po svojem zdravstvu ali zdravnikih. Verjetno se še noben slovenski zdravnik ni šel na Finsko izpopolnjevat, ker se nima v čem.

   Absurdno je zahtevat boljše zdravstvo z manjšim deležem v BDP za zdravstvo. V ZDA, ki jih zmeraj hvališ, je to nad 15% BDP. Ne 8,8%.

   • Ne hvalim jih vedno.
    V 15% so skrite tudi 10x do 20x boljše plače dobrih zdravnikov kot v Sloveniji.

    Daj povej mi, zakaj mora inženir mesečno plačevati prisilni davek 500evrov, letno 6.000 evrov. Zakaj se ne morem za dosti manjši znesek zavarovati na trgu kot je to v Evropi? Zakaj zdravstvena mafija ne dovoli standardnih svetovnih meritev dela zdravnikov?

    • V zahodni Evropi se ne bi ceneje zdravstveno zavaroval kot pri nas. Posebej če si bil, kot si pisal, nedavno resno in kronično bolan. V tem primeru več plačaš kot če si zdrav v tržnih sistemih. Čudne prestave imaš. Utvare. Kako pa misliš, da v Nemčiji zberejo zavarovalnice po bolniku približno 3 krat več denarja kot v Sloveniji; kako drugače kot z višjimi prispevki oz. premijami?

     • Strašiš. Neverjetno si nadut v tej tematiki. Povsod drugje pišeš obzirno in argumentirano kot bi hodil po jajcih.

      Številke o Slovaški in Finski sem zadnjič dobil od Burgerja. Z večimi tujci sem govoril in plačajo manjše zneske za zdravstveno zavarovanje. Pri nas nimaš zavarovanja. Pri nas imaš davek. Pri nas imaš državno komunistično zdravstvo. In to, da noben demokrat o tem ne protestira, niti zdravniki ne, 26 let! to samo kaže kako globoko je socializem v vsaki osebi. Kot kadmij.

     • Višegrajke imajo boljšo ekonomijo od Slovenije. Boljšega zdravstva pa nimajo. Tudi Hrvaška ima boljše zdravstvo od vseh Višegrajk.

      Lej, mladih zdravih liberalnih ekonomistov glede tega ne bom kaj dosti poslušal ali bral. Dovolj mi je bilo Pezdirja in Zivkovića v preteklosti. Fučka se njim za kvaliteto zdravstva in zdravje bolnikov. Zanima jih samo to, da bi bilo čim cenejše, čim manši strošek.

     • Potem imaš socialistično oprane možgane, ker ni res, kar si napisal.

      Tudi zdravstvo mora delati učinkovito, kar ne pomeni, da mora biti poceni na račun kvalitete.

      Pri nas pa kot vidimo, preplačujemo vse, kar kupimo.

     • Pri nas nekateri, zlasti tisti s takšnimi ali drugačnimi zvezami trdijo, da imamo najboljše zdravstvo. In kako izgleda to najboljše zdravstvo?

      Izgleda tako, da ti vsak mesec odtrgajo za zdravstvo, če pa kaj res potrebuješ, to moraš sam plačati, sicer čakaš tako dolgo, da poseg ni več potreben.

      Seveda so tudi izjeme, kot npr. urgenca ipd. Vendar urgence so vsi deležni npr. tudi v ZDA, kjer imajo baje zelo slabo urejeno zdravstvo.

 6. Zakaj so vrste:
  1.malo nas vplačuje prisilni davek, jaz recimo 400-500 evrov iz moje bruto bruto plače. Približno 4x več ljudi pa samo koristi storitve za katere niso nič plačali.
  2.zdravstvena mafija, politična mafija, birokratska mafija, farmacevtska mafija skanalizira ven 100-tine milijonov evrov.
  3.slabo vodenje, neodgovornost, zbirokratiziranost, slaba organizacija 100

 7. Finance (Andreja Rednak), Portalplus in Steinbuch do sedaj edini najbolj realno poročajo o zdravstveni, farmacevtski mafiji in mafiji z medicinskimi pripomočki. To so ljudje, ki so povezani z birokrati in politiki. Kot pravi Brecelj, ni samo rdeča mafija, ampak tudi “desna” mafija, saj je večino zdravstvenih mafiozotov nastavil naš Rode, pa Keber in Zemljarič. Udba. Njihova “udba” in naša “udba”.

  • Edina, ki ima v slovenskih medijih malo več pojma o zdravstvu in medicini je Jana Zupanič iz Dela. Ostali nima pojma o pojmu o medicini. Še več, mislijo, da jim sploh ni treba o medicini kaj vedeti, da o njej suvereno razsojajo. V resnih zahodnih medijih sicer o medicini pišejo novinarji, ki so obenem zdravniki. Ali pa so vsaj vsakodnevno v stiku z medicinsko stroko, učeči se in poglabljajoči se. Tudi v strokovno literaturo. Ti, ki pri nas pišejo, so skoraj vsi čisti diletanti, rumeni aferaši.

   V kratkem: napihnjeni pofl!

   • Na Delu pišejo sami preverjeni kadri. Glasilo socialističnega ljudstva. Delo in Jana zupančič so PR trenutnega ministra in Kebrovega klana.

    • Očitno je ne bereš. Pojma nimaš. S Kebrom simpatizira celotna ostala garnitura novinarjev, ki pišejo o zdravstvu. od levih do desnih. Še enkrat, edina, ki ima kaj pojma, kaj so problemi in kako se jih reši. Edina, ki sploh posluša stroko. Drugi jo ignorirajo in se jim to zdi njihova lastna kvaliteta. Podn.

     • Res je, da Dela zadnja 4 leta ne berem več. Sem ga pa 35 let bral. In mi ni padla ven kot kvaliteta.
      Edina kvalitetna je Andreja Rednak.

     • Kateri levi in kateri desni novinarji simpatizirajo s Kebrom?
      “desnica” ali janšisti sploh nimajo novinarja, ki bi pokrival zdravstvo.

   • V Sloveniji imamo učbeniški primer IZPRIJENEGA “kapitalizma”. Trgovska (farmacevtska) podjetja so zlizana s politiki, birokracijo in mediji. Črpajo nas tako uslajeno, da bi znoreli, če bi vedeli. Zraven plačujejo še lažni cirkus “levi” in “desni”, tako, da vse norce skanalizirajo v slepo ulico. Da ima vsaka sekta centralno plansko svoje norce na očeh in pod nadzorom kot udba.

   • Jana Zupančič piše v Delu po nareku zdravstvene mafije. Če bi bilo drugače, bi ona odkrivala mafijske zgodbe in mafija bi jo preganjala na sodišču ali bi jo kje ustrelila. Da se ji pa nekaj od zdravstva sanja, pa je za to, ker je njena hčerka zdravnica.

    • “… bi ona odkrivala mafijske zgodbe in mafija bi jo preganjala na sodišču ali bi jo kje ustrelila.”

     Čudno, Pavel.
     Zakaj bi se Jani Zupančič godilo drugače kot Steinbuchu. Ali slednjega mafija sodno preganja ali preži nanj izza kakšnega vogala?

     • Po mojih informacijah dobiva grožnje in stalno je na sodišču. Od kdaj ste SDSovci postali advokati “družbenopolitičnih delavcev” in Dela?

     • Kot že tolikokrat doslej, vas moram spet popraviti, nisem sdsovec.
      Nikogar ne branim, samo čudim se, zakaj predvidevate, da bi neko novinarko mafija tako kruto preganjala, če Steinbucha ne.

      Mimogrede, ali se vam ne zdi, da bi Steinbuch, gobčen kot je, javnosti že sporočil, če bi bil ogrožen?

      Sicer pa znana druščina F21 očitno kar pošteje Steinbuchovo mnenje (kot tudi Toninovo), sicer ga ne bi vabili medse, kaj menite 😉

      http://www.ribnica24.eu/ribnica/v-skednju-skrabceve-domacije-je-potekala-debata-o-elitah/

     • A #e nisi opazil, da jaz nisem advokat NSI in da ga ne branim in da ga tudi kritiziram. Kar za tvoj odnos do sds niti pod razno ne morem reči. Si eno s SDS.

     • Steinbuch se je nekoč pritožil, da ga preganja JJ mafija. Zadnja leta ga preganja “narodno-zabavna” SAZAS mafija. Po sodiščih.

     • Vanja: “Kot že tolikokrat doslej, vas moram spet popraviti, nisem sdsovec.”
      =====================

      pavel je vseglihar. Druge zmeče v predalčke jih pogliha sam pa ostane zunaj in se ima za najpametnejšega, najbolj načelnega, najbolj neodvisnega in najbolj poštenega, skratka za Marsovca. Kar ga pa ne ovira, da ne bi šaril po tujih predalih. 🙂

     • pavel: “A še nisi opazil, da jaz nisem advokat NSI in da ga ne branim in da ga tudi kritiziram.”
      ===========================

      Težko, ob vseh tolikih vaših odličnih lastnostih je težko opaziti vse, in se hitro kaj spregleda.

 8. Pokončen človek se bori proti vsaki mafiji, ne samo proti njihovi mafiji.
  Zato jaz večine demosovega kadra ne spoštujem več. “Našim je vse dovoljeno, za njihove mora veljati zakon!”

 9. Kaj se dogaja s pljučnim oddelkom, ki ga nek Jankovićev šerif na ukc za investicije že 5 let neuspešno seli v nove prostore. Bolniki pa zaradi infekcij umirajo. Mene je predstojnica Marjeta Terčelj Zorman nekoč, pred 30 leti zdravila kot mlada zdravnica in imam o njej dobro mnenje. Kljub strokovnim navodilom zdravnikov je ta šerif delal po svoje.

 10. If je blazno občutljiv na besedo mafija. Mafijske klane imamo po državnih inštitucijah, v državnem podjetjih, v šolstvu, v zdrastvu. Nekaj ljudi si srednjeveško lasti vse. Okrog je polno sluzavcev, ki naredijo vsako svinjarijo za drobtinice.
  Ni zdrave tekmovalnosti. Ni odgovornosti. Če nekdo naredi škodo, odstopi. Ne pa v klanu. Zakaj Vodušek ni odstopil? Zakaj vodstvo OI ni odstopilo, ko po prevzemu od SCT vodovod ni deloval in so SCT plačevali milijonske anekse: a so total bedaki ali totalni (“desni”!) mafijski izprijenci.

 11. Zdravstva v Sloveniji ne moremo krmiliti, regulirati, ker zdravstvena mafija ne dovoli merjenja, kazalcev. Tako kot šolska mafija in šolska birokracija ne dovoli merjenja, primerjanja, lestvic šol in učiteljev. Danes nihče v SLO nima pojma, lestvice, prvih 10 najboljših specialistov za ORL kirurgijo recimo. V tujini se ve kateri so najboljši in ti so tufi najboljše plačani. Zakaj za fuzbalerje vemo, za dohtarje in učitelje pa ne?

 12. In dejstvo je, da tudi “desne” vlade niso naredile premika za milimeter. Večini “desničarjev” se sanja ne. Niti ne vedo, kako je v normalnih demokratičnih državah organizirano zdravstvo ali šolstvo.
  Pred UKC bodo protestirali 30 let prepozno, ko bodo njihovemu Titu odrezali nogo.

 13. Pohlepni socialistični birokrati pravijo: “plačujte nas več, pa boste imeli boljše storitve! ” A iz komunizma vemo, da so storitve vsak dan manj kvalitetne in še vedno težje je brez podkupovanja priti do njih. Politične stranke z besedo “demokratska” v naslovu, bi morale imeti to besedo zamenjano s “komunistična”, saj že 26 let pomagajo komunistom vzdrževati komunistično zdravstvo, šolstvo in 60% gospodarstva v krempljih države, mafije.

 14. IF, ti si pa pravi ekstremist, kar se zdravstva tiče. Pa čeprav na drugi strani kot Steinbuch.
  Radan s Keworkianom nima nič skupnega. Keworkian je javno zagovarjal svoja dejanja. Radan niti malo ne.
  O ekonomiji zdravstva pa pojma nimaš. Kako še dandanes deluje “družbeni dogovor” o razdelitvi zdravstvenega proračuna se ti očitno niti ne sanja, čeprav smo celo tu na Časniku lahko brali o tem.
  Zadnjič so celo poročali na TV o tem, kako v Avstriji plačujejo zdravstvo 30% manj kot pri nas. Mi okoli 180€ na mesec v povprečju, Avstrijci 120€. Pomisli, kako je to mogoče, če pa imajo njihovi zdravniki dvakrat večje plače od naših.
  Ne razumeš ekonomije dlje od tega, da je seštevek odhodkov enak prihodkom…
  Govoriš o nekih super pravicah, pa še nikoli nisi pri zdravniku nobene svoje pravice terjal. Kot je tudi nihče drug ne terja. Govoriti o neki fantomski “košarici pravic” je totalna demagogija, ki nima nobene veze z realnostjo. Še najmanj s čakalnimi dobami. Čakalne dobe so produkt napak v “dogovoru”, ki ga omenjam zgoraj. Dogovorna ekonomija je problem.
  Drugi problem pa je zdravstvo kot državni monopol. To že dolgo ni več “javna služba”, ampak pravi monopol, ki sploh ne dopušča normalnih razmer za zasebnike. Ne za zdravnike, ne za zavarovalnice. Nihče ne more delati mimo tega monopola. Jasno, stroški pa rastejo, kar je značilnost “dogovorne ekonomije”. Ko boš kaj od tega razumel, boš videl kaj je problem našega zdravstva in v čem je res mafija, kot pravi pavel.
  Tu s tem Smiljičem, pa lepo vas prosim, zdaj neki skladiščnik hara po UKC?!? Skladiščnik?
  Počakaj, da se spravijo na paciente, na tega moža, ki se ti smili, ker je plačal 20000€ za ženo. Počakaj, da ga zaprejo, pa mi potem povej kaj o pravici.

  • Zdravko pravi: “Radan s Keworkianom nima nič skupnega. Keworkian je javno zagovarjal svoja dejanja. Radan niti malo ne.” Ja, saj zaradi tega je pa toliko hujši primer. Kerworkian je imel za dejanja hladno filozofsko motivacijo, kakorkoli zgrešeno. V Belgiji in na Nizozemskem bi mu najbrž dali celo prav. Tu je pa drugače. Naprej je priznal med kolegi, verjetno misleč, da bo ostalo med njimi, potem pa soočen s kriminalisti in tem, kar se mu zdaj dogaja, povsem obrnil zgodbo na glavo. Dokazov o njegovem nenormalnem vedenju, vključno z velikimi zavajanji ljudi ( npr. lažne trditve, da je bil dolgo odsoten zaradi zdravljenja na AKH Dunaj) ob teh smrtih, pred njimi in po njih pa malo morje, med drugim med fotografijami na osebnem telefonu.

   • Dokazi so zelo šibki. Kar jih je, kažejo predvsem na psihološko nestabilnost, kar kvečjemu pelje v neprištevnost. Nikakor pa ne v nekega Kerwokiana.

   • 1.bolniki ga zelo pohvalijo
    2.sošolci tudi, deloholik, introvert
    3.sestre tudi. Niti ena ga ni namočila v pričanju, vse so izgubile službo
    4.policija so pretiravali 5.sodni izvedenec ga je lažno inkriminiral 6.več mesecev je na težave opozarjal kolege, vodstvo. Pa niso reagirali.
    Radan je žrtveno jagnje mafije na nevrologiji in v UKC. Prav bestijalno in perverzno so se spravili nanj.

    • Nerazsoden si v tem primeru do konca. Kaj imajo pa pojma bolniki o tej stvari Pričanja sester pa so kar obremenilna, vsaj nekatera.

     Posredno trdiš, da je 5, 6 Radanovih kolegov, na čelu s predstojniki in strokovnim direktorjem tako zlobnih, da so se med sabo zmenili, da zdaj vsi isto lažno pričajo in da so mu nič manj in nič več kot podtaknili 6 umorov. A sploh veš kaj trdiš?! Potem bi morali vsi ti za rešetke in to za dolga leta.

     Brez enega dokaza ali indica, da bi bilo tako kot trdiš. Enega indica ali dokaza ni, da bi si svoja pričanja izmislili in med sabo dogovorjeno načrtno lagali in nedolžnega hoteli uničiti. Še več, niti motiva za to nimajo.

     Kakšen pa bi bil motiv enega od najuglednejših slovenskih nevrologov, z renomejem doma in v svetu, iz ugledne ljubljanske meščanske in kulturniške familije, proti koncu svoje karijere, da bi kaj takega naredil nekemu mlademu človeku, ki je 5 stopnic v hierarhiji pod njim in ga v ničemer ne ogroža. Človek, ki je psihično stabilen, ne konsumira drog, ki izzivajo odvisnost, ne zavaja s svojimi odsotnostjo in lažmi v zvezi z njo itditd ( končno je javno dovolj o izkušnji z obtoženim povedal že prestojnik CIIMa, Marko Noč, da slutimo njegov psihološki profil)

     Kako si upaš takole natolcevati v zavetju polanonimnosti? Nič od niča nimaš objektivnega. In ne Steinbuch, ki je podobno pisaril o primeru Radan. Grozljivo, kaj si upate. Iz čistega niča ustvariti konstrukt. Na način lumpenproletarskega populizma. In ga javnosti predstavljati kot čisto resnico.

     Kranjska deželna blaznica postaja Slovenija!

 15. Zdravnik: Gospod menjali vam bomo koleno. Na vrsto pridete Čez 7 let
  Pacient: Čez 7 let, hudiča!
  Zdravnik: Ja, a je kaj narobe?
  Pacient: Uf ja, kdaj pa naj pridem dopoldne ali popoldne?
  Zdravnik: ???? Kaj ima to veze, 7 let je dolga doba?
  Pacient: Ja že, samo dopoldne sem naročen pri zobarju.

  • 😀 in tragično, ker je tako realno.
   Slovenija = Venezuela.
   Le, da ja v Venezueli 45% ljudi proti socializmu.
   V Sloveniji pa socializem podpira več kot 90% ljudi, vključno s SDS.

    • Ni res. A si ti smrkavec, a nisi živel v komunizmu? Socialistom gre na roko vedno hujša beda in revščina. To isto so komunisti delali v državljanski vojni. Hujše je bilo za narod, bolj jim je voda tekla na mlin.

 16. If, prosim preberi Kafkov roman Proces. To sem moral jaz brati v gimnaziji za domače branje in mi je bil tako mimo, da sem bil takrat kar malo jezen na svojega profesorja Pibernika, kaj nam daje tako moro za brati.
  Sedaj vidim v kakšne birokratske labirinte se pogrezamo ireverzibilno zaradi socialističnega ludizma 90% kolektiva, ki sanjari in halucinira z odprtimi očmi sredi dneva.

Comments are closed.