Popolnega politika ni in ga ne more biti

103

tomazic-cukjati2Pripis uredništva:

France Cukjati in Anton Tomažič sta se odzvala povabilu uredništva k javnem dopisovanju na temo slovenske pomladi in širše. Pričujoče besedilo je odgovor Antona Tomažiča na prvi zapis Franceta Cukjatija Potreben je skupni uvid v jedro nerešenih vprašanj.

 

 

Spoštovani France!

V veliko čast mi je, da si se odzval na moje pisanje – Slovenija pri zdravniku – v Časniku in da nama bodo uredniki omogočili javno dopisovanje (polemiko?), ki naj bi morda tudi trasiralo nekoliko bolj umirjen in argumentiran dialog med najinima političnima strankama – SDS in NSi. Dodatno sem se zavedel svoje »nadutosti«, da sem se nekako upal vživeti v vlogo zdravnika (psihiatra), ki naj bi pomagal naši ljubi Sloveniji ozdraveti in se znebiti nadležne krize, ki traja že kar nekaj časa. Zdravnik si namreč ti, jaz pa le pravnik … kar v teh časih ni nič kaj hvaležna vloga.

Na začetku si ne morem kaj, da ne bi poudaril, kako zelo te cenim kot (bivšega?) politika in zelo umirjenega človeka, ki zna tudi najbolj trda (odločna, načelna) stališča podati na zelo kulturen in vsem sprejemljiv (nežaljiv) način! Za takšne moje ocene imam celo nekakšen dokaz (hvala Bogu za naš ljubi internet!), saj sem te pred nekaj leti (v času okrog predzadnjih volitev) postavil celo na lestvico »Dobri politiki« – saj je še tam.

Takšen je bil takrat vrstni red na vrhu: 1. Ivan Oman 2. Lojze Peterle 3. Janez Janša 4. Radovan Žerjav 5. Ljudmila Novak itd… pri tebi pa je bila naslednja obrazložitev: »Študiral je gradbeništvo, filozofijo, teologijo in medicino Na parlamentarnih volitvah leta 2000 je bil na listi SDS izvoljen za poslanca v Državnem zboru, dve leti kasneje pa je postal vodja poslanske skupine SDS. Bil je med pobudniki referenduma o zakonu o oploditvi z biomedicinsko pomočjo. V Državni zbor Republike Slovenije je bil izvoljen tudi leta 2004, ter s skoraj dvotretjinsko podporo izvoljen za njegovega predsednika.«

Seveda se bo kdo sedaj, po nekaj letih, tudi kaj zgrozil nad mojo tedanjo oceno dobrih politikov, saj se na njej nahaja na primer tudi Gregor Virant… ki je danes že bolj v ropotarnici politične zgodovine. Jaz pa bi si upal svojo lestvico NAJ-politikov še danes zagovarjati. Še vedno sem prepričan, da so tudi pri Virantu (bili) potenciali za dobrega politika in da je kot dober minister v Janševi vladi naredil marsikaj zelo koristnega za delovanje (učinkovitost) javne uprave. Nas je pa mnoge zelo razočaral, ker se je odločil za ključno vlogo pri zrušitvi vlade, ki je veliko obetala. Bojim se, da ga je premagal … napuh …

Ker se pri najinem dopisovanju ne bova mogla izogniti temu, da omenjava številne aktivne in bivše politike, se mi zdi vredno poudariti nekaj, kar je žal v Sloveniji samo dokaz nezrelosti naše demokracije: ljudje dojemajo politike preveč črno-belo, samo slabo-samo dobro, naši-vaši, pozitivci-negativci, heroji-luzerji itd.

Dejstvo pa je: in mi moramo to akcepirati – da s(m)o ljudje kompleksna bitja – in politiki tudi – ali pa še bolj! Vsakdo dela napake, seveda tudi le relativne – za kar drugi mislijo, da so napake. Popolnega (nezmotljivega) človeka – politika – ni in ga ne more biti. Tega bi se morali bolj zavedati tudi, ko ocenjujemo slovenske politike!

Da bi malo poenostavil in ilustriral, naj razložim, po kakšnih kriterijih sem prišel do omenjene – izrazito subjektivne – lestvice. Iz mojih dosedanjih izkušenj ocenjujem, da sem se s stališči, izjavami, nastopi in govori Ivana Omana strinjal kar v okrog 98% primerov, s Peterletom v 95%, z Janšo v 90%, itd. Verjamem, dragi France, da bi se tudi s tvojimi kar tam nekje okrog 80%… Še dobro, da imava morda kakšnih 20% na voljo za najin dialog! Bi bila verjetno kar dolgočasna polemika med dvema, ki se strinjata v 99% …

Tako se tudi s tvojimi bogatimi mislimi v odzivu na moj članek – v veliki večini kar strinjam, celo precej več kot v 80%… Posebej še pri tvoji oceni pogojev za dobro funkcioniranje morebitne predvolilne koalicije SDS-NSi-SLS: nujno je oblikovati jedro sodelovanja – skupne zavezujoče cilje! Potem bo tudi lažje reševati posamezne spore, spodrsljaje ali celo žalitve. Zelo sem vesel, da bi tudi po tvojem mnenju bilo koristno ponovno vzpostaviti prakso rednih pogovorov in predlagam, da tudi midva kar trmasto ponavljava tovrstne iniciative. Prepričan sem, da jih zelo podpira tudi velika večina (navadnih?) članov najinih strank!

Proti koncu tvojega pisma si mi pa podal eno tezo, kjer pa se ne strinjava… ali jo lahko vsaj problematiziram: da se je NSi pomaknila bolj v levo? Morda se je pa SDS pomaknila bolj (malo preveč?) v desno?

Po mojem mnenju, še posebno utrjenem na zadnjem kongresu Nove Slovenije, naša stranka utira vse bolj in dosledno smer – evropske krščanske demokracije, po vzoru nemške CDU/CSU. Še posebno na gospodarskem področju in zato ni slučaj, da so celo povsem nevtralni ekonomisti priznali, da je program, katerega smo pripravili pri Gospodarskem klubu Nove Slovenije – najprimernejši za današnjo Slovenijo. Mnogi nam očitajo celo pretiran neo-liberalizem in nas pozivajo nazaj na levo, proti nekakšnemu krščanskemu socializmu … seveda zaman …

Zato bi te, France, prosil, da mi bolj utemeljiš, kako si lahko prišel do ideje, da »se je NSi pomaknila bolj v levo«?

V upanju, da bova tudi midva lahko vsaj malo prispevala k nujni vrnitvi slovenske desnice v pomladne vode – in s tem k politični stabilizaciji Slovenije, ti želim vse dobro v letu 2015, predvsem pa tudi zdravja in družinske sreče!

Z velikim spoštovanjem!

Tone Tomažič

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


103 KOMENTARJI

 1. Preveč si spravljiv A.Tomažič.Pozabljaš,da so za Cukjatija,Zvera,JJ….vsi,ki 105 %ne sledijo SDS pogromaštvu udbovci,rdečkarji,kocbekovci,krekovci(!),socialisti,komunajzarji….

  • Roman, ob tvojem tako sovražnem kritizerstvu (kot povlečenem iz želodca) je res težko polemizirati. NSi lahko vse odpustimo, njeno držo pri arhivskem referendumu, ki je odločilno vplivala k zapiranju arhivov, pa ji ne moremo kar tako oprostiti. Tukaj bodo morali najvidnejši člani javno priznati napako in obljubiti, da si bodo prizadevali za ponovno odprtje arhivov. Ta drža NSi ni niti približno slučajna ali celo naivna. Če imaš kritiko SDS glede tega vprašanja uperjeno zoper NSi za pogromaštvo, pa naj bo pogromaštvo.

   • Lucijan, noro in neumno je, da si dva naša pametna človeka sploh javno dopisujeta ! Ali to hudobni komiji sploh kdaj delajo ? Namesto da bi bila ponosna, zelo ponosna, ker sta domoljuba, demokrata, poštena državljana, Evropejca, #iščeta” dlako v jajcu in javno pereta perilo, ki je pač tako kot je…SDS je to kar in je in TAKA MORA OSTATI, NSi pa je taka kot je in bo videla kaj bo z njo…Volilci bodo odločili za koga so in za koga bodo. Jaz seveda nimam dvomov o tem.
    Želim pa reči tole : Ljudje, ki so osamosvojitelji, ljudje iz Demosa in demokratičnih strank morajo PONOSNO HODITI NAOKOLI, ker so ves čas delali za državo.
    Rdeča banda, ki je bila proti >Slo in je še danes proti, in je pokradla državo, vse kar se je dalo, vse kar ni bilo pribito, ki noče delati,, pač pa le laže in zavaja, si ne dela nobenih problemov.
    bolj si zabit na rdeči strani, boljši si !!
    Povejte mi enega na rdeči strani, ki ne laže, ne krade in ne manipulira ???! Enega samega !!

 2. G. Tomažič, z NSI ni veliko narobe, razen tega da so preveč katoliški in premalo politični. SDS pa se je radikalizirala odkar je njihov lider v sodnih mlinih – nič prej!! Pa je sodstvo bilo gnilo verjetno že kaj prej, tudi med njegovimi vladami. Pa a je kaj naredil? Ne.

  Ne pristajajte na zagovarjanje vaše stranke, ker vas s tem posedejo na zatožno klop. Ne bodite naivni, to dopisovanje ni več nevtralno. In ne popuščajte, zato ker če se drugi ne strinjajo še ne pomeni, da nimate prav!

  • Gospod Janko pravite, da Janša ni nič naredil na področju sodstva. Pa vi slučajno veste kako se lahko spremeni kaj na področju sodstva. Naj vas spomnim, da more najprej imeti 60 poslancev, da se spremeni ustava Republike Slovenije, šele nato lahko na podlagi zakona kaj spremeniš. Pa mi sedaj vi povejte kdaj je imela Janševa SDS 60 poslancev, še 46 jih ni imela, da bi lahko spremenila kakršen koli zakon. Zato Janša ni nikoli vladal, ker zato ni imel nikoli večine ampak je moral vedno sestaviti koalicijsko vlado in v njej je bila vedno tudi NSI in ali ni del krivde za vladanje tudi na NSi pa vedno govorijo o Janševi vladi. O tem bi lahko govorili, če bi imela Janševa SDS 46 poslancev. Bi pa še nekaj omenila se spomnite podjetja HIT, ko je SDS hotela podjetje prodati eni ameriški igralniški družbi, ki bi prinesla okoli 3000 novih delovnih mest pa sedaj kdo je takrat temu najbolj nasprotoval ravno NSi, češ sedaj bodo pa ljudje odvisni od iger na srečo ipd. Sedaj pa tisti, ki so temu najbolj nasprotovali govorijo o liberalizmu in gospodarstvu. Pa dajte nehajte s floskulami o CDU. NSi je še svetlobna leta oddaljena od te nemške stranke.

  • Janko, ali ste pozabili kako so se Janševi trudili, da bi preprečili nastavitev Masleša in Fišarja za vrhovnega sodnika in vrhovnega tožilca, pa niso nič dosegli, ker so imeli premalo glasov, vsi ostali, predsednik republike, sodni svet itd ….. so pa itak že od osamosvojitve rdeči.

 3. Gospod JANKO.Spoštovani J.JANŠA je imel prav ,ko ni nič naredil za sodstvo ?? Takrat niste nič brali o zaprtem prvaku opozicije ,s pomočjo lažnivih barabinskih tožilcev in podkupljenimi sodniki.Niste tudi nič brali o montiranem političnem procesu zoper prvaka kakšne opozicijske stranke.??? To je to,RAZLIKA !!!!????

 4. NSI je izdala našega Janeza, SDS ter s tem Slovenijo in pomlad.

  Zato je potrebno nujno ustanvoviti novo desno krščansko stranko, ki bo NSI spravila iz parlamenta.

  Kazen za izdajo mora biti.

  • Ja, ker ga ne ubogajo v vsemu in včasih drugače mislijo so ga pa kar izdali. Tipično totalitarno razmišljanje.
   Edini, ki je izdal slovensko pomlad je Janša in SDS, ko so leta 1992 zrušili DEMOS. Izdajalci in grobarji slovenske pomladi so v SDS.

  • Našega Janeza?!……bolno.Morda bi NSI morala ustanoviti eno sredinsko stranko kot je bila DL.Ki bi SDS-u vzela še kakšnih 6-7 poslancev

 5. NSI daje vtis, da se je nagnila na levo z dejanji, ki ji niso v čast:
  1. Glasovanje Tonina za dodatek Kučanovi pokojnini. Kučan je bil v totalitarnem sistemu vrhovni šef udbe in s tem glavni odgovoren za zločine udbe. Upam, da bo za to odgovarjal. Kučan je torej več vreden kot ostali penzionisti, ki prejemajo pokojnino iz svojega minulega dela.
  2. NSI je glasovala za zapiranje arhivov in s tem omogočila zaščito bivših udbovcev na čelu s Kučanom, da ne bi bilo možno priti do podatkov o njihovih zločinih.
  3. Sam se ne bi nikoli rokoval, tako kot je to storil Peterle, z največjim uničevalcem moje domovine in izdajalcem, zaradi katerega smo morali skrivati orožje, da smo imeli kaj prijeti v roke ob osvobajanju naše domovino pred agresorji, pred JLA. F21 je združenje politično nastavljenih, za bivšo partijo, “moralno politično neoporečnih” direktorjev, ki so večinsko pokradli naše skupno premoženje.
  4. Ob krivični obsodbi Janeza Janše so hinavsko, tiho, še več, dajejo intervjuje levim izrazito nepristranskim medijem, kot je Mladina.

  Vse to računajoč na drobtinice, ki bi padle z levaške mize. Žalostno in hlapčevsko.

  • Predlagam da tudi kaj odpustimo. Ne moremo v nedogled vleči stvari ven, ki se jih ne da več niti spremeniti.
   Torej, ok, pustimo Kučanovo penzijo, saj so jih dovolj slišali, pustimo Peterletov F21, dovolj so jih slišali, pa tudi sami tega ne čislajo prav zelo.
   Glede pravne države pa se lahko še izkažejo s čem. Hojs se je že, torej ne moremo cele stranke dati v koš zaradi tega.

 6. NSI pomika na levo? NSi je od vedno desnosredinska krščansko demokratska stranka. Za razliko od JJ, ki je bil najprej komunist, potem socialdemokrat, potem konzervativec. Če se ne strinjaš vedno s SDS, še ne pomeni, da se pomikaš v levo.

  • Res, izgleda, da se NSi ne pomika v levo, ampak je v naročju(ali pri nogah) levih že od nekdaj.

   Pridna NSi! Evo vam 4 poslanska mesta, z malo sreče celo 5.

 7. Očitno je spor presegel vse meje. V NSi ste užaljeni, zaradi kritik, ki so poletele na vas. Takole se kujat nima smisla. JJ napadate osebno, ad hominem, bi se reklo, namesto da bi kritizirali SDS zaradi potez, stališč, karkoli.

  Glasovanje za Kučanovo penzijo jaz še najmanj zamerim. Glede arhivov je Novakova užaljena, ker je Janša to označil za sramoto. In užaljena ženska je sposobna vsega. Zaradi te užaljenosti so zdaj vsi sprti.
  Peterle in F21, ah, saj tega niti NSi ne podpira.

  Torej, jaz ne vem kje je NSi. Naziv krščanska mi še ne zadošča. Treba je imeti tudi desna stališča.
  Zdaj ob zakonu o pokopu bi se lahko stvari izravnale. A se bojim, da je zakon tako slab, da ne bo nič iz njega. In Janša še sploh ni nič rekel slabega o tem zakonu in NSi. Zdaj pa že nastopate defetistično.

  • V SDS so užaljeni, ker jih NSi nič več ne uboga kot nekoč. Taka NSi jim nič ne koristi, zato jo morajo uničiti.
   Janše nihče od NSi ne napada osebno (enkratna izjema je intervju Novakove v Mladini). Če kdo koga napada osebno so to vidni predstavniki SDS, ki pogosto pljuvajo po članih vodstva NSi.

   Spor NSi z SDS je začel JJ, ko je svojo sestrsko stranko označil za sramoto. Na različne načine so nadaljevali njegovi jurišniki in strankarska glasila reporter, demokracija, politikis. Tudi Janša je kasneje še večrat izrekel žaljivke na račun NSi. Judeževi srebrniki, k gospodarju po drobtinice, pa spet sramota itd. Da ne govorimo o drugih SDS-ovcih.

   Zakon o pokopu tako slab, da ne bo nič iz njega? Saj ne da sta ga sopripravljala Jamnik in Ferenc. Onadva tako ali tako nimata pojma. Kajne?

   • Kaj pa lahko NSI ponudi? Toninovo leporečje? Kvazi ekonomski program, ki so ga spisali ljudje, ki niti doktorirati niso bili sposobni?

    • Točno tako, kaj neki ima NSI sploh v planu ? Ima sploh kak celovit program, ali so zadovoljni le s sprotinimi brez veze izjavami, ki so same sebi namen ? S 5 poslanci itak ne morejo nič, več si jih ne zaslužijo. Menda ne bo več poslancev čepelo v parlamentu brez idej in programa ?

     • Roman: “Kaj pa lahko naredi SDS s tistimi 21 poslanci?Aja,oni sanjajo da imajo 50+……”
      ==========

      Prvič: 50+ ni veljalo za poslance pač pa za procente
      Drugič: 50+ ni veljalo za procente SDS na volitvah pač pa za morebitno(mogoče desno) koalicijo.

      Torej še preden je Peterle hodil k Kučanu in Ljudmila k Šoltesu

    • Kaj ti pomagajo taki doktorji kot je Brščič,ki je že celo življenje prisesan na davkoplačevalski denar

   • GR: “Spor NSi z SDS je začel JJ, ko je svojo sestrsko stranko označil za sramoto.”
    ========

    To je ogabna laž! Za sramoto je bilo proglašeno glasovanje NSi-ja (mislim, da o arhivskem zakonu), kar se je lepo razbralo iz tvita, in ne stranka.

 8. Kaj pa podporniki SDS porečete na besede poslanca SDS Mahniča, ki je za Studio city izjavil, da podpira homoseksualne poroke?

  • Če je to res, je nagnusno. A je to tisti mulček pri 25? Se kar bojim, da je. Kaj so ga pa spustili v parlament, bedaki.

   S kom ste pripravljali ta zakon je vseeno. Ne boste zdaj zvalili odgovornosti na druge. Bomo videli, kaj bo iz tega zakona. Tak kot je ne prinaša ničesar. Vsaj jaz ne vidim v njemu nič. Sploh glede na to da že imamo nek zakon na to temo. V čem so sploh razlike? Ta zakon sem preletel in je videti prazen.

   • Če je to res, je nagnusno. A je to tisti mulček pri 25
    ============================================
    Če smem dodat:

    zame je dosti več kot mulček pri 25,
    če pa je to rekel, pa je nagnusno. Tako, da pravzaprav ta trenutek še ne vem, če je nagnusno!

 9. Ja, debata na kubik. Vse skupaj se potem na koncu reducira na vprašanje, kdo je preveč levo in kdo preveč desno. To je bistveno, ja. Zato smo pa tam kjer smo. Kot da bi poslušal kak prepir med komunisti v bivši države, kdo je bolj in kdo manj skrenil s Titove poti.

 10. Spoštovana prijatelja iz časa demokratizacije in sotrudnika pri SDZ, ki je bila gonilna sila demokratizacije. Veliko dobrih zamisli in upov se je podrlo zaradi udbaških aktivistov in sodelavcev. Premalo je bilo časa in korajže z zagnanostjo za čiščenje plev te avantgardne mafije. Za vse to je potrebna predvsem pravilna dikcija za označevanje značilnosti programske naravnanosti. Delitev strank po starih kriterijih na leve in desne je ohranjanje zmede brez vsebinskih kriterijev. Danes so stranke normalno socialno demokratsko in konservativno demokratsko orientirane in korektiv je liberalna demokracija. V teh pojmih je razvidna vsebina, program in orientacija.
  Če govorimo o pomladnih strankah (SDS,NSI, SLS) bi naj bile to konservativne stranke, ki so za blaginjo države in državljanov. Socialne stranke (izhajajoče iz avantgardne kontinuitete) skrbijo v duhu partije za delitev in enačenje državljanov z lažnimi argumenti in zavajanjem. Liberalni demokrati pa so svobodnjaki, ki skrbijo izključno za rast kapitala in blaginje.
  Vse to je bilo v koaliciji DEMOS, ki pa je bila pod kontrolo udbe, ki je nadzirala in intrigirala pristno pomladno stran z SZDL pluralnim motenjem normalnega razvoja. S tem uvidom in pristnim sodelovanjem izvornih pomladnih struktur po načelu: ” Poštenjak se z poštenjakom druži, grešnik pa grešniku služi” je izhod iz tega slabega stanja demokracije in gospodarstva.

 11. A to naj bi bil odgovor, in za to je potreboval toliko časa.

  Kot sam vidim, kakšno polovico prispevka AT hvali Cukjatija in deloma navaja njegovo zgodovino.

  Na koncu pa mu zastavi eno vprašanje:

  AT: “… da se je NSi pomaknila bolj v levo? Morda se je pa SDS pomaknila bolj (malo preveč?) v desno? …
  … Zato bi te, France, prosil, da mi bolj utemeljiš, kako si lahko prišel do ideje, da »se je NSi pomaknila bolj v levo«?”
  ======

  Sem pričakoval več od AT.

  • To res cilja nekako tako: “nismo se premaknili nikamor, (razglasili smo se za desno), zdaj pa dokaži da smo se pomaknili na levo”.
   Sicer je Cukjati res nerodno povedal, a ga zviti Tomažič našel.

   Gospod Tomažič, v resnici ne vemo kje je NSi. Čakamo da kaj storite, poveste, nekaj uporabnega, da bomo vedeli kje ste. Gospodarski program je fantazija. Radi bi slišali kaj o konkretnih zadevah zdaj, danes. Recimo blokada države s strani sodstva. Kaj pravite o tem? Menda ne, da je JJ politik v zaporu, torej ne vidite nobene blokade države. To je Kučanovo stališče. Upam, da imate drugačnega.

 12. Še dolgo ne bo nič bolje v Sloveniji. Desni volilec je ziriritan, sprovociran, na robu z živci, in odgriznil bi glavo komu še preden mu reče dober dan.
  Komunisti lahko praznujejo. G. Kučan, ali vidite, kaj ste storili?

  • No, to je velika neumnost, kar ste zapisali ! Demokrati ne bi nikomur odgriznili glave . Ker smo demokrati, ker nismo komunisti, ti grizejo glave in še marsikaj drugega . Demokrati gremo na volitve, tam podpremo resne in odgovorne ljudi. Žal pa nas je demokratov premalo, zlasti takih, ki bi znali razločevati, ki bi vedeli kaj je resnica in kaj je laž. Takih, ki bi znali misliti in bi vedeli kaj se dogaja.Takih, ki gremo na volitve. Demokrati nismo sprovocirani, smo pa dnevno žaljeni z lažjo in manipulacijo, česar v SLO komunizmu 2014 ne manjka. Za nameček se neumno vedeta kar dve demokratični stranki, ena je celo izpadla iz parlamenta ! Ravno zaradi stanja v katerem smo, bi demokrati , od prvega do zadnjega , morali iti na vsake volitve. Volitve so edino orožje v demokraciji. Še prej pa branje, znanje in izobraževanje….Neumen demokrat namreč ni noben demokrat, je le zmedeno bitje, ki misli da kaj ve….

   • In kaj sem jaz tako neumnega napisal? Saj se z mano strinjate, se mi zdi.
    Demokratov, ja, teh je premalo. Tudi na desnici.

 13. Nehajte, nehajte in še enkrat, za božjo voljo, nehajte spoštovani(ne vsi!) komentatorji s pranjem umazanega desničarskega perila v javnosti. In enako, kaj enako, še bolj to velja za politike “desne” politične sfere. Vode za izpiranje perila vam bo kmalu zmanjkalo, pipice bodo priprli ali pa vodo preusmerili tisti (praviloma kaviar levičarji), ki še danes držijo vse vzvode realne politične, ekonomske in medijske moči v svojih rokah. Realnost predčasnih volitev je bližje kot si predstavljamo, neizplaknjena umazanija pa bo ostala. In seveda, kot vedno doslej, bo pred volitvami sredinskodesne politike spet bolj zanimala lastna ter usoda svoje stranke, kot pa usoda komaj osamosvojenega naroda, s četrtinsko že vnaprej levo usmerjeno sestavo priseljencev, kar realnost prevzema oblasti in s tem tudi dejanske možnosti dokončne osvoboditve od kontinuitetnikov še dodatno otežuje.

  Nedavno sem prebral knjige Novi razred od M. Đilasa, Slivnikovo knjigo Kučanov klan, sedaj se prebijam skozi knjigo Rosvite Pesek Osamosvojitvena vlada – spoznavam torej od eminentnega disidentskega politika ter resnih in odličnih novinarskih peres iz prve roke. Čudim se, kako to, da so se vodilni politiki na sredini in desnici doslej tako malo naučili iz lastnih napak in zgrešenih ukrepov ter da še vedno ne spoznajo kaj in kako je potrebno nekaj skupaj narediti, da dokončno zavlada demokracija, ne pa da pod njeno parolo še naprej vse pore našega življenja obvladuje “organizacija”, s starimi in pomlajenimi kadri.

  • Ah, vi in vaši priseljenci. V rit si jih vtaknite. Tu ni nobenih priseljencev na tem forumu. Sami Slovenci! Pa si jih poglejte.
   Vi bi se zmrdovali nad kom. Še nad cigani se nimate pravice zmrdovat, dokler je ta forum takšen kot je.

   • Zdravko, se vam ne zdi, da ste malo preihtavo in zgrešeno odreagirali na moj komentar. Govorim o državljanih – priseljencih v Slovenijo ob osamosvijitvi in njihovem vplivu na volilni rezultat v državnozborske in predsedniške volitve, na pa na njihovo prisotnost pri komentiranju tukaj.
    Kar se pa pravice zmrdovanja nad kom tiče, bi pa bilo lepo, da tudi tukaj vsak najprej pred svojim pragom pomete.
    Pa srečno, mirno in zdravo Novo leto in še obilno vaših vedno zanimivih komentarjev vam želim.

    • Enako tudi vam.
     Tudi jaz govorim o teh istih priseljencih.
     Namreč, čutiti je iz vašega komentarja, da vam ne gre za samostojno Slovenijo ampak za vašo privat Slovenijo.
     Kar se pometanja tiče, rad bi vas videl vsaj z metlo v roki.

     Zgleda da je edino kar je bilo narobe z Jugo to, da so je bila v rokah nekih drugih plenilcev.
     Kar strah me je, da nisem nič preihtavo odreagiral. Še premalo morda. V slovenski kulturi je državotvornost na podnu!

     • Kaj pa, če ima Rak prav?

      Oziroma – ali bi lahko desnica priseljence nekako pridobila v svoje vrste? Saj so verjetno nekateri kar konservativno usmerjeni, mnogi trdo delajo, imajo poklice, hočejo zaslužiti? Zakaj pa ne bi bil en hipotetični Fahrudin Mulahmetović, zobozdravnik/zdravnik/uspešen privatni pek/podjetnik slikopleskar, lesar – poslanec SDS, SLS?!?!

      Recimo nekatere dobre naturalizirane tujce je imela v svojih vrstah FDP. Tudi francoske stranke jih vključujejo. Sarkozy tako ni bil tipični Francoz, daleč od tega 🙂

     • Saj, ne rečem. Rak nima prav, ker mu narod ni dovolj dober. Zato nima prav.
      In zato nima prav, ker so največji komunisti ravno naši bratje, Slovenci. Ob Kardelju in Kidriči lahko samo od sramu gledamo v tla!
      Treba se bo posuti s pepelom in začeti razmišljati državotvorno, demokratično, s pravno državo v mislih. Ne pa zgolj zastopati samostojnost kot slovensko privat državo.
      Kaj mi pomaga samostojna Slovenija, če me bo samo drug oblastnik “zajebal”, namesto komunista?

     • Zdravko, zgleda, da se prerekava o stvari, o kateri skoraj enako misliva, a si tega ne priznavava ali pa ne razumeva. Sklepam, da mojega bloga na PW, kjer se da razbrati mojo politično in svetovno nazorsko usmerjenost da razbrati, še povohali niste. Pa samo na moj nick je treba klikniti.
      To, da mislite, da mi ni za samostojno Slovenijo, pa hudo zaboli, moj mlajši sin se je celo s puško v roki boril zanjo, ampak ne kje v “pozadini” temveč v prvi bojni črti na Brniku. Njegov kolega je ob tem padel.
      Z metlo sem pa moral precej pometati, ko sem bil še vajenec, tako da mi metla ne dela problema, sploh kadar jo uporabljam pred lastnim pragom.
      V slovenski kulturi da je državotvornost na podnu? Morda med kulturniki/rentniki danes, pred dvema desetletjama ne tako. Če ste pa mislili na kulturo diaologa, se pa močno strinjam. Za špas sem šel pogledati nekaj komentarjev nazaj na tem spletnem mediju predno sem zo zapisal.
      Glede na spodnji Rokcev kasnejši komentar pa bi dejal, zadel je žebljico na glavico, oziroma bistvo, o katerem malo razmišljamo, še manj pa naredimo.
      Sam s tem nesmiselnim obkladanjem z mojim komentarjem zaključujem in dajem prostor bolj ustvarjalnim komentatorjem. Pa tudi da se mi ne več opravljati Sizifovega dela.

     • Zdravko …” Treba se bo posuti s pepelom in začeti razmišljati državotvorno, demokratično, s pravno državo v mislih. Ne pa zgolj zastopati samostojnost kot slovensko privat državo “…

      Treba bi bilo, kaj bi bilo če … itd… kaj bi pa ti najprej naredil, če bi ti bila dana ta možnost ?

      Moje države jaz v resnici nikoli nisem doživljala kot svoje. Morda se to čudno sliši, ker sem jo doživljala kot da sem nekdo od ne vem kje. Kasneje sem počasi dojemala, da je bila ugrabljena še preden sem se sploh rodila.

  • Tudi meni ob branju komentarjev hodi po glavi tista: kjer se prepirata dva (“ne-rdeča”), (kdo že? vsekakor rdeči) dobiček ima.

   To, da je državno (volilno) telo narodnostno zelo mešano in daleč od homogenosti, je pa dejstvo, čeprav se ga javno ne omenja. Vedno nas je (bilo) 2 milijona. Rada bi vedela, koliko od teh je “avtohtonih” Slovencev (ne iz kakšnega nacionalizma, bolj iz realizma). Mogoče bo to bolj otipljivo, ko se bomo soočili s kakšno “stranko priseljencev”: težko si predstavljam, da bi se postavila na “desno”.

   In pa: podcenjujemo vpliv udbe – kakorkoli jo že imenujemo. Mi je pravil starejši možak, da je kmalu po osamosvojitvi (privat) nagovoril JJ in ga vprašal, če kaj preverjajo, koga sprejemajo v stranko (glede preteklosti in morebitnega sodelovanja s prejšnjim režimom). Potem, ko mu je dotični odgovoril negativno, ga je opozoril, da to ni modro. Prepričana sem, da to ne velja samo za to pomladno stranko: tudi na strankarskem parketu bi bila potrebna določena lustracija.
   Čeprav … ja, tudi povsem “čistega” te lahko dobijo v svoje mreže, da postaneš “ubogljiv”. In nič posebnega jim ni kakšno izsiljevanje in ustrahovanje, tako da: kdo neki je dovolj poumen, da bi tvegal (in s tem postavil na kocko sebe, svojo družino, domače, ugled …), saj še tako modremu in previdnemu zlahka zdrsne ob vseh mogočih zakulisnih dogajanjih?

 14. Zakaj pa se vsi osredotočate samo na odnose SDS-NSI? Kaj pa SLS: a oni so pa kar nebodigatreba? Agrokomunisti, ali kako že? Kdo je pomagal sestaviti OBE Janševi vladi?!?!

   • Aha 🙂
    Vem kaj misliš 🙂

    Ampak kako so osvobojeni? Saj niso nikoli napadali SDSa? Bili so zvesti vrednotam pomladi. Tudi desnemu polu. Njihovo vodstvo je vedno bilo – kolikor je meni znano – slovensko narodno zavedno, mislim, da tudi verno. Njihovi člani so kmetje in obrtniki, uspešni mali podjetniki – ljudje, ki so zavezani konservativnim vrednotam, varstvu privatne lastnine in vedo kako trdo je treba delati, da nekaj ustvariš.

    Zakaj se jih potemtakem nikjer ne omenja? ZAKAJ TAKŠNE ZAMERE? Očitno jih leta 2000 (Bajukova vlada), leta 2004 in 2012 niste iskreno vabili v koalicije….. Žalostno, da je na konservativni strani tak odnos do potencialnih partnerjev.

    Glejte, (pre)dragi volivci in volivke SDS, če nočete SLSa in jih a priori zavračate, Vam prijazno predlagam, da navežete stike z Združeno levico. Morda bi jih lahko prepričali v sestavo vlade? Janez Janša je lahko predsednik, Luki Mesecu pa bi lahko ponudili podpredsedniško mesto. Violeta Tomić pa bi seveda bila predsednica DZ ali pa ministrica za družino in enake možnosti. Ste za? Prosim za JASEN odgovor.

    Tudi na to pomembno tematiko bosta morala spoštovana gospoda Anton Tomažič ter France Cukjati, odgovoriti. Če si UPATA. 🙂

    • Rokc, zdi se da nisi razumel. Osvobojeni SDSa! Zdaj so vsi na desni svobodni. Janša ne vlada več nikomur razen svoji stranki.
     Zato mi ni jasno, čemu ga še napadajo.

    • Rokc: “Ampak kako so osvobojeni?”
     ===========

     Verjetno od zdrave pameti. Takoj, ko so ga obsodili na političnem procesu, so pri SLS vrgli iz stranke F. Kanglerja. Sedaj, ko so ga oprostili na VS, pa so pri SLS tiho kot miške. SLS, stranka propadležev.

 15. G.Tomažiča bi rada vprašala za mnenje:

  kaj meni o tem, da bi dobili vlado setavljeno iz “levih” in “desnih”. Ali bi bila to dobra kombinacija za Slovenijo, samo tega, žal, še nismo sposobni udejaniti?

  • Če smem jaz reči svoje mnenje: zelo slaba ideja. In havalabogu, nemogoča. Nikakor naj ti ne bo žal.
   Nekateri, ki znajo šteti, ugotavljajo, da bi na ta način prišli do večine. In tu se njihova demokracija konča.
   Kako boš sestavila vlado iz revolucionarjev in kontrarevolucionarjev?
   Žal naši kontrarevolucionarji še niso ta pravi. Čakam na nekoga, ki se bo izjasnil glede izgona kralja. Čakam na nekoga, ki bo sestavil neko kontinuiteto bodisi s staro Jugoslavijo, ali z nečem iz Avstroogrske. Ta bi bil pravi kontrarevolucionar in ta bi znal zagnati prave reforme naše deformirane države.

   • Čakam na nekoga, ki se bo izjasnil glede izgona kralja. Čakam na nekoga, ki bo sestavil neko kontinuiteto bodisi s staro Jugoslavijo, ali z nečem iz Avstroogrske.
    ================================================
    Ja, se strinjam. Marsikatero meni zamolčano resnico mi povedo Možinovi Pričevalci iz prve roke. Žal, pa verjamem, da nisem edina, ker šolski sistem mi je to zamolčal. Tako da , to že ni bilo etično. Sama nič kriva.

   • In tu se njihova demokracija konča
    ==================================
    Prosim za pojasnilo – čigava demokracija se tu konča – bolj konkretno.

    • Večina naših demokratov zna šteti. A hudirja, Kučan zna tudi.
     Nekdo ki zna štet še ni državnik, tudi demokrat ne. Tudi boljševiki so znali štet.
     Prepogosto smo priče redukciji demokracije na večino. Ker nimajo večine, ne morejo nič. Takim bognedaj, da bi kdaj pripadla večina.

  • Še tole: kam lahko prištevamo SMC?

   Levo, sredina ali desno? Je druga največja stranka.

   Nekdo od komentatorjev je SMC označil samo za moralni lik!?

   • Marjetka: “Še tole: kam lahko prištevamo SMC?”
    ==========

    Tudi brez izjave M. Cerarja, da gospodarstvo izkorišča javni sektor, je jasno, da je SMC stranka javnega sektorja, analogno kot Desus stranka upokojencev.

    • Moje osebno mnenje:

     preprosto povedano- ena močna desna in ena močna leva stranka – ostalo so lahko samo okraski. Čimprej tem bolje za vse nas.

     Zelo rabimo politično stabilnost in močno vlado, da bo lahko delala. Skrajni čas bi že bil.

     SMC je mlada stranka, zmagovalka zadnjih volitev. Mislim, da še ni dokončno profilirana.Javna podpora ji je sicer padla, kar pa za zdaj še ni usodno.

     Kljub vsemu, izjava, da gospodarstvo izkorišča javni sektor je le bila izrečena v malo drugačnem pomenu kot je tu napisano.

     Če je SMC stranka “samo stranka javnega sektorja” je popolnoma jasno, da se to ne bo izšlo. Zato, če želijo vladati naprej morajo biti nekaj več (dodana vrednost). Sama mislim, da se tega zavedajo, da želijo vladat.

     Je pa popolnoma jasno, da vsi špekulirajo, da vidijo, kaj bo reklo ustavno sodišče.Tudi zaradi tega (hočeš nočeš) na nek način “vse stoji”,oziroma se taktizira v ozadju..

     • Samo še tole:

      Ja, ustavno sodišče bo povedalo (ali pa tudi ne), če smo normalna demokracija. Žal.

     • Ustavno sodišče bo povedalo, če smo sploh država. Do demokracije pa je še dolga pot. Bog ne prizanaša glede tega. Naše veljake že kliče na razgovor.

  • Ko bomo malo bolj normalna demokracija, kot n.pr. v Avstriji in Nemčiji, bo seveda mozna tudi “velika koalicija” (levih in desnih)… Dvomim pa, da bi bilo to mozno ze po naslednjih volitvah…

   • berem … “kar je žal v Sloveniji samo dokaz nezrelosti naše demokracije: ljudje dojemajo politike preveč črno-belo, samo slabo-samo dobro, naši-vaši, pozitivci-negativci, heroji-luzerji itd.
    Ja, se strinjam. Točno tako kot ljudje dojemajo našo polpreteklo zgodovino, na …naše in …vaše. S tem nismo opravili takrat, ko je bila za to priložnost, ker žal nismo sprejeli zakona o lustraciji.
    Da je stanje še vedno po starem, imajo veliko odgovornost nespremenjeno dojemanje vseh vpletenih…

  • Ja, ta je pa huda…Levica se raduje ker je EU v skrbeh zaradi Grčije…In Janša naj s takimi dela vlado ????

 16. .. tukaj na Slovenskem imamo več kot 1000 -letno katoliško zgodovino in kulturo in vse kar to nosi s seboj..

  ..imamo tudi zgodovino delovanja pro – katoliških političnih strank..pozneje nasilno preganjanih, ukinjenih , uničenih..

  ..imamo tudi več kot 20 let demokracije in možnosti revitalizacije teh in takih strank…

  ..a po 24 letih na zadnjih parlamentarnih volitvah več glasov oz. več mandatov kot dve katoliško profilirani stranki, pobere neka skupinica skrajnih levičarskih lunatikov…ena iz te “katoliške” sfere izpade iz DZ, ena pa dobi le enega poslanca več kot na prejšnjih in ima to celo za uspeh..?????????

  janša je kriv press

  • Hja vprašanje kakšno je institucionalno in finančno stanje katoliške populacije ter organizacij.

   Kakšna je verska vzgoja, kakšne vrednote se privzgojijo.

   Luka Mesec je doma iz bolj konservativnega okolja – tisti, ki poznate Železnike veste o čem govorim. Baje da sta starša katolika (to se sicer ne ve za 100-odstotno). No in ko tak mlad pobič pride v Ljubljano na FDV, ga tam obrnejo, angažira se v Delavsko-Punkerski univerzi, nekih alternativnih levih gibanjih in študentskih krožkih kjer preučujejo Marxa. (to sem povzel po članku v Mladini)

   In takšnih primerov je v Sloveniji veliko. Katoliška mladina se hitro spunta staršem. Ok, zunanje okolje tu je faktor, ampak vseeno. V tujini SO mladi uporniki in se angažirajo bodisi v bolj skrajnih levih ali desnih verzijah. Pri nas pa takoj ‘palijo’ samo na Tita in Marxa.

   Kakšna je verska vzgoja danes na Slovenskem, kako živijo katoliške družine??? Kaj za vraga zganja kler?!?! Kaj zganjate – ali sploh veste za kaj gre?!?!? Ali je vera iskrena in vključuje iskreno, polno sledenje nauku in izročilom ali je površna ali hinavska – “pojdi k verouku, ker tako hoče babica, potem obljubim, da ti ne bo treba!” ?

   Zakaj na srečanjih katoliške civilne družbe vidimo same osivele glave?? Mladine pa nobene?!?!? In vi bi se šli spremembe?!?!

   Tudi vi dragi “pomladniki”, ki tukaj komentirate: ste opravili svoje vzgojne dolžnosti kot starši, zakonci? Ste otrokom jasno razložili za kaj gre? Ali se bodo tudi vam vaši sinovi in hčerke spuntali, vi pa boste tukaj točili krokodilje solze?

   Še enkrat, sam sem mlad, pod 30-let, končal FDV (zato vem o čem govorim), konservativec in nekako me vaša premlevanja in modrovanja ne prepričajo. Živite v svojem malem svetu – kje imate podmladek?!?! Zakaj nikoli ne debatirate o tem, kako vzgajati tudi prave vrednote?!? Vzgoja ni samo to da so otroci pridni in olikani. Pomembne so VREDNOTE.

   • Ti si res izjema!
    Tudi “hinavsko” katolištvo, da bo babica srečna, tega ne odtehta.
    Gre za vsesplošni strah, ki so mu tvoji starši očitno ušli nekako.
    Strah, pred katerim starši padajo na kolena, in vladarju priznajo avtoriteto večjo od božje.
    Fritzlova klet, bi rekel pavel.

 17. Pozdravljam dialog, sploh javni dialog politikov.
  1. da se začne iskati rešitve: ker politični funkcionarji so to nesposobni narediti: ukradli bi že ideje, predvsem pa čuvajo svoje stolčke in tople riti
  2. da ljudje v socialistično in komunistično sprani Sloveniji začnejo bolj razumno ocenjevati posamezne politike, ne pa komunistično manihejsko: Naš je heroj, vaš je gnoj!

  Dejstvo je, da imamo v parlamentu samo dobrih 25% “desničarjev”. Da je Demos in Pomlad po 25 letih polomija. Demos je dosegel samo osamosvojitev, ki pa jo danes mafija in birokracija spreminjata v veliko suženjstvo.
  Da se večina prebivalcev boji prihodnosti. Da imamo državno gospodarstvo ugrabljeno od mafije in birokracije. Da nimamo normalnega sodstva, medijev, civilne družbe: tudi tukaj je 90% CD ugrabljeno od rdečih fašistov, 10% pa od kontramurgleskih fašistov. ŠE celo Cerkev se ne more izzviti iz te ugrabljenosti.
  Prvi korak je razvoj civilne družbe. Od strankarskih aparatčikov si po 25 letih res ne morem pričakovati kaj dobrega.

  Po 6 mesecih nove vlade imamo najbolj nesposobno vlado in parlament do sedaj. Prav tako pa opozicija ni nič kaj dosti bolj sposobna in ustvarjalna.

 18. Seveda je velika socialistična iluzija imeti popolnega politika. Ker pri nas se nam še kar vlečejo KULTI OSEBNOSTI.

  Zato pa je pomembno, da je vodja stranke in pomembni politiki po osebnosti tak, da vključuje sposobnejše od sebe na raznih področjih.

  Pred 20 leti sem bil zelo razočaran nad birokratom Peterletom. Sem nekoga v vrhu SKD vprašal: “Ali je Peterle pokvarjen?” Pa je rekel: ” Peterle je v redu, problem je, ker so ljudje okrog Peterleta pokvarjeni!” Peterle mi ni bil nikoli simpatičen, sploh v zadnjih letih, ko je z egoizmom rušil SKD in NSI in ni pstil, da bi se razvijala organsko.

  • Kult osebnosti se zdi da je v naši družbi zelo izrazit. Prebral sem faksimile časopisnega članka ob prihodu cesarja Franca Jožefa v Ljubljano ob potresu 1895, ali kdaj je že bil. Ne boš verjel, v članku je novinar uporabil frazo “ljubljeni vodja”?! Tudi sam nisem mogel verjeti, da to berem.

 19. Všeč mi pa je Oman. Oman je moder. Ni pa voditelj. Veliko njegovih izjav sem slišal, ki mi dajo vedeti, da je tip resnični desničar in da ga ni strah in da ni aparatčik od nikogar. Večino časa zadnjih 25 let je govoril to kar vemo vsi na desnici: da je za porazno stanje krivo to, da se vodje pomladnih strank ( Podobnik , Peterle, Janša) in njihova dvorna birokracija tepejo za kupe gnoja oz. za prevlado.

  Oman je kmet, zato je vsaj kolikor toliko ekonomsko svoboden in mu ni treba biti pokvarjen, kar je večina birokratov v Sloveniji.

  O JJ že do sedaj nisem imel boljšega mnenja kot o Podobniku, Bajuku, Peterletu. Kot osamosvojitveni heroj je in bo pozitiven zgodovinski lik, toda s trmasto-egoistično -paranoično (politika in vodja stranke) -držo mi je vedno bolj odbijajoč. Ne sovražim ga, kot mi ves čas podtikajo njegovi hlapci, aparatčiki. Mi je pa zadnjih 6 mesecev ( bil sem zelo zelo razočaran, da je “pomlad” dobila samo 25 poslancev, tako, da v JJ nisem več ZAČARAN kot veliko slepcev) dosti bolj jasno, da je JJ veliko zlo za razvoj desnice in Slovenije. Pa še ne znam dobro ubesediti.

  Danes Slovenca lahko v enem stavku matiraš. Ko hoče kaj narediti ali izpeljati kak pogovor: ali ga zmerjaš z udbomafijo ali pa z janšistom.

  Če hočemo kaj dobrega narediti na desnici – potem moramo to narediti brez JJ. Veliko je argumentov zakaj:
  1.eno so bedni rezultati njegovega vladanja,
  2. drugo je veliko število njegovih funckionarjev ima vprašljive etične lastnosti in so (bili ) preganjani zaradi etično spornih dejanj,
  3. bedni rezultati njegove pojave v 25 letih
  4. najbolj osovraženi politik
  5. ne gradi, nima poti, ne vzgaja
  6. okrog sebe ima samo vdane kimavce in hlapce: njegova stranka izgine tisti trenutek, ko ga ni več
  7.ko bo Kučan umrl – JJ ne bo imel več motiva v politiki
  8. njegova stranka in njegova obnašanja imajo veliko elementov socializma, komunizma in fašizma ( medijski umori, manihejstvo, kult osebnosti, “stroga disciplina” oz. nihče ne sme biti avtoriteta razen diktatorja,…)
  9. nikoli ni za nič odgovoren, nikoli ne prizna krivde, kaj šele da bi se volivcem ali državljanom opravičil
  10. vedno so drugi krivi ( to je tipično za žrtev, ki NE MORE NIKOLI POSTATI VODJA, manager).

 20. Ne bluzite. SMC je stranka profesorjev FDV in Kučanovih podrepnikov. Od take stranke ne moreš pričakovati, da bo razbremenila gospodarstvo in pristrigla peruti birokratom. Sploh zaradi tega, ker ima v neformalni koaliciji še “mesečnika” in Alenčico, priklanjata pa se ji tudi Ljudmila in Tonin.

 21. Avtorjema pisem, ki ju še kar spoštujem ( Cukjatija sem zelo spoštoval, dokler se ni zjokal, kot da bo njegov bog umrl),
  da iz baročnega dvorjenja drug drugemu približata svoje pisanje raje brainstormingu,

  1. kako bi Slovenijo rešili ( ne kdo jo bo – ker zaradi te debate smo že 25 let v slepi ulici)
  2. kako bi desnici postavili skupne temelje, vrednote, strategije, platformo
  3. kako bi pridobili mlade pod 30 let
  4. kako bi dobili velik del ljudi med 30 in 55 let – ki ne marajo ne “klerikalcev”, ša manj pa Janšo – a imajo dokaj konstruktivno držo v slovenski družbi in jih je preko 30%.
  5. kako bi “desne” stranke izpostavili notrnji in zunanji konkurenci in s prepihom odpihnili škodljive fosile, birokrate, politkomisarje, ki Sloveniji delajo škodo
  6. kako bi naredili okolje primerno za razvoj desne inteligence, za rast mislecev, avtonomnih mislecev – ne tistih, ki se samocenzurirajo ali celo posojajo svoje ime politkomisarjem – da bo večina bralcev že iz samega teskta uganila avtorja, ne pa da prebranih kilometrih člankov ne veš kdo ga je pisal, ker so vsi ista “pomladna jamrarija” oz. “pomladno besnenje” oz. so totalno benigni in neškodljivi komunistom in mafiji ter birokraciji.
  7. kako omogočiti več svobode, da bodo ljudje bolj ekonomsko svobodni in ne take prostitutke birokratom in političnim strankam kot so danes – ko se obnašajo ultra otročje – kot mali otroci – ki mislijo, da samo njihov VELIKI ATA lahko cel svet uredi.

 22. Čeprav gospoda Cukjatija in Tomažiča cenim kot prijetna, razumna in kultivirana človeka, ne morem, da ne bi opazil njune nejasnosti glede nečesa, kar bi sodilo k osnovam politično-ekonomske abecede; in to je:

  1. socializem in socialdemokracija sta kolektivistična, plansko-intervencionistična, ekonomsko-socialno leva opcija znotraj demokratičnega spektra.

  2. liberalizem je individualistična, laissez faire, ekonomsko-socialno desna opcija demokratičnega spektra

  3. krščanska demokracija je personalistična, ekonomsko socialno sredinska opcija. Njen model je (eko) socialni model tržnega gospodarstva.

  Dejstvo je torej, da N.Si, če vse bolj zagovarja ekonomski liberalizem, ne drsi v sredino ( vsaj ne zaradi tega, lahko da zaradi drugega), kot trdi g. Cukjati, ampak od naravne sredine, če se deklarira za krščansko demokracijo, v desno.

  Moti se tudi g. Tomažič, če zagovarjanje ekonomskega liberalizma vrednoti kot naravno stanje neke “krščanske demokracije”. Nimam kaj posebnega proti temu, če nekdo zagovarja liberalizem, četudi se z njim ne istovetim. Samo res ne vem, zakaj pod krščansko-demokratskim imenom. Si pa lahko mislim, zakaj… In nadalje, nima prav g. Tomažič, ko kritikom liberalne usmeritve N.Si pripisuje krščanski socializem.

  Ponavljam za mnogimi katoliškimi duhovi od Rerum Novarum naprej: NE SOCIALIZEM, NE LIBERALIZEM!

  Želim čimveč Slovencem in posebej katoličanom, da pridejo v novem letu 2015 do tega spoznanja, ki sicer ni nič novega, a bi za njih očitno bilo nekaj novega.

Comments are closed.