Portal plus: Moj ata Dušan Mramor, socialistični kulak

5

Če ne bi bili, kjer smo, bi ob 25-letnici slovenske države finančni minister Mramor izjavil: “Slovenija je najbogatejša država v EU in ima presežke denarja, s katerimi bo finančno pomagala tistim državam, ki se niso uspele pravi čas rešiti primitivnih socrealističnih kulakov, ki so zadnjih 25 let rili po njih in jih uničevali.”

Po poročanju časnika Finance je naš minister za finance v Luxemburgu izjavil: “Višja bonitetna ocena za Slovenijo pomeni nižje tveganje države in s tem lažji dostop do finančnih trgov ter lažje zadolževanje. To je za Slovenijo izjemen dosežek in sem ga izjemno vesel.” Se je ob teh stavkih komu zvrtelo? Poglejmo še enkrat. Finančni minister svobodne in demokratične države, članice EU, je v 21. stoletju izjemno vesel, ker se bo država lažje zadolževala… In minister je, mimogrede, profesor ekonomije…

Kdaj se zadolži državljan? Ko mu drugega ne preostane ali ko se loti dolgoročne investicije, zasebno (denimo nakup nepremičnine, avtomobila) ali poslovno (investicija v opremo, zagonski kapital, ipd.). Ne eno ne drugo ni prijetno, vendar včasih človek nima druge izbire. Kdaj se zadolži država? Največkrat takrat, kadar ne more več servisirati javnih financ. Kar pa je v Sloveniji po letu 2010 kronična bolezen.

Zadolževanje ima svojo ceno

Kakšna je razlika med zadolževanjem državljana in države? Državljan mora svoje dolgove odplačati sam. Državne pa bomo plačali davkoplačevalci in naši potomci. Ne minister Mramor, ki jih bo dodatno zadolžil, ne kdorkoli od ministrskih “strokovnjakov” pred njim. Ker v državi, v kateri nihče ni za nič odgovoren, celo če mu je krivda dokazana na sodišču, lahko minister Mramor (in vsi pred njim) mirno guncajo afne in izjavljajo pred kamerami kakršnekoli neumnosti. Pri tem je resnično zanimiva potrpežljivost in apatičnost Slovencev, ki to socrealisticno šarado prenašajo že vseh 25 let.

Pa poglejmo številke. Slovenija je že sedaj katastrofalno zadolžena – prek 30 milijard evrov dolga visi nad davkoplačevalci in njihovimi (tudi še nerojenimi) potomci. Nad vsakim torej okoli 15.000 evrov. Za dober avto nižjega srednjega razreda. Za golfa skoraj. Če dodamo še 60 milijard evrov, kolikor naj bi v 25 letih po ocenah nekaterih domačih in tujih strokovnjakov pokradli in počrpali na črne fonde v tujini, davčne oaze in zasebne račune v tujih bankah iz zdravstva, gradbeništva, šolstva in vseh ostalih panog in sfer, kjer se vrti javni denar, pridemo že do 90 milijard evrov denarja, ki ga ni več v Sloveniji. In ker se ga je vmes gotovo še kaj “izgubilo” ter za lažje računanje zaokrožimo vse skupaj na 100 milijard evrov. Na vsakega prebivalca je bilo torej na tak ali drugačen način v 25 letih samostojne Slovenije izgubljenih 50.000 evrov! To pa je že za soliden avto višjega razreda.

Več lahko preberete na portalplus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


5 KOMENTARJI

  1. Kredite seveda Slovenija rabi že za to, da bo lahko odplačevala stare kredite. Bistveno je, če je to po dovolj ugodni obrestni meri. Mislim, da je Mramor dovolj strikten pri zagovarjanju fiskalne vzdržnosti. S tem se dokazuje ali ne hotenje po povečevanju državnega dolga. Zagovorniki fiskalne vzdržnosti niso socialisti, ampak obratno. Sorodni socialistom so kvečjemu tisti, ki zagovarjajo neodmerjena zniževanja davkov z argumentom, da se bo z nižjimi davki v državno blagajno nateklo enako ali več denarja. To se sicer potem ne zgodi in se poveča proračunska luknja ( ki terja nove zadolžitve), ampak je pa všečno; npr. klienteli in sponzorjem take politike.

  2. Teh 30 mlrd. je treba gledati relativno glede na moč gospodarstva. Če ga primerjamo z italijanskim dolgom, pridemo do približno enake številke. Razlika med italijanskim gospodarstvom in našim pa je najbrž tudi očitna.
    Davke bo vsekakor treba znižati, pa naj se država znajde kakor hoče. To je vsekakor bolje od bankrota. Ko bodo zagrabile obresti in zapadle obveznice, bo škripalo, da je joj. Če država ima tak dolg pri teh davkih, potem se ji ne piše dobro.

    • Mi smo zdaj na dolgu malo čez 80% BDP ( ob tem da smo bili 2008 še pod 30%). Italija mislim da je okoli 120%. Seveda, da je italijanska ekonomija mnogo močnejša od naše, njihov problem je, da že okoli 30 let v glavnem stagnirajo ( potem ko so imeli velik boom v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja). Vsekakor je ta dolg veliko breme, za njih ali za nas. Racionalno je biti tako zadolžen samo v razmerah hipeinflacije oz. tam, kjer valuta potem propade. Najbrž se evra ni delalo za to, da bo po par desetletjih propadel.

Comments are closed.