Popotništvo (foto): Idaho – krompirjeva država

0
vstop v državo je označen samo z veliko tablo z napisom Idaho, foto: Mateja Mazgan.
vstop v državo je označen samo z veliko tablo z napisom Idaho, foto: Mateja Mazgan.

Država Idaho je dežela ameriških Indijancev, rudarjev, lovcev na krzno, drvarjev, kmetov, krompirja …

Potovanje po Idaho in sicer njenem severnem delu je potekalo precej nenavadno, saj sta z menoj bili na potovanju dve povsem nenavadni popotnici, 81 letna in 78 letna babica. Odlično usklajene popotnice smo med potovanje po Združenih državah Amerike prepotovale tudi čudovito državo. Od lepe narave, gora, jezer, rek, prijaznih ljudi do izredno urejenih cest, kmetijstva in še mnogo nam je država razkrila mnogo svojih čarov. Dnevi polni presenečenj in natrpani z ogledi, prenočišča v tipičnih ameriških motelih pa so nam predstavljali le kratek oddih za naslednji dan.

V Idahu je del znanega gorovja

Država leži na zahodni strani znanega gorovja Rocky Mountains. Na tem področju je znano tudi izredno veliko število jezer in zimzelenih gozdov. Ker smo vse velike ljubiteljice narave in predvsem hribovitih predelov, smo v tem predelu videle veliko zanimivosti za oglede. Kot je za Združene države Amerike značilno, imajo lepo urejene, široke in pregledne ceste speljane do vseh večjih atrakcij. Znano je tudi, da Američani pravijo, »da ga ni čez kamot« in se do mnogih atrakcij pripeljejo z avtomobilom. To je bilo zelo všeč tudi babicama, kateri sta s svojimi leti že tako izredno pogumni, da se sploh podata na takšno pot, kaj šele da bi še hodili po tamkajšnjih gorah. Neokrnjena narava Idaha in dostopnost je bila kot nalašč za nas. Mnoga jezera, katera krasijo to za mnoge dokaj nepoznano državo so izredno priljubljene letoviške točke tudi za domačini. Mnogi imajo tam svoje počitniške domove, kamor se odpravljajo ob svojih prostih dnevih. Večina teh pa ima v lasti tudi razne čolne, za katere imajo še posebej dobro poskrbljeno. V lukah, kamor jih parkirajo, imajo prav za vsak čoln urejeno kot nekakšno garažo na vodi. Torej streha, pod katero privežejo čoln. Tudi tisti, ki imajo svoje čoln pred hiško ob jezeru imajo urejeno zanj strehico. Popotniki, kateri pa se tukaj ustavljajo samo za kratek čas, pa mnogi potujejo na tipičen ameriški način. Razkošnost je strast mnogih Američanov, zato najamejo avtodome kar v velikosti avtobusa, poleg pa še osebni avtomobil, katerega priključijo za avtodom in ga vlečejo s seboj. Tako imajo s seboj stanovanje in osebno vozilo.

Mnogi popotniki potujejo precej razkošno, s seboj imajo tako rekoč »stanovanje« in osebno vozilo, foto: Mateja Mazgan.
Mnogi popotniki potujejo precej razkošno, s seboj imajo tako rekoč »stanovanje« in osebno vozilo, foto: Mateja Mazgan.

Več kot samo gorovja in jezera

Država za obiskovalce nudi še mnogo več kot samo neokrnjeno naravo v gorovjih, jezerih. Na jugozahodnem delu se razprostira puščava z visokimi sipinami, na južnem delu si lahko obiskovalci ogledajo lunine kraterje, kjer se ameriški astronavti urijo za hojo po luni. Seveda pa so za obiskovalce oblikovali turistično ponudbo tudi tako, da si lahko izmed mnogih aktivnosti v naravi vsak najde kaj zase in to prav v vsakem letnem času. Pozimi so atraktivna smučarska središča, katerih je kar 16, v vseh letnih časih so na voljo označene poti za nordijsko hojo, za katere je znano, da naj bi jih bilo preko 300 kilometrov. Izredno priljubljena aktivnost je tudi vožnja z motornimi sanmi, za katere pa imajo urejenih kar preko 1100 kilometrov poti. Da pa narava ne bi preveč skusila negativnega vpliva turizma, so zavarovali mnoga področja v naravne rezervate, kjer seveda veljajo stroga pravila v prid naravi. Na svoj račun pa tam pridejo tudi ljubitelji ribolova in lovstva, za katere imajo prav tako mnoge ponudbe. In pa tudi tisti, ki živali radi samo opazujejo, bodo te lahko videli v nekaj desetih naravnih parkih.

Mnogi kraji v popotnikih vzbudijo občutek vrnitve v preteklost, foto: Mateja Mazgan.
Mnogi kraji v popotnikih vzbudijo občutek vrnitve v preteklost, foto: Mateja Mazgan.

Krompirjeva država

Zanimiv podatek je, da mnogi Idaho imenujejo tudi »Krompirjeva država«. V nasprotju vsem zgoraj navedenim atrakcijam ima država tudi veliko kmetijskih površin in od vseh pridelkov največ pridelajo ravno krompirja. Rodovitna tla velikega predela države domačini izkoriščajo za kmetijske površine. Od že prej omenjenega krompirja do mnogih preostalih poljščin in tudi veliko živinoreje, predvsem govedoreje. Po drugi strani pa ima država še druga imena oz v drugih jezikih. Najbolj znano ime je iz indijanskega jezika, kar v prevodu pomeni »Sonce prihaja izza gora«. Na njenem ozemlju so nekoč, kot lahko danes vidimo v vestern filmih, tam živeli Indijanci in kavboji. Žal tistega nam znanega življenja iz filmov ni več, so pa za njimi ostali mnogi spomini. Za obiskovalce najbolj vpadljivi so kraji s starimi lesenimi hišami, kjer so nekoč živeli domačini, ki so se preživljali z rudarstvom, gozdarstvom, lovom na krzna itd. Ko stopiš v takšen kraj, za trenutek dobiš občutek, kot da si se vrnil v preteklost. Idaho ima nekaj dobro ohranjenih starih krajev, kateri so za vsakogar vredni obiska.

Tipičen ameriški motel, foto: Mateja Mazgan.
Tipičen ameriški motel, foto: Mateja Mazgan.

Za mnoge precej nepoznana Ameriška država je vsekakor izredno zanimiva za potovanje. Res je, da tam ni masovnega turizma, svetovno znanih atrakcij, je pa mnogo več za tiste, ki bežijo proč od tega, kamor želi večina. Torej, narava in spomin na preteklost, ko so na tem področju še jezdili Indijanci in kavboji.