Popotništvo (foto): Otok Akdaman

1
OtokAkhdaman
Otok Akhdaman Foto: Janez Mihovec

Mala Azija je od nekdaj bila eno izmed velikih križišč sveta. V zadnjem tisočletju so jo naselili Turki in glede na to, da smo ljudje dostikrat zelo neprijetna bitja so Turki s svojih domov pregnali staroselce. Najkrajšo so v teh razmerah potegnili Armenci. V genocidu v letih 1915-1917 so jih pobili milijon in pol.

Otok Akdaman na jezeru Van je simbol vsega tega trpljenja. Cerkev Svete trojice, ki predstavlja arhitektonski biser, so vseskozi imeli namen porušiti. Šele v zadnjem desetletju je nacionalistični in verski naboj popustil. Cerkev so obnovili. Enkrat na leto je na nekdanjem sedežu katolikosa lahko celo maša.

Kristjani so danes na Bližnjem vzhodu žrtve svetovne politike, kjer se srečajo interesi zahodnega imperializma in korporacijskega izkoriščevalskega kapitalizma skupaj z islamskim fundametalizmom in vojno med šiiti in suniti.

Za vse skupaj je zelo lahko okriviti muslimane. Vendar pa se mi kristjani mirne duše lahko posujemo s pepelom: tudi mi ves čas govorimo o miru, a skozi vso zgodovino preganjamo tiste, ki razmišljajo drugače in se v verskih vojnah pobijamo tudi med sabo. Lahko je, da so Muslimani krivi. A treba se je tudi vprašati: smo mi boljši od njih?

Foto: Janez Mihovec

1 komentar

  1. Kristjani na Bližnjem vzhodu naj se za svoje trpljenje zahvalijo predvsem imperialistični politiki zahodnih velesil do tega dela sveta. V zadnjih desetletjih zlasti ameriški, ki je načrtno spodbujala povampirjeni islamizem (vojna v Afganistanu).

Comments are closed.