Popotništvo (foto): Spomin na Napoleonovo vojsko v Sloveniji

0
Napoleon Imperator Bonaparte   Foto: Janez Mihovec
Napoleon Imperator Bonaparte
Foto: Janez Mihovec

Pred dvesto leti so po Evropi divjale Napoleonske vojne. V naših krajih so bili trikrat, leta 1797, 1805 in v letih 1809-1813. V Gornji Radovni najdemo spomin na francosko vojsko.

Reka Radovna si je med Pokljuko in Mežaklo vrezala globoko dolino. Svoje vode zbira iz dolin Kot in Krma. Dolina je skorajda nenaseljena in vse naokoli obdana z visokimi gorami. Edini znak civilizacije je makadamska cesta, ki povezuje posamezne kmetije z Bledom na eni in Mojstrano na drugi strani. Precej velika reka v gornjem delu svojega toka postane le še potoček in tu na vsaki strani makadamske ceste najdemo dva velika balvana. Vsak ima več deset kubičnih metrov prostornine. Ko si jih ogledamo, se nam zazdi, kot da tvorita kamnita vrata, ki zapirajo prehod naprej po dolini. Balvana sta čisto naravnega nastanka. Sta namreč ostanka starodavnega podora, ki je pridrvel s pobočja Mežakle in se ustavil na dnu doline. Prav za tema dvema balvanoma pa dolina zavije ostro na desno in na pogled deluje kot da se konča.

Pred dvesto leti je bilo še vse drugače. Današnje široke ceste še ni bilo in obstajala je le pot, ki je povezovala prebivalce gorskih planin. Skratka dolina je bila sredi popolne divjine. V to divjino, pa je zašel tudi oddelek francoske vojske. Daleč od doma so osvajali svet sebi v čast in za svojega velikega cesarja. V resnici je bil nadpovprečne rasti, a kaj ko se posledice zlobne in sovražne propagande vlečejo v današnji čas. Ljudski spomin pravi, da je po reki navzgor prodirala oddelek francoske vojske. Prodrli so do balvanov, potem pa se jim je zazdelo nadaljevanje nemogoče. Le kdo bi se potikal po dolini, ki pride od nikoder in se ne ve kje se konča? Ta samotni oddelek francoske vojske pa je za sabo hotel pustiti spomin nase in na svoja dejanja. Le dvesto metrov naprej od kamnitih vrat so na precej velik balvan vklesali črke: N.I.B.P /Napoleon Imperator BonaParte/ in se vrnili po reki nazaj proti Bledu.

Foto: Janez Mihovec