Pomoč Slovenske karitas beguncem

0

karitasSlovenska karitas se je s prostovoljci na območju Celja, Brežic in Gornje Radgone v sodelovanju z Upravo za zaščito in reševanje aktivno vključila v prvo pomoč beguncem, ki postopno prihajajo v Slovenijo. V sprejemnih centrih smo nudili prvo pomoč s kvote 5.000 paketov, ki smo jih v zadnjem tednu pripravili za ta namen. Pomoč dopolnjujemo tudi s sadjem in higienskimi pripomočki. Karitas od danes zjutraj sodeluje tudi pri nameščanju beguncev v namestitvene centre.

Slovenska karitas se ob tem zahvaljuje podjetju Hofer, ki je zagotovil 8.000 € za pakete prve pomoči. Preostalih 5.000 € je za pakete prispevala tudi Nadškofija Ljubljana. Z donacijo v višini 2.500 € se je odzvalo tudi podjetje Mercator. Zahvala tudi vsem darovalcem, ki so do včeraj za begunce prispevali več kot 20.000 €.

• Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem finančne pomoči na transakcijskem računu: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč beguncem; Sklic: 00 628.
Vabi pa tudi k darovanju preko humanitarnega SMS sporočila KARITAS5 na 1919, s katerim je mogoče prispevati 5 € za hrano in vodo za pomoč beguncem.

• Vse, ki bi se želeli kot prostovoljci intenzivno in v večjem obsegu vključiti v pomoč beguncem vabimo, da svojo pripravljenost za pomoč pri zbiranju in razdeljevanju hrane, oblačil in druge pomoči sporočite najbližji škofijski Karitas ali se prijavijo preko obrazca na spletni strani www.karitas.si/begunci.

• Slovenska karitas prosi in vabi podjetja in posameznike k darovanju materialne pomoči v naslednjih centrih:

Humanitarni zbirni center Škofijske karitas Ljubljana na Slovenčevi 19 v Ljubljani v sklopu Mercatorjevih skladišč (Odprt vsak delavnik od 10. do 18. ure ter ob sobotah dopoldne od 9. do 12. ure)
Humanitarno skladišče Nadškofijske karitas Maribor, Ljubljanska 23, 2000 Maribor,
Humanitarno skladišče Škofijske Karitas Celje, Vrbje 82, 3310 Žalec.
Skladišči v Mariboru in Žalcu sta odprti vsak delovnik med 7.00 in 15.00 uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih.

Zbiramo:
– plastenke pitne vode 0,5 l
– ribje konzerve
– zapakirano suho sadje, oreščki, sadne in žitne ploščice
– higienski pripomočki: milo, šampon, zobna pasta, zobna ščetka, damski vložki, otroške plenice, higienski robčki
– novo spodnje perilo in nogavice
– odeje, spalne vreče,
– trenerke, topla športna oblačila
– športno obutev (zelo ohranjeno ali novo)

Pri pomoči beguncem lahko sodelujemo tudi s trpnostjo in razumevanjem do beguncev, med katerimi je tudi veliko otrok, žensk, starejših, družin in celo nosečnic, ki že tedne potujejo v zelo slabih razmerah predvsem iz Sirije in drugih območij, ki so v vojni. Vabimo pa tudi k podpori in razumevanju do vladnih in nevladnih organizacij, ki se vsak po svojih močeh v skupni mreži trudimo, da bi bila pomoč kar se da učinkovita in pravočasna ter da bi bili begunci v Sloveniji dostojno sprejeti.

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas