Popotništvo (foto): Brioni – prepletanje naravnih lepot in kulturne dediščine

1
Atrakcija za obiskovalce je tudi živalski vrt, foto: Mateja Mazgan.
Atrakcija za obiskovalce je tudi živalski vrt, foto: Mateja Mazgan.

Občutek na Brionih še zdaleč ni podoben tistemu tipičnemu na Hrvaških plažah, temveč bolj podoben tistemu v Safariju daleč nekje v južni Afriki.

Brione sestavlja skupina štirinajstih majhnih otokov, kateri se nahajajo na zahodni strani Istre. Od celine jih ločuje le dva kilometra širok Fažanski kanal. V skupini otokov sta največja in tudi najbolj obiskana otoka Veliki Brijun in Mali Brijun. Otoki naj bi bili naseljeni že rimski dobi, na kar pričajo arheološke izkopanine. Že v tistem času so bili namenjeni za turistično destinacijo, kakor tudi danes. Izhodišče do otokov je najbolje iz Pule, od koder redno vozijo turistične ladjice.

Otoki namenjeni turizmu

Vlakec, ki turiste vozi po otoku, foto: Mateja Mazgan.
Vlakec, ki turiste vozi po otoku, foto: Mateja Mazgan.

Že v rimskem obdobju so bili otoki priljubljena turistična atrakcija. Ko pa je otoke v drugi polovici 19. stoletja kupil meranski indistrijalec, je v celotnem območju uredil luksuzni turistični center. Otokom pa ni prizanesla vojna, v prvi svetovni vojni so prišli v last švicarskega turističnega društva, kasneje pod italjansko finančno ministrstvo, nakar so jih v drugi svetovni vojni precej uničili tako italjanski fašisti kot tudi nemški okupatorji.

Po osvoboditvi pa so jugoslovanske oblasti otoke ponovno oživele. To, da so otoki nekaj posebnega, je opazil tudi Josip Broz Tito, ki si je tam uredil svojo počitniško rezidenco. Danes pa je ravno ta rezidenca in pa tudi narodni park zaradi lepe pokrajine razlog za ponovno aktivno turistično dogajanje na otokih. Obiskuje jih namreč mnogo turistov.

Eno, dvo ali večdnevni izlet

Brioni so primerni tako za kratke izlete, kot tudi daljše z vključenim letovanjem v okoliških destinacijah. Mnogi obiskovalci se odločajo za ogled otočja med letovanje v bližnjih destinacijah, kjer mnoge agencije ponujajo organizirane in vodene izlete. Vodeni izleti so na voljo v različnih jezikih. Zaradi nacionalnega parka je gibanje sicer precej omejeno, obisk glavnega otoka je možen le vodeno, za ostale otoke pa je potrebno plačati vstopnino.

Foto: Mateja Mazgan.
Foto: Mateja Mazgan.

Ko prispete z ladjico na otok, vas pričaka vlakec z katerim se zapeljete na ogled otoka. Vožnja poteka mimo igrišča za golf, plaže, safari parka. Najkrajši voden ogled traja približno dve uri, medtem ko so na voljo še daljši ogledi. Za tem pa sledi še ogled Titovega muzeja, kjer je na ogled mnogo slik o naši pestri zgodovini ter mnogo ostalih zanimivosti o velikih potezah Tita. Pred muzejem pa za piko na i stoji še veličastno starodobno vozilo Tita. Na otoku je dovoljeno tudi kopanje, a samo na plaži tik ob pristanišču. Prenočišča na otoku so možna v dveh hotelih. Da pa si lahko vzamete zase vsaj nekaj časa, si lahko izposodite kolesa in vsaj malo pobegnete na svoje.

Prepletanje naravnih lepot in kulturne dediščine

Starodobno vozilo Josipa Broza Tita, foto: Mateja Mazgan.
Starodobno vozilo Josipa Broza Tita, foto: Mateja Mazgan.

Tako kot po celotni jadranski obali je tudi na Brionih moč opazovati naravne lepote in ob tem tudi kulturno dediščino. Ugodno geografsko lego so prepoznali že v prazgodovini, od česar se danes na otokih nahajajo mnogi arheološka najdbišča. Sledovi zgodovine obiskovalce spremljajo na vsakem koraku Brionov, saj naj bi jih bilo kar okoli sto, katera sta pomembna tako arheološko kot tudi kulturno-zgodovinsko. Okoli celotnega otoka je kristalno čisto morje, otok je poraščen z raznim mediteranskim rastlinjem, kar pa vse skupaj še najbolj popestri istrski kamen.

Razstava nagačenih živali, ujetih na lovih vodilne komunistične garniture, foto: Mateja Mazgan.
Razstava nagačenih živali, ujetih na lovih vodilne komunistične garniture, foto: Mateja Mazgan.

Turizem na Brionih se vedno bolj razvija. Tako je danes tam na voljo poleg mnogih ogledov, nekaj prenočišč, kopanja tudi golf igrišče, jahting, organizacija kongresov in team buildingov, lahko pa se tam tudi poročite. A še vedno pa ostajajo Brioni za vse najbolj poznani in ogledna vredni zaradi lepe narave, živalskega vrta, kulturne dediščine ter muzeja Josipa Broza Tita.

 

 

 

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Najbrž bo res treba Časniku nakazati kakšen denar. Takole zanikrn tekst pa že ne sodi sem. Slovnica, vejice, predlog s/z, daljša oblika oziralnega zaimka, ko bi bila lahko krajša. Pa če to pustim: Kakšna osvoboditev neki! Pišite v Dnevnik, tam to prebavljajo. Za “italijanske fašiste” vam bodo kakšni “borci” najbrž res hvaležni, mislim pa, da jih izredno malo prebira Časnik, ker je to zanje le prezahtevno čtivo. Brioni so res ogleda vredni, zaradi narave same in tam naseljenih eksotičnih živali in rastlin, Brozov muzej pa je “ogleda vreden” samo za takšne tiče, ki se jim ne naježi koža, ko vidi kašnega šejka je zločinec Broz glumil.

    Za finale pa še famozna “turistična atrakcija v rimskih časih”. Itak!

Comments are closed.