Popotništvo (foto): Sveti Ahac nad Turjakom

0
Cerkev svetega Ahaca Fotro: Janez Mihovec
Cerkev svetega Ahaca
Fotro: Janez Mihovec

Cerkev mogočnih Turjaških plemičev
V juniju 1593 je bilo okrog Siska vroče. Turki pod Bosanskim Hasan pašo so poizkušali zavzeti osrednjo hrvaško trdnjavo Sisak. Njen padec bi pomenil zlom obrambe in padec slovenskih dežel pod njihovo oblast. Zato so kranjski stanovi ekspresno zbrali močno vojsko in jo poslali nad Turke. Vojska, katere sredino je vodil sam Andrej Turjaški, je pred trdnjavo dne 22. julija Turke najprej ustavila, nato pa jim presekala umik preko mostu preko Kolpe. Na tisoče Turkov se je v reki utopilo in krščanska zmaga je bila popolna. Po tem datumu Turkov organiziramo ne srečamo več v naših krajih.

Z zmago se je seveda potrebno pohvaliti. Iz pašinega plašča so naredili škofovsko ogrinjalo za ljubljanskega škofa, Turjačani pa so bili tudi mnenja da je treba slavne dni rodovine ohraniti v zgodovini. Na Gori, vrhu v bližini matičnega gradu Turjak so Auerspergi že prej imeli manjšo cerkev. Zdaj pa so Svetega Ahaca, na katerega dan je bila bitka, prevzeli za svojega zavetnika. Tako se je zgodilo seveda tudi z cerkvijo.

Na poti med Škofljico proti Turjakom tik pred mostom pred Bajdinški potok zavijemo proti vasi Mali Ločnik. Pravzaprav lahko gremo peš kar od tu, lahko pa se zapeljemo nad vas in od tu naprej nadaljujemo peš. V prvem primeru je do vrha uro hoda, v drugem približno polovico. Pot nas vodi po širnem kolovozu. Vrh Gora z višino 748 metrov je prav zanimiv. Kot pravcati svetilnik sega iz okoliških gozdov in je viden daleč naokoli. Vendar pa je na vrhu nekoliko drugače. V prejšnjih časih je bil sicer gol, a danes je spret poraščen in tako posebnega razgleda razen na Ljubljansko barje ni več.

Cerkvica Svetega Ahaca je tipični predstavnik gotske cerkve iz 15 stoletja. Visoka cerkvena ladja ima nekaj gotskih oken in prav taka vrata. Vidi pa se ji tudi njena zgodovina. Zvonik namreč stoji posebej nekaj metrov proč. Njegov prvotni namen je bil čisto drugačen. V času turških nevarnosti, ki so dve stoletji pretresali naše kraje je služil kot relejna opozorilna postaja. V Sloveniji je signal o preteči nevarnosti štartal v Kostelu, preko dimnih signalov in ognja prešel preko Ribniške Svete Ane in Grmade do Ahaca in od tu naprej proti Ljubljani. Tako se zvoniku še danes vidi, da je njegov prvotni namen obrambni stolp in da je današnjo vlogo prevzel šele kasneje.

Danes na Gori pri Svetem Ahacu vlada ljubi mir. Vsenaokrog se razprostirajo širni gozdovi, pod Goro pa mogočni Turjaški grad, ki so postavili na cerkvico na vrhu, kot dokaz svojega poguma in dejanja za svojo domovino.

Janez Mihovec