Popotništvo (foto): V objektivu

6
Friderikov stolp Foto: Tone Lesnik
Friderikov stolp
Foto: Tone Lesnik

Friderikov stolp je del Celjskega gradu, ki se deloma obnovljen in ohranjen dviga nad Celjem ter slikovito priča o davni zgodovini celjskih grofov. Spominja tudi na tragično zgodbo Friderika II., sina celjskega grofa Hermana II., ki se je na očetovo jezo poročil z Veroniko, dekletom iz nižjega stanu. Oče ga je za kazen zaprl v stolp kar za dve leti in se medtem za zmeraj znebil nesojene snahe Veronike. To se je dogajalo v 3. desetletju 15. stoletja.

Foto: Tone Lesnik

6 KOMENTARJI

 1. Slika lepa, komentar popolnoma zgrešen…avtor očitno ne pozna zgodovine celjskega gradu in grofov…Friderik II je ubil svojo ženo iz hrvaške plemiške družine Frankopani (Savsko banovino je Herman dobil za poročno darilo). Ker je Hermanova hčerka (Friderikova sestra) bila poročena za nemškega cesarja so Frideriku dovolili da kazen za umor prestaja v stolpu. Veronika (spet Hrvatica iz Zagorja blizu Krapine), mu je bila ljubica, katero je njegov oče Herman dal ubiti, da bi preprečil še večji škandal. Samo knjigo je treba prebrati in se izogniti temu neznanju in ignoranci.

  • Hude, a neupravičene besede avtorju fotografije. “Samo knjigo je treba prebrati in se izogniti temu neznanju in ignoranci.”

   Ne vem katero knjigo imate v mislih. Jaz sem prebral knjigo Danes grofje Celjski in nikdar več (Anna Wambrechtsamber, Založba Obzorja 1977)
   Kaj mi sploh oporekate? V kratkem tekstu k fotografiji sem zapisal:
   1/Da se je Fiderik II. na jezo svojega očeta Hermana II. poročil z Veroniko iz Desenic. O tem lahko preberemo v navedeni knjigi na straneh 178 in 188.
   2/ Da se je Herman II. Veronike za zmeraj znebil. O tem lahko v knjigi preberemo na strani 236.
   3/Da je Herman II. zaprl svojega sina Friderika v stolp. O tem lahko v knjigi beremo na strani 189.
   Navedena knjiga je sicer leposlovno delo, vendar menim, da se je avtorica naslonila na zgodovinske vire.
   O tem lahko beremo tudi na internetni povezavi http://www.grad-celje.com/o-gradu-stari-grad-celje/friderikov-stolp/ ali http://sl.wikipedia.org/wiki/Friderik_II._Celjski.

   Vaša trditev, da je Friderik II. ubil ubil svojo ženo Elizabeto iz rodu Frankopanov pa po virih, ki sem jih jaz bral, ni dokazana.

   • Opravičujem se avtorju, ker hude besede niso letele na njega temveč na splošno, ker bi se lahko presenetili koliko malo ljudi prebere kakšno zgodovinsko knjigo in dejansko malo ve o zgodovini svojega kraja. Knjigo sem brala že zdavnaj, avtorica je bila Avstrijka, pri pisanju romana je uporabila zgodovinske vire. Za nadaljnjo razpravo bi morala še enkrat prebrati knjigo, vendar iz njenih zapisov je bilo jasno razbrati, da se je za smrt žene Friderik zagovarjal pred sodiščem in da je bil zaprt v stolp (zaradi umora žene), kot je bilo jasno, da se je zaradi tedanje moči nemškega cesarja in njegove povezave s Celjskimi grofi lahko izognil obtožbi za umor. Ne smemo pozabiti, da je po zgodovinskih virih Friderikova žena umrla na dan, ko naj bi se pobotala (živela sta ločeno 8 let), bila je zabodena z lovskim nožem, Friderik pa je zbežal pod okrilje svoje sestre Barbare. Večina virov navaja, da je ubil ženo, na splošno je Friderik opisan kot surov človek brez milosti (iz zapisov Enea Silvia Piccolominija oz. papeža Pija II). Po tem dogodku so Celjski grofje vrnili vsa posestva, ki so jih pridobili kot doto. Friderikova žena je umrla leta 1422, Friderik pa se je dvakrat poročil za ženo z imenom Veronika: prvič leta 1425 z Veroniko Dessinitz, plemenitega rodu vendar iz revne družine (oče Herman jo je obtožil čarovništva in jo je dal zapreti v grad Ostrovico, ki je bila umorjena) in drugič leta 1445 s sestro kneza Wladislausa von Teschena. V glavnem gre za zelo zanimiv del zgodovine in zelo močne vladarje in menim, da je treba, ne glede na to kateremu viru verjamemo izkoristiti priložnost da povemo čim več in zainteresiramo bralce da tudi preberejo kaj več.

    • Zelo me zanima in vas vljudno prosim, če mi lahko navedete vire za naslednje trditve v vašem gornjem zapisu:
     1/Da je bila Friderikova 1. žena zabodena z lovskim nožem in, da je bil za ta umor osumljen (tudi okrivljen?) Friderik II., sin celjskega grofa Hermana II.
     2/Da se je Friderik II., sin celjskega grofa Hermana II. “dvakrat poročil za ženo z imenom Veronika: prvič leta 1425 z Veroniko Dessinitz, plemenitega rodu vendar iz revne družine (oče Herman jo je obtožil čarovništva in jo je dal zapreti v grad Ostrovico, ki je bila umorjena) in drugič leta 1445 s sestro kneza Wladislausa von Teschena”(citirano iz vašega gornjega zapisa)

     • Trditve je objavila avtorica Marija Šercer v znanstvenem članku na str.26-27, ki je dostopen na povezavi file:///C:/Users/Uporabnik/Downloads/21_81%20(1).pdf.

 2. Nisem trdila, da je Friderik bil okrivljen umora, temveč, da se je izognil tej obtožbi, kot se je dalo sklepati na podlagi romana, katerega je napisala avstrijska pisateljica. Kar sem hotela povedati je da romani in wikipedia niso zgodovinske resnice,zato je potrebno za takšne zgodbe navesti vire.

Comments are closed.