Popotništvo (foto): Turno smučarski vzpon na Vrtačo

1
Vzpon na Vrtačo, foto: Mateja Mazgan
Vzpon na Vrtačo, foto: Mateja Mazgan

Nenačrtovano sva se z prijateljem odpravila na turno smučarski vzpon na Vrtačo. Planirala sva preplezati povsem drugo grapo, a naju je pogled na Vrtačo premamil.

Vrtača

Gora Vrtača velja za precej priljubljeno goro, visoko le malo pod dva tisoč dvesto metrov nadmorske višine. Je najvišji vrh na grebenu, po katerem teče državna meja med Slovenijo in Avstrijo. Po južnih pobočjih Vrtače se nahaja znana Slovenska planinska pot, katera povezuje Begunjščico in Stol. Sicer pa na sam vrh vodi več poti iz različnih izhodišč. Proti vrhu se mnoge med seboj združijo. Nekateri menijo, da se lahko tudi v najlepšem poletnem vremenu zgodi, da boste kdaj stali sami na tem vrhu, a moje izkušnje so malce drugačne, saj sem na vrhu stala sama le v zimskih razmerah. Iz vrha gore se razprostira čudovit razgled na obe deželi, tako Avstrijo kot Slovenijo. V obeh deželah pa je v lepem vremenu možno opazovati jezera, lepo se vidi tudi Blejsko jezero, za katerim pa se že dvigujejo mogočne Julijske Alpe.

Pozimi na Vrtačo najpogosteje preko Zelenice

Ob vznožju Vrtače, foto: Mateja Mazgan.
Ob vznožju Vrtače, foto: Mateja Mazgan.

Običajno se večina pohodnikov odpravi na Vrtačo preko nekdanjega smučišča Zelenica, katera velja za mnoge le kot prehodna postojanka na turah. Preko Zelenice se najpogosteje odpravljamo na Triangel, Begunjščico, Roblek, Stol in seveda Vrtačo. Pot, ki nas vodi preko Zelenice, nato Suhega rušja proti Vrtači velja za delno zahtevno označeno pot. Seveda to velja za poletne razmere, medtem ko za zimske turno smučarske vzpone velja za zahtevno. Pot velja za obljudeno, dobro označeno in v idealnih razmerah se tam sreča mnogo pohodnikov. Na tokratnem vzponu pa sva do Zelenice srečala mnogo turnih smučarjev in tudi pohodnikov, na poti dalje proti Vrtači pa le še štiri, od katerih pa se je proti vrhu podal le eden. Pa seveda se je še ta ob pogledu na strmo grapo raje obrnil pred vrhom.

Splačalo se je potruditi

Ponosna na vrhu Vrtače, od koder sem se s smučmi spustila nazaj v dolino, foto: Mateja Mazgan.
Ponosna na vrhu Vrtače, od koder sem se s smučmi spustila nazaj v dolino, foto: Mateja Mazgan.

Vzpon s turnimi smučmi na nogah je bil skoraj idealen do strme grape pod Vrtačo. Grapa pa je postajala vedno zahtevnejša, ponekod ledena, drugje se je vdiralo do pasu. Pred nama seveda ni šel nihče, od katerega bi lahko imela zaradi stopinj lažji vzpon. Za piko na i pa nama je začela pot ovirati gosta megla, zaradi katere nisva videla niti par metrov pred seboj. Smučke sva raje dala na nahrbtnik in se tako podala proti vrhu. Ves čas ob vzponu, kjer je bila med nama tud smrtna tišina zaradi ne ravno idealnih razmer, sem razmišljala, kakšen bo šele spust. Zavedala sem se, da ne smem narediti niti ene same napake, ker glede na strmino in razmere bi se še z cepinom težko ustavila. Le nekaj metrov pod samim vrhom pa sva v trenutku stopila iz megle in v manj kot petih minutah stala na vrhu Vrtače, obsijanem z žgočim soncem. Naokoli pa je bila megla, iz katere so strmeli preostali vrhovi. Pihljal je veter, kateri je meglo venomer spreminjal in tako se je vmes odprl celo enkraten pogled na sosednjo Avstrijo. Ob takšnem razgledu se je bilo kar težko spustiti nazaj v dolino. Spust se je na srečo izkazal za mnogo lažji, kot sem si pred tem predstavljala, tako da sva na koncu dejala »tudi pela je bila enkratna«.

Gora Vrtača velja zaradi izjemnega razgleda za vrh, katerega se splača obiskati. Za tiste manj izkušene vsekakor v idealnih poletnih razmerah, za ljubitelje malce bolj ekstremnih vzponov in spustov pa tudi v zimskih razmerah. Seveda pa so lahko kdaj tudi zimske razmere manj zahtevne, kakor pa je bil najin tokratni vzpon.

Zimski vzpon na Vrtačo priporočam le bolj izkušenim, saj je zaradi veliko snega, morebitnih plazov, ledu itd. kar precej zahteven.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

Comments are closed.