Poročilo KPK: kako rešiti politično krizo

99

Vlak zaupanja mora voziti v obe smeri. Nadaljevanje razmišljanja: Poročilo PKP: Politično dogajanje po objavi.

Virantov ultimat je lahko seveda predmet kritik; tudi meni se ni zdel potreben. Vendar je povsem razumljiv. Največja vladna stranka s svojimi nepremišljenimi izjavami in potezami že dlje časa spravlja v zadrego koalicijske partnerje, z njihovimi predstavniki pa na grob način obračunava v svojih medijih; njeni javni predstavniki vse pogosteje izkazujejo zaničevanje do stališč, ki so količkaj v nasprotju z njenimi; namesto resne argumentacije se v svojih javnih sporočilih vse bolj poslužuje grobih diskvalifikacij, ki mestoma mejijo na prostaštvo. Vse to služi kot pripravni izgovor za še bolj grobe napade, ki so usmerjeni na celotno koalicijo in na vse tiste, ki delijo njeno politično usmeritev. Prepričanje, da s svojim obnašanjem pogosto po nepotrebnem postavlja na kocko strateške interese koalicije, je zato razumljivo.

Spomnimo se: še dobro leto pred lanskimi volitvami se je moral G. Virant pred sodiščem zagovarjati, ker je Janeza Janšo branil pred očitki nekdanjega predsednika taiste protikorupcijske komisije, na katero se sklicuje danes. Kaj se je zgodilo vmes? Je res vsega kriva nekakšna zarota ali Virantova bolestna ambicija?

Treba je jasno povedati: za nezaupanje med koalicijskimi partnerji nosi levji delež SDS. Zato je predvsem njena naloga, da končno preboli poraz na lanskih volitvah in začne ravnati bolj konstruktivno. Za začetek naj brez histerije prizna, da smo soočeni s koalicijsko krizo. In da je rekonstrukcija vlade najboljša možnost za njeno razrešitev in nadaljevanje dela. Pri čemer pač nobena funkcija ni sveta in naprej pridržana za določeno osebo: niti funkcija predsednika vlade.

Vse ostale rešitve so slabše.

Ne tehnični vladi

V sedanjih razmerah moramo odločno zavrniti idejo tehnične vlade. Nobena »tehnična« rešitev ne bo privedla do politične stabilnosti: gre za vprašanje različnih politik. Predvsem ekonomskih. Te lahko udejanja le vlada z jasno politično usmeritvijo in legitimacijo. Nedavno smo imeli volitve. V brk vsem, ki v imenu suverenega ljudstva in na levo in desno delijo lekcije o demokratični legitimnosti, je treba povedati: v predvolilni kampanji sta se zelo jasno in nedvoumno soočila dva koncepta; zmagal je koncept liberalnega reformizma. Resda z majhno večino in strankarsko fragmentiran, a je zmagal. To dejstvo (še enkrat zapišimo, da bo jasno: to dejstvo!) morajo vzeti na znanje vsi. Ne le kritiki vladne politike in predstavniki korporativnih interesov; na znanje ga morajo vzeti tudi vladne stranke same. To konkretno pomeni, da se je potrebno pri koalicijski strategiji osredotočiti na tiste programske vidike, ki so vsem strankam skupne, ostale pa postaviti v drugi plan. Če je vsem strankam skupna le ekonomska reformna vizija, potem to pomeni, da je to edini programski vidik, ki ima trenutno večinsko demokratično legitimacijo. Vsi ostali programski vidiki (ki jih v slovenskem žurnalističnem žargonu imenujemo »ideološki«) te legitimacije nimajo. Prav tako je nimajo partikularni kadrovski interesi posameznih strank.

Kdo je v resnici zmagal na volitvah?

Predčasne volitve se še slabša rešitev. Naša progresivna javnost že poskakuje od navdušenja nad to možnostjo. Vlado Miheljak je tako predlagal, naj se oblikuje tehnična prehodna vlada (najbrž ima v mislih kakega neo-keynesianskega Maria Montija), nato pa jeseni vsi znova na volitve, da damo ljudstvu možnost, da popravi napako izpred dveh let, ko je očitno izbralo napačno. S tem je posredno prvič priznal preprosto matematično dejstvo, ki ga medijski establishment prejšnjega decembra ni hotel niti slišati: da na volitvah 2011 namreč ni zmagala levica. Zmagala je liberalno-reformistična opcija. Po zadnji anketi, ki sta jo opravila  Mediana in Episcenter, bi danes zmagala še z večjo večino: vladne stranke bi že brez DeSUS-a dobile udobno večino, SD in PS pa bi skupaj zbrali skoraj natanko enak delež glasov kot l. 2011. Le, da bi se delež SDS znatno zmanjšal na račun vseh ostalih koalicijskih strank, njena razlika do največje stranke (tokrat spet SD) pa bi se še povečala.

Ko rečemo, da ni alternative, torej povemo dvoje. Prvič: ni alternative pristnemu pluralizmu znotraj vladajoče koalicije, ki temelji na enakopravnosti partneric in upošteva njihovo raznolikost, brez vsakršnih hegemonističnih teženj. In drugič: tej notranje diferencirani, pluralni, a programsko usklajeni liberalno-konservativni in reformistični koaliciji ni zoperstavljena nobena druga programska alternativa. Če v Liberalni akademiji, na Delavsko-pankerski univerzi in v uredništvu Mladine nečesa ne radi slišijo, še ne pomeni, da to izgubi status dejstva. Nasproti trenutni vladi stoji raznolika, številčna in vsega spoštovanja vredna konglomeracija strank, skupin, institucij, intelektualcev, organizacij in stališč, ki pa je brez alternativnega koncepta. Ima pravzaprav le eno skupno prepričanje: da »desnica« ne sme vladati. Empirični razlogi, ki podpirajo to prepričanje, se spreminjajo; prepričanje pa ostaja. Bolj, ko ji zmanjkuje koherentne vizije, bolj obupano vpije to edino geslo, ki ji je skupno.

Dolžnost do volivcev

V trenutnih razmerah je neodgovorno, da se opoziciji dopusti možnost, da se dokoplje do oblasti, saj enostavno ni sposobna oblikovati resne ali vsaj količkaj koherentne alternative. Tudi polletni predah, ki ga ji predlaga eden njenih najinteligentnejših punditov, ji pri tem ne bo pomagal. To je wishful thinking tistih, ki nočejo videti preprostega dejstva: trenutni opozicijski pol predstavljajo tretjerazredni politiki, ki niso sposobni ničesar drugega od predkriznega business as usual, ki je odgovoren za levji delež negativnih pojavov, proti katerim danes protestirajo množice na trgih in ulicah. Po drugi strani jim je treba priznati, da vestno ter s precejšnjo mero gentlemanstva in virtuoznosti opravljajo vlogo opozicije: zato jim je najbolje, vsaj do nadaljnjega, prepustiti to, kar znajo, in jih ne po nepotrebnem siliti v nekaj, česar ne znajo.

Trenutna vladna koalicija mora vztrajati. Ker ima jasen in povsem legitimen političen mandat. Ker je to njena dolžnost do volivcev, ki jih predstavlja. Mora pa postati bolj odprta za konkretne kritike, odpreti nove kanale dialoga s civilno družbo (tudi tisto, ki ji politično ni naklonjena) in sploh poskušati biti bolj pozorna na vse dobronamerne predloge in manj popadljiva v svojih reakcijah nanje. Svoje ukrepe je dolžna bolje predstaviti javnosti, ne glede na pričakovani odziv dela le-te. Predvsem pa se mora osredotočiti na politike, za katere ima demokratično legitimacijo, in se z vsemi močmi truditi, da ustvarja ozračje zaupanja in razširja prostore sproščene in odprte demokratične razprave. Če bo podžigala ozračje obsedenega stanja in državljanskega spopada, bo prav ona postala njegova prva žrtev.

Ne verjamem, da je odstop Janeza Janše z mesta premiera rešitev za zagate vladne koalicije. Še manj verjamem, da je to pot, ki samodejno vodi h globokim spremembam v načinu vladanja, ki so nujne, če hoče koalicija udejanjiti svoje strateške usmeritve. Ampak v politiki je treba upoštevati element pluralnosti. Očitno je, da premier ne uživa več zaupanja koalicijskih partnerjev. Zato ne vidim druge rešitve, kot da stranka resno premisli o njegovi zamenjavi. V nasprotnem primeru ne bo pomagalo nobeno sprenevedanje in prevračanje krivde na druge: če bo odbila zahtevo partneric, bo pokazala, da postavlja lastne partikularne interese nad interese širše politične vizije, ki se ji je zavezala – kot ena, ne pa edina, zastopnica.

Foto: Wikipedia


99 KOMENTARJI

 1. “Največja vladna stranka s svojimi nepremišljenimi izjavami in potezami že dlje časa spravlja v zadrego koalicijske partnerje, z njihovimi predstavniki pa na grob način obračunava v svojih medijih; njeni javni predstavniki vse pogosteje izkazujejo zaničevanje do stališč, ki so količkaj v nasprotju z njenimi; namesto resne argumentacije se v svojih javnih sporočilih vse bolj poslužuje grobih diskvalifikacij, ki mestoma mejijo na prostaštvo”

  Tako res,da ne bi moglo biti bolj.Treba je pogledati samo na spletno stran SDS,Politikis ali pa na twitter.

  • Pa vidva z avtorjem kdaj prebereta ali poslušata tudi kaj in kako pa govorijo na nasprotni strani, v PS-u in SD-ju n. pr. Da o sindikatih sploh ne govorim. Naj ga s kruhom pitam, njega, ki me skolom po glavi, tako nekako je zapisal eden od naših pisateljev v svojem delu.
   Želim, da Janša kljub vsem nasprotovanjem levice in njenih podrepnikov vztraja in se še naprej trudi potegniti voz iz blata. Vem da bo to težko izvesti, kajti nekateri bi se na tem vozu še naprej radi peljali, a čevljev v blatu si niso pripravljeni umazati.

   • Rak, takšni kot ste vi, ne boste nikoli videli in spregledali dejstva, da nekaterim, med katerimi je JJ na prvem mestu, ustreza, da se pogrezamo v blato, ker se tam najbolje počutijo in najlaže vladajo na rčun resignacije in nemoči preostale večine. In to se vleče in vleče…

    • Potem bi bilo res najbolje imeti vlado, ki sprejema kratkoročne in všečne rešitve. Dokler ne pride boleča streznitev.

     Sedanja vlada ni idealna. Je pa za trenutne razmere najmanj slaba možnost. Seveda tega ne bodo spoznali tisti, ki jim ob omembi Janše pride tema na oči.

     • Drage dame, spoštovani gospodje v
      Državljanski listi

      Obračam se na vas kot kritični intelektualec (ne v pomenu dražgoškega gromovnika Boža Repeta) in državljan z dobronamerno kritiko.

      Predvsem vam predlagam, da obrzdate konje. Za vašega predsednika dr. Viranta je verjetno že prepozno, za spoštovana ministra dr. Šuštaršiča in dr. Pličaniča pa je še čas, da obranita svojo strokovno ter politično integriteto in da rešita rezultate njunih reformskih prizadevanj. Prav tako je še čas, da ostale dame in gospodje rešijo stranko pred bližnjim političnim neuspehom.

      Povezovanje s Pozitivno Slovenijo stranki ne bo prineslo točk, Po eni strani zato, ker želi PS zrušiti dosedanje reforme, po drugi strani pa si s tako PS, kakršna je, ne morete obetati ugleda.. Da ne govorimo o tem, da stoji za njo kompletna stara garda komunistov in neokomunistov ter raznih omrežnih prisklednikov, ki želijo s svojimi žepi aktivno sodelovati pri zadnji fazi tranzicije in lastninjenja.

      Ob milo rečeno čudnem in čudaškem ter skrajno politično motiviranem poročilu KPK, ki ga bo Janez Janša zlahka ovrgel, je Državljanska lista prehitro in prepotentno reagirala. Nastopi predsednika vaše stranke pa sploh odsevajo pretirano krepostnost in neko čudno načelnost. Ne smete pozabiti, da bo KPK prej ali slej mora la razpravljati tudi o integriteti dr. Viranta v luči prejemanja nadomestila in hkratnega zaslužkarstva.v letu 2009. Nerazumljivo je, da se KPK do tega vprašanja ni opredelila že v omenjenem zaključnem poročilu.

      Državljanska lista je doslej že dvakrat prelomila dano besedo, Najprej PS, zdaj pa še tej koaliciji in utegne se zgoditi, da tretje možnosti za kaj takega ne bo, ker bodo volivci kaznovali to vašo nestanovitnost.

     • Damam in gospodom v
      Slovenski ljudski stranki

      Gospod predsednik Radovan Žerjav in ostali gospodje v SLS obrzdajte, umirite in ustavite konje, kajti vaš galop usodno škoduje vaši stranki , desno sredinski politični opciji in Sloveniji. Če si ne boste vzeli malo predaha za trezen premislek, boste omogočili kapitalski plenilski levici, da bo za daljši čas prevzela oblast v Sloveniji, kar bo imelo katastrofalne posledice za slovensko manjšino v Sloveniji, za kristjane, kolikor nas je še in za vse poštene ljudi, ki nimajo možnosti, da bi se prerivali okrog državnega korita, dokler je v njem še kaj cvenka.

      Se kdaj vprašate, kakšna ljudska stranka ste:

      – da ste se pridružili zaroti plenilske kapitalske levice, ki ima za cilj rušiti lastno vlado in trajno izločiti Janeza Janšo in SDS iz slovenskega političnega življenja, da ste se prepotentno prenaglili ob čudnem, čudaškem in nestrokovnem ter očitno politično motiviranem poročilu KPK, ki ga bo Janez Janša zlahka ovrgel;

      – da vaš predsednik g. Radovan Žerjav, obdan z avreolo svetniške politične krepostnosti, pripoveduje slovenskemu občestvu, da je že »utrujen od tega, da mora kar naprej koga metati iz politike«, enkrat iz lastne stranke, drugič iz vlade;

      – da ste s svojimi rokohitrskimi potezami resno ogrozili nujne družbene in gospodarske reforme;

      – da vodstvo vaše stranke kar naprej meče iz stranke zaslužne ljudi kot je nekdanji mariborski župan Fran Kangler, ki ste ga izrecno in nonšalantno žrtvovali na prvi klic iz plenilske kapitalske levice. Čudaško in sramotno ste mu s prvim dnem odtegnili podporo in izročili župansko funkcijo, politični vpliv in Maribor kapitalski levici, česar ne bi storila nobena razsodna politična stranka, še posebej ne taka, ki se izrecno deklarira za ljudsko in slovensko;

      – da ste bili doslej v vsaki koaliciji med najbolj nestabilnimi členi;

      – da retorika vašega predsednika g. Radovana Žerjava in vplivnih gospodov kot sta Bogovič in Prevc, pogosto bolj spada v kako levičarsko stranko tipa tako imenovane Pozitivne Slovenije ali tako imenovanih Socialnih demokratov in

      -da predstavljate stalno grožnjo političnemu vplivu desnosredinske politične opcije.

      Nisem član vaše stranke, pravzaprav nisem član nobene stranke. Sem pa zagret privrženec in podpornik desnosredinske opcije.Kljub temu, da nisem član vaše stranke, pa sem si upravičeno vzelo pravico, da vas pokritiziram, ker s svojimi odločitvami in ravnanjem usodno posegate tudi v mojo prihodnost.

      Komunisti so mi ukradli otroštvo, ne bi rad, da bi mi z vašo pomočjo ukradli tudi starost.

 2. Če imate v kolaciji pet različnih strank, kjer ima vsaka svoje interese, je pač težko vsakomur prisluhniti in mu ugoditi. Potrebna je določena mera vodenja in zasledovanja rešitve. Ali bo nekdo drug to veliko bolje opravil, ob tem pa poleg štirih partnerjev v koaliciji poslušal še opozicijo, pa še razne politike iz ozadja? In ta človek naj bi bil potem uspešen in priljubljen?

 3. Ti “provladni” komentarji me prav zabavajo. Vendar trditev, da ta vlada mora ostati je v luči gospodarskih in drugih kazalcev (BDP, korupcija, stavke demonstracije, število brezposelnih), ki dokazujejo kriminalno nesposobnost te vlade, popolna neresna in iz trte zvita.

  • rx170,

   vse te probleme bodo čez noč odpravili preverjeni Kučanovi kadri!? Za vse, kar je bilo, je in bo narobe, bo pa tako kriv Janša. Nič novega pod slovenskim soncem!

   • Ali je vse te “gospodarske in druge kazalce” ustvarila Janševa vlada, in to v letu dni? Ne razumem, kako lahko objavite takšne besede. Ne razumem niti tega, kako sami sebi dovolite takšno razmišljanje?!

    • G.Lucijan,

     očitno gre za nesporazum. Moje besede so bile mišljene kot ironija. Torej, jaz resnično ne menim, da bodo te probleme rešili Kučanovi kadri, marveč nasprotno: šlo je za repliko na mnenje rx170, ker on tako kot nekateri drugi vidijo rešitev le v padcu Janševe vlade in vzpostavitvi “strokovnjakov”, za katere pa se ve, iz katere opcije prihajajo.
     Obžalujem, če je to kdo razumel narobe in se opravičujem.

    • Jaz pa čisto razumem rx-a.

     Glavno je, da napada vlado, glavno je, da so komunajzerji na oblasti, pa če jemo travo.

     Ker pa potem ne bi bil prepričljiv, samo serje klamfe v tem smislu, da bi izpadel bolj racionalen.

   • Ja rx170, postajaš podoben Jankotu.

    Popljuvaš desno vlado, natrosiš nekaj floskul in zbežiš.

    Dejstvo pa je, da je vlada pokazala nekaj dobrih rezultatov, kar se je pokazalo tudi v cenah zadolževanja, pa so jo ravno v tem trenutku zrušili.

    Dejstvo je tudi, da je vsaka leva lvada še slabša.

  • rx170, vlada ni kriva za tvoje osebne probleme, ko kot lajna neargumentirano ponavljaš butaste floskule.

 4. “Ampak v politiki je treba upoštevati element pluralnosti. Očitno je, da premier ne uživa več zaupanja koalicijskih partnerjev. Zato ne vidim druge rešitve, kot da stranka resno premisli o njegovi zamenjavi. V nasprotnem primeru ne bo pomagalo nobeno sprenevedanje in prevračanje krivde na druge: če bo odbila zahtevo partneric, bo pokazala, da postavlja lastne partikularne interese nad interese širše politične vizije, ki se ji je zavezala – kot ena, ne pa edina, zastopnica.”
  in
  “Treba je jasno povedati: za nezaupanje med koalicijskimi partnerji nosi levji delež SDS.”

  Korektno in že dolgo akutno, pogubno za desnico!

 5. Kdo ogroža slovensko demokracijo, razvoj države prava?
  O tej grožnji se mnogi, celo »ugledni in poklicani«, javno zelo sprašujejo. Že dolgo.
  Mogoče pa to ogrožajo kar s pomočjo partitokracije, ne pa po volji ljudstva, vedno doslej izvoljeni poslanci in takšna oblast sama ? Menim, da!
  Strankokracija, partitokracija, ki je potomka oblasti komunistične partije, ogroža demokracijo.
  Edino korektno in zrelo je, da se menjajo politične elite po demokratični poti , ne pa z utopično revolucijo na cesti. Zato pa je potrebno zamenjati način izbora politične elite. Sprejeti nov volilni sistem s preferenčnim glasom, kot volimo evropske poslance, če ne celo večinski volilni sistem.
  Skrajni in pravi čas je za to demokratično spremembo, da dobimo končno pravo demokratično oblast po izbiri ljudstva.
  Čas je, da preneha neustavna oblast strankokracije, saj Ustava veleva,oblast ima ljudstvo, ne pa partitokracija, ne samo stranke.
  Strankokracija, partitokracija je potomka oblasti partije, kot opozarja tudi dr. France Bučar.
  Čas je, da se tudi v Sloveniji partitokracija končno odplavi na smetišče zgodovine!
  Večina parlamentarnih strank, zadnje dve leti, javno ugotavlja in obeta, spremenili bomo način izbire političnih elit, volilni sistem za DZ RS. Pred kratkim, je ravno Janez Janša to zelo javno izpostavil kot rešitev za blokade delovanja vlade, politike, države. Ali so vsi to počeli s figo v žepu? Upam, da ne!?
  Na potezi je vsa aktualna politika, tudi SDS in Janez Janša!
  Slovenija je vredna demokracije in volitev po meri ljudstva, koraka do države prava!

 6. Javno vprašanje predsedniku republike!
  Predsednik gospod Borut Pahor, ali premier demokratične države lahko, celo po vaše, odgovarja zgolj svoji stranki, “državi SDS”, in ne predvsem Državnemu zboru Republike Slovenije?
  Imamo državo republiko Slovenijo ali le »državo SDS« in podobnih?
  Ali je torej DZ RS res tudi za vas odveč?
  Pozdrav
  Franc Mihič

 7. “Nepriljubljenost Janeza Janše žal ne izvira iz njegove načelnosti, temveč predvsem iz pomanjkanja politične higiene.”, še kako drži, saj je desnica zaradi tega izgubila dobljene volitve in je zmagala Jankovićeva PS
  Načelnosti?
  Kdo je do zadnjega tudi podpiral menedžerske prevzeme, kdo je do zadnjega skupaj z NSi podpiral najbolj sramotno kratenje lastninskih pravic delavcev, zaposlenih, neplačevanje socialnih prispevkov, -prikrito krajo dela plače-, in še sedaj to ne obžaluje?

 8. Pa kaj jamrate? 10 poslancev naj vloži konstruktivno neazupnico, pa bo. Ali pa naj se razpišejo predčasne volitve.

 9. V trenutno krizo slovenske politike nas je spravilo moraliziranje, ko je forma politike zamenjala vsebino. Ko družbi zmanjka vitalnosti, vsebine, se obesi na formo in kar premore je moraliziranje. Politika in politiki brez vizije postanejo izraziti moralisti in v vladni koaliciji je žal samo ena stranka , ki ima vizijo. Janša je tak kot je , a vizije in pravilnih političnih odločitev za državo mu nihče ne more oporekati. To moti ostale brezidejne politike, ki se šlepajo zadaj.
  Ko sem prebral poročilo komisije in videl kako pregledujejo njihove osebne finace, je to na nivoju knjigovodtva. Če ne zaradi drugega sam nikoli ne bi mogel v politiko, ker ensotavno ne prenesem, da bi svoje finance vodil na knjigovodski način. Svobode za zapravljanje svojega denarja na meni ljubi in primenren način , se ensotavno ne bi mogel odreči. Tako privatno življenje je hujše, kot zapor.

  Odgovor na vprašanje, kako iz sedanje krize je ensotaven. Bolj, ko bo družba iskala pot iz krize v morlani čistosti, bolj bo zapadala v sterilno čistunstvo, kjer bo politično znanje popolnoma irelevantno. Mantra moralne krize in krize vrednot je lažna pot v ozdravitev. Včasih smo rekli: “kdor dela, greši”. Sedaj velja: “Nič delati, da ne bi grešili”.

  • Vaša mnenja vedno zelo rad preberem, ker ste eden redkih, ki zna presoditi z nekim zdravim razumom. Čustev ne moremo povsem izklopiti, je pa treba najti pravo mero.
   Da ne bom samo laskal – JJ ima tudi problem z afektivnostjo. Morda se res čuti prizadetega (in to upravičenega), čeprav bi človek pričakoval, da ima debelo kožo in ga take stvari ne ganejo. S preveč čustvenim odzivom si politik lahko hitro naredi medvedjo uslugo.
   Je pa neka težnja po moralni čistosti dejansko velik problem volilnega telesa. Po eni strani pričakuje moralno čistost, po drugi strani pa tuli, da so vsi isti, vsi pokvarjeni, itd. Temu se reče nacionalna shizofrenija.

   • Ne poznam politike ne politikov od blizu, poznam pa življenje v službi iz katerega lasko sklepam. V službah so leni in nesposobni mojstri formalizmov in moraliziranja, ker je to njihova rešilna bilka. Kreaitvi in deloveni zamujajo v službo, pri poročilih, na formalizem se požižgajo, ne dajo dosti na omiko,… V podjethih, kjer prevazmejo pobudo leni in nesposbni , tako podjetne nima bodočnosti, v tem je srž problema.

  • “Nepriljubljenost Janeza Janše žal ne izvira iz njegove načelnosti, temveč predvsem iz pomanjkanja politične higiene.”
   Še kako to drži, saj je desnica zaradi tega izgubila dobljene volitve in je zmagala Jankovićeva PS.
   Načelnosti?
   Kdo je do zadnjega tudi podpiral menedžerske prevzeme?
   Kdo je do zadnjega skupaj z NSi podpiral najbolj sramotno kratenje lastninskih pravic delavcev, zaposlenih, neplačevanje socialnih prispevkov, -prikrito krajo dela plače-, in še sedaj to ne obžaluje?
   Vse to, kar je sicer zastavila neoliberalna kabinetna levica, je podpirala tudi desnica, to je predvsem SDS in NSi.
   https://www.casnik.si/index.php/2013/01/17/porocilo-kpk-kako-resiti-politicno-krizo/comment-page-1/#comment-38669

  • Tadej, ploskam!
   In s čim so se dokazali ljudje, ki nam jih trenutno ponujajo za vodje vlade (Cerar, Potočnik,Šoltes in drugi),udobno so sedeli v svojih dobro plačanih službah, kjer ni bilo ne izzivov za “greh”, ne vidnih dosežkov njihovega dela, po katerih bi jih lahko ocenjevali.

 10. Koga bi volili, če bi bile v Sloveniji predčasne volitve?
  skupaj Ženska Moški
  Skupaj odgovorov: 43382, od/do: 15.01.2013 – 17.01.2013
  ne bi šel/šla na volitve 9582 22 %
  SDS 8862 20 %
  katero od neparlamentarnih strank 6620 15 %
  SD 6046 14 %
  PS 3307 8 %
  ne vem 3003 7 %
  DL 2351 5 %
  SLS 2118 5 %
  NSi 911 2 %
  DeSUS 582 1

  To anketo sem našla na “24 ur pika com”, lahko bi jo imenovali vseslovensko anketo, saj je glasovalo skoraj 45.000 ljudi.

  PAZITE; kljub siloviti gonji proti Janši, ima še zmeraj SDS prednost pred drugimi strankami. Torej kaj lahko pričakujemo od predčasnih volitev. Ali enako koalicijo, kot jo imamo sedaj, ali pa podobno, kot smo jo imeli v prejšnjem mandatu. Razlika bi bila samo v tem, da bi bil Lukšič 100x slabši predsednik, kakor je bil Pahor.

  Soglašam pa s piscem članka, da je SDS veliko sama kriva za svojo nepriljubljenost. G. Janša bi moral zelo paziti kaj reče, saj vsi vidimo kaj se dogaja; mediji popadejo vsako njegovo besedo, jo malo obrnejo in napihnejo, potem pa ponavljajo v nedogled. Tako se že 20 let ustvarja njegova podoba, ki ga kaže kot zamerljivega, maščevalnega in hladnega človeka, v resnici je drugačen.

  Za spletno stran SDS imam pa občutek da jo upravlja srborita skupina najstnikov, katerih največja zabava je, da mahajo z rdečo cunjo pred bikom.

  Škoda je, da si tako resna stranke kot je SDS kvari dobro ime s takimi pobalinstvi.

 11. Ne morem se znebiti občutka, da kabinetne bele ovratnike, levice in desnice, vsebina “morale” skoraj nič ne moti, saj nikoli niso bili še na trgu, kot smo mnogi v “realnem sektorju” kruto in že dolgo.

 12. Janša se mi zdi kot nenehni zaslišanec v udbovsem zaporu. Kar naprej mora nekaj priznavati. Kar naprej je kriv.
  Sprašujem se, kaj počnejo takšni članki v Časniku.si? Če gre za strateški izbor uredništva, potem lahko ugotovim, da se tudi Časnik.si počasi približuje velikemu ‘orkestru’. Slovenska politika je v bistvu velika kriminalna zgodba, v kateri se mora glavni inšpektor nenehno braniti pred obtožbami mafijskih odvetnikov.
  G. Luka L. G.! Če že hočete biti pravičen, potem morate preden nekoga obtožite arogance in nepremišljenih potez raziskati ozadje in zgodovino posledic in skušate ugotoviti vzrok za nastalo stanje. Zaradi pomanjkanja časa najbrž niste na tekočem. Predlagam pa, da čim prej greste v knjižnico, vzamete kup številk časopisa Delo (pač enega od časopisov, za vzorec) in se ob pisanju Karbe, Markeša idr. idr. prepričate o tem, kaj je botrovalo posledicam, ki jih vi tako enostransko razumete.
  Jaz sem volil Janšo in želim, da še naprej vodi vlado!

 13. lahko zagotovim, da bo, ob morebitnih volitvah zmaga v rokah JJ.
  Ljudje opoziciji, sedaj tudi DL in Desus-u, da o SLS ne govorim, ne zaupajo.
  Čemu tako bo vedel kdo iz opozicijskih strank.
  Morda pa smo ljudje siti preganjanja JJ in nas ravno to
  nagovarja, da ga volimo. Ne bi smeli pozabiti, da ljudje le niso tako
  nepoučeni, da ne bi videli in vedeli kam pes taco moli.
  K vsem tem je veliko pripomogel tudi Štrukelj.

 14. “Za spletno stran SDS imam pa občutek da jo upravlja srborita skupina najstnikov, katerih največja zabava je, da mahajo z rdečo cunjo pred bikom.

  Škoda je, da si tako resna stranke kot je SDS kvari dobro ime s takimi pobalinstvi.”

  A “ata” kar soglaša?

  Dovolj je, dovolj je že posledic!

 15. #1 “Trenutna vladna koalicija mora vztrajati.”

  #2 “Ne verjamem, da je odstop Janeza Janše z mesta premiera rešitev za zagate vladne koalicije.”

  #3 “Zato ne vidim druge rešitve, kot da stranka resno premisli o njegovi zamenjavi”
  ===================

  A ni tole troje v protislovju. #1 in #2: zato, ker je Virant postavil tako odločen ultimat, da se sedaj ne more več umakniti nazaj.

  #2 in #3: Zato, ker je zamenjava premierja v bistvu isto kot odstop.

  • Protislovje je le, če mislimo, da je politika stvar je enega mnenja, enega logičnega uma. Žal (ali na srečo) jaz na stališča in odločitve koalicijskih parnterjev nimam nobenega vpliva: lahko le ugotovim, kje je mogoč konsenz in kje ni in kot kritičen simpatizer pomladne politike predlagam svoje rešitve v skladu s trenutno realnostjo. Kot zunanji opazovalec imam namreč to edino prednost: da lahko bolje vidim različne pozicije akterjev kot tisti, ki so v zadeve neposredno udeleženi.

 16. Tale članek in odzivi nanj so mi pustili par zanimivih asociacij. Najprej bi rekel, da si ne predstavljam uspešnega voditelja, ki bi ne bil vsaj malo avtoritativen. Res je, da je Janša včasih videti precej koleričen v odzivih, res pa je tudi, da je napadan od vseh strani že ves čas, odkar je v politiki. No ja, že od prej, saj v času Roške pred osamosvojitvijo bi težko rekli, da je bil v politiki. Ampak, če bi bil to človek, ki bi se nagnil po vsakem vetru in upošteval vsak nsmig, ki bi prišel, ne pa delal po svoji glavi in pameti svojih svetovalcev, bi že davno izginil z obzorja politike. Vsaj glede na to, koliko je napadan. In bilo je že nekaj uspešnih gospodarstvenikov, ki so tudi gotovo imeli precej vodstvenega znanja, pa niso bili dolgo v politiki.

  Po mojem je že v redu, da imamo dovolj avtoritativnega politika, ki se ne obrača vsake dva tedna drugače. Tako vsaj vemo že ob volitvah, kaj lahko od njega pričakujemo. Morda bi mu prav prišla bolj uglajena drža in nastop, ampak moje mnenje je, da za izhod iz krize rabimo nekoga z močno voljo in pravo vizijo. In to vizijo se preverja na volitvah.

  Politik, ki bi hotel le ugajati ljudem, v ozadju pa delati po svoje, je po mojem mennju zadnje, kar sedaj potrebujemo. In večina levih politikov mi trenutno pušča tak občutek.

 17. MANIFEST VSESLOVENSKE LJUDSKE VSTAJE (OSNUTEK ZA RAZPRAVO)

  Izhajajoč iz 1., 2. in 3. člena Ustave Republike Slovenije

  podpisniki tega manifesta zahtevamo Slovenijo, ki bo resnično temeljila na:

  1. vladavini ljudstva in človekovih pravicah
  2. socialni pravičnosti ter zagotavljanju enakih možnostih za vse državljane
  3. pravni pravičnosti in temu, da bomo pred zakonom res vsi enaki.

  Ugotavljamo, da

  1. je slovenska politična elita povsem izgubila zaupanje državljank in državljanov
  2. Vlada Republike Slovenije sprejema ukrepe, ki nimajo podpore naroda
  3. je za ponovno vzpostavitev zaupanja potrebna temeljita prenova političnega prostora v Sloveniji.

  Zato zahtevamo:

  1. takojšen odstop trenutne vlade
  2. imenovanje prehodne vlade, na čelu katere bo oseba, ki ima nesporno moralno integriteto
  3. razpis predčasnih volitev, in sicer v šestih mesecih od imenovanja prehodne vlade.

  Od prehodne vlade zahtevamo, da v prehodnem obdobju:

  1. takoj preneha z uničevalno politiko varčevalnih ukrepov po diktatu evropske finančne elite, ki iz ljudi delajo reveže
  2. izvede hitro in učinkovito spremembo zakonodaje in organizacije sodnega sistema, s katero bo prišlo do sojenja in zaplembe premoženja vsem, ki so v Sloveniji v zadnjih 20 letih izvršili krajo skupnega premoženja in uničili nekdaj cvetoča podjetja in gospodarstvo
  3. izpelje spremembe volilne zakonodaje, ki bo bistveno povečala vpliv državljank in državljanov na sestavo državnega zbora
  4. uveljavi spremembe zakonodaje, ki bodo izenačile položaj parlamentarnih, zunajparlamentarnih in nestrankarskih gibanj in na ta način odprla možnost za to, da v slovenski politični prostor vstopijo nove ideje, nove sile in novi ljudje
  5. v pravni red vpelje inštrument ljudske nezaupnice in druge prvine neposredne demokracije.

  Komentarji?

  • Poberi se “Satan”, ker ne misliš na to, kaj je dobro za malega človeka in v resnici samo iščeš načinov, kako bi ga čimbolj prefrigano pretental.
   “Od prehodne vlade zahtevamo, da v prehodnem obdobju:”
   Ravno za malega človeka se prizadeva že Janševa vlada zato bi jo morali podpreti še bolj odločno. Tisti, ki jo danes rušijo, bodo odgovorni za škodo, ki jo bodo utrpeli prav ljudje, ki so na robu revščine. V ozadju teh nizkotnih prizadevanj so predvsem elite, ki ščitijo svoje nezaslužene privilegije še iz prejšnjega totalitarnega sistema.
   Barabe se ne boste nikoli držale zakonov. Moti vas, ker to zahteva od vas aktualna vlada in se tega sama drži in se bojite, da se boste morale kmalu tudi vi dokončno odpovedati svojim barabijam.

  • 1. kaj je mišljeno pod “vladavina ljudstva”?
   2. kaj pomeni, da se “uveljavi spremembe zakonodaje, ki bodo izenačile položaj parlamentarnih, zunajparlamentarnih in nestrankarskih gibanj”? kako se bo to manifestiralo?
   3. kako se bo financiralo tako družbo?

   • 1. Ne bi vedel, to so bolj zadeve pravne teorije.
    2. Parlamentarne stranke so privilegirane (to je dejstvo). Verjetno gre za popravke volilne zakonodaje tako, da bodo bolj vključene in upoštevane zunajparlamentarne stranke in gibanja v kampanjah, medijih… Sem spada tudi točka 5 od zahtev, torej več neposredne demokracije, več vpliva ljudi na poslance, ki so izvoljeni, možnost odpoklica, več vpliva ljudi na zakone, ki se sprejemajo itd…
    3. Financiranje ni nič spremenjeno od sedanjega, davki, proračun itd…

    • 1. Po ustavi se vladavina ljudstva izvaja neposredbno in posredno z volitvami. Ampak vemo da imamo v RS bolj strankokracijo, kot vladavino ljudstva. Vladavina ljudstva je zgoraj omenjena med bolj deklarativnimi zahtevami, ki so pozneje bolj natančno definirane, rekel bi da se to nanaša točke 3-5 zahtev.

     • Torej, ponavljam vprašanje – ali tak sistem kot ga predlagate, že kje funkcionira?

      Edini, ki je do sedaj eksperimentiral z neposredno demokracijo, je bil Gadafi.

      Ni se obneslo.

     • Jaz ne podpiram neposredne demokracije kar tako zelo na splošno. Ta se mi zdi še večji teror primitivnosti, kot pa tole sedaj, če bi bila uspešna; če pa ne bi bila uspešna, pa bi se spremenila v prikrit enopartijski sistem.

      Torej ne gre na splošno za popolno neposredno demokracijo, pač pa za *prvine* neposredne demokracije. Dopolnjen poslanski sistem (ki v bistvu sedaj ni predstavniški sistem, pač pa je delegatski sistem kot v prejšnji državi, kjer delegati glasujejo po navodilih vrhov strank).

      Primerov tega je pa polno. Zadnja novica ki sem jo zasledil je o Fincih, ki si bodo preko portala sami pisali zakone in zakonska dopolnila, ki gredo avtomatsko v obravnavo v parlament (https://www.racunalniske-novice.com/novice/splet/dogodki-in-obvestila/na-finskem-lahko-zakone-predlagajo-kar-uporabniki-spleta.html)

      Tudi referendum mora ostati ljudem, kot en del neposredne vladavine ljudstva, samo ga je treba vzeti iz rok politike.

  • Lepo se sliši, samo še konkretizirajte; imena ljudi,ki bi vodili prehodno vlado in vaše dobre želje spravili v življenje.

 18. Najprej, kdo sploh ima moralno integriteto?

  Bistvo vladnih ukrepov ni v tem, da bi morali biti všeč ljudstvo. To je tako kot pri zdravniku. Zdravila so grenka, zdravljenje je neprijetno. Toda končni izid je ponavadi dober.

  Naša finančna realnost je kruta. Ne moremo živeti v utvari, da lahko furamo socialne izdatke do onemoglosti. Za to potrebujemo zdravo gospodarstvo. Če tega ni, potem tudi denarja za socialne transferje ni.

  Strinjam pa se, da mora biti kapital v službi človeka. In ne obratno.

  Za volilno zakonodajo pa je bil že pred davnimi leti predlagan večinski sistem. Pa so ga sesuli.

  • ukradeni vzdevek, se strinjam s teboj.
   Janševa vlada že dela v tej smeri, kar ni všeč tistim, ki bi radi še naprej uživali neupravičene privilegije in se jim niso pripravljeni odreči, čeprav je že veliko ljudi, ki so dolgo neupravičeno garali zanje, na robu revščine in je že zdavnaj čas, da se to diskriminatorno početje neha. Zato še enkrat: podpiram prizadevanja Janševe vlade, ker jih rušijo predvsem tisti, ki se bojijo priti v roke pravici.

  • Zadnji udarec, da je padel na referendumu izglasovan večinski volilni sistem, je prispeval g. Franc Zagožen.

 19. Odzval sem se na Nikov predlog, potem šele sem prebral zgornji članek.
  G. Gabrijelčič, se strinjam.

 20. FrancMuhić,kaj si še vedno na plačilni listiUdbovske svojati?Tvoji patološki komentarji na vseh mogočih spletnih portalih,dajo slutiti,da si plačan po pljuvalnem učinku.En pljunek proti JJ 100eurov celostranski plunki poprečna slovenska plača.Verjamem,da te je strah.

  • Komentar čisto v stilu SDS, vreden manj kot pljunek!
   Franc Mihič
   Pionir ribniškega DEMOSa in SKD

  • Ali ni škoda tako lepega imena BOGO-MIR nad besedami: “udbovska svojat”, “tvoji patološki komentarji”, “plačan po pljuvalnem učinku”?

   • Se strinjam, takšna komunikacija je vsaj kontraproduktivna, ker gre praviloma “ad personam”.

    Gospoda Mihiča pa bi prosil, če lahko združi svoja stališča v en sestavek, ker je včasih nepregledno, da se vrstijo pod člankom komenartji eden za drugim in to od istega avtorja…

 21. Kako rešiti to krizo? Če bi Janša kar tako odstopil na podlagi tako infantilnega poročila/mnenja KPK in od tod izvirajočih ultimatov koalicijskih partnerjev, bi slednji to razumeli kot vabilo k nadaljnjim izsiljevanjem. Mislim, da bi bilo najbolj galantno, če bi Janša skupaj s Šušteršičem izoblikoval pogoje (med drugim tudi zavezo, da se proda cela NLB) za svoj odstop. S primernimi pogoji bi se razkrilo, katerim strankam gre res za skupno dobro, katere pa kupujejo “nacionalni interes” v Murglah. Potem pa lahko gremo tudi na volitve.

 22. Kdo pa trenutno najbolj ignorira in zlorablja pravo, pravičnost in DZ RS kot Janez Janša ?
  Po zaupnico gre kar samo v svojo stranko SDS, namesto v DZ RS, ki mu je odobril mandat, kar je bistvo demokracije, ki je sicer več ni!

 23. S Pučnikom sem slučajno potoval z letalom iz Frankfurta v Zagreb, ko se je vračal iz Avstralije. Ne bom pozabil. Menim, da bi rekel: “Zakaj pa naj bi se Janez Janša oziral na ravnanja proslulega Zorana Jankovića? Ali nima lastne integritete, samopodobe in odgovornosti do države prava in volivcev, ne samo do stranke SDS?”
  Sem prepričan!

 24. Dane bo kdo zopet v zmoti in videl zarote!
  Dilema, Slovenija v Bizanc ali v Evropo?
  Slovenija lahko gre z Zoranom Jankovićem na čelu, preko Balkana v Bizanc, kjer je še vedno bolj znana ne-morala, brez prava, saj se ve: »Kadija tuži i sudi«!
  Skoraj kot v enoumju, kjer je bilo »pravo« pogosto le »igra mačke z miško«!
  Zoran Janković še vedno javno pravi, kar ni prepovedano je dopustno, še vedno pošteno!
  Tudi odtujitev kapitala iz Slovenije v »oaze«, Ciper, kar počne njegova rodbina, berem, brez plačila davka za skupno dobro, če prav razumem? In to naj bi bilo povsem prav?
  Janković torej meni, da mora država sicer sprejeti nove zakone, da to prepreči, tedaj pa tudi »po Jankoviću« to ne bo več prav. Ali bo on sprejel takšne zakone?
  Kdo je torej za poštenje, spoštovanje države in sodržavljanov, brez drage birokracije, predrage pravne države? Ali ni to višek javne špekulacije in manipulacije sodržavljanov?
  Skandinavci in sorodni se nam smejejo, koga imamo v politiki, ki zagovarja izogibanje plačevanja davkov. Takšni gredo v normalni demokraciji v zapor.
  Kdo torej ni po lastnem etičnem spoznanju torej pripravljen plačati davke, prispevati za skupno dobro, kar je 2000 letni zahodni omiki že davno povsem jasno?
  Predsedniku stranke Pozitivna Slovenija, g. Zoranu Jankoviću pa to očitno še vedno ni jasno in še marsikomu ne. Do kdaj še?
  To je pot nazaj v Bizanc, daleč od proč od Trubarjeve, Prešernove, Pučnikove Slovenije!
  »Stati ino obstati«, je rekel Primož Trubar in to piše tudi na slovenskem evru.
  To je umetnost. Ko enkrat stojiš, da tudi obstojiš na dolgi rok, v Evropi ne v Bizancu!

 25. G . MIHIČ , RES PA JE , DA SE TVOJE RAZPRAVE VLEČEJO KOT KURJA ČREVA ! Nevem , če si bil vreden bližine DR, PUČNIKA ?!

 26. Manifest je tako nekonkreten, da te takoj sam opomni, da mu ne moreš verjeti. Drugo pa je kakšni so avtorji? Kakšne refernece imajo?
  Ali so res vzgled etike, morale, pravičnosti, poštenja, odgovornosti. Poleg tega pa še, da so strokovno in organizacijsko usposobljeni za vodenje države, v kateri so visoki standardi prej navedenih vrednot.a

 27. Predsednik vlade g. Janez Janša je dolžan, da spoštuje DZ RS, ki mu je bil podelil zaupnico, mandat.
  Zato naj vendar svojo zaupnico preveri v DZ RS, ki je v demokraciji edini pristojen, da v imenu vseh državljanov, volivcev, podeli zaupnico premieru, tako je v vsem demokratičnem svetu!
  V nobeni demokratični državi, kar parlamentarna stranka ne podeljuje mandata premieru, to je praktično počela le komunistična partija.
  Premier je očitno čutil odgovornost, da je po ugotovitvah KPK, preveril kot predsednik SDS svojo zaupnico v stranki! Tudi prav!
  Ta zaupnica SDS predsedniku stranke g. Janezu Janši, pa ni nikakor in nikoli in nikjer, ni že zaupnica parlamenta, če ga seveda SDS in Janez Janša sploh še prizna, saj je šel po zaupnico samo v svojo SDS?
  Ali je torej slovenski parlament, DZ RS že zopet odveč?
  Ali je to konec demokratične parlamentarne demokracije in države?

  • Gospod Franc,
   vaše vprašanje: “Ali je to konec demokratične parlamentarne demokracije in države?” bom jaz preoblikoval v:

   Ali je to konec sanj o demokratični parlamentarni demokraciji in državi? Nasprotniki JJ teh sanj že tako ali tako nikoli niso imeli, sedaj pa, kot se sprašujete, jih še JJ nima več?

 28. Glede Janše in SDS pa: Če bi hoteli obvladati psihologijo družbenih odnosov, se jim ne bi dogojalo, da so dokaj nesimpatični pri precejšnjem delu družbe.

  V bistvu sami najbolj zakomlicirajo. Ne rečem, da pogosto. Vendar se to brez potrebe dogaja. Če želiš biti vešč politik, potem moraš vedeti, da moraš imeti za seboj ljudi. Pa ne le tiste, ki soglašajo z neurejenimi medsebojnimi odnosi, ampak predvsem tiste, ki si želijo urejene odnose in usmeritev ustvarjalne družbene energije za svetle cilje Slovenije.

  Tako pa se po nepotrebnem izgublja energija za obrobne probleme, ki nas tiščijo nazaj, ne naprej. Tudi Reporter, Demokracija sta znatno preveč rivalsko usmerjena, namesto povezovalno ustvarjalno. Povsem drugačen je naš Časnik. To se vidi po njegovih člankih in komentarjih. Skratka, Janša in SDS imata velike rezerve, da lahko ogromno prispevata k ureditvi razmer v Sloveniji.

  • To vsi vemo, da imam SDS zelo slab PR, ne vemo pa, zakaj PR-ja ne zamenja.

   Kar se tiče Reporterja in Demokracije – temu se reče tržna niša. Ob vsaj 90% tržnem deležu, ki ga imajo levičarski mediji, želim prebrati v Reporterju drugo plat medalije, za ostalo grem lahko na ostale medije. Zato tudi toleriram več desne pristranskosti.

 29. Sprevržena morala in neodgovornost SDS se nadaljuje, da te kap!
  Poslanka SDS Alenka Koren Gomboc je poneverila spričevalo, je bilo včeraj v Odmevih na TV1 najširši javnosti sporočeno.
  Temu je pritrdil tudi podpredsednik SDS in minister, pravnik, g. Zvone Černač!
  G. Podpredsednik Černač in SDS pa ne bo storila čisto nič, kot v primerih doslej, je samo rekel!
  Zadeva je povsem osebna, sama poslanka naj se odloči, kaj ji je za storiti, še pravi g. Černač.
  Torej vsi goljufi, zlasti v parlamentu, med politiki, naj se kar sami odločijo, kaj jim je storiti?!
  Politike oz. SDS to nič ne moti, saj lahko celo z goljufi skupaj vodijo državo, samo da so naši!?
  Sprevrženo in skrajno neodgovorno rušenje države pravičnosti in prava, važno je le da vihra SDS zastava!
  Morala pa pred vrata?!

  • Nevem ali je res ali se meni le zdi, da številni Slovenci pozabljate na dogodke iz preteklosti ali pa jih nočete vedeti.
   Slovenski komunisti vse do samostojne Slovenije niso priznali organizacije TIGR, ki se je borila proti fašizmu za ustanovitev slovenske države. Prav tako niso priznavali zasug generala Rudolfa Maistra. Preko svojih političnih agentov so sejali sovraštvo med Slovenci v zamejstvu in po svetu.
   V času (DEMOS-a) priprav za osamosvojitev Slovenije so mnogi delali proti. Večina komunistov se s tem ni strinjala (beri časopise, komentarje in zapisnike razprav delegatov v Skupščini RS v času 1990 – 18. 24. junija 1991.)
   Janša je postal sovražnik komunistom (danes vele kapitalistom) že v letu 1993 in 1994. Spomnite se protestnega shoda (30.000) pred parlamentom v njegovo podporo. Prav tako Spomenke Hribar, ko ga je ‘pred tem javno označila za fašista… in še in še…???!!!
   Spomnite se pred novim letom novico, da se je JJ setal z Igorjem Bavčarjem in Tonetom Krokovičem na skrivnem mestu in…Kaj neki so se pogovarjali? je bila noveca večera povedana na Svet na klanalu A. To je bila zgolj njih domišlija. Da ne rečem velika laž (Bilo nas je 12. Brez članstva v SDS.) In nismo se pogovarjali o politiki, pač pa o organizaciji koncerta v Kočevju. Kljub tiskovni konferenci, na kateri smo udeležni zanikali o neki … zaroti, medije to ni zanimalo???.

   V enem letu te vlade se je dogodilo toliko dogodkov naperjenih proti osebnosti JJ, da še tako nepoučenemu državljanu da vedeti, da so se proti JJ zarotile “zamrznjene” knjižice komunistične partije, ki znajo vladati zgolj na tuj račun. Morda veste kolikokrat in koliko je zahodni svet
   Jugoslaviji črtal ves državni dolg do tujih bank???

   Tisti ki kličete po revoluciji, preberite si kakšno knjigo tistih, ki so revoluciji (smrti) ušli, in ne le tistih ki se s poboji hvalijo.

   Veselimo se, vsakega sončnega in mirnega dne. Vem, da je večliko krivic, tudi sam jo doživljam. Prepričan pa sem, da jih noben predsednik, če tudi bii bil ‘mavričen’ ne more odpraviti. Sleherni državljan ali državljanka smo kamenček v mozaiku te države. Vsakdo naj se vpraša ali je res s svojo sposobnostjo in močjo storil vse, da bi nam vsem, ne samo samemu sebi,jutri bilo bolje, ozirom, da nam ne bi bilo slabše.

  • Če nasprotnik – levica – igra nepošteno, jih s pošteno igro ne bomo premagali.

   Dejansko bi morala desnica igrati podtalno in začeti z enakimi napadi na levico kot to počne levica.

 30. Ni dileme in kalkulacij: Če si SDS hoče ohraniti zaupanje ljudi, mora takšna poslanka takoj odstopiti. Sicer je pa čudno, kako so jo sploh lahko sprejeli v parlament, saj se je že pred tem pisalo, da nima čiste preteklosti.

 31. Kaže, da so se skrajno natijanšističnemu polu pridružili še nekateri aktivisti.

  Zmerne kritike so upravičene, ampak nekateri greste v skajnosti.

 32. Mož besede?
  Pred novim letom je premier Janez Janša na nacionalni TV državljane pozval in rekel:» Sodbe sodišč je potrebno spoštovati, tudi če se nam zde krivične, sicer je konec države prava in demokracije«.
  KPK je tudi legalen in poseben organ države prava, menim da ga je potrebno še posebej spoštovati, sicer smo pokopali državo prava.
  Velja seveda tudi za Zorana Jankovića!
  V Nemčiji celo brez KPK storijo kar je prav, v Italiji ne pomagajo celo sodišča.
  Kdo nam je vzor? Kaj je prav? Možje besede?
  Komu zaupamo vodenje države?

 33. Ameriški veleposlanik g. Mussomeli sicer ne verjame, da v primeru KPK-ja obstaja politična agenda. Meni tudi, da je vodja protikorupcijske komisije Goran Klemenčič “zelo pošten človek z visoko integriteto”.

  • Visok diplomat si ne more privoščiti, da javno izreka nezaupanje slovenskim javnim institucijam. Karkoli si že o njih misli. Ampak zna biti pa piker.

  • Karkoli prviš, je dejstvo, da so v objavi KPK našli že kopico pravnih in ekonomskih napak.

   Še vedno je dejstvo, da tam ni ekonomista, je pa novinar, ki je znan po svojem sovraštvu do Janše.

 34. Komisiji za preprečevanje korupcije je bila poslana sledeča zahteva za oceno integrutete dr. Gregorja Viranta za opravljanje funkcije predsednika državnega zbora in drugih odgovornih državnihoziroma javnih funkcij:

  “Komisiji za preprečevanje korupcije predlagava, da prouči in javno poda mnenje o integriteti dr. Gregorja Viranta za opravljanje funkcije predsednika državnega zbora in za druge odgovorne državne oziroma javne funkcije.

  Splošno je znano, da je dr. Gregor Virant kot nezaposleni bivši minister v letu 2009 prejel 66.175 Eur nadomestila iz državnega proračuna.

  V letu 2009 pa je dr. Gregor Virant na podlagi pogodbe o delu zaslužil v Makedoniji še 95.252 Eur.

  Komisija za preprečevanje korupcije se bo morala opredeliti do tega,da je dr. Gregor Virant do konca izkoristil nadomestilo za brezposelnost, medtem pa še mastno služil in v tej luči tudi do njegove integritete za opravljanje funkcije predsednika državnega zbora in drugih odgovornih državnih in javnih funkcij.

  Res je, da je na vrhuncu predvolilne kampanje jeseni 2011 po lastni izjavi 14.11 2011 vrnil v proračun znesek 18.777 Eur, vendar tega ne bi storil, če ga ne bi razkrinkali slovenski levici zvesti mediji. Ti mediji, vsi slovenski dnevniki in RTV SLO ter POP TV z A kanalom, so ga v prvem delu predvolilne kampanje zelo podpirali, ker so računali, da bo pobiral volilne glasove slovenski desnici, predvsem pa SDS. Ko so pa ugotovili, da je postal nevaren tudi Pozitivni Sloveniji in Socialnim demokratom, so ga zrušili z objavo njegovega premetenega zaslužkarstva.

  Takratno opisano zaslužkarstvo dr. Gregorja Viranta je v času predvolilne kampanje zelo odmevalo, zaradi česar sva prepričana, da so bili posamezni člani in Komisija za preprečevanje korupcije kot celota dobro seznanjeni z njim in naju čudi, da ni po uradni dolžnosti že takrat, ko je kandidiral za predsednika državnega zbora ocenila njegovo integriteto za funkcijo predsednika državnega zbora in za morebitne druge odgovorne državne oziroma javne funkcije. Najpozneje pa bi morala oceniti njegovo integriteto v zadnjem paketu, kjer naj bi bili preiskani vsi predsedniki parlamentarnih strank. V zaključnem poročilu, ki je zamajalo slovensko vlado, je dr. Gregor Virant opran vsakega suma kakršnegakoli ravnanja, ki bi bilo v nasprotju z integriteto visokega funkcionarja državnega zbora.

  Prosiva, da hkrati z javnostjo tudi naju obvestite o vašem stališču do konkretne integritete.”

 35. Predčasnih volitev po mnenju dr. Mihe Kovača ne bo
  “Tudi če Državljanska lista ter SLS in DeSUS izstopijo iz koalicije, bo zato izjemno težko sestaviti novo vladno večino. Tega, kaj bo, si zato ne upam napovedovati, saj so vse razmere zelo nepredvidljive. Edina stvar, ki bi si jo upal napovedati z razmeroma visoko stopnjo gotovosti, je, da predčasnih volitev ne bo, saj ne verjamem, da bi poslanci glasovali za ukinitev svojih poslanskih služb že po enem letu. Domnevam, da na to karto igra tudi Janez Janša oziroma meni, da je večja verjetnost, da bodo poslanci podprli manjšinsko vlado, kot pa glasovali za predčasne volitve. Sicer pa je moje stališče, da bosta Janša in Janković v primeru, da ne odstopita, dala državljanom zelo jasno sporočilo, da nepregledno poslovanje za državo ni težava. To pa pomeni zelo velike težave pri reševanju slovenske gospodarske in finančne krize, saj bodo s tem korupcijska tveganja v Sloveniji tako rekoč dobila domovinsko pravico.”
  Kovač ob tem dodaja: “Pri tem pa je treba upoštevati še eno stvar, ki je zelo zanimiva. Zadnje meritve javnega mnenja, ki jih je opravila Mediana, kažejo zelo močan upad Pozitivne Slovenije in bistveno manjši upad SDS.

  To pomeni, da so levosredinski volivci precej bolj občutljivi za to, kaj počnejo ljudje, ki vodijo levosredinske stranke, kot to velja na desni sredini.

  Dr. Miha Kovač
  http://www.siol.net/novice/slovenija/2013/01/miha_kovac_matej_makarovic_odstop_janez_jansa_gregor_virant_koalicija.aspx

 36. “Sicer pa je moje stališče, da bosta Janša in Janković v primeru, da ne odstopita, dala državljanom zelo jasno sporočilo, da nepregledno poslovanje za državo ni težava.
  To pa pomeni zelo velike težave pri reševanju slovenske gospodarske in finančne krize, saj bodo s tem korupcijska tveganja v Sloveniji tako rekoč dobila domovinsko pravico.”

  Mnenje, ki se mu pridružujem in se sprašujem kako je lahko na desnici politika tako temeljito povozila moralo?

 37. A bejži, bejži. Da Janša ne bo odstopil je povsem pravilno. Zakaj? Zaradi moralnega linča? Kot je tadej nekje že pisal, vsi vi ki se sklicujete na moralo ste večji pokvarjenci od pokvarjencev. Skoz nam nabijate, ta ni svetnik, stran z njim, in dokler mi ne pripeljete svetnika, bom raje jaz vladal, saj nočete da bi vam vladal kak pokvarjenec.

  Dovolj mi je tega. Kaj se spet zatikate za to spričevalo? Država propada, politika je psu, vi pa se pozivate na neke minorne prekrške. Milijone vam odnašajo pred nosom, vi pa bi radi linčali neko Gombočevo. Ki je mimogrede, plačala svoj dolg! Pa čeprav menda samo 1000€.

 38. Mislim , da se g. MIHIČ ni obnesel ali bil kakorkoli koristen za nobeno stranko ! Spreminja mnenja , kar potrjuje njegovo ne-stanovitnost . Ne da se tiščat in prdniti hkrati !
  Z BOGOMILOM se bosta verjetno zmenila , kot bi se spodobilo za dva DOLENCA ! V RIBNICI vas poznajo v drugi luči , kot se nam sam predstavlja !

Comments are closed.