Popotništvo (foto): Cerkev svetega Miklavža v Godešiču

0

Starodavna vas med Škofjo Loko in Medvodami ima kaj pokazati. Praznovala je že več kot tisočletnico obstoja, prvič je bila omenjena kot Neusatz (Nova vas) že leta 1006. Leta 1763 je bila vas poznana kot Godeschiz in sicer po perišču na potoku Struga pod vasjo. V središču je ohranjena tudi starodavna cerkev svetega Miklavža. Prvotno je bila cerkev romanska, nato pa so jo predelali v gotsko stavbo in v 18. stoletju opremili v baročnem slogu.

Njena največja dragotina so freske Jerneja iz Loke približno iz leta 1530. Ključ in vodiča po cerkvi najdemo v najbližji hiši. Freske so ohranjene na prav nenavadnih mestih. Cerkev so večkrat predelali in jih prizidali vhodno lopo. Najlepše freske so se tako ohranile nad korom na samem zvoniku. Freske so bile nekoč na zunanji strani cerkvenega zvonika, danes pa so pod ostrešjem vhodne lope. Freske prikazujejo zbor angelov, ki igrajo hvalnico Bogu na glasbila.

Sama vas stoji na brežini reke Sore. Reka je že davno regulirana in teče precej naravnost. Njeni pritoki pa tvorijo poplavno ravnico imenovano Godeške Loke. Eden za drugim se izmenjavajo travniki, gozdovi in močvirja, ki jih hranijo sama reka in številni izviri, ki izvirajo izpod brežine.