Popolna Orbanova zmaga

19
Viktor Orban na volišču /Foto: Getty images

Madžarski premier Viktor Orban bo očitno tudi tretji (skupno svoj četrti) mandat na čelu madžarske vlade začel z dvotretjinsko večino. Če je verjeti doslej objavljenim izidom, na katere je bilo potrebno zaradi podaljšanega glasovanja na nekaterih voliščih čakati skoraj štiri ure, je njegovo zavezništvo Fidesza in krščanskih demokratov hkrati celo bistveno izboljšalo izplen iz leta 2014. Dobilo naj bi namreč okrog 49 odstotkov glasov (pred štirimi leti slabih 45), kar naj bi bilo ob koncu dovolj za 134 od 199 sedežev v parlamentu.

Neuspeh opozicije in dve možnosti

Opozicija je velike upe stavila v visoko volilno udeležbo, toda ob koncu ostaja velika osmoljenka. Edini uspeh zanjo pomeni pridobitev nekaj sedežev v enomandatnih okrožjih, predvsem v Budimpešti, saj je zunaj nje (ponovno) praktično povsod zmagoval Fidesz. Toda plus za opozicijo v večinskem delu je izničila rast vladajočih v proporcionalnem delu, tako da bo imel Orban na koncu verjetno celo dva sedeža več kot v trenutni sestavi parlamenta. Za nameček je Jobbik, ki je politično desno od Orbana, dokončno, tudi po številu osvojenih sedežev, postal druga največja stranka na Madžarskem. Menda jih bo poslej grel 27, v opoziciji doslej vodilni socialisti pa le 19.

Kaj bo iz prepričljive zmage ustvaril Viktor Orban? Bo svoj naslednji mandat izkoristil za to, da ponudi možnost “višegrajske” konservativne alternative zahodnoevropskemu “trudeaujevskemu” modelu na demokratični podlagi, kar bi bilo dobrodošlo? Ali pa bo raje nadaljeval z izgradnjo “neliberalne demokracije”, ki bo pomenila predvsem nadaljnjo krepitev njegovega oligarhičnega krožka in nadaljnje drsenje v naročje povsem nenaravnega vzornika in zaveznika iz Kremlja, navezanost na katerega je tudi v popolnem nasprotju z izhodišči, iz katerih je madžarski premier kot politik izšel?

Seveda je tak zasuk tudi posledica zgrešenega zahodnoevropskega odnosa do tistega dela Evrope, ki je bil nekoč na milost in nemilost prepuščen Sovjetom, po letu 1989. Ocena, da se je bolje nasloniti na preizkušene stare (in na hitro površno reformirane) komunistične elite in voditelje, češ da je pri njih manj nevarnosti za (predvsem) nacionalistične ekscese, ki so se jih zahodno od železne zavese najbolj bali, se je že večkrat izkazala za povsem zgrešeno. Za nameček je marsikje na evropskem vzhodu diskreditirala pristno socialno demokracijo, na Madžarskem pa je popolna navezava na postkomuniste pokopala tudi liberalce, čeprav bi glede na siceršnje madžarsko kulturno okolje morali pravzaprav cveteti. Toda kljub temu se nima človek ob dejstvu, da bo Orban verjetno strumno udejanjal kar drugo od navedenih možnosti, česa veseliti.

19 KOMENTARJI

 1. Po nacionalni samozavesti – domoljubju in kakao z njo prebuditi apatičnost ljudi, bi se lahko zgledovali po Orbanu, saj nam te zelo manjka,

 2. Pri nas pa leva politika zgrešeno meni, da nas bo šport odrešil, zato vse stavi na šport – na igre.

 3. Pretiran šport nas odvrača od življenjsko vitalnih ciljev skupnosti:
  – varstvo slovenske kulturne dediščine in kulture nasploh
  – učinkovito gospodarstvo in kmetijstvo
  – učinkovita javna uprava in pravično pravosodje ter mediji
  – spodbujanje izobraževanja in znanosti
  – varstvo okolja in sonaravno živlejnje…

  • Svitase , kruha in iger in to ne samo v športu , povsod kjer je prisotno poigravanje levice in levičarskih nostalgikov , ki so produkt indoktrinacije in političnih intrig , kako obstati pri koritu !
   Pravzaprav so si prilastili vse , kar je v neposredni povezavi z narodom , od kulture do politike in
   športa ter seveda odnosom do držav , ki gravitirajo trdo na levo ! Poziv makarovićeve in njen miting v čast in slavo rdeče zvezde vsako leto znova obuja zlagana čustva ljudstva , ki blodi v labirintu vsemogočih strank , ki iz koristoljubja in kruhoborstva vztrajajo na levi polovici in se sprenevedajo! V državi ,kjer je vrag odnesel šalo , je marsikaj mogoče , celo ponovno bratstvo s sovjeti in podobno so…go ! Celo bratomorne vojne na Bližnjem vzhodu gredo na roko levakom , starim in mladim , čeprav morijo lasten narod na sto in eden način !

   Andrej Briški

 4. Skratka, ravnovesje med:
  – vrednotno slovensko kulturno dediščino ( tudi krščansko vero)in kulturo nasploh ter domoljubjem,
  – vrednotnim gospodarstvom in kmetijstvom,
  -vrednotnim izobraževanjem in znanostjo, vrednotno upravo, pravosodjem in mediji ter
  – vrednotnim športom in razvedrilom.

  Torej, ne sme se zanemerjati ničesar, kar je pomembno za vrednotno rast slovenske skupnosti in posameznika v njej.

  Torej, ne sme se zanemarjati ničesar, kar je pomembno za rast skupnosti in posameznika.

 5. Prav to celovito ravnovesje zagotavlja:
  – varnost slovenske države in varnost našega osebnega in skupnega razvoja vseh državljanov.

 6. Domoljubje rešuje vse:
  – varnost slovenske države in slovenske skupnosti ter posameznika v njej.
  – vrednoten razvoj skupnosti in posameznika v njej.
  – učinkovito policijsko in vojaško varnost skupnosti in posameznika v njej
  – kmetijsko in prehransko samooskrbo
  – samooskrbo za življenje nujnih industrijskih in obrtnih proizdov ter naprav
  – poklicno usposobljenost za vsa področja, ki zagotavljajo nemoteno življenje in razvoj skupnosti
  – poklicno usposobljnost

 7. in seveda kulturno ozaveščenost ter varovanje slovenskega jezika, pesmi, glasbe, noše, šeg, rekov in pregovorov ter druge slovenske vrednotne kulturno dediščinske tradicije.

 8. Zanimivo za Orbanovo zmago je, da se Orbanova stranka ni hvalila vnaprej zmagali bomo z veliko večino, ampak se je rajši sklicevala na zanimive slogane za ljudi, npr. Prva je Madžarska … vse ostalo pa je prepustila odločitvi volivcem.

  Pri nas pa se nekateri preveč vnaprej hvalijo o volilnih dosežkih.

  pri tem pa spregledajo, da je veliko Slovencev po naravi nevoščljivih in se bodo že radi tega obrnili drugam.

 9. Bistveno vprašanje, ki ga zastavljajo Slovencem Madžari, je:

  Zakaj so se naši predniki prepustili potujčevanju?
  In kaj so storili narobe, da je do njega prišlo?

  Odgovor, ki se sam ponuja je: Kaj so storili naši predniki narobe, da so tako zmanjšali Slovenijo in prepustili Slovence tujcem?

  Zakaj niso naši predniki sledili Programu zedinjen Slovenije iz leta 1848?

  Zakaj so se ob prehodu v 20. stoletje prepustili programu panslavizma in jugoslovanizma, kar je osiromašilo slovenski jezik in nasploh slovensko kulturo ter onemogočilo združitev vseh Slovencev.

  Zakaj niso poslušali nasvet ameriškega državnega vodstva, da naj Slovenci po 1. Svetovni vojni ustanovimo svojo samostojno slovensko državo.
  Če bi se to zgodilo, bi koroški plebiscit uspel, saj ne bi odvračal zaradi pravoslavja in kulturne zaostalosti Balkana. Takrat tudi še ni bilo nevarno, da bi nam Hrvati odvzeli Istro s Krkom in Kvarnerjem.
  Edina težava so bili Italijani, ki pa bi jih morali ustaviti tako kot je ustavil General Majster Avstrijce.
  Zakaj je bilo takrat ljubljansko vodstvo povsem pasivno za slovenstvo in je paktiralo z Beogradom?

  Nekaj podobnega se dogaja v Ljubljani tudi zdaj in to ne le do Beograda, kjer ima slovenska vlada svoje skupne seje s srbsko vlado, ampak tudi do Moskve, ki se ji slovenska vlada na vse načine dobrika, pa čeprav so splošno znane hegemonistične težnje Rusije.

  In na koncu sprašujem, zakaj se mnogi pri nas upirajo slovenskemu domoljubju?
  Domoljubju, ki je pogoj naše kulturne in siceršnje varnosti, vrednotnega življenja in razvoja.

  Danes je zopet prelomen čas!

 10. Zakaj je danes prelomen čas, da znova ne naredimo napake?

  Zaradi pomanjkanja zdravega domoljubja na eni strani in naraščajočega panslavizma in jugoslovanizma na drugi strani.

  Torej podobno kot ob prehodu v 20 stoletje.

 11. Ker je slovenska država majhna država, je življenjsko logično, da moramo imeti še več domoljubne samozavesti kot jo imajo naši sosedje.

 12. Domojubna samozavest pomeni normalno, zdravo samospoštovanje sebe in svojih domačih ljudi ter domačega okolja.

 13. Merklina “progresivna” CDU ob vsaki anketi zgubi kakšen odstotek ali dva, torej še naprej drsi navzdol. “Neprogresivne” stranke dobivajo na veljavi. Mednje spada tudi Orbanova stranka. Tudi ta še pridobiva. To očitno ni značilnost bivše vzhodne in sedaj srednje Evrope, temveč tudi zahodne. Pravzaprav je to dokaz, da v teh državah demokracija deluje. Kar je samo dobro in zdravo.

  Avtor pravi, da se Orbanovega uspeha preveč ne veseli. Saj evforija v nobenem primeru ni potrebna. Očitno so Madžari z njim zadovoljni. To je dovolj. Zadovoljni so pa tudi vsi tisti, ki ne sprejemajo vsiljevanja “progresivnega” kulturnega marksizma ter avtoritarnega in dvoličnega vedenja EU vodstva. Orban ima prav. EU so vse države članice in ne le EU vodstvo, ki sploh ni bilo izbrano neposredno na volitvah.

 14. Skratka, lahko se vsi veselimo Orbanove zmage, ker nadaljuje poraze levice v vseh evropskih državah. Mogoče se bo nekoč tudi pri nas zgodilo, da se bodo volilci odvrnili od levih oblastnikov, ki jim pijjejo kri. Sicer bodo najbrž zmanipulirali tudi letošnje volitve, toda trendi zahodne civilizacije, jih bodo nekoč povozili, kot se je zgodilo leta1989, ko je komunizem enostavno moral pasti tudi pri nas, čeprav je kmalu za tem ponovno dvignil glavo. Upajmo, da bo ob vseh teh dogodkih okrog nas in ob pomoči biologije nekoč usahnil tudi pri nas. Vsaka slaba stran ima torej tudi nekaj dobrega v sebi, zato wellcome refugies, ki ste sprožili te procese v Evropi!

 15. “Mogoče se bo nekoč tudi pri nas zgodilo”. Sama po sebi se ne bo zgodila nobena sprememba na bolje. Rezultati vseh volitev so sad aktivnega pristopa.

 16. Gospa Veronika jaz v poštenost volitev pri nas ne verjamem. V državi, kjer so možne take megagoljufije kot je bančna luknja, goljufiva tajkunska privatizacija, pranje denarja v državni banki, uničenje arbitraže in vsiljevanje slovenskega ozemlja sosedom itd.,itd., je objava napačnih rezultatov volitev najlaže izvedljiva. Poleg tega sem star človek in sem pol stoletja opazoval in prisilno sodeloval pri goljufivih in zmanipuliranih volitvah v prejšnjem režimu, ki se nedvomno nadaljuje v sedanjega. Zaradi tega tudi večina volilcev, ki so spoznali, kako se temu streže, sploh ne hodi več na volitve. Menim pa, da se bo nekoč tudi to pod pritiskom okolice končalo. Saj ne bo mogla obstati solitarna komunistična enklava sredi Evrope in sredi demokratičnih držav, tako kot so padle vse komunistične države kot domine leta 1989 pa so pri tem volilci še najmanj sodelovali. Enostavno se je vse podrlo, tudi pri nas se bo in nastopilo bo novo obdobje, kot je že zdaj pri višegrajcih.

 17. Hvala za skupno iskanje, a ne pričakujte pomoči od zunaj. Višegrajci imajo dovolj dela sami s seboj: Eni z boljšo pripravo na volitve, (kar se vidi po udeležbi in vidni želji po spremembi), drugi s pripravo dostojnih demonstracij proti nepravilnostim pri vodenju države. Te že več tednov potekajo na Slovaškem in Češkem. Vse, kar se pri enih in drugih dogaja, izhaja iz zavzetega truda za politično prosveto.

Comments are closed.